Nos én megcsináltam két lehetséges módon. Az én módszerem:
Megrajzoltam egy lapátot. Extrudáltam, 8 darabot létrehoztam egy körkörös mintában. Aztán egy második vázlaton megrajzoltam egy kört és extrudáltam, kivágásként.
A másik módszer ha egy lapátot megrajzolsz, utána csinálod az elforgatást és az extrudálást. Az eredmény majdnem olyan mint az elsőnél csak ne kelljen módosítani mert akkor az szívás. Itt is meg lehet csinálni egy korong extrudálást amit ki lehet vágni a lapátokból. Nem kell kijelölni semmit.
Szóval mindkét módszer hibátlanul működik. Viszont van egy fontos dolog. A hengert amit ki kell vágni egy második vázlatról kell indítani vagy lapátokat eleve nem fogja kijelölni az extrudáláskor és nem is vágja ki. Ha egy vázlatról indítod akkor a testeket a kijelölés előtt ki kell kapcsolni majd kijelölés után vissza és utána lehet extrudálni.
Ha megrajzoltad a lapátokat először és később a hengert és a combine funkcióval akarod kivonni akkor csak egy lapátot lehet kijelölni és kivágni belőle, de ez egy feleslegesen bonyolított megoldás. Esetleg először egy lapátot kell megcsinálni kivágni akár a combine funkcióval és utána kell egy tengely mentén elrendezni.
Egy kicsit jobban kellene leírni mit is szeretnél... Ha jól tippelek akkor itt a circular pattern eljárásról van szó, de nem derült ki, hogy sketch módban vagy sem? A kivonást sem értem. Mit kellene kivonni és miért? Testet, vázlatot?
Szóval kellene a műveleti sorrend. Pl. készül egy vázlat >> középpontosan 5 példányban elforgatva >> felesleges elemeket elrejteni >> maradékot extrudálni
vagy adott egy test és abból kell egy tengely mentén 7 darab > és egy adarbot el kell távolítani a mintából? A testek összeérnek-e? pl. egy tengely és a lapátok? Ha igen miért így készült?
Amikor létrehozod a testet ami egy tengely mentén többszörözni akarsz akkor az extrudálásnál mi van beállítva Join? Ha igen és a testek összeérnek akkor egy test lesz és nem tudsz belőle elemeket "kivonni".
Szóval több megoldás is lehetséges attól függően, hogy hogy akarod megvalósítani a feladatot és egyik sem bonyolult, de tudni kellene a részleteket.
Sziasztok ! Szeretnék kérni megint pici segítséget annyi lenne csak hogy ha poláris kiosztást végzek pl ventilátor lapátot osztok ki vele szeretnék kivonni belőle utána 1 testet de csak egyet enged kijelölni, gondolom szét kell vetni de nem találtam sehol hogy hogy kéne Vagyis Autocad be így kell és simán működik is.
köszönöm előre a válaszokat
kyrk.5 | 95
2021-02-13 22:00:36
[1956]
Mondjuk szerintem aki nagyon akarja, az siman atirja tobbre a limitet
Csak úgy, hogy külön tervként mented és utána importálod az új tervbe annyiszor ahányszor akarod ilyenkor a Join megmarad. Itt viszont van egy másik hátrány, hogy a personal verzióban nem tudod egyből szerkeszteni a linkelt tervet hanem külön meg kell nyitni. Valamiért előbb utóbb elő kell fizetni...mondjuk olyan 100EUR/év lenne nálam a határ. Ha ezért használhatóbb verzió lenne de még nem a fullos. Vagy ha lehetne funkciókat külön külön előfizetni pici pénzért.
Jut eszembe, egyszer egy rigid groupot átmásoltam egy másik egységbe, de ott elvesztették egymáshoz való kapcsolatukat, újra kellett csoportosítani. Ezt ki lehet védeni valahogy?
Csak ugye a Move/Copy és a Join nem ugyanarra a feladatra való. A Move/Copy nem rögzíti a kapcsolatot azt később akár véletlenül is el tudod mozgatni. Az összeállítás után legalább rigid group kell, hogy együtt mozogjon később. Mindegyik megoldásnak megvan a helye és szerepe. Néhha az egyik jobb mint a másik.
Ami az eredeti kérdést illeti nem derült ki mit is szeretne eredetileg csinálni. Mozgatni vagy illeszteni?
Én sem nagyon értelek. A cad-es align parancs is működik, kijelöli a pontokat is, de mondjuk én a move/copy -t preferálom, mivel több funkciója is van. Az alkatrészeket mindig abban a nézetben készítem, ahogyan az összeállításon is elhelyezkedik, így csak a move parancs Point-to-Point opciójával összedobálom az összeállítási rajzon. Itt is megadja/kijelöli az összes megfogható sarkot, élet, középpontot stb.
Ha esetleg mégis el kell fordítani, akkor a move ebben is támogat.
Ha lötyögősen elfér a szám a vonalak közt, akkor igen ilyen. Ha nem fér el, vagy csak szűkösen, akkor alapból dobja ami a lenti rajzomon van. Ebből a helyzetből nem tudom áthúzni ilyen formára, mint amit itt látsz:
Igen, javítja a rajzot, de sokszor bosszantó a dolog. Pl. ha megnézed az előbbi rajzomat, ott a seeger beszúrást odébbvittem egy tizedet, aztán ott hagyott a horonyban valami szemetet. Ha kinagyítod a rajzot, látod. A másik, most az új verzióban a szimmetria vonal hosszabbításának vagy 5-ször nekifogtam. Nem adta az irányvonalat, így folyton felkiáltózta az eredményt. Végre eltaláltam, hogy meddig kell zoomolni a rajzot, hogy lássam a kijelölt irányt is.
Na ez tényleg hasznos lenne sokszor. Az persze működik, hogy a módosított modellt a drawing egy gombnyomásra leköveti és javítja az aktuális rajzban. De ez amit mondasz tényleg baromi jól jönne.
Jut eszembe még valami. Adott két darab bonyolult, nagyon hasonló alkatrész, csupán az egyiken máshol van pár furat.
Egyikről elkészül a drawing (műhelyrajz).
A modellt elmentem "save as" módon, aztán szerkesztem a változtatást. Van-e olyan trükk, hogy a módosított modellhez behívni az előző műhelyrajzot? A cél, ne kelljen újra méretezni a korábban már megadott méreteket.
Ha az előző műhelyrajzot is elmentem szintén "save as" módon, hiába azonos a név, nem linkelődik hozzá.
Van valami trükk erre? Utálnék újra megadni 30-40 méretet, ami azonos.
zozo | 5519
2021-01-16 17:56:54
[1927]
Idegeimre megy ez az új verzió. Méretezésnél alapból ezt a segédvonalas méretmegadást dobja, nem találom a régi jó módszert, amikor a nyilakat kivülre lehetett fordítani és kívül megadni a méretet. Most hiába húzom oda, a méretszámot odairja, de a nyilak belül maradnak. Ez valami új szabvány mostanság? Mert akkor megszokom ezt
Aknai Gábor | 3083
2021-01-12 19:11:00
[1926]
Ez csak a personal licenszre vonatkozik (egyelőre).
Tegnap este én is próbálgattam a rotary funkciót, de meglepetésemre azt írta, hogy ez nem áll rendelkezésre a licenszemben. Kénytelen voltam 7 napos próbaidőre kikérni, bár nem került creditbe. Nem örülök neki, hogy ez a funkció nem elérhető, mert tervben van a forgatóm befejezése és ahhoz kellene a rotary.
Pali79 | 702
2021-01-12 15:38:15
[1921]
Köszönöm! Úgy tűnik sikerült megoldani, de ezt majd csak akkor tudom biztosan ha ki is próbáltam.
A négy tengelyt többféleképp meg lehet ugye valósítani, ezért a legtöbb postprocesszor kódjában alapból ki van kommentezve, vagy még további hozzányúlást igényel. Valószínűleg nem úszod meg, hogy ne kelljen a kódját módosítani ez talán jó lehet kiindulásnak
Valami csak van az otthoni géppel, mert nem tudtam megfogni a forgató fogókat, hiába kattogtattam bárhová...
Ezeket a videókat már végignéztem, de nem tárgyalja a forgató kérdését. "Normál" maráskor be tudok állítani mindent ahogy kell. Csatolom a képeket, hogy mi az amit nem találok a forgatónál.
Ennek semmi köze, hogy otthoni gépről vagy cégesről csinálod. Javaslom nézz meg ezzel kapcsolatban pár oktatvideót és mindenre kapsz választ, gyakorolni is tudsz. A megmunkálás részét úgy állítod be ahogy akarod, amennyiben nem felel meg az alap szerszámpálya.
Vilmos Jani fórumtársunk nagyszerű videó sorozatot készített pár évvel ezelőtt.