Ha a "hibrid servo" alatt a closed loop-os léptetőmotorokra gondolsz, akkor nekem ilyen van. A vezérlőn van egy "ARM" feliratú kimenet, ami visszajelez, ha letilt a vezérlő, vagyis ezt bekötve lesz visszacsatolásod, ha hiba lép fel. A bekötés módja szabja meg, hogy letilt, vagy megáll, vagy mit csináljon a vezérlő. Az áttétel, meg a mikrolépés nem nagyon értelmezhető a mozgatandó tömeg, és a motorod pontos típusa nélkül, de próbáld meg minél nagyobb lépést választani. A "nagyobb" itt a kevesebb mikrolépést jelenti. Kezdésnek számold ki, hogy kb. milyen pontosságot akarsz. Ha az alap felbontást választod, akkor a 800/1000 lépés azt jelenti, hogy egy körülfordulás alatt 800 vagy 1000 lépést lép a motor, az 5mm-es emelkedésű tengelyeden egy lépés 0,00625mm vagy 0,005mm-ert jelent, és itt még semmilyen áttétel nincs, az még tovább növelné a "pontosságot"... és a lassúságot.
Sziasztok! Szereztem hybrid servokat a géphez. Szeretném áttételezni és ezzel kapcsolatban keresek segítséget. Hajtóműre gondoltam. Ezek ugye lassítják a forgást és növelik a nyomatékot. 5x1, 7.5x1, 10x1 stb. Az encoder 1000-es egy 5x1 es hajtást gondoltam az orsóm 5mm emelkedésű a mikrolépést úgy 5000-re gondoltam. Hogy kéne számolnom és a mach3 beállítása is érdekelne motor tuning és az encoder/PNG's, lehet valahol látni az encoder működését és megáll a gép ha bármelyiknél probléma van? Most léptetőket használok direktbe. Ha valaki használ hybrid servot és tud segíteni azt megköszönném. Üdv!
remrendes | 4150
2020-05-21 06:29:26
[702]
Tudtommal csak parameterezni, nekem viszont a magnestengelyt es a linear skalat kell tanitani.
SGDV-R90A15B-vel próbálnék kommunikálni. A szoftverem csak soros portot kezel, mást nem enged kiválasztani, kábelből viszont csak USB-sem van. Régi digital operátorból akadna egy csatlakozó a CN3-hoz. Nem tudja véletlen valaki a a bekötést? A Sigma-V manualjában nem találtam semmit ezzel kapcsolatban.
svejk | 33034
2020-05-02 11:05:49
[694]
Az egy komplett mozgásvezérlő, jellemzően pakolászós robotokhoz, célgépekhez való, nem igazán pályavezérlésre.
A 485-ön kiadod a célpozíciót aztán majd ő mindent elintéz belül. Ha célbaért visszajelez.
Bocsánat, azt hiszem tévedtem. A névleges teljesítményét valószínűleg képes lesz szolgáltatni a motor. Javarészt hő formájában.
Előzmény: Szalai György, 2018-09-23 08:44:36 [690]
Szalai György | 9489
2018-09-23 08:44:36
[690]
Ha a „működő” alatt azt érted, hogy megmozdul a tengely, akkor igen. Ha meg azt, hogy az aszinkronmotor a névleges teljesítményét képes szolgáltatni, akkor nem. A névleges nyomatékát sem. Szerintem.
'estet! Sokat turtam a netet, de nem talaltam semmilyen szamomra is ertelmezheto magyar vagy angol nyelvu anyagot, leirast a BLDC motorok mukodesevel kapcsolatban. Nincs veletlen valakinek ilyen?
frob | 2276
2018-06-17 11:34:09
[684]
Kábel keresésben ide jutottam : TME energialánc kábelek igaz 5m a legiseb egység, de még se 200m es dobot kell venni
Tiszteletem az Uraknak, van valakinek tapasztalata AB CSD3 sorozatú vezérlőkkel? Próbálni szeretnék pár vezérlőt, de nincs olyan motorom hozzá amit az adatlap ír. Más motorral ki lehet próbálni?
svejk | 33034
2018-06-07 11:53:09
[681]
Az én kérdésem természetesen szerszámpálya pozíciókövetésre utalt, tehát minél hamarabb elérni majd megtartani a pozíciót.
Előzmény: Szalai György, 2018-06-07 10:45:55 [680]
Szalai György | 9489
2018-06-07 10:45:55
[680]
Anélkül, hogy választ találnék a kérdésedre, felmerült bennem egy következő kérdés. Milyen feladatra használjuk a pozíció szabályzást? Mert hát a pozíció az csak egy statikus érték, amit viszont a legtöbb alkalmazásban nem csak tartani kell, hanem elérni is. Na, itt a bökkenő, a kérdés a kérdésed mögött: A lehető legnagyobb gyorsulás után szabályozott utazó sebességgel érjük el, vagy szabályozott gyorsulás után a lehető legnagyobb sebességgel? Raktári szállítás, személyfelvonó, vagy szerszámpálya követés?
tényleg hobbi oldal? nem tűnt volna fel úgy 10 év alatt azt gondolod?
szarkazmust félretéve egy kicsit...
ethernet kábel arra jó hogy kb pár órát menjen a gép, utána egyszerűen eltörik.. léteznek olyan kábelek amelyek bírják a hajtogatást és reméltem nem én vagyok az egyedüli ezen a hobbi oldalon akinek motort kell bekötnie a hobbi cnc gépén...
J-Steel | 1721
2018-06-06 13:30:04
[675]
Nekem nincs ilyen motorom. Ez egy hobbioldal, a kérdés az, hogy professzionális válasz kell, vagy csak hobbiként akarod használni. Hobbistának jó CAT-5 ethernet kábel is, ha differenciális a jel.
hát kösz, de így nem vagyok előrébb mondjuk igazán megnézhettem volna mi van, most, de abba azért annyira nem bízok, mert elég szedett vedett a dolog...
Ha a jel ami kijön a szervóból differenciális, akkor ez a kábel nem lesz jó, mert nincsenek benne érpárak aminek impedanciája, ez csak egy árnyékolt kábel.
Szegeden a RET-ben lehet kapni LIYCY kábelt. A Szent Miklós utcábai üzletben. Rájuk kell telefonálni, hogy hány eres és hány méter kell és másnap lehet értemenni.
segítsetek légszíves , milyen kábelt és persze hol vegyek, a képen látható 200W os szervókhoz, a kötéseket megoldom, csak a táplálás és az enkóder kábelből kellene 5-6m lehetőleg valami szuper hajlékony..
Előre is köszi!
R.
Pilot001 | 177
2018-04-13 14:08:26
[670]
Kérdés ...
Ötletek ?
Magát a motor meghajtót cseréltük csak ki. DC motor , analog bementtel , tacho .. CNC felé meg resolver.
A motor meghajtó AMC gyártású de ilyen jelet kap a vezérlőtől... így a nagy Hurok (kicsi Hurok a tacho és a meghajtó között ugyebár) kissé gáz. Akkor lehet ez kilőni ha a bementi hibajelet ( + - 10V) letekerem benne de akkor meg ugye a követési hiba túl nagy a CNC nek
Az áram szab. akt. értéknek a motoron (eredő) átfolyó áramot kapja A fordulatszámszabályzó az encoder értékének idő szerinti deriváltját = sebesség.
Az áramszabályzó tulképp a nyomatékszabályozásért felel. Aszinkron motornál a gerjesztő áram miatt ez nem lineáris, de a DC és permanensmágneses motor esetén nagyon szépen követi.
Áram (nyomaték) szabályozásnál az a baj, hogy nincs limitálva a fordulatszám, mert az a hurok a visszacsatoló jelet az áram szenzortól veszi. A fordulatszám limitet ugyanis a neki megfelelő ford szab. kontrollerbe építik be.
Lehet, hogy az említett régi rendszerű motor nem tud "elszálni" a fordulattal, és nagyot rúgni induáskor, mert mondjuk fizikailag korlátozott, akkor talán kihagyható a fordulatszámszabályzó rész.
Én amikor pozíciószabályozó frekiváltómat elkészítettem, akkor a sebesség és áramszabályzót összevontam, és úgy paramétereztem a PI szabályzót, hogy adott motorral működjön. Azért csináltam így, mert időhiányban voltam, és egyszerűsíteni akartam a rendszert.
svejk | 33034
2018-01-25 18:40:02
[668]
Hopsz itt egy viharos topic!
Hogy is van a következő tudományosan?
Voltak régen az analóg, általában +-10V-os bemenetű szervoerősítők, amik aztán a mozgásvezérlő segítségével nagyon fasza pozicionálásokra voltak alkalmasak.
Ezen erősítők átkapcsolás után általában kétféle üzemmódban tudtak működni. un. nyomaték és sebesség üzemmódban.
A sebességüzemmód nagyon jó volt olyan helyekre ahol a fordulatszámot kellett széles terhelésváltozás közt stabilan tartani, pl. valamilyen főorsó. A bemenő jel a fordulatszámmal állt arányban.
Ha ezen erősítőt pozicionálásra használták akkor inkább nyomatékmódba kapcsolták. Ekkor ugye a bemenő jellel arányos volt a motor nyomatéka, majd ezt fejelte meg a mozgásvezérlő pozícióhurokja.
A kérdés, miért is a nyomatékvezérlés volt a jobb pozicíonáláshoz?
n/a (inaktív)
2013-04-08 12:52:00
[667]
A lényeg hogy nagyobb nyomatékra és kssiebb fordulat tartományra lenne szükségem. (meg annyira nem is biztos hogy szeretnék én 300 voltokkal dolgozni...) Eleve a servo vezérlő bemenetének adnék 42 voltot, meg maga a vezérlő is max 60-80 voltot tud kezelni 8-10A-el. (ocsó kínai ) A fordulat, amit szeretnék százas nagyságrendű a motorok meg 3000-6000 rpm-esek ebben a kategóriában. Akkor ezek szerint a fék nem jó egyirányú mewgfogáshoz, akkor marad a mikrovezérlős kézzel leprogramozós út. ( de legalább ennyivel is olcsóbb lesz a motor)
Ezt a 320 voltos AC servo üzemeltetést nem értem hogy gondoltad. Magát a motort talán meg tudod mozgatni 42-voltról. De azt se igazán értem mit is szeretnél ezzel a törpe feszültséggel, talán vezérlőt akarsz építeni ? Az eredeti vezérlő 100% hogy nem fog beindulni ekkora tápról, ha erre gondoltál. A szervó vezérlőknél van egy bemenet amivel magát a hajtást kapcsolod be. Amíg ez nem aktív azt csinálsz a motorral amit akarsz ( ide oda mozgatható ) Fékes kivitelnél természetesen az eredeti felállásba ilyenkor nem oldja, tehát nem mozgatható.
- holding break = tartó fék, csak állóhelyzetben tartásra való nem lassításra ... - az AC szervót járathatod kisebb feszültségről, a teljesítménye kisebb lesz
Sziasztok, Az AC Servonál a holding brake az csak arra szolgál, hogy a gyorsan forgó motort megállítsa pl. egy emergency stopnál? Ha azt szeretném, hogy a motor csak egy bizonyos forgástartományban mozogjon, akkor szükségem van erre egy motornál, vagy máshogy kell megoldani? (Pl: két végpont közt csak 20 egész fordulatra lenne szükségem, amit utána már kézzel se lehese tovább forgatni, mintha egy végállás bak-ba koppanna a tengely) Másik kérdésem: mondjuk egy 320v-os Ac servo vezérelhető monjuk 42 voltról?
svejk | 33034
2013-04-07 09:35:00
[662]
"Vagy ezeknél a egyből digitálisan egy relatív értéket kap a vezérlő hogy mennyit mozduljon és merre?"
Van olyan is, de akkor a mozgásvezérlő is benne kell legyen a dobozban. interpolátorok, gyorsulások, stb...
A CW CCW jelnél két Step jel van és amelyik bemenetre érkezik a Step jel, vagy ahogy iparban és elektronikában is ismert Clock abba az irányba indul a motor. A CW = ClockWise ( óramutató járásával megegyező irányban ) A CCW = CounterClockWise ( óramutató járásával ellentétes irányban ) Ilyen bemenetű vezérlőknél nincs Dir szignál.
A CW/CCW felel meg a DIR, vezérlésnek, a Clock pedig a STEP jelnek?
Vagy ezeknél a egyből digitálisan egy relatív értéket kap a vezérlő hogy mennyit mozduljon és merre? VÉgülis ez stabilabb működésű lenne mint a Step/dir rendszer, és a szervónál adja magát az üzemmód.
Elvét tudom hogy működik az AC szervó, és ugye én is építettem már kísérleti darabot arra a motorra amit tőled kaptam, de ilyen vezérlőt még nem láttam közelről.
milyen áron mozog most egy step-dir rendszerű 750wattos AC servo szett hogy nekem csak áram alá kelljen rakni?
svejk | 33034
2013-04-06 17:39:00
[656]
Ez azt jelenti, hogy nagyon újszerű a motorod, vagy legalább is a fék kíméletesen volt használva. Ahogy kopik a ferodol, ez a kioldási feszültség egyre nő.
Kipróbáltam, hátha valakinek hasznos lehet még az infó. A fék kioldáshoz szükséges feszültség kb 42V, a feszültséget folyamatosan csükkentve 4V alatt kapcsol vissza a fék.