Első lépésként USB kábellel kösd össze a CNC vezérlőt a számítógéppel vagy laptoppal. A Windows felismeri az eszközt, és jó esetben létrehoz neki egy külön COM portot. Ha az Eszközkezelőt megnyitod, a Portok-nál látod a COM port sorszámát (pl. USB SERIAL CH340 (COM3)) Ha nem települt fel, hanem felkiáltó jeles "Ismeretlen eszköz"-ként látszik, akkor előbb szükség lesz a CH340 driver feltelepítésére. Ezt letöltheted pl. ITT Javaslom, húzd le az USB-t, telepítsd a drivert, majd csatlakoztasd ismét, és ellenőrizd, létrejött-e a COM port.
Ezután a CNC mozgatására két egyszerű programot tudok javasolni:
Nagyjából ugyanazt tudja mindkettő, én személy szerint a Candle-t használom. Elindítás után meg kell neki adni a CNC vezérlő COM portját, és már lehet is a képernyőn a nyilakkal mozgatni a motorokat. Lehetőség van a CNC gép paramétereit változtatni, mint pl. léptetőmotor felbontás, sebesség, gyorsulás, stb. (Angol nyelvű részletes leírás itt)
Továbbá, ezzel a két programmal kész G-kódot is rá lehet küldeni a CNC gépre. A legjobb, hogy a G-kód beolvasása után itt vizuálisan láthatod a rajzot, így még mielőtt ráküldöd a gépre, ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e vele.
Remélem tudtam segíteni. Ha valami nem megy, vagy nem világos, kérdezz!
(A saját fórumos TÁRHELYRE is feltöltöttem a drivert, és a két progit, valamint a pendrive tartalmát, amit a CNC3018 géphez adtak, van benne több leírás, és néhány G-kód is, amit próbaként a CNC gépre rá is küldhetsz.)
Helló segítséget szeretnék kérni, raktam össze egy gépet és a beüzemeléssel elakartam. A vezérlő egy kínai grbl 1.1 (atmel328p procival) egy mks tft24 controller, és motorok. Első problémám a driverekkel, szoftverekkel vannak, hogy keltem életre hogy megmozduljanak a motorok. Ui.:várom észrevételeket a szerkezettel is.
Kicsit szétszórt a verziók kötözi parancs támogatás is v1.1 már támogatja a alvó módot is $SLP paranccsal nem látok G vagy M kodban motorok kikapcsolására nem támogatót csak külsö periféria tiltással még Pl Estop!
nagyon szépen köszönöm, hogy utána néztél! 254-ig semmi de 255-ön tart igaz az arduino (vagy shield) sipol kicsit (ezt is alkalom szerűen a mozgatás után ) de a motort nem tudom megmozditani. Köszi!!
nem sajna... próbálgatom UGS-el mozgatni, az "Y" tengelyem fogasszijjal hajt (2 motor) és mikor felfele mozgatom (simán a nyilakkal" akkor mozog is szépen, de amint abba marad szépen "visszaereszti" (függölegesen mozog a tengely és a gravitáció dolgozik) tehát nem 1-2 perc hanem amint befejezi a felfele mozgást.
Törölt felhasználó
2021-03-12 10:55:34
[1872]
Ha a motor mozgás megszűnik a tartóáram 1..2 perc után kikapcsol ha erre gondoltál !
jó lenne az "y" tengelyem harcol a gravitációval és mikor nem kap jelet akkor szépen "gurul" lefele magától, szóval olyan mint ha nem lenne tartása a motornak.
Nem versenyeztetni akarom de amire több támogatás is van (elterejtebb) ár/tudában http://esp32.net/ 3$ dual-core 32bits 240mhz ha sebbecség a föbb cél...
Igen, pontosan ezt írtam én is előzőleg. A komplett port írás sokkal gyorsabb a pinenkénti állítgatásnál. Ugyan igy lekezelhető a belső megszakítás(ok)kal az olvasás is.
Ha csak egy LED-et akarunk villogtatni akkor fel lehet menni 2.6MHz-ig, de akkor még nem csináltunk semmit A számolások és egyéb feladatok jól leterhelik.
Ezeknek az Arduino nano verzióknak mekkora az adatírási sebessége?
Pl. a D0-D7 portra egy 8 bites (0-255, csak konstans) adatot hányszor képes kiírni 1 másodperc alatt? Ennyi lenne csak a teszt feladat, semmi más. Valakit megkérnék erre a tesztre, akinek van ilyen modulja és van erre pár perc ideje. Gyanítom, mem lesz a végrehajtási sebesség eredmény 1 MHz, de mégis akkor mi a valóság? Egy Mega 2560 R3 mennyivel gyorsabb mint egy nano ennél a tesztnél?
Köszönöm, ha tesztelsz.
frob | 2270
2021-03-10 07:37:07
[1857]
nekem kb 1 olyanom van ami neked ott kiterítve 3 az asztalon, kb 2 literes tartály, és a hűtőbordán rajta egy nagyobb 12V os venti, szintén 800W körüli moci, kínai... nyáron is max langyi a víz, igaz aluba 5mm nél nagyobb fogással nem megyek bele , és 400mm/perc es előtolással tökéletesen csinálja a dolgát, mondjuk talán még egy kicsit rá lehetne dobni, de ezt biztonsággal viszi különösebb erőlködés nélkül
Nem szakértőként, de hagy írjam le: 1,5Kw vízhűtéses kínai maró, 15L-es vödör, fagyállóval, ócccó kínai keringető, 2x1.5m szilikon cső. Fél napokig dolgozok vele, mire elkezd melegedni... nyáron. Most még kéz-melegre sem bír átmelegedni. Biztos, hogy minden rendben van a rendszeredben? A furatok nincsenek eldugulva? A keringető mozgatja a vizet? Nekem hidd el, semmiféle ventilátor nincs rajta, nem is volt, nem is lesz.
Játszadozzál tovább, nekem aztán mindegy, én csak segíteni szerettem volna neked. Egy szabályzás elméleti alaptételre hívtam fel a figyelmedet, ami a hobbystára is érvényes, ha elgondolkozol ezen, ha nem, ha elfogadod, ha nem. PONT.
Amikor beszélgettünk telefonon, már éreztem, hogy neked minden adat szükséges, ezért leírom. Adott egy 850W-os maró motor, melynek a "hőtermelését" sajnos nem tudtam sehol megtalálni. Ezért mértem, adott idő, adott folyadékmennyiség és folyadék átfolyás mellett. Ez 1 óra, 1.5 liter folyadék, 8 liter / perc volt A motor üres-járásban volt, tehát terheletlen. Ez idő alatt a folyadékom 20C-ról 75C-ra emelkedett "hűtés" nélkül. Ez kb. 350W hőteljesítménynek felel meg.
Marás közben, kb félig terhelhetem a motort, ezért vettem a "tapasztalati" érték 3X-osát.
Megnéztem egy táblázatot a netről, hogy egy 120x120x32mm-es hűtőborda tud ventilációs hűtés nélkül 270W-nyi hőleadást. Ezt vettem 3X, tehet van 510W hőleadásom ventiláció nélkül. A ventilátorok légáramoltatási sebességéből kiszámolva, kb 1290W-nyi hűtési teljesítményem lesz teljes fordulatszám és fél terhelés mellet, ami a 3x350W "fűtés" mellett pont elegendő.
Tehát, nekem a bemenő (max 70C) és távozó (Min 55C) folyadék hőmérsékletének szabályzásához (DT 15C) bőven elegendő lesz a ventilátorok "néha-néha" bekapcsolása (kb 200W-nyi hőtermelés mellett)
Remélem jól számoltam, ha nem, akkor teszek be még egy 120x120x32mm-es ventilátoros egységet.
... nekem ez csak "játék" ... én hobbysta vagyok...
Valami alapból nem stimmel itt hőtanilag se. Így pedig addig kár "bohóckodnod" szabályzó elektronikával, ameddig a hűtőrendszered olyan kis teljesítményű, hogy teljes ventilátor fordulatszám esetén is 70 C fok (vagy annál is nagyobb) lesz a hűtővíz hőmérséklete.
Tehát a nulladik lépésed az kell hogy legyen, hogy ezt tedd rendbe, mert olyan dolgot értelmetlen, fölösleges szabályozni, amit nem tudsz üzemszerű határértékek között tartani.
Köszönöm a gondolatot. A végső teljes "feladata" a programnak a hűtőbordákba be- és kifolyó folyadék hőmérséklet különbségét foglya figyelembe venni. Kb 5-15C fok. Ezt fogja elosztani a fordulatszám változásra. Alsó határként 55C fok, felső max 70C, de akkor már 100%-kal pörögnek a ventilátorok.
De ami nekem a kérdésem, hogy a 2 vezetékesnél kell egy PWM szabályzó láb egy N-MOSFET-re...
De a 3 vezetékesnél a sárga vezetéken miként oldom meg a fordulatszám szabályozást?
Arra már rájöttem, ha a sárga vezetékre feszültséget kapcsolok, akkor csökken a ventilátor fordulatszáma....
Találkoztatok már ilyen szabályzással? A googli sok mindent kiad, de a 3 vezetékessel csak felületesen foglalkozik, mert mindenki a 4 vezetékest akarja taglalni, az "érdekesebb"...
Csak nagyon futólag, felületesen, nekem már agyilag késő van. Én hogyan csinálnám: Több hőmérséklet-zónát hoznák létre, kb 5-10°C lépcsőnként. Amíg hideg, addig a fan LOW. Ha elkezd emelkedni, akkor a delay értékét csökkenteném, vagyis annál gyakrabban kapcsol be a motor, - vagy - növelném a delay értékét, annál tovább pörgeted a ventit. Ez két teljesen más megközelítése a hűtésnek, talán az első jobbnak tűnik.
void loop() { temp = readTemp(); // get the temperature
if((temp >= tempMin) && (temp <= tempMax)) { // if temperature is higher than minimum temp fanSpeed = map(temp, tempMin, tempMax, 225, 255); // the actual speed of fan analogWrite(fan, fanSpeed); // spin the fan at the fanSpeed speed } if(temp < tempMin) { // if temp is lower than minimum temp fanSpeed = 0; // fan is not spinning digitalWrite(fan, LOW); }
if(temp > tempMax) { // if temp is higher than tempMax digitalWrite(fan, HIGH); } Serial.print(temp); Serial.print(" "); Serial.println(fanSpeed); delay(5000);
}
int readTemp() { // get the temperature and convert it to celsius temp = analogRead(tempPin); return temp * 0.48828125; //delay(20000); }
A 3 vezetékessel nem nagyon jutok zöld ágra.... Nem vagyok az a full szakértő, rágom a témát, van amit meg tudok oldani, amit nem, azt megkérdem okosabbaktól.
Köszönöm segítségeteket, ötleteiteket.
Amit meg szeretnék valósítani, az a maró motor hűtés vezérlése.
onagy | 359
2021-03-02 19:57:40
[1844]
Szia, Ezeket a jeleket invertálni abból a megfontolásból szeretnéd, mert úgy jó a hozzá csatlakoztatott léptetőmotor vezérlőnek/szervo erősítőnek? Az meg miféle fajta? O.