Elkezdtem építeni egy beton kaspó készítő gépet . A célom az lenne , hogy szervo motoros meghajtással lenne vezérelve a forgó tengely amin a tárgy készülne és a sablon mozgatása .Igy tudnék tetszőleges alakú tárgyat készíteni . Minden javaslatot szívesen elfogadok .
Nincs külön faipari topic, vagy csak én nem találtam, de jobb hijján ide teszem a mai kinlódásomat. Virágládákat kezdtem el készíteni, 180x40x20cm méretben, és igy szaladtam bele abba a problémába, hogy egy kb. 700mm hasznos munkaterületű géppel hogyan tudok 1800mm hosszúságban átlapolást csinálni az oldalfal deszkáin. Először elkezdtem úgy, hogy rendesen lefogatva, 3-4 ofszettel meg is volt, de baromi időigényes volt... Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a marót felsőmaróként használnám, és kézzel tolom egy sablon mellett az anyagot. Sajna ez sem vált be, mivel ilyen hosszon már nem lehet kézben tartva tartani a pontos méreteket, és állandóan "beleharapott" az anyagba ott is, ahol nem kellett volna. Tehát kell valami, ami lenyomja a deszkát a munkaasztalra. Eszembe jutott, hogy Csikarctól kaptam régebben egy valamilyen csapágyazott görgőt.. Ezt némi marózás után már fel tudtam fogatni a marógépre, és szépen, stabilan tartja a munkadarabot a megfelelő magasságban, így már kézzel is lehet tolni az anyagot a marószerszám alatt. Tudom, hogy nem egy világszám, de nekem ez most napokkal, sőt, hetekkel lerövidítette a munkámat, és hátha másnak is hasznos lesz!
Hát ebből nekem csak a fekete nuna ismerős, a többihez nem folt szerencsém. Bakker, mindég utólag jön rá az ember, hogy miket hagyott ki az életben. Bankkártya méretű "agyat" nem próbáltam beletuszkolni. Felírom ezt a bakancslistámra.
„Azért jó, hogy a mobilomban micro SD van nem floppy.”
Majd egy órányit kerestem a "retro" Motorola mobilomat... Nem találtam, pedig kimondottan Neked akartam kedveskedni vele pár fotóval. Ő még az a "telimarok" fajta, kirántható antennával, lenyitható billentyűzet takaró fedéllel, a széles, fekete nunájába meg, képzeld...bankkártya méretű "agyat" kell(ett) dugni.
Előzmény: Szalai György, 2021-05-17 05:30:11 [16355]
Szalai György | 9495
2021-05-17 05:30:11
[16355]
Az SD kártyámnak, az ingzsebem helyett, a meghajtójába kell passzolnia. Oda meg pont illik. Szerencsére. Az ingzsebbe meg mehetnek a hasznos dolgok. Laposflaska, cigisdoboz, rágógumi, magyarkártya, vagy legjobb, ha semmi. Persze hordhatok benne floppyt, csak minek már. Azért jó, hogy a mobilomban micro SD van nem floppy.
Nem tudom mi igaz belőle, de valamikor hallottam egy olyan "anekdotát", hogy a 3,5-es floppy mérete a szokványos férfi ing felső zsebéhez lett kitalálva, pont kényelmesen zsebre tehető legyen. /Meg a kék munkás köppeny felső zsebe is pont ekkora volt/. Ez egy SD kártyáról csak kevéssé mondható el. Emlékszem amikor sokat jártunk úgy, hogy a floppy csak a zsebünkben a ceruza mellett és egészen jól lehetett dolgozni. Na egy SD kártyát beteszel a felső ingzsebbe akkor onnan piszkáld ki. Jó dlog a minimalizálás de néhe meg kéne nyomni az "elég lesz már ebből" gombot.
Az értelme az, hogy ezzel több pénzt kereset mint a többség itt egy hónap alatt... Azért 145000-nél többen nézték meg. Van benne egy csomó reklám, és a sponzorok is fizettek érte. több mint 800k előfizetője van, ezzel azért már lehet keresni... Ebben a mai virtuális valóságban egy csomó video azért készül, hogy pénzt keressenek.
Nekem is ez jutott eszembe. Ötlet, ügyesség, szellemi és kézimunka. Hogy legyen egy megbízhatatlanabb és nagyobb SD kártya meghajtója. De biztos jól szórakozott közben.
A harmadik érintkező -a móricka rajzon a középső- zárása van a ragacsos zsírral késleltetve. Az érintkezővel párhuzamosan kötött "xxx" egy soros, áramkorlátozó elem.
Egyébként Flexék' nagymesterei voltak ezeknek a ragacsos kocsikenyőcsöknek. Az "O" gyűrűkkel tömített fejben, kb. méz sűrűségű ragacs volt gyárilag. Nem szórták le magukról a kerekek, sose mentek szárazon.
De "Flexék", egy sokkal puritánabb megoldást alkalmaztak. Három érintkezős az a zöld billenőnyelves kapcsoló. A három érintkező közül az egyik, késleltetve van.
Emlékeztek még a jobb kazettás magnók ajtónyitás megoldására? Gombnyomásra szép lassan, komótosan nyílott az ajtó, no de...mitől?
Előzmény: Rabb Ferenc, 2021-04-27 22:28:23 [16335]
Eddig nem értettem hogyan működnek egyes gépeken metrikus és colos kézi tekerők. Ma belefutottam a megoldásba. Olyan ötletesnek találom hogy megosztom:
kertész laci | 771
2021-02-15 22:00:03
[16331]
Olvasom a Volvo kézikönyvet,100 m -ről lekérdezhető hogy volt-e riasztás.A riasztások módjai közt;szívdobogás érzékelő arra az esetre, ha valaki sötétben megbújik a verdában rossz szándékkal... mindezt 2006-ból.
zozo | 5519
2021-02-15 20:32:09
[16330]
Rémálom a történetben egy Volvo gyújtáskapcsoló, ami kék színű takony csavarrögzítővel is biztosítva volt. Nyolcad kör balra, 16-od kör jobbra, nyolcad megint balra.... Folyton megszorult a csavar, vagy 2 órát szenvedtem vele
Kis vágó , kis kalapács ... Sokat kiszedtem , ugyanis nem örökéletűek a gyújtáskapcsoló zárbetétek , a kormányzár van így szerelve . A zsigulikban viszont nem volt letépve a csavar feje .
A hipermarketes kínai hosszabbítókat szerelik össze ilyen meghúzásra leszakadó fejű csavarokkal.
RJancsi | 5809
2021-02-15 17:05:22
[16324]
Lehet, de én biztosan nem autószerelésnél találkoztam vele. De hogy hol? Mindenesetre egy anyát simát rá lehetett tenni a kúpra és hegesztéssel odapöttyinteni. A meleg még jót is tett a rozsdának.
Már nem emlékszem hol találkoztam olyan csavarral, amibe be volt építve a meghúzási nyomaték és az egyszerhasználatosság is. A hatlap alatt volt egy beszúrás és onnét kúpos volt a csavarfej. Kellő meghúzásnál a hatlap leszakadt, a maradék kúpot meg nem lehetett semmivel megfogni, hogy kitekerje az ember. Maradt a lefúrás vagy egy anyának a ráhegesztése (én utóbbit csináltam).
Nem kell oda beépített indikátor! A villanyosoknak már régen kitalálták a tuti megoldást! Húzod a csavart és amikor elég a nyomaték...leszakad a feje. Egyszerű, mint a faék. Így aztán, a disznópásztorból lett villanyász is magabiztosan szaggatja a csavarfejeket, mer'...ért hozzá.
Eltekintve attól, hogy nyilván méretezett, de egy nyomatékérzékeny csavart szárát furattal kikönnyíteni nem tűnik szerencsés gondolatnak. Abban sem vagyok biztos, hogy jól viseli a ki/be tekerést, nyilván van valamekkora hiszterézise a "kijelzőnek" ha többször fellazítják/meghúzzák és ezt semmi sem mutatja.
Ez milyen ötletes. Nem azt mondom hogy rögtön eldobom a nyomaték kulcsomat, de azért a nyomaték érzékeny helyeken nem hülyeség egy ilyen indikátoros csavar.
keri | 14040
2021-02-12 11:09:06
[16316]
Zsír. Én a grafitosat szeretem, de a fehér finom, lítiumos is jó.