Sokkal nem lett célzottabb a kérdés, úgyhogy megpróbálok általánosan válaszolni. Igen, az UCCNC alkalmas eszterga vezérlésére, de van egy-két megkötés. Nem tud átmérő módban dolgozni, de ez megkerülhető az X megfelelő konfigurálásával. Nem tud állandó felületi sebességet: g-kódból kell gondoskodni róla. Nincs igazán esztergához optimalizált szerszámpálya nézet, de azért követhető, hogy mi történik. Egyébként működik, többen is használják, akár itt a fórumon is.
jó lenne pár mellék infó is sztem pl a főorsót csak indítani megállítani akarod vele, a sebességeket te választod? menetvágást akarsz? ( összefügg az első kérdéssel)
gondold végig mit szeretnél vele kanyarítani és egyszerűen írd le, hogy az adott feladathoz mit ajánlanak a többiek (nekem is csak maró van...)
Ez nem tudom jó lesz e kérdésnek : Hogyan tudom az uccnc-met esztergálásra használni , ebben kellene segítség . Valakinek van mûködô esztergája uccnc-vel , mert nem találok túl sok infót . Hogyan lehet felokosítani az uccnc-t és melyik verziószám kellene hozzá. BT
Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni, UCCNC-t használok marógépen már régóta , a kérdésem hogy tudna valaki segíteni UCCNC esztergavezérlő szoftwerben ? Elöre is köszönöm BT
Pabló | 1615
2021-01-09 00:10:14
[8111]
Köszönöm. Ez így nagyon király lett csütörtök este életre keltettem. Teszi a dolgát ahogy kell.
dezsoe probalom életre kelteni a három színű jelzőfény makrót, de nem értek hozzá. Csak az általad megadott portokon hajlandó elindulni, ha beállítok neki más outputot, hibát mond a makróban. Csatolom a kódot, amivel kísérletezek. Meg tudnád nézni?
//Háromszínű jelzőfény makró
//A három állapotnak megfelelően az egyik kimenetet bekapcsolja.
// Hiba -> reset // Futás -> cycle start vagy szerszámcsere vagy bemérés fut a probe képernyőn // Pihen -> nem Hiba és nem Futás
int State = 2;
if (exec.GetLED(25)) State = 0; // Hiba else if (exec.GetLED(54) || exec.GetLED(28) || AS3.Getbuttonstate(821)) State = 1; // Futás
Nem csak demó, teljesen kész van, de csak 32 biten működik. Használtam is nagyon sokáig, csak mióta megjelent a 64 bites verzió, azóta pihen. Viszont megfelel az előzőekben írtaknak, mert semmi köze a billentyűzethez, nem billentyű lenyomást emulál, hanem függetlenül kommunikál. Jó régen volt...
Van, csak máig nem csináltam meg 64 bitesre, úgyhogy nálam is csak porosodik. 1-2 havonta meglátom, akkor eldöntöm, hogy na, most nekifogok. Aztán mindig van sürgősebb...
Egyébként úgy van, ahogy írtad: olyan billentyűket kell beállítani, ami nincs a billentyűzeten, de legalábbis kombináció, tehát nem lehet véletlenül megnyomni.
Igen, ez egy előre beprogramozott billentyűzetemulátor. Az UCCNC Hotkeys menüjében ugyanezeket kell beállítani. Szerintem nem túl szerencsés megoldás, mert ha rátenyerelsz a normál billentyűzetre, akkor érhetnek meglepetések.
Van ott egy komolyabb verzió, az már szabadabban konfigurálható és funkciógombos billentyűket is emulál.
Kérdezz rá Dezsoe-re is, úgy tudom van neki is ilyen billentyúzet fejlesztése.
Ezt hozzá lehet illeszteni az UCCNC-hez ? Vagy van valami hasonló megoldás?
dezsoe | 2934
2021-01-05 18:15:11
[8095]
Szerintem tudsz lefejtő marást csinálni, csak kicsit össze kell keverni a tengelyeket. A G33 az X-et és a Z-t együtt mozgatja szinkronban, a nagyobb elmozdulásra szinkronizálva. Ha tehát a munkadarabot forgató tengelyt Z-nek hívjuk és fokban adjuk meg a mozgását, akkor a Z-t fogja a főorsóhoz szinkronizálni K arányban, mert (csak hasra) ha a Z-nek kell 30-at fordulni, az 30*360, ami jóval több, mint a X-re jutó (szintén hasra) 5 mm. Ezzel meg tudod oldani, hogy a főorsóval szinkronban amíg a Z 30-at fordul, addig az X szépen közelít 5 mm-t. A Z 30*360, az X pedig 5 lesz, a K-t kell kiszámolni.
Végül is az lenne a cél, hogy ha csak a "Z" tengely lehet szinkronban, akkor ez a szinkron fenntartható legyen, amíg az előtolást végző "X" tengely el nem éri a kívánt értéket. Az már csak számolás és beállítás kérdése, hogy a megfelelő osztás adódjék. Persze egyszerűbb lenne a "Z" tengelyt forgó tengelyként kezelni. Az előbbi példával élve:
#1=[1/6] S500 M3 G0 Y1 G1 Y-5 G33 K#1 (Itt elindulna a "Z" tengely, és menne míg a főorsót le nem állítom) G1 X-50 F100 G0 Y10 M5
Az Y tengely maradna a fogásmélység beállítására. Végül is mindegy, minek nevezzük a tengelyt. A lényeg az lenne, ha a főorsó beindul, a "Z" tengely is kezdjen a beállított szinkron értékkel menni. Függetlenül attól, hogy bármely másik tengelyt mozgásba hozná. A többi tengely mozgatását program szerint végezné a gép.
Bocsánat, hogy elaprózom. Ilyen programsorra gondolok:
#1=[1/6] G33 K#1 Z-50
Ez a jelentése: Az "A" tengely 1/6 fordulatot tesz meg a főorsó 1 fordulata alatt. A bordás rész marása 50 mm hosszan történik. Az X tengely a fogásmélység beállításához szükséges.
Szervusz Dezső! Én igazából a "A" forgó tengelyt szeretném szinkronizálni. Mellette működnie kellene az "X" és a "Z" tengelyeknek is. Tehát a gép maradna 3 tengelyes. Kettő lineáris és egy forgó tengely.
Nem próbáltam ki, csak a doksi alapján a G33-nak nem muszáj Z-t is megadni, adhatsz csak X-et és azt fogja szinkronizálni. Ha van kéznél enkóderes géped, akkor próbáld ki, ha nincs, akkor szólj, összerakok egy tesztet.
Szervusztok! Szeretném megkérdezni a következőt: Van-e lehetőség arra, hogy a "Z" tengely helyett valamelyik másik legyen a főorsóhoz szinkronizált tengely.
A három állapotnak megfelelően az egyik kimenetet bekapcsolja. Onnantól már rajtad múlik, hogy mit kapcsol, lehet az akár szilárdtest relé is. Lemented Mxxxx.txt néven, ahol xxxx egy szám. Ezt beállítod a Configure macroloops ablakban, bepipálod az automatikus futtatást és mented az ablak alján levő gombbal. Ennyi.
Okés. Akkor ezt bemásolom addig ok. 1, 8, és 9 lábra meg rakom amit vezérlek vele, pl egy szilárdtest relét? Máshol valamit kell beállítani? Ha jól értelmezem.
// Hiba -> reset // Futás -> cycle start vagy szerszámcsere vagy bemérés fut a probe képernyőn // Pihen -> nem Hiba és nem Futás
int State = 2;
if (exec.GetLED(25)) State = 0; // Hiba else if (exec.GetLED(54) || exec.GetLED(28) || AS3.Getbuttonstate(821)) State = 1; // Futás
Boldog Újévet mindenkinek! Valaki már próbálkozott ucccnc-n 3színű jelző oszlopot beüzemelni? Vagy hogyan lehet beállítani? Program futás zöld. Program vég sárga. Hibára mondjuk piros villogjon vagy világítson. Gondolom szilárdtest reléket kellene megtáplálni?
dezsoe | 2934
2020-12-30 13:46:42
[8071]
Van az alap beépített plazmás profil, de csinálj újat, mert az alapértelmezett profilokat a telepítő fejbevágja. (Hacsak nem tiltod.) Jobb a békesség: mindig saját profilt használj.
THC választásban - mint már mondtam - nem én fogok segíteni. A Neuronról annyit tudok, hogy Andrej segítőkész, ha elakadsz vele.
Neked nem igazán kell semmit beleírkálni: egy rendes posztprocesszornak az a dolga, hogy megírja a kódot helyetted, neked csak futtatni kelljen.
Igen közben azért kialakult a kép valamennyire, hogy ez le is kéne kommunikálni a gépfelé .. "Sajnos" csak egy 500,000 es gépre futotta- de értem mit akarsz mondani és köszönöm a válaszokat, hozzá szólásokat! ez az iweld pilot cut80 nem tud ilyet.
Csak ezt a kis ív, nagy ív- fesz. osztó és a pisztoly kapcsoló.
Akkor tehát van hozzá screen set- és gondolom profilt is létrehozok hozzá külön majd gyors inditóból. Annyi még kérlek segíts. . THC- jól sejtem inkább olyan vezérlő kéne ami a mozgásvezérlőnek ad jelet, mert akkor az adott gyorsulásokkal- lassulásokkal fog menni a Z motor amit uccnc ad. Néztem ilyen olyan thc vezérlőket- igazából azt vallom, hogy ha valaki azt mondja hogy ez a neuron jó de drágább nem érdekell, nem szívni akarok, működtetni kényelmesen.
Simán bemenetekre adom ezt az OK-up-down jelet- és az --
M205 - eng M207 - delay M209- dive M211 - down
Ezen M kódókat bepötyögöm a header-be a G kód elé? postprocessorra gondolok és uccnc már tudja is mi tévő legyen. Köszi mégegyszer!
Van plazmás képernyőkészlet: benne van a telepítőben. Ikont is kapsz hozzá az asztalra.
A képrészlet a Neuronhoz való. A Neuron egy kicsit több, mint egyszerű THC, így a képernyőkészletnek nem sok értelme van a hardver nélkül.
Technikailag megoldható, hogy az S-sel vezéreld a plazmavágót, de nem hallottam még róla, hogy így használnák. Ez persze semmit nem jelent, mert plazmához lényegében egyáltalán nem értek, úgyhogy akár lehet ez általános is...