A képen látható memost melyik is? (igaz nincs benne mindne) Ez anno az enyémről készült kép.
De sajnos a főorsójára egyáltalán nem emlékszem. (Illetve már olyan sokat beszélünk róla, hogy hajlamos vagyok azt hinni, hogy én is legyártottam magamnak azt az ominózus közdarabot az újabb rajz szerint De ez már csak pszichológia talán)
Akkor valószínű nem volt beállítva hátul és szabadon mozgott a hátsó nyomcsapágy. Ezekről írtam tegnap, hogy ha valami nincs fixen rögzítve vagy egy csapágy előfeszítve az csak galibát okoz előbb utóbb.
"Ha be van verődve akkor gödör és nem perem, ha +3 század akkor hogy meg fel az első nyomcsapágy illesztett gyűrűje? Erőből?" Igen. Pont ez volt a bajom néhány napja mikor letakarva félreraktam neislássam'.
Nekem közvetlenül a golyóscapágy után van a beverődött perem. Ahogy mértem 3 század + van ott néhány pontján. A fedlap belső furata érintetlen, szerencsére nem ért bele az orsóba.
Megmértem a csíkos felületet is, egy méreten van az ép résszel (40,00, néhol mínusz egy vonalnyi). A hosszanti csíkoknál van 2 század mínusz. Ebből elvenni nem nagyon lehet.
Szerintem igen. Egy mérésre bőven jó. De ellenőrizheted is: mérj meg néhány értéket kétszer, illetve ha egy ujjal megnyomod a orsót akkor nem jó ha nagyon mást mutat az óra.
Parancsolj ! A konzol bal alsó részén a rácsos karika alatt van az előtolómotor . Na persze a másik oldaláról nincsen kép , így nem teljesen bizonyító erejű a dokumentum
Amit még észrevettem, hogy ennél a támcsapágyas megoldásnál hiányzik a támasztó lapról az a perem, ami beállítja a koncentrikusságát az orsóhoz. A három felfogató csavar elég sok játékot enged neki, és ahogy nézem, simán be lehet úgy rakni, hogy beleérjen az orsóba, és pl. egy olyan vállat koptasson bele, mint ami a tiéden látszik. Nem tudom, hogy nálad mitől van az a lépcső, de érdemes lenne kimérni melyik alkatrészhez esik pontosan. Az összehúzó hornyos anya helyére én lehet hogy megpróbálnék felrakni két ilyen KM8 -as anyát összekontrázva, vagy ha meg akarod duplázni a gép árát lehet kapni precíziós csapágyanyát is: KMT8 (Egyébként a videódon úgy látom, hogy fordítva van felrakva az anya, az enyémen legalábbis csak egy oldalon van illesztő perem.)
Olyanom is volt A hosszasztal tekerőkereke a kis kúpkerékkel pont a napokban volt a kezemben . Annak a felső keresztgerendájába bele volt öntve az akkori "vezér" neve . És valóban kardánnal hajtott az oldalán lévő előtoló váltóból .
"A kúpgörgős traktorba való " Biztosan úgy van . Az indexen még a gépkönyve is felkerült egy orosz műhelykocsi esztergának . A YTU n van ugyan ennek a főorsó vezetőcsapágy cseréjéről egy videó . Persze lehet hogy traktor ,nem a legjobb már a szemem Nem tudom megkeresem e , de még volt is olyan gépem ... Van egy fénymásolt E2N gépkönyvem ha igaz ,tudom hol ,de nem a legegyszerűbb előszedni . Az UF 222 gépkönyve mellett egyébként , még az itteni erőműből lett lemásolva .
Még egyszer mondom, volt két támcsapágyas gyári megoldás. (Saját kezűleg raktam rendbe eddig 3 db-ot.)
Ha balos késsel dolgozunk akkor kell a másik tám, egyébként az életben semmi szükség nem lesz rá.
A nyugodt futással nincs itt semmi baj, a tám elő van feszítve mindkét esetben. (A mélyhornyút meg ehhez a pontosághoz nem kell.)
A kúpgörgős traktorba való.
Szóval annak idején aki ezt kitalálta az ebből a szempontból tudta hogy mit csinál, még ha nem is akarja mindenki elhinni.
Virbo | 1138
2020-03-31 15:52:58
[735]
Ja igen, ez volt a kiindulás. Mint mondtam 2 század párhuzam hiba volt benne, amit nem volt egyszerű kimérni mert domború volt mindkét oldala. A berágódás meg tized nagyságrendű kitüremkedést csinált... Ráadásul mindkét oldalon...
A ferde hatásvonalú 30 fokos szögben vezeti el a rá nehezedő oldalirányú feszítést úgy van kiképezve a görgők pályája.
A mai korszerű gépek főorsóit 2db szembefordított ferde hatásvonalú csapággyal szerelik ezzel megoldva az axiális megtámasztást. A kúpgörgősnél sem kell semmit módosítanod nem kell semmilyen + alkatrész. A 714 az mindenképp kell! A kúpgörgős még nagyobb akár 3X oldalirányú erőt képes elviselni ráadásul mégy az egytengelyűségre sem annyira érzékeny viszont a max sebessége kevesebb olajban, de itt nem éri el a határfordulat 1/3 részét sem.
A rögzítő anyát (102) ki kell cserélni a video-ban látottak alapján kuka. Csuhás 726 hozzászólásában lévőt kell készíteni.
Szerintem semmi gond nincs ezzel a megoldással, nekem tökéletesen működött így miután kicseréltem rajta a csapágyakat, most csak azért húztam szét, mert akkor nem voltam elég bátor megbontani az ékszíj két csapágyát, (meg akkor én is úgy éreztem, hogy eleget költöttem már csapágyra). Azért bontottam most meg, mert a szürkének felújítás nélkül is jobb hangja volt mint ennek felújítás után, és hogy miért az kiderül a képből amit akkor csináltam amikor először kinyitottam a fedelét. Tehát mielőtt még nagyon elkeserednél egy ilyen idős gépben mindenki talál meglepetéseket, ez a gép évekig mehetett így mivel mindenütt eresztette az olaját, a zsírt nem tudta, úgyhogy így használták. Miután összehántoltam az ágyat az orsóházzal, és kicseréltem a tömítést benne, már kiválóan működik, és most se kellett volna szét szednem ha akkor minden csapágyat kicseréltem volna benne.
A kúpgörgős felhasználás szempontjából mennyiben másabb mint a ferde hatásvonalú. Gondolom annak is beállítom a hézagot, meg kell egy távtartó a fedél felé.
Ha már szét van szedve akkor el lehetne gondolkodni a két támcsapágyas megoldáson, de a rendszerbe valahova egy tányér rugót is elhelyezve. A rugó egy könnyen beállítható előfeszítést adna a két talpcsapágynak. Bár ilyen esetben ahol közel van egymáshoz a két talp csapágy ott csak sima csapágyanyával szokták előfeszíteni a csapágyakat. Szépen beállítod kotyogásmentes de könnyen forgó helyzetbe, majd egy hónap múlva ellenőrzöd és után állítasz ha szükséges. Ha valamit matatni akarsz akkor készíts egy hosszan menetes csapágyanyát ami nem kajla. Pl ilyen tengely irányú hernyócsavaros feszítéssel:
Bevittél az erdőbe Komoly szakmaiatlanságot követtem el ,és emiatt helyreigazítást kell eszközölnöm ! Mint tudjuk (!) az UF 222 a konzolos marógépek családjába tartozik . Az igen pongyola egy meghatározás volt hogy az asztalban lenne az előtoló motor ! Nem ! Az előtoló motor a konzolba van beépítve . Szerencsére nem vette észre senki ,vagy legalábbis nem tette szóvá ,eddig . Szégyenlem magam ! Az hab a tortán hogy lehet nem is teljesen UF222 mivel a főhajtómű hidraulikus előválasztású . Ehhez hozzá kell tennem ,hogy sajnos . Ugyebár ez mégiscsak egy szakmai fórum ,adjunk magunkra !!! Ha némi hasonlóság lenne felfedezhető , egy bizonyos személy hozzászólásai és a mostani hozzászólásom közt az nem a véletlen műve ! És ez utóbbi nem ciki vagy tiszteletlenség ,hanem éppen az ellenkezője !