E2N esztergámhoz lapkás leszúrókést vennék, árul is itt a fórumon valaki, de tanácstalan vagyok, hogy 10-es, 12-es vagy 16 illene jobban a gépemhez. A gyári késtartó van rajta (még). O.
sarktibsi | 723
2025-03-26 20:07:54
[48237]
Elsőnek majdnem megjártam, kicseréltem a lapkát de a lapkacsavart meg nem , a csavar meg kilógott a lapka síkjából így dolgoztam a géppel napokig , aztán jött volna a lapka csere. Csak ekkor vettem észre , láttam , a csavar feje 40%-ban eltűnt elhordta a forgács. Szerencsére még épp ki lehetett tekerni. Azóta nagyon figyelek ere is.
Ott meg kifejezetten hasznos a terelőszög, mert a külső átmérő irányába fogja kényszeríteni a forgácsot, ami így nem tekeredik fel a szerszám szárára. De azért is jó, mert (ha jól veszem ki, a lapka csúcsa nem dolgozik) szabadforgácsolás van és kedvezőbben alakul terhelés iránya. (Az élettartam rovására, mivel a kopást növeli.)
Még azt is el szoktam követni egy szerszámmal , hogy csinálok egy szerszám testet SCMT lapkához , ha nem tökéletes akkor kipróbálom SPMT lapkával is , ha ez sem jönne be még mindig ott van SDMT. A csavar fej kialakítás viszont nem egyforma , az elsőhöz ha jól emlékszem 90 fokos kell a többihez meg 60 fokos.
Tudom nem a legszakszerűbb megoldás de sokszor működik.
Köszi mindenkinek a hozzászólást. Esetemben a kés kiesztergálóként működik, és 45°-os élletörést készít, emiatt egy fogáson belül is változó lesz a magasság. Az már érthető, hogy a bedöntés a furatba való "beférés" miatt kell.
Nekem az a tapasztalatom , hogy nem egyformán válnak be a szereltlapkás esztergakések , elsőnek én CCMT lapkával szerelt furatkéseket vásároltam , nem voltam vele megelégedve lecseréltem őket DCMT-és típusra.
De akad olyan késem is amiben a lapkaszöget megváltoztattam így már lehet vele átmérőzni jobbra balra , oldalazni előre hátra. DNMG-típus
Még valami: Szóba jött a kés(vágóél) magasság. Furatesztergáláskor a lapka hegyét állítjuk központba, viszont ha egyélű furatkészítő szerszámként kívánjuk használni, akkor kénytelenek vagyunk a vágóél azon részét, ami a munkadarab forgásközéppontjával érintkezik, tehát a hegyét alacsonyra. Utóbbi felhasználásnál ebből két dolog következik. Lesz egy kevésbé hatékony fúrónk meg egy csapnivaló furatkésünk. Gyári kivitelben létezik ilyen kettő az egyben csodaszerszám, de nem sikerült még semmilyen pozitív tapasztalatot szereznem vele kapcsolatban.
A negatív homlok tájolású lapkáknál csak döntéssel érhető el forgácsolásra alkalmas hátszög. Pozitív lapkák esetén (pl.: SCMT... DCMT...)is ez az egyik oka, kis furat átmérőknél muszáj dönteni a relatív nagy kb. 12...15fok hátszöghöz. Nagyobb átmérőknél mérsékeltebb a döntés, ekkor a terelőszög jótékony hatását próbálják kihasználni, mivel a határozottan egyirányú terhelés (miszerint a furat falától kényszerítené el a szerszámot) kedvezően hat a rezgésmenteségre, valamint a forgácstörés-elvezetés is másabb. (Bár az elvezetés iránya-jellege ilyenkor jobban függ a fővágóél tájolásától. Pl. az általad felhozott 45fokos tájolású fővágóéllel, a furatban a megmunkált felülettel ellentétes irányba távozó forgácsfolyamra lehet számítani, amit folyóforgács esetén a szórakozó szakik át is vezetnek a főorsófuraton...)
Az SNMG lapkát kénytelen volt megdönteni a szerszám gyártója mert csak így tud hatékonyan forgácsolni , csak a hegyének kell a központba lennie. Legalább is én ezt vallom.
Nekem nincs pont ilyen lapkával szerelt furatkésem de ha jól tudom ez tud előre hátra is esztergálni főleg átmenő furatnál van értelme.
Mi az oka, hogy ezeknél furatkéseknél a lapka meg van döntve. Az hogy mennyire van központban a kés, attól függ hogy épp hol fog a kés. Itt a lapka hegye elvileg a kés középvonalában van? Hova kell ilyenkor álljtani a kés magasságát?
Köszi
jani300 | 12272
2025-03-13 16:27:09
[48226]
340/1500 Mve Rövidkúpos bajonetzáras főorsó , gördülő csapágyazású . A villamos kuplungjai nagyon nem tetszenek ... Az én gépemben kevés munkaóra van . Drága a fuvar ,messze is van , nem kell megvenni .... Nem hinném hogy még egyszer próbálkozom . Csak egy költői kérdés : Akinek még a daruzás is drága , hogyan akar gépet venni , talán fizetnem kellene hogy elvigyék , talán majd az örökösök ... De leviszem én előbb a méhbe , mindhogy kupec rá is nézhetne :( Szép napot és szerencsés hagyaték vadászatot mindenkinek !
Én nem értek hozzá, csak kommeneteket jöttem olvasni. Miért olcsó az MVE? Mert kb 70-80 éves gépekről van szó, ennek megfelelő műszaki tartalommal/állapotban. Az tény, hogy a nagy főorsó furat mindennél többet ér. Viszont egy ekkora gépen az ember nem áll neki kicsi alkatrésznek, csak ha nagyon meg van szorulva, egyszerűen nem való bele. Emellé kell egy kisebb gép is. Csak ha belegondolsz hogy egy 400-as tokmányban míg pofát cserélsz mondjuk fordítottra, vagy vissza..... Nem tudom ezekben siklócsapágyas-e a főorsó, vagy már gördülő, ha az előbbi, akkor semmiképp nem vennék ilyet, ha az utóbbi akkor az is könnyebben javítható. Jó főorsó csapágyazás nélkül viszont nincs jó esztergálás. Kellő elszántsággal ez jó kiindulási alap lehet, de biztos, hogy nagyon munkás darab bármelyik.
Szia! Az indokok(szempontok) a következőek(most azon kívül, hogy magyar): Minimum 50, de inkább 60-as áteresz, 300 elforduljon szán felett és ne kelljen cserekerekezni a gyakoribb menetekhez. Ezen kívül valamiért árban is jobbak az 1500-as mve-k mint a hasonló méretű gépek amiket láttam… Plusz nagy géppel lehet kicsit fogni, fordítva nem. Elférni meg elfér…
Jani: működő gépet keresek, ráadásul messze is vagy.
igen, egy ilyenen dolgozgatok. E3N méret De közel 500kg-al nehezebb így elég stabil. cserekerekeket ki lehet kapcsolni így elég halk (ékszíjas előtolás hajtása is van)
Van aki szereti a nagy vasakat - én mostanság már egyre kevésbé... Igaz még a múlt hét elején is sorozatban rövidítettem a 40 centis tartályfenekeket az SN710-esen, de pár órára rá el is meszelt az üzemorvos - azt mondja, még korai nekem a tizenkilós vasakat normaidőre pakolni. (meg az ezzel járó tokmánycibálás, szorítóvasazás, szimultán két gépen, stb.)
Másik nagygépem egy sn 63 as tos . Agyonkopott hossz szánnal ,keresztszánnal . Az kis motoros , 7,5 Kw . Főorsó olaj nélkül ment ,szerintem új vezetőcsapágyam is lenne ,de a görcs aki kicseréli ! Lazított kuplunggal sokat járattam ,ugye már olajjal , meggyógyult a kuplung is , csendesedett a főorsó is . Azon a gépen a legjobb dolgozni ,nincsen remegés álom vele forgácsolni . a PONTOSSÁG AZ HÁT OLYAN AMI ELVÁRHATÓ AZ ÁLLAPOTÁTÓL . azt nem is akarom hirdetni se , mert nem fogja azt fikázni nekem ott senki az is biztos . No nagyolni teljesen tőkéletes ,kárt abban nagyon nehéz lenne tenni . A kezelőt viszont könnyedén ledarálná ... Sebességek is csak kisebbek működnek ,egy rossz fogaskerék okán ,de az sem gond ,mert ugye nagy darabot nem is kell agyonpörgetni . Hát izé ,régen ment ,de indulna még ,ha kell .
Nekem van MVE 340/ 1500 HIBÁTLAN ÁGYSZERKEZETTEL ! Motorja nincsen meg , mert esélytelen lett volna itt beüzemelni . Ha érdekel írj . Próbálkoztam itt eladni , de csak annyi volt a reakció hogy drága a fuvar ...
Anno a céghez került a fenti eszterga eléggé lehasznált állapotba, felhegesztett 180-250 mm csapszegek forgácsolására. Első időkben komoly zajforrás volt, mígnem elkezdett csúszni a tengelykapcsoló üzem közben egyre jobban. Belenézve szemre is kevés volt a lamella szám, nem is egyforma darabszámot tartalmazott az előre és a hátrameneti egység. Ezek elektromágneses rendszerűek voltak már. Letöltve a gépkönyvet (köszönet érte Csuhásnak!)a tengelykapcsolók beálítási leírásának olvasásakor derült ki, hogy vamelyik előző javításkor felcserélték az előre-hátra kapcsoló mágnesek vezetékelését, így megfordult a két kuplung működése is... Mivel a kapcsolókart lefelé tolva indul el normál forgásirányba a gép, így a motor bekötését is ennek megfelelően végezték el az üzembehelyezésekor. Ez eredményezte a fogaskerékzajt, mivel eredetileg nem így volt összekopva. A két tengelykapcsoló bekötését, és a motorét is megfordítva helyreállt az eredeti üzemállapot, elcsendesedett a gép. A hiányzó lamellák pótlása után napi üzemben van azóta is.
Utólag azt gondolom, hogy nem volt lamella cseredarabjuk, így gyors megoldásként átkötötték a két kuplungfelet, mivel a fordított forgásirány lamellái sokkal jobb állapotban voltak, és a motor bekötés megfordítása után tudták még egy darabig használni a gépet, a nagy hang ellenére is.
TROMF22 | 1495
2025-03-11 12:37:18
[48215]
Szervusz Attila!
„Mve 280 vagy 340” ...
Tisztelem a magyar szerszámgépgyártás múltját, produktumait, de hobbi szinten tényleg ekkora vasra van szükséged?
A hántolási nyom elkopása még nem jelent rossz geometriát - a tokmány előtti leggyakrabb használati pozícióban a hosszán mellső prizmájának belső oldalán zseblámpa-élvonalzó kombóval vizsgálva, kb 250-300mm hosszon szabad szemmel jól érzékelhető hosszirányú homorú kopás nem megengedett. Szánszerkezetet az előbbi pozíciótól kb. 3...5cm-rel jobbra állítva, indikátor órát az ágyazatra tapasztva, hátsó késtartó helyén (bal szélén) tapintva, a kéziszánt jobbrol-balról megragadva, vízszintes tengelyirányú és ágyazatra merőleges csavaró igénybevételt eszközölve semmilyen billegés nem megengedett. Leggyakrabban ez a hiba a hatékony forgácsolást ellehetetlenítő rezgések oka. Minden más (nem fatális jellegű) hiba aránylag könnyen javítható, beállítható, de egy szakszerű szánrendszer felújítás horribilis összeget, időt, munkát képes felemészteni.
Spajszer plusz mérőóra. Ha lehetőség van rá be kell indítani a gépet , a hangja sokat elárul minden sebességfokozatban meghallgatni , majd próbaesztergálást végezni, átmérőzés , menetvágás , leszúrás.
Ritka az olyan tokmány amibe simán befogva egy rudat ilyen kis ütést mutat.
Esztergánál én megnézem a kezelő elemeket, sokat elmond a gazdájáról a hiányzó gomb, a lenyalódott, trombita alakú késtartó csavar, a ráakasztott rugóval helyén tartott váltókar stb.
- Befogsz egy etalon átmérő 15-20 mm-es rudat, kézzel forgatva a tokmányt mérőórával megnézed a maximális ütést 100 mm-es kinyúlásnál. Eltérés max. 0.08 mm legyen.
- Mérőórával megnézed a tokmány "lógását" le-fel, előre-hátra kézi óvatos de erős rángatásokkal. Eltérés max. 0.02 mm legyen.
A teszt jó, en amit nézni szoktam: -lehetoleg legyen eredeti a festés, ha nem az akkor is latszik az igenyesseg. Sokan hivjak felujitasnak hogy osszekenik festekkel. -a szanok kopasa látszik szemmel. Ossze se legyenek verve. -korulnezel a gép körül az sokat elmond a gazdajarol egy ilyen oreg vasnal sokat számít milyen ember hasznalta.
Sziasztok! Eszterga vásárlás előtt vagyok és azon töprengek már egy ideje, hogy hogyan tudnék arról meggyőződni, hogy nem egy marèk használhatatlan vasat veszek. Ami eszembe jutott: nagyobb hosszon felnagyolni, megmérni majd felsimítani és megmérni egy darabot, esetleg egy menetet vágni. De kb idáig sikerült eljutnom. Mve 280 vagy 340 a kiszemelt tipus, ha ez számít bármit.
Istvan0728 | 391
2025-02-14 06:16:56
[48208]
Köszönöm, de sajnos ezekben nincs benne a CNC változat.
255 David Kes 100 eszterga gépkönyve https://data.hu/get/14310675/david1.pdf https://data.hu/get/14310590/david2.pdf https://data.hu/get/14310636/david_kes100.pdf
Csak mint érdekesség írom, hogy Robsy CNC eszterga vezérlőn ez egy egysoros G101-el kezdődő átmérőző nagyoló rutin lenne a megadott feladatra. A paraméterek jelentése: C: fogásmélység (mm) L: előtolási hossz ciklusonként(mm) K: szerszám kiemelés (mm) U: átmérőzési ciklus darabszám
Sziasztok! Egy barátom cnc esztergáláshoz kapcsolódó kérdését tolmácsolom: Okuma OSP-U10L vezérlő,átmérőző nagyoló ciklus érdekelne,hogy ne kelljen annyi mondatot írni,pl átmérő 160 ról átmérő 25re 15mm hosszan.Pozició mondat +a nagyoló ciklus érdekelne konkrét példával ha lehet.
Az ütközés jellegű, ugrásszerűen üzemi mértéket meghaladó erőhatásokra egyik technika sincs felkészítve. Mire letilt, ill. megáll, az idő alatt a mozgásban levő tömegek által tárolt energia pusztít. A szerszámhoz tartozó felső orsóterhelés/szánterhelés limit is lehet többféle. Tiltáshoz tartozó érték, (lásd előző bekezdés) vagy figyelmeztetést/beavatkozást* kiváltó, pl. rendeltetésszerű szerszám elhasználódás esetére. Utóbbi korrekt alkalmazása erősen kötött forgácsolási technológiát feltételez és mértékének használható szintre finomítása is elég hosszas folyamat egy-egy sorozat indításánál. Kis darabszámoknál már a beleölt idő miatt sem vesződnek vele, ha van is valami limit megadva, az rendszerint jó nagy "biztonsági" ráhagyással történik. Aki pedig egy régebbi masinát fogott ki, az elsősorban a hallására, látására, megérzéseire támaszkodik, mert fenti lehetőségek híján mire a hajtáskártya a túlterhelés miatt eldobja a vészkört, már régen késő. *Pl.: a következő darabtól a kopott szerszám helyett, a tárba előkészített másik hasonló szerszámmal folytassa a melót.
Nekem van . Azt hiszem szerszámelem esztergaként árulták anno. Nem sok készült belőle. csak egy adat: az E3n 800 kiló körül van , az EE 250 1250 kp.... miközben a méretek hasonlóak.....nem spóroltak az anyaggal. A gépem 1970-es gyártású és 70. darab...nem egy tömegcikk volt.... ha akarod megnézheted.
Aki esztergát szeretne venni ez egy stabil választás. E3N méretet tud de 2t, Kínai de ez még a régi. Győrben hirdetik 520-ert. https://www.facebook.com/share/159iBoARz5/
sarktibsi | 723
2025-01-20 19:02:41
[48198]
A múlt héten jártam egy cnc-és üzemben, érdekes dologgal találkoztam, egy legyalúlt esztergakés, rögtön el is kértem nekik már úgy se kell. Ritkán látni ilyet.
Egyből az jutott eszembe a Fanuc vezérlő miért nem tiltott le. Nincs jól beállítva?
Csuhás | 6740
2025-01-15 19:47:19
[48197]
Ilyenem is van. Ehhez egy erősebb rugót kell még keresnem mert volt hogy a folyó forgács bent tartotta a kést a rugó ellenében. Illetve a rugó által hátra kapott kés kalapácsként ütögetve hajlamos elfordítani a késtartót.
Szia! Mostani eszemmel azt mondanám, ne vedd meg, tényleg játék kategória. Az évek során azért összemelegedtünk valamennyire, bizonyos dolgokra használható (mert nincs más). Vasat NAGYON nem ajánlom, az a legnagyobb baja szerintem, hogy a motorja eszméletlenül gyenge és a fordulat csökkentésével még ez is csökken, mert sima PWM szabályzása van. Valami 150W, a maróé még kisebb. Nem használhatod együtt a kettőt, vagy esztergálsz vagy marsz. Egyébként műanyagra szerintem jó, alura is - kis megszorításokkal. A műanyag erőátvitel kb megfelel a teljesítményének, menethez 3d nyomtatott kerekekkel is használom, nem volt ebből gond. A kerekek cseréje viszont kicsit bonyolult, szerelést igényel. A pontossága szerintem tűrhető, a holtjáték megfelelő összeszerelés után minimális. Hobbicélra jó, sárgarézben hasít, aluban a szerszámélességre érzékeny. Egy dolgot nem tudtam vele soha rendesen: a leszúrást. Műanyagban még so-so, de már az alu sem megy rendesen neki, ha fél centin túl kellene. A méretek, amit megmunkálhatsz (ami odafér) eléggé kicsi. A marófeltét szerintem hasznos, de a szerszámhossz nagyon korlátozott. Összességében szerintem modellezőknek készült, kicsi tárgyakat (értsd: max 50mmx50mmx50mm) munkál meg. Ha van még konkrét kérdésed, irj.
Én is egy Bernando Proficenter 250-en gondolkodom. Nem is az ár, inkább a helyigény miatt. Pici a hobby műhely. Gondolkodtam a nagyobb 550-en is. Ami sokkal robosztusabb, erősebb. De nagy. Meg aztán hobbicélra csak kb 1,5 millió talán már drága játék. Akkor inkább egy MN80 vagy egy olcsóbb, kisebb Universal 3.
Sztem műanyagot, aluminiumot esztergálnék, marnék és fúrnék vele.
Tudom nevével ellentétében, ez nem profi. Külföldi fórumokon csak lenézik, és lebeszélnek róla mindenkit. Kis 40kg-os kínai...
A leírtakon milyen tapasztalataid vannak még? Negatív, pozitív?
Marásra mennyire alkalmas? Mennyire pontos? Mekkora a holtjátéka a "marógépnek"?
Esetleg vas/acél megmunkálható vele, vagy az álom? Kis fogásokkal persze. Látom pici minden motor ami benne van, meg müanyag erőátvitel...
Köszi hogy írtál, orsó csapágyakat cseréltem kúpgörgős csapágyakra, szétszedtem, összeraktam, mindent meghúztam. Rendeltem váltólapkás késeket, nagyon szépen dolgozik a gép, megy a leszúrás is gond nélkül azóta, szerintem ahány gép annyi féle minőség sikerült, ill forgalmazó. Itt olyan kolosszális hibák nincsenek mint amit írtál, helyén kell kezelni a gépet, akkor teszi a dolgát.
szerkezetileg instabil a kis szerencsétlen eszterga. Én a sajátomat szétszereltem beállítottam a geometriát. Értem ez alatt hogy öntés hántolás tusírozás mind kelletek, még a trapéz orsót is lecseréltem mert lötyögött mint zokni a szélben. Orsó csapágyakat és a fogaskerekeket is lecseréltem. A főmotorját is cseréltem nagyobbra aminek finomabba járása ill. egy fordulatszám szabályzót is kapott. Ezen felül a váltólapkás szerszámozás nem a legjobb ezekhez a kis kézi gépekhez HSS vagy forrasztott lapkás jobb választás a késnyomás miatt. összegezve egyszerűbb vásárolni 300e Pengő magyar forintért műszerész vagy órás esztergát venni mint 70 óra munkát beleölni ebbe a vacakba ami utána is ugyan az a vacak marad csak legalább szépen dolgozik amíg bírja a váz elvetemedés nélkül.