"A kúpgörgős traktorba való " Biztosan úgy van . Az indexen még a gépkönyve is felkerült egy orosz műhelykocsi esztergának . A YTU n van ugyan ennek a főorsó vezetőcsapágy cseréjéről egy videó . Persze lehet hogy traktor ,nem a legjobb már a szemem Nem tudom megkeresem e , de még volt is olyan gépem ... Van egy fénymásolt E2N gépkönyvem ha igaz ,tudom hol ,de nem a legegyszerűbb előszedni . Az UF 222 gépkönyve mellett egyébként , még az itteni erőműből lett lemásolva .
Még egyszer mondom, volt két támcsapágyas gyári megoldás. (Saját kezűleg raktam rendbe eddig 3 db-ot.)
Ha balos késsel dolgozunk akkor kell a másik tám, egyébként az életben semmi szükség nem lesz rá.
A nyugodt futással nincs itt semmi baj, a tám elő van feszítve mindkét esetben. (A mélyhornyút meg ehhez a pontosághoz nem kell.)
A kúpgörgős traktorba való.
Szóval annak idején aki ezt kitalálta az ebből a szempontból tudta hogy mit csinál, még ha nem is akarja mindenki elhinni.
Virbo | 1124
2020-03-31 15:52:58
[735]
Ja igen, ez volt a kiindulás. Mint mondtam 2 század párhuzam hiba volt benne, amit nem volt egyszerű kimérni mert domború volt mindkét oldala. A berágódás meg tized nagyságrendű kitüremkedést csinált... Ráadásul mindkét oldalon...
A ferde hatásvonalú 30 fokos szögben vezeti el a rá nehezedő oldalirányú feszítést úgy van kiképezve a görgők pályája.
A mai korszerű gépek főorsóit 2db szembefordított ferde hatásvonalú csapággyal szerelik ezzel megoldva az axiális megtámasztást. A kúpgörgősnél sem kell semmit módosítanod nem kell semmilyen + alkatrész. A 714 az mindenképp kell! A kúpgörgős még nagyobb akár 3X oldalirányú erőt képes elviselni ráadásul mégy az egytengelyűségre sem annyira érzékeny viszont a max sebessége kevesebb olajban, de itt nem éri el a határfordulat 1/3 részét sem.
A rögzítő anyát (102) ki kell cserélni a video-ban látottak alapján kuka. Csuhás 726 hozzászólásában lévőt kell készíteni.
Szerintem semmi gond nincs ezzel a megoldással, nekem tökéletesen működött így miután kicseréltem rajta a csapágyakat, most csak azért húztam szét, mert akkor nem voltam elég bátor megbontani az ékszíj két csapágyát, (meg akkor én is úgy éreztem, hogy eleget költöttem már csapágyra). Azért bontottam most meg, mert a szürkének felújítás nélkül is jobb hangja volt mint ennek felújítás után, és hogy miért az kiderül a képből amit akkor csináltam amikor először kinyitottam a fedelét. Tehát mielőtt még nagyon elkeserednél egy ilyen idős gépben mindenki talál meglepetéseket, ez a gép évekig mehetett így mivel mindenütt eresztette az olaját, a zsírt nem tudta, úgyhogy így használták. Miután összehántoltam az ágyat az orsóházzal, és kicseréltem a tömítést benne, már kiválóan működik, és most se kellett volna szét szednem ha akkor minden csapágyat kicseréltem volna benne.
A kúpgörgős felhasználás szempontjából mennyiben másabb mint a ferde hatásvonalú. Gondolom annak is beállítom a hézagot, meg kell egy távtartó a fedél felé.
Ha már szét van szedve akkor el lehetne gondolkodni a két támcsapágyas megoldáson, de a rendszerbe valahova egy tányér rugót is elhelyezve. A rugó egy könnyen beállítható előfeszítést adna a két talpcsapágynak. Bár ilyen esetben ahol közel van egymáshoz a két talp csapágy ott csak sima csapágyanyával szokták előfeszíteni a csapágyakat. Szépen beállítod kotyogásmentes de könnyen forgó helyzetbe, majd egy hónap múlva ellenőrzöd és után állítasz ha szükséges. Ha valamit matatni akarsz akkor készíts egy hosszan menetes csapágyanyát ami nem kajla. Pl ilyen tengely irányú hernyócsavaros feszítéssel:
Bevittél az erdőbe Komoly szakmaiatlanságot követtem el ,és emiatt helyreigazítást kell eszközölnöm ! Mint tudjuk (!) az UF 222 a konzolos marógépek családjába tartozik . Az igen pongyola egy meghatározás volt hogy az asztalban lenne az előtoló motor ! Nem ! Az előtoló motor a konzolba van beépítve . Szerencsére nem vette észre senki ,vagy legalábbis nem tette szóvá ,eddig . Szégyenlem magam ! Az hab a tortán hogy lehet nem is teljesen UF222 mivel a főhajtómű hidraulikus előválasztású . Ehhez hozzá kell tennem ,hogy sajnos . Ugyebár ez mégiscsak egy szakmai fórum ,adjunk magunkra !!! Ha némi hasonlóság lenne felfedezhető , egy bizonyos személy hozzászólásai és a mostani hozzászólásom közt az nem a véletlen műve ! És ez utóbbi nem ciki vagy tiszteletlenség ,hanem éppen az ellenkezője !
Na ez egy jó érv számomra. Mármint az előfeszítetlen támcsapágy története.
De mivel úgyse tudok mit csinálni elméletileg továbbgondolom a kérdést: Mi a helyzet az eredeti támcsapággyal homlok esztergálás, esetén? Azért az nem annyira ritka történet. A hátsó anyával nem pont ezt az előfeszítést adod meg annak a csapágynak is? Ezen továbbmenve ugyanez történne a belső támcsapággyal is nem? Feltételezem ott a golyós gyűrűjének kellene nekihúzni. Egy jól eltalált távtartó a fedlap és a golyós külső kosár között ki is adná a golyós előfeszítését is egyúttal talán.
De hajlok egyre jobban a ferde hatásvonalú, esetleg a kúpgörgős megoldás felé.
Csak könyörgöm, csak a "jóazúgy hagyjad" című mondatokat hagyjuk. Az hogy a hetvenes években jónak találták nem jelenti azt hogy műszakilag korrekt is. Ha ezen lehet javítani ha amúgy is cserélem a csapágyakat akkor miért ne? Legalább elméleti szinten. Az biztosa, hogy sokat tanultam ezalatt a pár hét alatt.
Akkor mégiscsak rúgódzik valamit az a 714 es alkatrész , persze ha bent van ... Egyébként meg csak az irkál itt ezekről aki szereti a gépeket . A kidobom az öreg szart ,veszek kínait az is , az is egy bemutatkozó levél . Na de most már nem bírok otthon maradni , sajnos ...
A gép tervezői raktak egy támcsapágyat ( 259 ) a gépbe. A tervezés a számítások jól sikerültek mivel hosszú (30-50év) éveken át kifogástalanul működnek ezek a gépek. Kijelenthetjük kibas...ott jól megtervezték. Van gyári rajzod gépkönyved ami óriási előny, nem kell semmit kitalálnod minden le van írva rajzolva méretek tűrések stb.... Egy átalakításhoz nagyon sok mérés, számolás, tesztelés, módosítás újra tesztelés szét összeszerelés, fejvakarás, hogy ez meg az miért nem úgy működik ahogy elképzeltük. Ja és ami még fontos kiba..ott sok selejt gyártása és ismét
Én ezért ajánlom az eredeti gépkönyv szerinti verziót.
Az összerakásnál pedig csak olajat használj !
NE HASZNÁLJ zsírt mert (nem keveredik az olajjal) a leváló zsírdarabok a visszafolyó csatornákat eltömítik és akkor nem leszel boldog.
A főtengely szerintem egyenlőre ne bántsd, ha megjött az összes alkatrész össze kell rakni és mérni azután kiderül, hogy benne vagy-e a gyári tűrésben vagy nem.
Hajlanék én is oda egy mezei ferdehatásvonalút rakni. Azzal megoldódna az hogy a rajz szerinti, de mégis a a feltételezett átalakítás céljainak is megfelelne, azaz nagyobb tengelyirányú erőt tud felvenni előre mint a mélyhornyú.
Ne huncutkodjál ! Abban nincsen kardán ,bent van az asztalban a külön előtoló motor . Az enyémben leégett és eldobták . Az a gond hogy fogaskerékkel együtt . Éppenséggel van már két másik ,de az egyik UF 221 é . Nem korrekt ez így mert még a végén csinálok róla képet és cseszheted Most az ugrott be egyébként hogy meghagyom végrendeletben , az legyen a síremlékem ,akkor tuti nem bírok kimászni ... A facén a képem helyett egy NDK szerszámmaró van (a kép csak illusztráció, nem eggyezik az eredetivel ) Azt azért kinézem a morékból hogy simán elvinnék .
Még egy utolsó böffentés és eldugulok. A támcsapágyak meg főleg különösen problémásak előfeszítés nélkül.
Gondolj bele megmunkáláskor az esetek 95 százalékában a főorsót hátra kényszeríted, azaz a távtartó helyett beszerelt axiális csapágyad gyakorlatilag mindig laza(ább) lesz, mivel gondolom nem minden nap fogod kezdéskor beállítani ráadásul a most is nyegle hátsó anyával. Így a csapágy nem illesztett oldala szépen elkezd "kalimpálni".
A mélyhornyút -ha az előfeszítése gyengül vagy meg is szűnik- akkor a lehajtás axiális irányú tengelykitérítő ereje legalább kordában tartja.
Ha megfeszíted nullásra nem fog lógni, attól nem lesz baja a csapágynak, úgy is vissza kell engedned.
Mérhetsz, csak ne csapd be magad.
Az az átmérő valószínű azért recés mert még látszik rajta az esztergálási előmunkálás, aztán már a köszörülésnél nem adta ki az anyag. 50'-ben a hiánygazdaság és az 5 éves tervek idején jó volt az úgy is.
Ne aggódj, majd ha nekiállnál egy EAN-anak akkor sírva is fakadnál az ottani megoldásoktól.
Ha a csak a főorsó csapággyal szerelem be az orsót, ekkora hosszon azért már jelentős mozgást eredményezhet egy előírt csapáhyhézag is nem? igaz dupla soros az a csapágy, illene támasztani talán...
A mérésre a következőt tudnám elképzelni: Egy megfelelő alapra készített prizmára felfektetném az órsót. Elöl az említett távtató alatti szűz felületen. Hátul meg jobb híján az eredeti talpcsapágy felületén. Utána lehet órázni. Vagy nem.
De mindenekelőtt megmérem az átmérőt a gatya részen, szerintem nem véletlenül csíkos az. Én ilyen csapágy által okozott kiverődést még nem láttam.
Arra gondoltam, ha a felület nincs méret alatt (nagyon), meg kellene simogatni köszörűn, hogy a nagyobb hibák eltűnjenek. Hogy nem lenne egyenletes fényes a felület? Na bumm.... De hogy ezt ki vállalná be...
2: nem lehet készíteni egy 90 fokos egyik oldalt menetes valamit amit betekersz az öntvénybe mondjuk ragasztva? A másik oldalába forrasztható a rézcső, akár egy kis darabka hogy betekerhető legyen. Ez már betekerés után toldható forrasztással.
A gépi előtolás hajtása megy a gépvázban levő váltóról az asztalra ezzel a kardánnal. Az asztalban egy csigát hajt, szóval nem nagy nyomaték és kb max 1500-as fordulat.
Most dörzsár hiányában azt hiszem a két 90 fokban elhelyezett kúpos végű hernyócsavar lesz a szerelhető megoldás, úgy hogy a tengelybe a csavar végének készítek süllyesztést. ( Van a hajtásban egy nyírószeg, így most lesz további nyomatékhatárolás is :- )
Kérdeznék valamit. Ha egy tengelyt forgatva érezhetően akadozva jár a csapágy azért azt csak megnézed mi van vele nem? Nálam az előtolás kihajtó és a belső lehajtó tengelyen lévő fogas csapágyazása is érezhetően szutykos volt... Sajnos nem az a típusú ember vagyok aki az ilyesmi felett becsukja a szemét. A dupla golyós és a fedél között szép kunkori forgács is volt, nem is értem hogy került oda be...
A csapágyakat megrendeltem, egy részüket a rolling-nál. A főorsóhoz meg az a FAG lesz és kész. Kínaival kb egy árban lesz.
Namost amíg megjönnek vagy nézegetem a romokat vagy értelmesen csinálok is valamit...
Eredeti rajz szerint kell összerakni. A 714 alkatrészt le kell gyártani ha nincs meg. A 258 csapágyat esetleg 7208-B csapágy mert ez jól viseli az oldalirányú feszítést.
Az én tapasztalataim szerint ha egy mélyhornyú csapágy nincs előfeszítve az csak vergődik, zörög és ettől aztán előbb utóbb a tengely és/vagy ház is oda lesz.
Lehet gyári módosítás a két axiális csapágyas verzió de nincs egyértelműsítve, dokumentálva sehol. Ha mégis az mellet dönt Virbo akkor legalább egy kompenzáló lemezt rakjatok a hátsó zárófedél és a mélyhornyú külső gyűrűje közé.
Ne felejtsétek hogy egy-egy nagyobb fogásvételnél azért az előtolás lehajtása radiális erőkkel terheli a főorsó hátsó részét.
A mélyhornyú csapággyal van baj ,nem a talpcsapágyakkal . A főorsóval szinte semmit nem tud kezdeni szerintem . Valami sík darabra fogott polírpapírral letisztítanám az esetleges kiverődést ,ez a maximun amit megtehet . Hézagolót kiver szerintem bárhonnan előbb utóbb , nem lehet ezt házilagosan javítani . Én nem csinálnék semmit a főorsóval . Szóval fog tudni avval esztergálni így is .
Már csak el kell találnod az eredeti kúpos furatot. Az a baj ezek a régi gépek ugye nem CNC-n készültek és a legritkább esetben központon átmenő a furat. De ezt a mostani hüvely 180 Fokos elfordításával ellenőrizheted. Persze ha a falvastagságok engedik mehet bele eggyel nagyobb szeg is.
Egyébként mit hajt? Fordulat, nyomatékigény? Nem hogy csak valami kézi tekerenytű?
Valamiről lemaradtam: Miért nem jó a két talpcsapágyas megoldás?
A kicsit rágott csapágy alatti részt nem piszkálnám, csak akkor ha a rátolt csapágy érezhetően kotyog rajta. Ez esetben lehetne fémszórni, de házilag talán a felhasított gyűrű felragasztása lehet a megoldás.
Ezt írtam neked már vagy négy napja. Azonkívül ha görbe vagy nem egytengelyű az orsód és/vagy az orsóházad ugyanez a felállás ugyanis a nullásra állított kétsoros hengergörgős elkezdi a forgásiránytól függően előre vagy hátra vándoroltatni az orsót. Eddig azért tudtak vele dolgozni mert nem a gyári hűdefasza 0,005 mm volt hanem kicsit több.
Az orsó felújítására vannak szakosodott cégek, pl. Halászteleken felrakják lézerrel -a porszórás szerintem egy tök béna technológia ráadásul nagyon fel kellene melegíteni a tengelyt- de a köszörülés vagy jó lesz vagy rosszabb. Ez a két műveletet úgy 60-80 ezer közt úsznád meg.
Szerintem: 1. Szerezd be az NN csapágyat, az úgy is kell. Beszéltél már a Rollinggal? (magánember nem tud beregisztrálni náluk) 2. Csak a szűz főorsót minden flanc nélkül csak az NN csapággyal szereld be, állíts be nullásra és meglátod kóvályog-e a tengelyed hátsó csapágyfelülete, illetve központban van-e.
Ettől függően majd megint eldöntheted mit is akarsz.
Persze elkezdheted otthon is méregetni az egyes futófelületek futáspontosságát de akkor kell készítened hozzá megfelelő állványt és okosan csinálni, hogy mit mihez képest mérsz.