HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


Mach3 CNC vezérlő program

Mach3 CNC vezérlő szoftver használata...

 

Időrend:
Oldal 1 / 354 Ugrás ide:
Sorok:
1  2  3  4  5   Következő ►  Utolsó ►|

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

ORCA17 | 465    Tegnap 10:15:41 [17809]

És magad is hozzárendelhetsz billentyűkhöz műveleteket - de csak óvatosan!
A már meglévő alap funkciókat ne birizgáld.

Itt egy táblázat - karakterek és hozzátartozó kód számokkal.
Táblázat
A System HotKeys Setup menüt meghívva, a 999-es értékek átírásával Te is tudsz új funkciót előcsalogatni egy billentyű paranccsal.

Válassz ékezetes betűket(és írd fel egy füzetbe) amiket a MACH nem használ.

Továbbá, ha nagyon óvatosan akarsz valamelyik tengelyen mozogni, tartsd nyomva a jobboldali Ctrl (control) gombicot, majd billentyűzetről indítsd el a kívánt tengelyt.
Minden tengely léptetés után engedd fel az irányító billentyűt, de a Ctrl maradjon nyomva! Csak egy számjegynyit lép.

Sok sikert
Csaba

  


D.Laci | 4621    2020-03-26 20:04:16 [17808]

tabulátor

Előzmény: tursaba, 2020-03-26 19:53:03 [17807]


tursaba | 49    2020-03-26 19:53:03 [17807]

Sziasztok !
Szeretném megkérdezni, melyik billentyűvel lehet a képernyőre tenni azt az ablakot, ahol a kézi mozgatás sebességét át tudom írni billentyűzetről (pl.: 60%-ra)?
Köszönettel


Nagy Csaba | 89    2020-03-24 12:56:51 [17806]

Lassan összeáll a gépem és észleltem egy problémát a mach3 al kapcsolatban. Más tapasztalt már olyat hogy mikor a set step / unit-t állítom a tengelyeknél 2-3 próbálkozás után mikor beírom a tényleges megtett távolságot és rányomok az ok ra ugrik egyett a gép szervója. ( mozdul vagy 10 cm ert teligázzal) Elég veszélyes majd lerepül az asztalról!
Van esetleg köze a kerner sebesség beállításnak mert most 65.000 en van nem tudom mi a jó beállítás. illete másnak lehet e köze hozzá ? köszönöm


svejk | 29583    2020-03-22 19:30:58 [17805]

Légyszi ugorjatok már az eszterga topicba!

(ezért nem jó két helyre kérdést felrakni)

Vetesi75 | 1018    2020-03-22 19:23:44 [17804]

"minél lasabb az előtolás annál csúnyább a végeredmény"
Mert a nagyobb erő hatására eltűnik a lógás valahonnan - pl. odakényszeríti a főorsót a támcsapágyhoz. (De én is csak ötletelek, - a fejesztergán* ,aminek 1mm-t lóg a főorsója hosszirányban tipikusan ugyan ezek a tünetek csak kicsit durvábban adódik elő. KT*)

Előzmény: szpinya, 2020-03-22 19:09:44 [17802]


szpinya | 163    2020-03-22 19:11:06 [17803]

Igen...
Egy másik segítőkész fórumtárs is ezt javasolja, meg az X és Z szánok bemérését.
Meg is van a holnapi feladatom....

Előzmény: Miki2, 2020-03-22 17:56:50 [17801]


szpinya | 163    2020-03-22 19:09:44 [17802]

Ez csak egy példakép,.......
Próbáltam nagyos sok variációt....
200-1250 ford/perc fordulatszám
10-400 mm/perc előtolási sebesség
Ezek rengeteg kombinácóját.
Az a vicc, hogy minél lasabb az előtolás annál csúnyább a végeredmény.
Ilyen lapkákat használok.

  

Előzmény: borvendeg, 2020-03-22 17:24:46 [17800]


Miki2 | 1985    2020-03-22 17:56:50 [17801]

Én egyértelműen mechanikai hibát vélek felfedezni.
Szerintem a főorsó csapágyazása körül keresd a hibát.
Leginkább a hossz irányú mozgás lehetőségét kell megszüntetni.
Ellenőrizd a csapágyak beállítását.

Előzmény: szpinya, 2020-03-22 17:08:12 [17799]


borvendeg | 174    2020-03-22 17:24:46 [17800]

Szia!
Nem szakmám az esztergálás, de kiindulva abból hogy kézzel ha esztergálok akkor lesz ilyen"barázdás" az anyag ha a fordulatszámhoz túl gyors az előtolás. Akkor valahol ott keresném a gondot hogy az előtoló motorod tud elég lassan forgatni?
Nem lehet hogy az a baj hogy mikor nagyon lassan kellene forognia nem tud egyenletesen forogni és ettől vannak a barázdák?
üdv.

Előzmény: szpinya, 2020-03-22 17:08:12 [17799]


szpinya | 163    2020-03-22 17:08:12 [17799]

Üdv!
Ismét egy kis segítséget kérek.
Nem tudom hogy ide vagy a Mach3 topikba illik, így beteszem mindkettőbe..remélem nem baj.
Az a alap probléma a következő.:
Adott egy CNC-re átalakított hagyományos Stanko 1M63 pad.
Csak alut forgácsolok vele (felniket)
De képtelen vagyok elfogadható minőségű felületet esztergálni vele.
PCD , gyémánt betétes késsel dolgozom, próbáltam már egy csomó típust élkialakítást, teljesen hegyestől a kör lapkáig .......millió féle előtális sebesség és fordulatszám kombinálásával.
De soha nem sikerül homogén felületet létrehozni. Mindig keletkezik benne pár barázda aminek nem kellene ott lennie.
Mellékelek képeket amin látszik a lényeg.
Eleinte azt hittem hogy a letapogatási , vagy G kód hiba miatt ilyen a felület.
De a mintaképen csak X irányú mozgás van, a Z tengely nem dolgozik....
Ékléceket előfeszítettem a szánok nem lógnak...
Teljesen tanácstalan vagyok hogy hol lehet a hiba.
Mechanika vagy elektronika esetleg softveres beállítási hiba.
hátha van itt olyan öreg motoros aki találkozott már ilyen problémával.
Előre is köszönöm a segítséget.

      


mihalyzotya | 8    2020-03-20 11:41:06 [17798]

okés,köszönöm

Előzmény: frob, 2020-03-20 08:29:48 [17797]


frob | 1731    2020-03-20 08:29:48 [17797]

hát ha uccnc akkor ők a készítők
és tudtommal gépet is készítenek, minden bizonnyal át is alakítanak, de hogy a szoftver csak ~50e az nem jelenti azt hogy a teljes szekrény kibelezése és újra szerelése is annyi lesz

szóval első körben ahogy írtam nézd meg a szervó meghajtók képesek e fogadni a step dir jelet, esetleg képet a motormeghajtókról, és lehet valaki csípőből vágja

Előzmény: mihalyzotya, 2020-03-19 21:40:19 [17796]


mihalyzotya | 8    2020-03-19 21:40:19 [17796]

Szia!
Tudsz ajánlani valakit!
Köszi!
Z

Előzmény: frob, 2020-03-19 17:58:30 [17793]


mihalyzotya | 8    2020-03-19 21:39:24 [17795]

Szia!
Tudom,hogy felhasználó barát(pld tök jók a beépített ciklusok,amelyek egyszerű dolgokhoz kiválóak-furatok,zsebek,kontur),de én szobor-féle belsőépítészeti dolgokat szeretnék vele csinálni,ehhez viszont cam-el generálok szerszámpályát.Ehhez viszont mindig szeretném tudni,hogy a különböző tengelyeken éppen milyen koordinátán van a szerszám.Ezt viszont a xilog plus nem tudja,szóval kell egy megoldás.
Köszi

Előzmény: TBS-TEAM, 2020-03-19 20:05:24 [17794]

TBS-TEAM | 367    2020-03-19 20:05:24 [17794]

Az SCM gépeiben lévő Hajtások PLC kommunikáció PC program teljesen egyedi gyártóspecifikus firmware-vel rendelkezik.
Tanuld meg a program kezelését nagyon jól működik és felhasználóbarát.
Az áttalakításnál szinte csak a gépváz és a maromotorhoz nem kell nyulnod.
Mach3 engedd el elavult.
UCCNC vagy Mach4

Előzmény: mihalyzotya, 2020-03-19 16:06:03 [17792]


frob | 1731    2020-03-19 17:58:30 [17793]

Hát ezt a komoly gépet ne mach3 -al butítsd, inkább uccnc,
viszont nézd meg hogy a mostani szervó meghajtók tudnak e step dir vezérlést fogadni...

scm faipari cnc van a közelemben, tényleg eléggé korlátozott a kezelő sw...
uccnc-vel szárnyakat fog kapni, viszont rengeteget kell madzagolnod és szkriptelned hogy megkapd az összes mostani funkciót

lehet érdemes megkérned az uccnc-s emberkéket hogy segítsenek benne... hazaiak, szóval könnyen elérhetőek később is

R.

Előzmény: mihalyzotya, 2020-03-19 16:06:03 [17792]


mihalyzotya | 8    2020-03-19 16:06:03 [17792]

Üdvözlök Mindenkit!
(Mach 3 guruk figyelmét kérném elsősorban)
Van egy fémipari cnc megmunkáló központom.Mivel van faipari végzetségem és a családban van egy nagyon jó asztalos vállalkozás,ezért vettem egy faipari cnc portálmarót.
SCM Pratix N12 a tipusa.Minden komponense külön-külön is eléggé minőségi,de egyben ez egy nagyon erős csomag.
Viszont a vezérlőjével nem vagyok kibékülve(xilog plus).Az a bajom vele,hogy beépített null pontok vannak benne-8 db,amit a plc-ben kell kiválasztani,hogy melyiket szeretnéd használni.(az asztal 4 sarka,illetve lentről felfele vagy fentről lefele számoljon).Az a bajom vele,hogy ha pl Z0-nál síkol,akkor a kijelzőn nem Z0-t mutat,hanem tök mást.Következetesen mutatja a helytelen adatokat mindhárom tengelyen,miközben mérethelyesen legyártja az alkatrészt.
Szeretném lecserélni Mach 3-ra ,ehhez keresek szakembert.A gép a Törökbálinti Mechanikai Művekben van.Egy eléggé képzett fémipari szervízessel beszéltem erről a dologról(Ő sajnos nem vállalt,mert a Mach 3 -hoz nem ért),és szerinte -mivel jó komponensekből áll a gép,szerinte csak illeszteni kell és egy hajtáskártyára lenne szükség,de valószínűsitjük,hogy ennél kicsit összetetteb lesz a dolog
CSatolok pár képet,privátban tudok küldeni többet is.
Ha valaki úgy érzi,hogy képes a gépet Mach 3-al működésre bírni,az kérem írjon rám vagy hívjon.
Szép napot Mindenkinek!

          


frob | 1731    2020-03-19 14:06:24 [17791]

Köszönöm hogy válaszoltál(tok)!

Íme a mérő eszköz
Úgy látom az eszköz képes ASCII ban is kommunikálni,
és valami ilyesmi lenne a feladat


csak nem kézzel mozgatva, mert akkor ügye rögtön megvan a hossz is...

R.

Előzmény: dtb, 2020-03-19 08:14:00 [17788]


svejk | 29583    2020-03-19 08:22:11 [17790]

De úgy rémlik a mach3-ban már helyből tartalmaz egy ilyen segédprogit ami a G31-et és a tapintó bemenetet használja.
El kellene olvasni a manuálját.

Előzmény: frob, 2020-03-19 07:14:16 [17787]


svejk | 29583    2020-03-19 08:14:14 [17789]

A keresőszó: Autoleveller

Előzmény: frob, 2020-03-19 07:14:16 [17787]


dtb | 1119    2020-03-19 08:14:00 [17788]

"Elsőként is leszögezném, segítő szándékkal kérdezek, másodikként pedig, hogy nem értek a mach3 hoz." ... vagyunk így páran
Szóval, annyit kibogarásztam, hogy a getportbyte(address) utasítással lehet olvasni a portokat, itt egy neten talált egyszerű példa:
Open "c:\mach3\Dout.dat" For Output As #1 ' Open file.

For i = 1 To 10000
If (getportbyte(1021) And 1) <> 0 Then ' receive status register
inbyte = getportbyte(1016)
Print #1,inbyte
End If
Next i


Ez még akár működhetne is, de ismeretlen, hogy milyen formátumban érkeznek az adatok a portról? Egy poziciót lehet incrementálisan tárolni, vagy abszolut értékben, de egyikhez sem elég az egy byte, amit küldözget az eszköz a portra. Magyarul, tudni kellene az adatok formátumát, hány byte tárol egy poziciót. Ha ez megvan, akkor a 2,-3,-4,-x darab byte értékéből megvan a pozició, ahhoz gondolom elég hozzá tenni a "G1" + pozició és ezt letárolni.

Előzmény: frob, 2020-03-19 07:14:16 [17787]


frob | 1731    2020-03-19 07:14:16 [17787]

Elsőként is leszögezném, segítő szándékkal kérdezek, másodikként pedig, hogy nem értek a mach3 hoz.

Szóval, hogy lehet megvalósítani, hogy sorosporton bejövő távolság adatokat, a mach3 G kód formátumban fájlba írja?

Feladat felület követés, pl az Y tengely halad 200mm , tehát egyenes vonalban halad, rajta a mérő eszköz ami veszi a tárgytávolságot, és vissza adja ezt mondjuk 0.01mm pontosan.

Minden 0.1mm nél jó lenne ezt letárolni G kód formátumban fájlban.
Azért hogy utána ezen a felületen az eszköz újra végig tudjon haladni, mint valami másoló eszterga

Gondoltam arra hogy van valami megoldás arra hogy szkriptet írni ami ezt megteszi, ha jól tudom VB ben programozható, de speciel nekem eddig nem volt rá szükségem, valaki esetleg jártas benne, esetleg van mintája amin el lehet indulni?

Előre is köszönöm!
R.


gaborf | 97    2020-03-11 17:27:16 [17786]

Megtalálta a Pulse engineben is be kellet állítani.

Előzmény: gaborf, 2020-03-11 16:16:12 [17785]


gaborf | 97    2020-03-11 16:16:12 [17785]

Sziasztok

Auto Z-0 nullt szeretnék a plazma vágóra készíteni. pokeys57e vezérlőt használok. A pluginban be van állítva a bemenet, a Mach3ban is. Az utolsó fülön is vissza jelzi az állapot változást a digitzer. De hibaüzenetet ad G31-re.
Valakinek van tapasztalata a pokeys kártyával?


TBS-TEAM | 367    2020-03-10 11:16:42 [17784]

Ezzel megoldható:

http://benishare.weebly.com/mach3-brain.html#

Előzmény: GPeti1977, 2020-03-10 10:27:56 [17783]


GPeti1977 | 235    2020-03-10 10:27:56 [17783]

A mach3 nál beállítható olyan kimenet mint az enable, de csak akkor aktív mikor dolgozik? Tehát Cycle Start-ra aktív, Stop-ra vagy vészstopra inaktív.


dani444 | 57    2020-03-10 09:48:46 [17782]

v...vagy a General Configban le van tiltva egy pipával a Hot Key's
:)

Előzmény: svejk, 2020-03-09 19:23:35 [17779]


dani444 | 57    2020-03-10 09:43:31 [17781]

Szia,
a "vezérlő" képernyőn "nyomógombok" is vannak, amit egérnyillal aktivizálunk.
Pl. Start, Stop....
Minden nyomógomb indítható billentyűvel is. Nem minden rendszernek van egere
Pl. a Start "v" billentyűbetű Scan:84, a Stop "s" betű Scan83 (Magi)

Ezeket szeretném most megváltoztatni...

Előzmény: svejk, 2020-03-09 19:23:35 [17779]


kly | 131    2020-03-09 20:34:00 [17780]

Nyilván jó wordpad is de nem ez volt a kérdés

A G68 G69 viszont nagyon bejött pont erre gondoltam. Most beégett örökre.
Én csak koca CNC-s vagyok ,évi 1-2 alkalom. Szinte nulla a tudásom. Eddig külső progival forgattam. G-code_ripper el.
Egyébként az ALT2-n is megtaláltam csak eddig nem tűnt fel.

köszönöm

Előzmény: svejk, 2020-03-09 19:23:35 [17779]


svejk | 29583    2020-03-09 19:23:35 [17779]

Erre meg a legfapadosabb szovegszerkesztö is alkalmas.

Előzmény: kly, 2020-03-09 12:30:49 [17774]


svejk | 29583    2020-03-09 19:21:47 [17778]

Nem tudom pontosan mire gondolsz, de a Genaral Configban sok minden beállithato.

Előzmény: dani444, 2020-03-09 13:51:29 [17776]


svejk | 29583    2020-03-09 19:20:22 [17777]

G68 G69

Olvassatok,olvassatok ha már egyszer lefordittattuk anno!

Előzmény: kly, 2020-03-09 12:24:35 [17773]


dani444 | 57    2020-03-09 13:51:29 [17776]

Melyik az a file, ahol az induló paramétereket tudom állítani?


dani444 | 57    2020-03-09 13:41:31 [17775]

Sziasztok,
Mach3 Version R3.037
Hol kell beállítani a Hotkey-t
A Start és Stop gombokat szeretném átdefiniálni... egyszer már sikerült
(a System HotKey Setup beállítására nem reagál...)
:)

kly | 131    2020-03-09 12:30:49 [17774]

másképp foglalmazom, az X és Y felcseréli a kódban?

Előzmény: kly, 2020-03-09 12:24:35 [17773]


kly | 131    2020-03-09 12:24:35 [17773]

Mach3 tud olyat hogy a betöltött G códot elforgatja 90 fokkal?
csak úgy adná ki.


Sanyi Bá | 340    2020-03-03 20:53:56 [17772]

És azóta is jól működik az ISEL és a vezérlő .

Előzmény: svejk, 2020-03-03 20:16:30 [17770]


TBS-TEAM | 367    2020-03-03 20:20:38 [17771]

Ezzel az illesztővel menni fog.

https://www.cncpart.hu/elektronika/illeszto/lpt-illeszto-kartya-3v3

Előzmény: kly, 2020-03-03 20:06:11 [17768]


svejk | 29583    2020-03-03 20:16:30 [17770]

Visszakerestem, én közel 10 éve szoptam ezt be.

'Elektronika' téma, 6768. hozzászólás

Előzmény: svejk, 2020-03-03 19:39:27 [17760]


svejk | 29583    2020-03-03 20:09:32 [17769]

Boot-oláskor ugyan úgy basztathatja az enable jelet is, Arra csak a charge-pump a megoldás.

Előzmény: kly, 2020-03-03 19:57:56 [17766]


kly | 131    2020-03-03 20:06:11 [17768]

közben megnéztem tényleg 3 voltos a nyüves a vezélőbiteken ,adatbit meg 5 voltos....ez van

Előzmény: kly, 2020-03-03 20:01:27 [17767]


kly | 131    2020-03-03 20:01:27 [17767]

még a tartóáram is változik talán az ena jelre. legalábbis nmás hangja van. másképp zizeg

Előzmény: kly, 2020-03-03 19:57:56 [17766]


kly | 131    2020-03-03 19:57:56 [17766]

bioson túl vagyok nem segített bármit állítottam be.

ena ? én se tudom de be volt kötve. mostantól lehet fix lesz

talán bootoláskor lehet szerepe hogy nem mocorogjon a gép magától? nemtudom...

Előzmény: svejk, 2020-03-03 19:50:56 [17763]


svejk | 29583    2020-03-03 19:56:08 [17765]

Még egy lehetőség de az sem egyszerűbb, ha kihozod a PC-ből a +5V-ot és negatív logikával dolgozol.

Az L szint valószínű a vezérlőlábaknál is korrekt.

Előzmény: kly, 2020-03-03 19:46:02 [17761]


kly | 131    2020-03-03 19:53:40 [17764]

forrasztás lesz ,az a gyorsabb.

köszönöm

Előzmény: svejk, 2020-03-03 19:46:26 [17762]


svejk | 29583    2020-03-03 19:50:56 [17763]

Talán még a BIOS-ban játszhatsz a port SPP, stb. beállításával, de ugye pont a Compaq gépek híresek arról, hogy szinte semmihez sem lehet hozzáférni BIOS szinten.

Nem tartozik szorosan a témához de ezt az enable jelet sosem értettem igazán mire is jó, főleg egy léptetős gépnél.

Előzmény: kly, 2020-03-03 19:46:02 [17761]


svejk | 29583    2020-03-03 19:46:26 [17762]

Bár ha van szkópod akkor valószínű nem gond neked összedobni egy-két, pl. 74HC244-el egy jelerősítőt.

Előzmény: kly, 2020-03-03 19:23:07 [17759]


kly | 131    2020-03-03 19:46:02 [17761]

az a baj minimum 9 kell
3x2 step/dri
meg a 3 db ena

és csak 8 adatbit van
lehet az enakat közösítem. nem akartam forrasztani..... de muszáj lesz úgy érzem. fura hogy soha nem jártam még így pedig csomó géppel használtam már. ez a compaq egy tök régi p4 még az őskorból. fura hogy nem jó neki

Előzmény: svejk, 2020-03-03 19:39:27 [17760]


svejk | 29583    2020-03-03 19:39:27 [17760]

Nem véletlen már az őskorban is a 2-9 lábra voltak konfigurálva a step/dir jelek.

A Compaq gépekre különösen jellemző volt ez, hogy a többi kimenet csak alig terhelehető vagy épp 3 V-os logikával dolgozott az egész. Ez utóbbi a notiknál volt jellemző.

A PCI-os kártyád meg valószínű véletlen pont ugyan ilyen spórolós.

No erre az esetre jól jöhet egy olyan csatoló kártya amin van buffer.
De szerintem átkonfigurálni és átforrasztani azt a pár lábat egyszerűbb.

Előzmény: kly, 2020-03-03 19:23:07 [17759]


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 1 / 354 Ugrás ide:
Sorok:
1  2  3  4  5   Következő ►  Utolsó ►|


 ◊