Sziasztok,egy új gépet építek amihez egy CNC 6 Axis NVCM6V2.1 USB Mach3 Motion Controller Stepper Motor Control&USB Cable típusú kártyát használok, működik is rendesen csak a kimenetek használatával van némi gondom, de talán majd megoldódik. Közben "felfedeztem" egy DrufelCNC nevű szoftvert ami nagyon kompatibilis evvel a kártyával, kicsit hobbynak tűnik de használhatónak mondják. Kérdésem: találkozott már evvel valaki vagy netán használ valaki ilyent? Van valami tapasztalat, vagy infó evvel kapcsolatban? Válaszaitokat előre is köszönöm, örömteli gépépítést és jóéjszakát kívánok!
TBS-TEAM | 2332
2023-11-02 07:35:10
[18438]
Kezdő képernyőn van a soft limit ott kell bekapcsolni.
Mach3-ban a szoftveres limitet hogy tudom aktiválni? Elvileg lenne a Home/Limit fülön tengelyenkénti pipa, de nem találom sehol se. Köszönöm Sipi
TBS-TEAM | 2332
2023-09-16 22:17:58
[18436]
Memoria teszt, HDD teszt, Win újratelepít + Mach3
Előzmény: Garai József, 2023-09-16 18:52:17 [18435]
Garai József | 33
2023-09-16 18:52:17
[18435]
Sziasztok Szeretnék egy kis segitséget kérni ti találkoztatok már olyan hibával hogy a MAC3 marás kőzben megáll ,és semmire nem reagál .Ujra kell inditani és utána ugyan az a G kód hiba nélkül lefut. Mi lehetennek a random megállásnak az oka?? előre is kőszi.
Elbandi | 5
2023-09-09 14:54:25
[18434]
Hobbi célokra kellene de azért azt leszögezem, hogy nem szívni hanem boldogulni szeretnék vele.
Csak a Mach3 futna rajta, más nem. Azt tudom, hogy a jelenleg kapható gépek többsége 64 bites, ez is gondolkodóba ejt, hogy már nem lenne könnyű 32 bitest venni de akkor az elmondásod alapján nincs is értelme, elég ha a rajta futó Windows az ami 32 bites. Nem mintha Windowsból könnyebb lenne 32 bitest beszerezni...
Szerintem rossz a kérdés feltevése, tudtommal manapság már a legtöbb gép 64 bites, a különbség abban van, hogy milyen op. rendszert teszel rá. Szerintem, HA CSAK a Mach3 fog futni rajta, akkor ahhoz elég egy régebbi, használt gép is, még akár a dual core szériából is, ezeket a gépeket már nagyon olcsón meg lehet venni. Ha nemcsak a Mach3-at akarod futtatni rajta, hanem pl. 3D tervező programokat is, akkor már javasolt egy i3, i5 kiépítés, minél több memóriával, és egy combosabb dedikált videó kártyával, de ezekből is elég a régebbi széria.
Segítségeteket, javaslatotokat szeretném kérni. Pár éve vásároltam egy félkész CNC marógépet amit szeretnék befejezni. Amikor megvásároltam, az eladó adott hozzá CD-n egy Mach3 programot. A leírások szerint ez a program csak 32 bites környezetben hajlandó működni. Itt merült fel bennem az a kérdés, hogy 32 bites PC-t vásároljak vagy 64 bitest (természetesen LPT porttal ellátva) amire 32 bites Windowst telepítek? A másik megoldás ami körvonalazódik bennem, hogy elengedem a Mach3-at és Uccnc-re váltok. Ebben az esetben vélhetően nem lenne kérdés, hogy 32 vagy 64 bites legyen a számítógép azonban a költségek magasabbak lennének.
Mit javasoltok? Válaszaitokat előre is köszönöm!
KoLa | 7271
2023-08-10 21:07:37
[18429]
Egyszer régen (15 éve kb)voltam egy cégnél ahol Mach3 vezérelte a vízvágó gépet, a több órás megmunkálásnál a gépkezelő időnként felírta hogy éppen hol jár a program, mert ha valami van, könnyebb lesz újraindítani a sorszám ismeretében.
Sziasztok! Megszeretném kérdezni hogy egy esetleges áramszünet esetén vagy ha pl másnap szeretném folytatni a marást akkor hogyan kell be-vagy leállítani a gépet Mach3 szoftver esetén,hogy ugyanonnan folytassa a gép ahol megállt. Köszönöm a segítséget!
Vetesi75 | 1401
2023-07-30 15:06:43
[18426]
Második esetre a restart előtti kódfrissítés (reset) a megoldás, az első esetet pedig, ha csak lehet mellőzzük. Amennyiben nagyon muszáj, akkor tovább indítás előtt meg kell hívni MDI-ben az összes korrekciós értéket (G54-et, szerszámot is) - feltéve, ha Softstop alatt engedi* az MDI-t (gép függő). *Ha nem engedi, akkor program futást felfüggesztve MDI (mindent meghívni, bekapcsolni, aminek érvényben kell lenni) és utána adott mondatról indítani (és akad vezérlő, ahol még ez is tiltott...)
Az "eldobja a nullát" az számomra ismerős! Igaz nem idevaló, Linuxcnc-s tapasztalat. Ha program futását valamiért megállítjuk pause-val és nem lépünk ki teljesen a futtatásból akkor, ha az érvényben lévő szerszámot akarom korrigálni, akkor eldobja a g54-et a pcsába. Valószínűleg a program előreolvasása okozhatja. Ugyan ez az eset van ha valamiért m30 előtt leállítom a program futását és nem lesz vége. Ezek mind a hobbista felhasználó megállapításai.
Érdemes ilyenkor visszagondolni mi változhatott mióta legutóbb jól működött. Akár szoftverileg a számítógépen, akár a cnc -n mondjuk valami kábel behúzás, módosítás, egyéb.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni, remélem tud valaki tanácsot adni.
Nemrég kezdtem egy cégnél, és rátettek egy cnc-re amin Mach 3-as program van. Az első 2 hétben jól is működött, de utána egyszer csak marás közben eldobta a 0-t. Azóta néha megy fél órát, pár percet mikor milyen kedve van, viszont itt kell mellette ülnöm és néznem hogy mikor dobja el megint a 0-t. Mikor csak a magassagot mikor az összeset vegyesen. Esetleg találkozott már valaki ilyennel vagy tud valaki rá valamit mondani? Hívtunk már hozzá elviekben szakit aki elviekben gyártja ezeket a gepeket, de nem volt a helyzet magaslatán. Ujratette a progikat, de nem értek semmit. Amikor itt volt kipróbálta, akkor nem jött elő a hiba. Légyszíves aki tud segítsen mert nem tudok nélküle dolgozni.
Jozs | 817
2023-07-14 18:34:50
[18422]
Ez tényleg megoldotta a problémát, köszi az ötletet !
Köszi, megnézem ( holnap tudom kipróbálni ), de igazából nem konkrétan ennek a kódnak a javítása lenne a lényeg, hanem hogy mi okozhatja a problémát és mi lenne a megoldás.
Csak nem akar rendben lenni a masinám. Ráadásul kipróbálta egy kedves barátom - fórumtársunk is és nála is ugyanez a jelenség
A lényeg, hogy ha ezt a G -kódot elindítom és marás közben még az elején felveszem a Feed Rate -et mondjuk 130 % -ra akkor egy darabig szépen csinálja, de a végéhez közeledve egyszercsak visszaesik a sebesség az eredetire, viszont a százalék kijelzés is 130 % -on marad és a csúszka sem megy le. De a legnagyobb probléma hogy innentől már nem lehet állítani a Feed Rate -et sem, a csúszkára sem, a Feed Rate Reset -re sem és a + - -ra sem reagál. Vagyis vagy hagyom a végéig ezen a sebességen vagy megszakítom a marást .
Ki tudnátok esetleg próbálni egy jó(nak gondolt) Mach3 -on hogy ugyanez-e a jelenség ? Az én verzióm 2.63. Köszi.
Üdv! Tudni kéne milyen típusú az összeköttetés a cnc és a gép között.
piston | 9
2023-07-08 20:12:41
[18399]
Sziasztok, nem tudom hol tudnám fel tenni ezt a kérdést, megpróbálom itt Szerintetek ha túl messze van a vezérlő számítógép a CNC marógéptől, akkor veszíthet jelet?
Szeretnek segítségét kérni a Mach3 Turn üzem módban kb 2hete agyalok rajta mit kellene beírnom a g kod Listába hogy egy nagyoló ciklust végrehajtson a gép! Baj az hogy csak a kontúrt rajzolja ki és nem hajlandósemmilyen kódra nagyolást meg ki sem rajzolni Pl.G71 U1 R0.5 G71 P10 Q20 U0.2 W0.3 Innen a kontúr leíró rész Adott N10 sorról Az adott kontúr utolsó Mondatáig N20 ig Az a gondom hogy kézzel akarom Még írni és nem generáltatni szeretnék G kódot ami végrehajtana a nagyolást Ha tudnátok egy egyszerű hosszátmero esztergálást leírni egy 20mmátmerojű tengely esetében amit 10mm-re szedek le 50mm hosszon és le tudnád írni hogy a Mach3 ban milyen kódokkal működik ez a valóságban a nagyoló ciklus ?! Én sajnos szomorú vagyok nem jöttem rá! Kérlek ha tudtok kérnem a segítségeteket!
Előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel!
TBS-TEAM | 2332
2023-06-27 17:17:23
[18391]
Az encoder a frekvenciaváltóhoz van bekötve, a frekvenciaváltót kell programozni.
Egy problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni tőletek: van egy 3 tengelyes kőmegmunkáló cnc gépem, melynek a vezérlő szoftvere a mach3. A főorsón található egy un vector-jeladó (heidenhain ak erm 2420/1024) mely tönkrement, így cseréltük, és azóta a főorsót nem tudom elindítani automata, azaz programozott módban. Manuálisan működik. Cnc-n semmilyen más beavatkozás nem történt elektromos tekintetben, csak ez a jeladó csere. A jeladó a főorsó frekvencia váltó paneljába van bekötve. A kérdés az lenne, hogy a vezérlő szoftverben kell beállítani valamit, vagy frekvencia váltóban, vagy merre?