Szeretnek segítségét kérni a Mach3 Turn üzem módban kb 2hete agyalok rajta mit kellene beírnom a g kod Listába hogy egy nagyoló ciklust végrehajtson a gép! Baj az hogy csak a kontúrt rajzolja ki és nem hajlandósemmilyen kódra nagyolást meg ki sem rajzolni Pl.G71 U1 R0.5 G71 P10 Q20 U0.2 W0.3 Innen a kontúr leíró rész Adott N10 sorról Az adott kontúr utolsó Mondatáig N20 ig Az a gondom hogy kézzel akarom Még írni és nem generáltatni szeretnék G kódot ami végrehajtana a nagyolást Ha tudnátok egy egyszerű hosszátmero esztergálást leírni egy 20mmátmerojű tengely esetében amit 10mm-re szedek le 50mm hosszon és le tudnád írni hogy a Mach3 ban milyen kódokkal működik ez a valóságban a nagyoló ciklus ?! Én sajnos szomorú vagyok nem jöttem rá! Kérlek ha tudtok kérnem a segítségeteket!
Előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel!
TBS-TEAM | 2806
2023-06-27 17:17:23
[18391]
Az encoder a frekvenciaváltóhoz van bekötve, a frekvenciaváltót kell programozni.
Egy problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni tőletek: van egy 3 tengelyes kőmegmunkáló cnc gépem, melynek a vezérlő szoftvere a mach3. A főorsón található egy un vector-jeladó (heidenhain ak erm 2420/1024) mely tönkrement, így cseréltük, és azóta a főorsót nem tudom elindítani automata, azaz programozott módban. Manuálisan működik. Cnc-n semmilyen más beavatkozás nem történt elektromos tekintetben, csak ez a jeladó csere. A jeladó a főorsó frekvencia váltó paneljába van bekötve. A kérdés az lenne, hogy a vezérlő szoftverben kell beállítani valamit, vagy frekvencia váltóban, vagy merre?
Köszönöm előre is! Szilvási János
TBS-TEAM | 2806
2023-06-26 07:08:10
[18389]
Ha ez a hibajelenség új keletű akkor mechanikai hiba van(pl: Szorulás stb..), ha viszont régen fennáll akkor hibás beállítás. Nagy gyorsulás / lassulási érték. Célszerű a legutolsó hivatalos stabil verziót használni. Version R3.043.062. Utolsó verzió:Version R3.043.066
Konkrétan úgy jelentkezik a hiba, hogy mondjuk kontúrmarni akarok két négyzetet és az egyik marásánál felveszem a feed -et, akkor amikor G0 -al átmegy a másikhoz lépést veszt ( hallani is hogy prücök van ) és nem a megfelelő helyre pozicionál.
Köszi, nézegetem. Elvileg nem változtattam semmit a konfigon az utóbbi pár évben, és mostanában jött elő a dolog. És egyértelmű hogy feljebb nyomatja a G0 sebességet, mert reprodukálható a jelenség. Egyébként mit érdemes Mach3 helyett használni ?
Már évek óta nem használom a mach3-at de a General Logic jobb oldali oszlopában van olyasmi hogy: Lock rapid feed FRO.
itt össze lehet kötni a kettöt.
De természetesen valami nem jól van beállítva neked az Axis configban eleve hiszen a G0 sebességet nem lehetséges felfelé override-olni. Ergo neked a most beállított is túl magas ha lépést veszt.
Persze a Mach3 ilyen tekintetben elég bizonytalan, többek közt ezért is untam rá.
Megint szívatom magam. Marás közben átállítottam a Feed Rate -et hogy gyorsabban csinálja, viszont ezzel a G0 gyorsmenet is felgyorsult amit már nem bírt a masina és lépésvesztése lett. Be lehet valahogy állítani a Mach3 -ban hogy Feed Rate "begyorsítás" csak a G1 -re vonatkozzon ? Köszi.
Értem! Köszönöm. Pontosan ezeken a lépéseken vagyok túl és ezért írtam ide, hogy van-e tapasztalat ezzel a kártyával. Van? Mert igen én is ezt gondoltam, hogy mennie kell, de mégsem megy, pedig pont 101szerre állítom be ugyanezeket a beállításokat! Igen y tengely mozog, b-tengely mozog. Külön beállítva a home kapcsoló, slave hozzárendelve. Mach3-ban látszik, hogy letiltja a slave tengely kijelzését, plussz ha kikapcsolom a slave tengelyt kikapcsolja az y-t is. Tehát a Mach3 úgy érzi ez a slave hozzá van rendelve, de mikor y-t mozgatom B-t nem mozgatja.
Mennie kell slave tengelynek is azzal a kártyával is. Telepísd újra a Mach3-at és menj sorba: Konfigurálási probléma. Pl:Y-hoz az A Motor kimenet meghatározása. A Master-Slave tengelynek kell külön home ref. kapcsoló. Motor paraméterek beállitás. (ha nem egyforma akkor a lassabbhoz fog igazodni a vezérlés) Slave tengely linális (nem forgó tengely) definiálni. Hozzárendelni a master-hez a slave-t. Újraindít.
sziasztok! Van egy kis gondom a slave tengelyekkel.
Adott egy 5 tengelyes kártya (STB5100 még kínaibb klónja). Minden tengelyt fel tudtam programozni. megy az X,Y,Z lineár és A,B is. mindet tudom billentyűről mozgatni, tehát a kártya motorkimenetei jók. A terv hogy az Y - és a B -t (vagy az A-t) összekötöm a slave módban. Na itt a gond mert továbbra sem akarnak együtt menni. A slave tengelynek ugyan nem látszik a mozgása a Mach3 -ban , de ettől még külön mozog billentyűről. Van esetleg ötlet, hogy mit kell még állítani a mach3-on belül, vagy felejtsem el ennél a vezérlőkártyánál? Köszi
qvasz2 | 33
2023-06-09 18:23:16
[18368]
Sejtelmem sincs milyen pluginra gondolsz. Friss telepítés, benne kellene legyen minden, ami kell. Az UC100 nem tudom, hogy micsoda, nálam nincs olyan a pluginok közt.
Előzmény: Arany János, 2023-06-09 16:43:08 [18367]
Arany János | 1384
2023-06-09 16:43:08
[18367]
Nem lehet hogy valamelyik plugin-t keresi? Nálam UC100 hiánya miatt fordul ez elő. Ha a Config Plugins-ban letiltom, lehet resetelni, de újraindítás után megint kéri!
Köszi, jó ötlenek tűnik, de nem lehetséges Én beállítom a piros x-et, ő meg visszazöldíti a pipát. Tökmindegy, hogy újraidítom, vagy sem, abban a pillanatban, amikor leokézom, kilép a konfigból, de visszaírja zöldre.
Engedélyezve van az E-Stop a Port&Pin -ben! Állítsd át piros x-re, Apply majd ok! Ezek után ha kéri piros gomb Reset! Előfordulhat hogy újra kell indítani a Mach3-at!
Hello! Kezdeném az ismerkedést a mach3-mal. Win7 32, új partíción, frissen telepítve. A progi demo a gyártó oldaláról, volt ott egy reg-file is win7-hez. A PC-t is most vettem, direkt ehhez, van rajta párhuzamos port. Nagy nehezen lefuttattam a test programot, most már jó neki. (rendszergazda módban kell indítani, ezt sajnos nem írta a magyar help). Viszont a reset gomb villogásnál megállt a projekt, nem tudom rávenni, hogy abbahagyja. Mit tudnék vele csinálni? Úgy tudom, hogy amíg ebből nem hozom ki, addig nem lehet tovább lépni.
Adott 1 gép AXBB-E vezérlő van benne és a Mach3 refpont felvételnél véletlen szerű helyeken megállnak a tengelyek, mielőtt elérnék a valós refpontokat. Az induktívok nem adnak téves jelet. Találkozott valaki már ilyennel?
Valamint a RefCombination se működik. ilyenkor az X tengely nem megy refre.
Köszi a segítséget előre is.
TBS-TEAM | 2806
2023-05-22 14:46:40
[18358]
Keresek olyan embert aki Mach3 macro-t tud írni. Kérem jelentkezzen adatlapom bármelyik elérhetőségén.
Rabb Ferenc | 4363
2023-04-22 08:02:10
[18357]
A relé nem lesz túl lassú? Típustól függően 2-8 ms a kapcsolási ideje, ezalatt a mérőfel több tized mullimétert halad tovább.
Egy megfelelő tranzisztor, PNP vagy NPN - attól függően, hogy milyen jelet mivé akart konvertálni - kiküszöböli ezt a durva nullázási pontatlanságot.
Jaa, köszi szépen, végül sikerült megoldanom. Találtam itthon egy relésort, azzal meg tudtam fordítani a logikai jelet, most épp a 3d tapintót tesztelem már :D Köszi szépen a segítséget.
Arra gondoltam, hogy teszel a gépedbe egy plusz Printer kártyát, (LPT portnak is hivják) és annak a bemenetét használod, VAGY kibelezel egy usb billentyűzetet, és annak a csatlakozásaiból csinálsz egy makrózott inputot (mintha lenyomnál egy billentyűt a billentyűzeten.
Az LPT-t nem tudom, hogy micsoda(bocsánat, még kezdő vagyok).Tippre arra gondolsz, hogy egy jelfordítót kössek rá az egyikre, és használjam egy pin-en a kettőt? Megoldható, bár nem túl elegáns. Az USB billentyűzetből kreált kérdésedet se értem. Novosun v2 alaplapom van (tudom, nem valami fantasztikus, de most erre van keret), egy kínai tapintó, és egy szerszámemérő. Egyiket se tudom átkötni a másik formára, így maradna a szoftveres megoldás. Képes erre a MAch3 akár szkriptekkel, hogy egyik feladathoz az egyik, másikhoz a másik pin-t nézze? Gondolom igen, mert ott van egy rakás bemenet, amit mindet tud figyelni, csak mindegyik szkript, amit találtam a Digitize bemenetre van ráírva(ahhoz meg olyan pin-t adok, amilyet akarok ugye). Át lehet ezt variálni, hogy ne mindíg azt az egy pin-t figyelje? erre sajnos nem találtam még választ, pedig külföldi fórumokat is bújok. Ha minden kötél szakad, akkor megoldom hardveresen.
Most bővítem a CNC gépem képességeit, ennek keretén belül építettem bele egy 3d tapogatót, és egy szerszám bemérőt. Butuskán azt gondoltam, hogy a Mach3-ban különböző funkciókhoz lehet kötni különböző pin jeleket. A szerszámbemérő működik is rendesen (találtam rá szkript-eket az interneten, azt nyomógomb mögé illesztettem, és minden rendben). Sajnos a kettő szenzot nem tudom egyszerre használni (értsd,kábel ászerelés nélkül), mert mindkét szenzorhoz a Digitize pin-t nézi a Mach 3, nem tudtam rávenni, hogy bármelyik másik pin-t nézze, és a két szenzort nem tudom bekötni ugyan arra a pin-re, mert az egyik NO, a másik NC, csak hogy jó legyen. Tudnátok tanácsot adni, hogy hogy leht rávenni a Mach 3-at, hogy másik pin-t nézzen az egyik szenzornál(mindegy, hogy melyik)? Szkript-eket böngésztem, de nem jutottam előrébb, hiányzik némi előképzettség hozzá. Köszönöm szépen.
TBS-TEAM | 2806
2023-04-16 21:40:29
[18351]
A Stabil billenéshez kell a bemenet és a +táp közzé egy ellenállás is. 5V: 470 Ohm 12V:1KOhm 24V:2,2KOhm
Egyessével teszteld, hogy ez megtörténik: HOME: A tengely addig fog a meghatározott irányba mozogni (egy választható alacsony fordulatszámon), amíg a home (referencia) kapcsolója működni nem kezd. A tengely eztán „visszamozog” a másik irányba, így kikapcsolva a kapcsolót.