Nyilván nem szép és érdekes is a mozgatás technikája a manusnak. De én azért tettem közzé itt is a videó mert demonstrálja az impulzus feszültség különbséget, ami akár "fülre is látványos".
Tegnap néztem . Az utolsó tompahegesztésnél ott határozottan látni véltem a lukat a gyökben , csak pakol a tetejére púpot ... Nem vagyok gyakorlott Co technikában , de pálcával tuti nem így csinálnám .
Nekem határozottan tetszik a videó tartalma és az is hogy mutatja a technikáját. Ha szerinted ez így nem jó, akkor megindokolnád hogy miért nem, illetve hogy milyen technikával milyen hegesztés megy át a "minősítésen". Szerintem a legtöbb hobbista szeret fejlődni ebben a témában is. Én mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok a helyes technikára. (Bár amiket eddig hegesztettem, egyik se tört még el.)
Mechanikusan gondolom csak össze lehet építeni. Elektronikára kell valamilyen léptető motor vezérlő, meg minimálnak egy négyszögjel generátor egy nyomógombbal. Vagy persze szupi Arduino ami adja a step jeleket.
Arra lennék kíváncsi milyen motor van a huzaltoló egységen? Régóta gondolkodom egy léptetőmotor kipróbálásán de egyenlőre elképzelésem sincs hogyan lehetne összehozni egy előtoló mechanikával.
Világraszóló találmány szerintem!Csak beleköp a levesbe az, hogy az"elektróda" izzik "ív" pedig halad rajta az elektróda fogó felé! (Amúgy tényleg vicces dolog videózni gyerekes játékokat, jelen esetben egy csillagszóróval bohóckodnak fiatalok.)
Üdv Mindenkinek! Van valakinek tapasztalata önvédő (porbeles) rozsdamentes hegesztőhuzal használatával kapcsolatban? Pl. 308LFC-O jelzésű.
B.Zoltán | 1720
2020-02-21 15:49:08
[2152]
Igen a pisztolyt távolabb kell tartani, mint az acélnál, a visszaégés miatt is. 10 liter gázzal kezdtem most lementem 6 literre. Az elején az ember nem tudja, hogy miért nem jó, még a gáz tisztaságára is gyanakodtam. Nekem elég gyors előtolás kell, ha kevés akkor nem jó. Előmelegítéssel kezdjed, pisztollyal mérve 100 fok, mivel az Alu becsapja. Azt a kellemes zizegő hangot kell hallani, ha jó a beállítás, amit a cikkben ír az illető.
Szerintem én is átállok a PÜ válaszokra lassan, mint ahogy sokan teszik.
Azt egy másik pisztollyal hegesztem a gép saját előtolójával, azzal nincs gond. Itt most konkrétan az alu huzal és ezen előtolós pisztoly használatát szeretném kitanulni.
Üdv ! Tényleg egész jó a trafója ,megnéztem jobban . A 16 amperes bizti zavart kicsit ,de az valószínűleg lomha olvadó lesz . Jó hogy megosztottad a tapasztaltaidat . Láttam testközelből profi alu hegesztést avi val . Az azért megdöbbentő mit tud .
A te hegesztőd komolyabb, mint az enyém. Nekem kisipari gányolású van, trafós változatú. A pisztolyon a pozitív pólus, ahogy szokott lenni. 40000uF benne. Olvasom létezik Al áramátadó, de nem ettől lesz jó a hegesztés. Azért én is el gyakoroltam egy fél tekercset, de neked már nem kell. alu hegesztésről
Ugyanazzal a polaritással hegesztem, mint a vasat, ahogy írod is, a továbbítás jóval gyorsabb kell nekem, mint a vashoz. Nekem 0.8-as huzal van, de nem a magnéziumos, hanem szilíciumos: 4043-assal hegesztek, ezzel kényelmesebb dolgozni, a magnéziumos más beállítást kíván, még kevesebb áram kell, különben meggyullad benne a magnézium.
Áram az nem tudom mennyi, de 5-ös 6-os beállítással hegesztek zárt szelvényeket, vasakat, és itt 4-essel kell hegesztenem a 0.8-as alumíniummal. Nekem kevesebb áram kell hozzá, mint a vashoz. És a magnéziumoshoz még kevesebb kell.
Nekem is probléma a visszaégés, mert a gépben levő továbbítónak nagy a tehetetlensége, a pisztoly meg rögtön megáll, és azért tud visszaégni nekem is. Én azt csinálom, míg nem fogunk itthon új elektronikát csinálni, ami állítható lesz, hogy kijjebb húzom a gázterelőt, hogy bentebb legyen az áramátadó. Nekem ami beégett azt nem sikerült javítanom. De nekem egyszerű, mert ezt az orsópisztolyt én csináltam, így magyar alkatrészek kellenek hozzá.
Fontos, hogy a pisztolyt olyan 75-80 fokban tartom, és nem a dőlésszög irányába, hanem előrefele hegesztek. Különben nagyon kormol, és ha jól tartod a pisztolyt, alig van korom, csak nagyon kicsi, a széleken alig lehet látni, szép tiszta a varrat.
Alumínium áramvezető nem tudom, hogy lenne külön, ugyanazt használom, amit a vashoz, vagyis a réz áramvezetőt.
A vastagabb darabokat ajánlatos előmelegíteni, vagy egy bevezető 1.5-es 2-es alumínium lemezt odacsíptetni elé, ami megkezdéskor felmelegíti a tényleges munkadarab elejét: amikor már 200 fok fölé melegedett, nagyon szépen lehet vele hegeszteni. Nekem ez a módszer vált be.
Egy 6-os lemezen ilyen varratot produkál, nekem ennyi korom keletkezik. A tisztítás: persze, jó ha tiszta, de nem azon múlik minden. Nekem sikerült a winchester lemezt tisztítatlanul is meghegeszteni, ami nem azt jelenti, hogy nem kell jól megtisztítani előtte, sőt állítólag érdemes acetonnal is letörölni hegesztés előtt.
"áramátadó dűznit Alumínium–hegesztéshez használatosra kell cserélni" Na ez lehet, nincs jelölés rajta, és sajna M5 menettel nem is nagyon van választék itthon.
Azzal a lentebbi spulnis pisztollyal próbálkozok, abban van az előtoló is. Nem akartam a rendeset alakítgatni én sem.
Hát akkor lehet ábránd marad, pedig már projektem is lenne rá :/
Van nálam kölcsönbe egy hegesztési zsebkönyv (800 oldal!), az ugyanolyan elektróda pozitív polarítást ír, mint acélhoz. De sajna az alu huzalt nem nagyon taglalja...
AWI-nál igen, de olvasataim szerint a fogyóelektródás megy egyenárammal, mert a huzal feltöri az oxidréteget. Azt hiszem itt is szóba került régebben, valaki megerősítette.
Én sem hegesztettem még alut, de gyanús nekem, hogy a géped, csak DC üzemmódot tud, az aluhoz pedig AC kell.
jani300 | 12257
2020-02-20 21:08:35
[2135]
Nézegettem kicsit a trafódat ... Soha nem hegesztettem CO val alut az előre mondom . Bevont elektródával igen . Szerintem semmit nem toltál el ,valószínűleg . Esetleg a polaritást ,de annak is utána kéne néznem . De az 1 es aluhuzal lehet sok ennek a gépnek . Aluhoz mindig jóval nagyobb áram kell mint vashoz . Az én 160 as egyfázisú gépem szinte egyből verte a 20 as automatát , miután 10 es aluval leálltam a hegesztőgéphez . 35 mikró körüli fázisjavító kondival viszont baba a gép , vastagabb acélhoz is . Alut én nem próbálok a gépemmel ,pedig az picit iparibb jellegű .
Na átalakítottam a gépet a külső pisztolyhoz. Az első aluhegesztés nem pont úgy sült el, ahogy képzeltem.
1mm aluhuzal, argon gáz, az áramot és az előtolást kb úgy állítottam, ahogy az acél huzalhoz.
Sistergett rendesen, de nem az anyagon akart megtapadni az olvadék, hanem visszaugrott az áramátadó felé egy kis golyóba. Növeltem az előtolást, lett néhány nem túl mélyen beolvadt bogyó, végül valahogy belesült az alu az áramátadóba....
Holnap keresek 1-es fúrót és megpróbálom kifúrni. Addig is szivesen fogadok tippeket, hogy mit toltam el
1-es aluhuzalhoz 1-es áramátadó kell? Mintha a 0.8-as acél nem lett volna ilyen passzos a 0.8-as névleges méretű fúvókában.
Mind a két végére akarok féktárcsát mivel fontos a sík asztal csavarodás mentes rögzítése. Ez pedig csak reteszeléssel tudom egyenlőre elképzelni amelyet lábpedállal gondoltam ki-be kapcsolni egy bistabil relén keresztül.
A tárcsafék jó megoldás. Kb 15 éve gyártottunk olyan gépeket amin egy nagy tekercs szövet volt egy tengelyen és azt fékezni kellett. Lada féktárcsát és nyerget használtunk csak nem olajjal hanem sűrített levegővel
Még mindig tervezés alatt van. Gondolkodom a pozíció tartó és féktárcsa magoldásokon. Egyenlőre 24 V-os elektromágnes reteszek alkalmazásai jutottak az eszembe amit nagyobb nyomtatókban is használnak.
Az kérdés volt, hogy létezik-e M10x1-es bedugós. Amit beletekertem, az passzol, az M10x1.
Persze, vesd a szememre, hogy nincs működőképes esztergám :D Csináltatni lehetne, de nem nagyon akarnék ez utáén kajtatni, ha lenne konyhakész megoldás.
Euro csatisra akarom alakítani a nemrég zsákmányolt push pisztolyt. A csatlakozóban M10x1 menet van, a saruban 10-es furat.
Csodával határos módon találtam is a levegős ládában egy kb passzoló réz tömlővéget amire talán rá tudom erőszakolni a 8-as csövet.
Ennyi kontaktfelület elég az áramnak? Vagy hogy lehetne ezt kész cuccokból jobban megoldani? Nem tudom van-e M10x1 menettel 8-as csőhöz beledugós egyenes idom, az talán elegánsabb lenne.
Még azt sem tudom hogy fog tömíteni... ha betekerem a menetet, ott nem ad át áramot. Ha gumit teszek a tövébe akkor meg az szigetel
vjanos | 5562
2020-02-16 23:35:33
[2118]
Köszi
Kihúzható lábakat tervezek én is ehhez, amire fel lehet tenni még egy ilyen rácsot emellé - csak nem volt épp 70-es szelvény a telepen.