Sziasztok Van értelme nekiállni átalakítani a Strigon ME 1000 vertikál fejét hogy ne eressze az olajat amit az olajszivattyú nyom bele, vagy dugózzam le az olajcsövet aztán zsírt bele ?
TBS-TEAM | 2854
2020-10-25 13:04:46
[5727]
Megdolgozott azért a fogaskerékért.
Egy kép a nagy fogaskerék M2 modul 450 fog ~900mm átmérő lézerrel 7 perc.
A mérettartományon belül, egy készüléken belül beállítható egy tűrésezett méret alsó és felső határértéke, és rögzíthető is. Így lesz belőle megy-nemmegyoldal praktikusn egy kézben. A beállításhoz már inkább mérőhasábokat raknak össze, nem feltétlenül a skálára hagyatkoznak.
No, ezt a "duplát" [#t19p129541# ]meg aztán mikor, ki, mire használhatta rendeltetésszerűen?
Sosem láttam ilyet.
Kopirnyák | 2669
2020-10-25 09:42:15
[5719]
Inkább a motort védi, mondjuk az enyémben ilyen funkció nincs, de olyan gyenge a motorja, hogy 0.05 fogásnál erőteljesebb tolásnál képes megállni a kő, mármint megfogja a motort. Az a szövött "szíj" nem az a szakadós fajta.
Ez kipipálva. Van benne egy fordulatszám érzékelő és mérőműszer is és ha a főorsó fordulata egy időrelé által megadott érték alatt nem ér el egy beállítható minimális fordulatszámot akkor leállítja magát. Úgyszintén leáll ha pl. megszorul a kő.
(lehet a laposszíjat akarták ezzel védeni?)
Szóval-e "bonyolult" elektronika 24 V-os tápja volt a hibás.
Nekem is szerszám rezgésnek tűnik - adódhat akár kihajlásból is. Első körben lecsekkolnám a főorsónál a morzekúpos csatlakozást, meg kihagynám az osztófejet gép-szerszám-munkadarab láncolatból. Hány élű maró lehetett? 3 él felett már nem szerencsés így szinte teljes szélességben marni, mert a nagyobb erőkből kifolyólag nagy lesz a kihajlás (meg egyéb rugalmas alakváltozás), ami szinte biztosan a felvételen tapasztalható rezgéssel fog járni.
Szerintem meg rosszul választottad meg a fordulatszámot és az előtolást, és a fogásmélységet is, hűtés nélkül!ehhez a valamilyen anyaghoz ami lehet hogy s355. Nem kell egyből a csapágyra fogni!ha ezt nem tudja a géped akkor lassítsál, úgy is jó lesz csak tovább tart. Ebben a függőleges előtolásban előfordul hogy az asztal holtjátéka okoz lebegést a forgácsoló erő miatt...
Ha marás közben ráfogsz kézzel (óvatosan) a főorsófejre akkor milyen vibrációt érzel? Esetleg marokkal erősen fékezve nem szűnik meg a hang? Ha igen akkor torziós rezgések vannak a hajtásban. Kotyognak egy kicsit a fogaskerekek. Hasonló okok miatt most tettem egy szalag féket a vertikál fej tengelyére.
Igazán jó kis videó sorozatot töltöttek fel a srácok. Érdemes megnézni.
Dani
laacika | 3146
2020-10-22 22:28:51
[5708]
Sziasztok. Én orsócsapágyra tippelek,szerintetek? Maró szerszám jó állapotban,behúzatva rendesen. Osztófejen tokmány gyönyörűen fog. Órázva az orsót elől és hátul számottegő lógást nem tapasztalok.(elől kétsoros,hátul egysoros hengergörgős).
svejk | 33069
2020-10-18 17:18:14
[5707]
"A kapcsolót irányválasztást követően nem lehet benyomni?"
No ez lenne ám a szívás!
A tulaj szerint a ciklus nyomógombbal indul a főorsó is. Nekem is csak 1-0-1 kapcsolónak tűnt, de úgy is át kell mérni minden kontaktust, akkor majd kiderül.
Eddig csak egy TOS-sal találkoztam ami ilyen programozható volt, de ott azért egyértelműbb volt minden. Bár ott is nagy segítség volt a térkép.
Ahogy elnézem a videot, lehet elég a kapcsolót elfordítani középállásból, mert nem látok hozzá tartozó nyomógombot. A kapcsolót irányválasztást követően nem lehet benyomni? 2:49-nél látszik egy kicsit a pult, amikor már kikapcsolta, mintha középen lenne. Szerintem csak akkor foroghat az orsó, ha van benne szerszám. Ha normálisan van kialakítva, akkor a behúzó nyitott és a túlhúzott állapotára is tiltania kell a forgást. Szerszámbehúzó működik? (a főorsóforgás gomb kikapcsolt helyzete melett) Szerszámot tettetek bele?
Igen, a linkelt videót is már többször kikockáztam. Igen "programozható" a gép.
Az a baj a kezeléshez sem értünk rendesen.
Ha a főorsó kapcsolója nullában van akkor megy a villám, bármely irányba állítva a főorsót a villám sem megy. A normál előtolás gombokra egyáltalán nem reagál. A felső sor kapcsolóinál már minden kombinációt kipróbáltunk.
A koma a videóban pont takarja mivel indítja a főorsót. Lehet annyi elég, hogy elfordítja a kapcsolót?
Igen,ez természetes hogy minnél nagyobb köríven dolgozik egy marószerszám annál érzékenyebb a merőlegességének a beállitására. Szerintem sem sik pl a videóbn látott mert akkor véleményem szerint szép finoman keresztszálas lenne a felület.
Elsősorban nagy vágósebességet igénylő szerszámhoz (CBN/PKD)látom értelmét. Nagyon kényes a főorsó-asztal merőlegességére -> a sima felület nem feltétlenül sík...
Nagyobb felületek sikolására szerintetek ez?Szerintem jobb mint a hagyományos ütőkéses megoldás mert itt van egy lendítő tömeg.Igaz az a 2db kés felfogatás kicsit gyenge,legalább két horonyba ültette volna bele a kést.
jani300 | 12260
2020-10-16 20:45:17
[5700]
"De mi a sz@arért kellet ezt a gépet hidraulikával megbonyolítani ha úgy is van már benne két elektromos kuplung. (a szánkenésnek külön fogaskerék szivattyú)" Az UF még azt is tudja hogy kicsit megbirizgálja a főmotort , ha nem kapcsolódnának egyből az egyenesfogazású váltókerekek . De az én véleményem az hogy egy elbaltázott ,túlbonyolított szerkezet . Nem tudom , időt nyerhetnek az előválasztóval ,és egy rakás esetleges problémát .
Nem ismerem a szóban forgó géptípust, csak ötletelek: - Főorsó forgás csak a szerszám behúzott helyzetében? (villamosan reteszelve), ezt ellenőrzi valami? Előtolás meg csak főorsó forgással együtt? - Mellső ütköző/kapcsolósorral programozható? (Kezelőszervekből ítélve szerintem igen. Automatikus gyorsjárat visszafele asztal ejtéssel.) Nincs leragadva valamelyik kapcsoló? Gondolom ezen már túl vagy - kezelőszervek helyzete 2:09-nél: "https://www.youtube.com/watch?v=M4AvpRVVFSA"
Végszükségben megvesszük itt a doksit. Csak kérdés ebben mi található.
Ennek a gépnek az elődjéről sikerült pár dolgot szereznem, pl. az alábbi hidraulika vázlatot.
Jól látszik a kétirányú szivattyú és valami olyasmi mint amit Jani300 írt az előbbiekben.
De mi a sz@arért kellet ezt a gépet hidraulikával megbonyolítani ha úgy is van már benne két elektromos kuplung. (a szánkenésnek külön fogaskerék szivattyú)
De mi lehet alul az a három elem? A két egyforma talán valami hidroakkumulátor?
Látom van ott kapcsoló is. lehet itt lesz a bibi mert néha oda vissza jár a szivattyú.
Csak 5let. Hasonló probléma miatt kutakodtam a frissen vett Strigon ezres elektromos rendszerében. Egy szállítás alatt elromlott. "Kattogós" lett a mágneskapcsoló ki-be kapcsolgatta a főorsó motort, illetve csak az egyik irányba volt gyorsjárat és előtolás. 1 napos méregetés keresgélés az "ismeretlenben" és 2 apró hiba : zárlatos lett egy kontroll lámpa foglalat a főkapcsoló nyomógomban ami a bekapcsolást követően "elszívta" a mágneskapcsoló áramát de amint leoldott a kapcsoló visszajött az áram és ismét kezdődött a folyamat. A másik baj az asztal végállás kapcsoló letapadt beszorult így tiltotta az egyik irányt.
Ez valami furmányos szerkezet, a szivattyú motorja két irányba tud forogni. Néha önálló éltre is kel és jobbra-balra forog. Ha tudnám minek, miért, mi után kell következnie akkor az elektronyos rész visszafejtése is könnyebb lenne.
A tulaj sem ismeri igazán a gép kezelését amikor megvette még működött, de nem használta aztán egyszer csak nem is indult el.
A netet bogarászva az viszont már valószínű, hogy a gép típusa inkább FW 250-1000-2. (sajnos adattábla nincs a gépen, pedig igen jó állapotú, '84-es gyártású)
"Van benne egy számomra érdekes és ismeretlen funkciójú hidraulika szivattyú"
Lehet köze sincsen hozzá , de léteik az UF 222(223? ) gépnek is előválasztós váltóval készült változata , azt hidraulika működteti . A gépet nem ismerem ,csak nem látok kart a fokozatváltó tekerőtárcsáján , itt sem . Mondjuk nem találom egy szerencsés megoldásnak ezt a fajta váltóművet ...
Keresem egy Heckert F 250/2 marógép villamos kapcsolását, vagy olyan emberkét aki ismeri ezen szerkezetet. A villám működik rajta, de a főorsót és az előtolást nem sikerül elindítani. Van benne egy számomra érdekes és ismeretlen funkciójú hidraulika szivattyú, sajnos ez a része totál sötét folt számomra.
A képeken látható a kapcsiszekrény és a kezelő, hátha így ismerős lesz valakinek.
Kopirnyák | 2669
2020-10-13 23:15:41
[5685]
Az enyém nem frekiváltós. Ez az 540L, ezen kétsebességes, gondolom dahlander motor van. Kérdezz nyugodtan, ha tudok segítek.
A tolómérős beállítást én úgy oldottam meg a hosszánon hogy,felfogattam a tolómérőt az ágyazatra, a csúszót meg a késtartóba, elővettem az olvasószemüvegemet és 0-ra álltam a tolómérőn,kimentem vele 350-ig mert, ott még van rajta osztás, a kijelzőn 349.2 A configban a szorzót 1.000 fölé kell vinni és újból kipróbálni. Van ennek matematikai számítása is, de az most nem jut eszembe. A keresztszánon viszont esztergálással lehet a legjobb megközelést elérni, elkezdjük mérőórával az alap ráállást. Aztán befogunk egy legnagyobb tárcsát, amit be tudunk fogni a tokmányunk külső pofáiba, de előtte ráhegesztünk a közepére valami köracél darabot, ezt esztergálással fölszabályozzuk, mondjuk, lesz 10mm az átmérő, ide beírjuk hogy x 10, enter. Aztán kimegyünk 250-re és ott is esztergálunk egy simítót,megmérjük a valós átmérőt, nézzük az útmérőt, mit mutat! és szorzunk a configban. Addig kell szorozni' amíg a tolómérővel mért átmérő és a kijelző mérete meg nem egyezik.