HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


UCCNC vezérlő program

A frissítések közzététele az 'UCCNC vezérlő program új verziói' témában található

 

Időrend:
Oldal 1 / 145 Ugrás ide:
Sorok:
1  2  3  4  5   Következő ►  Utolsó ►|

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

dezsoe | 1795    2019-11-16 09:58:31 [7282]

Egyelőre így van.

Előzmény: mazso1988, 2019-11-16 08:43:56 [7281]


mazso1988 | 16    2019-11-16 08:43:56 [7281]

Csak azt mondátok, hogy továbbra is az 1.2049-es verzió a stabil kiadás?

Előzmény: dezsoe, 2019-11-16 08:28:35 [7280]


dezsoe | 1795    2019-11-16 08:28:35 [7280]

Így van, az új plugin a régi rendszerben nem megy.

Előzmény: mazso1988, 2019-11-16 08:16:41 [7279]


mazso1988 | 16    2019-11-16 08:16:41 [7279]

Az operációs rendszer az 64 bites. Rosszul írtam még jelenleg az 1.2049 UCCNC-t használom. Ezzel gondolom még valóban nem kompatibilis. Mert próbáltam az AutoLeveller két verzióját is.
1.0048 és az 1.0049-et. Tényleg magasabb verzióra kell váltanom az UCCNC-t.

Előzmény: dezsoe, 2019-11-16 07:33:05 [7278]


dezsoe | 1795    2019-11-16 07:33:05 [7278]

Hümm. Letöltöttem az angol fórumról (gondolom, te is), és nálam megjelenik a plugin listában. Nálam 64 bites Win fut. Nézd meg, hogy nálad a Win hány bites, mert - mint írtam - előfordulhat, hogy csak 64 bitre fordította Cahit a programot és nálad 32 bites a rendszer. :)

Előzmény: mazso1988, 2019-11-16 06:46:24 [7277]

mazso1988 | 16    2019-11-16 06:46:24 [7277]

Bocsánat. Valóban nem mondtam melyik pluginnal szenvedek. AutoLeveller 1.0049 verziót szerettem volna elindítani UCCNC 1.2112 verzióval. Elvileg ha jól láttam a 1.0049 verzió most a legfrissebb az AutoLevellernél.

Előzmény: dezsoe, 2019-11-15 20:48:33 [7276]


dezsoe | 1795    2019-11-15 20:48:33 [7276]

Sikerült az, csak nem jó verziók találkoztak. Ha konkrétabban leírnád, hogy mivel küzdesz, akkor jobban tudnék segíteni.

Két fontos változás volt a rendszerben: 1.2102-től .Net2 helyett .Net4, 1.2103-tól csak 32 bites helyett 32 vagy 64 bites környezethez készült. A plugin-ok szempontjából ez a következőt jelenti:
- 1.2102 előtti UCCNC nem látja a .Net4-es plugin-okat
- 1.2103-tól a plugin-oknak úgy kell lefordítva lenniük, hogy az éppen futó UCCNC bitszámával megegyezzenek, tehát 32 bites oprendszeren a plugin-nak kell 32 biten futnia (vagy úgy van fordítva vagy 32/64 bitesre), illetve 64 biten is ugyanígy.

Az UCCNC nem fogja azokat a plugin-okat megmutatni, amiket nem tud futtatni, ezért nem látod.

Ha például az Autoleveler-rel próbálkozol, akkor figyelni kell, mert Cahit hajlamos csak egy rendszer alá fordítani. Nála megy, neked meg vagy ugyanaz a környezet vagy így jártál...

Előzmény: mazso1988, 2019-11-15 19:35:51 [7275]


mazso1988 | 16    2019-11-15 19:35:51 [7275]

Sajnos nem sikerült. Kicseréltem a file-t és azóta nem is található meg a Plugin a listában.

Előzmény: dezsoe, 2019-11-15 19:20:56 [7273]


mazso1988 | 16    2019-11-15 19:27:50 [7274]

Köszönöm!

Előzmény: dezsoe, 2019-11-15 19:20:56 [7273]


dezsoe | 1795    2019-11-15 19:20:56 [7273]

Szia!

Igen, simán kicseréled a dll-t és kész. Induláskor fogja felolvasni, ha engedélyezted.

Előzmény: mazso1988, 2019-11-15 18:46:42 [7272]


mazso1988 | 16    2019-11-15 18:46:42 [7272]

Sziasztok.
Ha UCCNC szoftverben szeretnék beépített plugint frissíteni, akkor elég a "frissebb" plugin DLL file-t bemásolni az UCCNC telepítési mappába?
Köszönöm.


exup | 607    2019-11-14 23:23:38 [7271]

Én azt látom földi halandóként, hogy itt a topikban két féle ember van....aki használja és, aki szeretné használmi az UCCNC-t...és persze itt van Robsy-is, aki már megírta a tökéletes cnc vezérlő programot(is) és akad ideje tanácsokkal ellátni a többi kezdőt...jah nem :D


PSoft | 13891    2019-11-14 21:09:17 [7270]

Én két ismeretlenesre módosítanám a figyelmeztetést...

"Vigyázat, most ismeretlen sebességgel mozgok, egy ma már ismeretlen operációs rendszerben!"

Előzmény: dezsoe, 2019-11-14 18:03:08 [7267]


dtb | 926    2019-11-14 20:43:24 [7269]

Én igazából a kérdés lényegét nem értem. Trafipax van szerelve a cnc-re, vagy miért olyan fontos neked a sebesség? Mi alapján számol a vezérlőprogram? A szükséges lépések száma, vagy a sebesség alapján? Szerintem az elérhető vagy kívánt sebesség a kalkulált lépések számától függ és nem fordítva. Nem kell válaszolnod.

Előzmény: Robsy, 2019-11-14 17:30:57 [7266]


D.Laci | 4511    2019-11-14 20:07:13 [7268]

Mi van abban az esetben, ha a nulla koordináta előtt, -0.02 és -0.1 közti értéknél már lépet, majd nullára lépteted, és úgy lépteted 0.09-re majd 0.11-re ?

Előzmény: Robsy, 2019-11-14 11:20:23 [7255]

dezsoe | 1795    2019-11-14 18:03:08 [7267]

Oké. Akkor csináljuk úgy, hogy a te programjaidban te kiírod nagy piros betűkkel, hogy "Vigyázat, most ismeretlen sebességgel mozgok!" (Idézőjel híján nem tudom, hogy a szmájli része-e az üzenetnek.)

Mi nem írjuk ki, mert mi így szeretjük, továbbá azt hisszük, hogy amit a vezérlőprogram ablakaiba és a g-kódba irkáltunk, az majd mégiscsak összefügg a valóság, persze, csak a fizika határain belül. Meg azért sem írjuk ki, mert sosem láttunk még olyan gépet, amelyik kiírná, pedig mind kiírhatná, mert nincs a Földön olyan gép, ami tényleg azt mozogja, amit kiír.

Ennyi.

Előzmény: Robsy, 2019-11-14 17:30:57 [7266]


Robsy | 1127    2019-11-14 17:30:57 [7266]

"Persze, hogy van."

Én meg azt mondom: persze, hogy nincs.

Nem tudom, hogy képzeled, hogy ebben az esetben (egy soros G kód) végrehajtásnál a vezérlő programnak milyen köze van a valós sebesség, és gyorsulás alakulásához.
A szomorú igazság az, hogy tök mindegy, miket írkáltál a vezérlőprogram ablakaiba, és mit tartalmaz a G kód sebesség adata. Igazából ilyenkor egy nagy piros figyelmeztetésnek kellene megjelenni a vezérlő monitoron valami ilyesmni felirattal: Vigyázat, most ismeretlen sebességgel mozgok!:)

Előzmény: dezsoe, 2019-11-14 16:39:54 [7264]


dezsoe | 1795    2019-11-14 16:39:54 [7264]

Persze, hogy van. Attól, hogy az alacsony steps/unit érték miatt kicsit döcögősen indul vagy lépked (ha lassan kell menni), belül a koordináták a beállításoknak megfelelően állítódnak. A kerekítés nem a számolásban történik, hanem a kiszámolt érték fizikai megvalósításában. Magyarul, a program tudja, hogy hol kéne lennie a tengelynek, de a véges számú steps/unit miatt ezt kerekítenie kell.

Előzmény: Robsy, 2019-11-14 14:31:46 [7261]


Robsy | 1127    2019-11-14 14:31:46 [7261]

Köszönöm a válaszodat, ezt a fajta +-50%-os pozíció felbontás hibakezelést reméltem.

Az igazi izgalmak ezután jönnek: mi újság van ilyenkor, amikor végre lép is egyet 0.11 helyett a 0.2 koordinátába a többi mozgásjellemzővel? Pl. van-e szerinted sok köze a felhasználó által a programban setup-ban megadott és hitt sebességnek, gyorsulásnak a valósághoz képest?

Előzmény: dezsoe, 2019-11-14 13:51:09 [7260]


dezsoe | 1795    2019-11-14 13:51:09 [7260]

Akkor lép egyet. (0,1-gyel bezárólag nem lép, de ha még egy jeggyel tovább írod a számot, akkor lép.)

Előzmény: Robsy, 2019-11-14 13:27:50 [7258]


Robsy | 1127    2019-11-14 13:27:50 [7258]

Nagyszerű. És ha X0.11 kódot kap?

Előzmény: dezsoe, 2019-11-14 12:51:32 [7256]


dezsoe | 1795    2019-11-14 12:51:32 [7256]

Semmi, ahogy annak lenni is kell.

Előzmény: Robsy, 2019-11-14 11:20:23 [7255]


Robsy | 1127    2019-11-14 11:20:23 [7255]

Adott egy step/dir hajtású X tengely 5 step/mm felbontással. (Ezt így meg se adhatom az UCCNC axis setup-ban, de ezt most hagyjuk, volt már róla vita.)

Nulla koordinátán állunk, és kap a vezérlés egy X0.09 G kódot. Mi fog ekkor történni végrehajtáskor? Nyilván két eset lehetséges, erre várnék választ.


istvan58 | 1828    2019-11-11 13:56:46 [7254]

Köszönöm!

Előzmény: dezsoe, 2019-11-11 13:49:04 [7253]


dezsoe | 1795    2019-11-11 13:49:04 [7253]

No, akkor kétállású gombokkal a két makró:

M3 indítás:

const int M3macro = 20003;
const int M4macro = 20004;

List<string> codelist = new List<string>();

if (exec.GetLED(50))
{
// 50-es LED CW (M3)
// Ha be van kapcsolva, akkor leállítás
// M3, M4 gombok ki
AS3.Switchbutton(false, M3macro);
AS3.Switchbutton(false, M4macro);
codelist.Add("M5");
exec.Codelist(codelist);
while (exec.IsMoving());
}
else
{
// Ha nincs vagy a másik irány az aktív, akkor indítás
// M4 gomb ki
AS3.Switchbutton(false, M4macro);
codelist.Add("M3");
codelist.Add("M215 P1");
exec.Codelist(codelist);
while (exec.IsMoving());
// M3 gomb be
AS3.Switchbutton(true, M3macro);
}


És M4 indítás:
const int M3macro = 20003;
const int M4macro = 20004;

List<string> codelist = new List<string>();

if (exec.GetLED(51))
{
// 51-es LED CW (M4)
// Ha be van kapcsolva, akkor leállítás
// M3, M4 gombok ki
AS3.Switchbutton(false, M3macro);
AS3.Switchbutton(false, M4macro);
codelist.Add("M5");
exec.Codelist(codelist);
while (exec.IsMoving());
}
else
{
// Ha nincs vagy a másik irány az aktív, akkor indítás
// M3 gomb ki
AS3.Switchbutton(false, M3macro);
codelist.Add("M4");
codelist.Add("M215 P2");
exec.Codelist(codelist);
while (exec.IsMoving());
// M4 gomb be
AS3.Switchbutton(true, M4macro);
}


Mindkét makró elején be kell állítani a makró sorszámokat, ahhoz, hogy a gombokat is kapcsolgassa.

Előzmény: istvan58, 2019-11-11 08:16:15 [7245]


Földi Péter | 1409    2019-11-11 10:51:24 [7252]

Igen, nekem is az ethernet-es a szimpatikus. Megfogadom a tanácsod, köszönöm!!!

Nem beszélve a szupport-ról, ami frenetikusan jónak tűnik.

Üdv,P

Előzmény: dezsoe, 2019-11-11 10:43:14 [7251]


dezsoe | 1795    2019-11-11 10:43:14 [7251]

Szia!

Bármilyen paraméter ismerete nélkül írok. Ha már váltasz, akkor mindenképpen ethernetest javasolnék, az USB zavarérzékenyebb, pláne, ha kicsit is hosszabb kábelt kell használnod. Ha UC-t választasz, akkor azt tudod Mach3-mal is használni, ha nem akarsz programot is váltani.

Előzmény: Földi Péter, 2019-11-11 10:32:44 [7248]


Földi Péter | 1409    2019-11-11 10:38:43 [7250]

Természetesen USB vagy ETH-ra értem. :)

Előzmény: Földi Péter, 2019-11-11 10:32:44 [7248]


Földi Péter | 1409    2019-11-11 10:36:16 [7249]

Ja igen, még annyi, hogy jelenleg az UC 400 eth-t láttam talán a leglogikusabb választásnak, de ezek csak az első gondolatok.

Előre is köszönöm a tanácsokat.
Üdv,Peti

Előzmény: Földi Péter, 2019-11-11 10:32:44 [7248]


Földi Péter | 1409    2019-11-11 10:32:44 [7248]

Üdv Mindenkinek,

egy rövid érdeklődés erejéig ugranék be a topic-ba.
5 tengelyesre fejlesztem épp a gépemet, de tanácstalan vagyok, hogy milyen vezérlést használjak hozzá, amivel kellő hatékonysággal lehetne dolgozni. És hát még olcsó is.

A véleményeteket szeretném kérni, hogy a jelenlegi Mach3-at búcsúztassam és lépjek át UCCNC-be? Illetve szeretném a printerportot elfelejteni és USB -re váltani.

Köszönöm előre is a tanácsot.

Üdv,Peti


istvan58 | 1828    2019-11-11 08:34:51 [7247]

Köszi,

nem sürgős.

Előzmény: dezsoe, 2019-11-11 08:32:30 [7246]


dezsoe | 1795    2019-11-11 08:32:30 [7246]

Lehet, persze. Pont ezért kérdeztem. :) (Kicsit később megírom, most el kell lassan indulnom.)

Előzmény: istvan58, 2019-11-11 08:16:15 [7245]


istvan58 | 1828    2019-11-11 08:16:15 [7245]

Kipróbáltam, müxik.
Kérdés: Lehet ezt még tovább felyleszteni hogy "toggle" módban ki-be kapcsolja a főorsót vagy kell külön spindle off gomb?

Előzmény: dezsoe, 2019-11-10 20:11:35 [7243]


istvan58 | 1828    2019-11-10 20:14:31 [7244]

Szuper,

Köszi

Előzmény: dezsoe, 2019-11-10 20:11:35 [7243]


dezsoe | 1795    2019-11-10 20:11:35 [7243]

Oké, akkor ha ennyi a cél, akkor kell két makró. A sorszámuk 20000-21999 legyen, ezeket lehet gombokhoz rendelni. (A gomb száma ugyanaz, mint a makró sorszáma.)

List<string> codelist = new List<string>();
codelist.Add("M3");
codelist.Add("M215 P1");
exec.Codelist(codelist);
while (exec.IsMoving());



A másik ugyanez, kivéve a két codelist.Add sorokat.

Előzmény: istvan58, 2019-11-10 19:45:02 [7242]

istvan58 | 1828    2019-11-10 19:45:02 [7242]

Igen persze.
G kódba be tudom írni a 2 makró-t.
De jó lenne kézzel is.

Előzmény: dezsoe, 2019-11-10 19:30:52 [7241]


dezsoe | 1795    2019-11-10 19:30:52 [7241]

Szia!

Csak a kézi bekapcsolás a cél?

Előzmény: istvan58, 2019-11-10 18:33:51 [7240]


istvan58 | 1828    2019-11-10 18:33:51 [7240]

Sziasztok,

Hogyan tudnék két olyan gombot definiálni ami a következőket csinálja:

1: M3 , M215 P1
2: M4 , M215 P2

Ezzel tudnám a két főorsómat kapcsolni, mivel az egyik max 5000 a másik max 10000-ret forog és csak egyirányú.

Szóval olyan gombok kellenének ami 2 makró-t futtat.
Az M215 makró rol nincs leírás hogy össze tudjam fűzni M3 al vagy M4 el.


mazso1988 | 16    2019-11-08 19:12:01 [7239]

Igazából ha csak nyákmarásra használom működik tökéletesen. Most vettem csak észre fúrásnál ezt a jelenséget, de lehet én szúrtam el valamit.

Előzmény: dezsoe, 2019-11-08 16:57:44 [7238]


dezsoe | 1795    2019-11-08 16:57:44 [7238]

Azt nem igazán ismerem, nem használom. A fejlesztőt itt lehet elérni, szokott válaszolni is a kérdésekre némi késéssel.

Előzmény: mazso1988, 2019-11-08 16:44:40 [7237]


mazso1988 | 16    2019-11-08 16:44:40 [7237]

Most kezdtem csak el a programmal foglalkozni.A beépített AutoLeveller plugin-ról fellelhető dokumentáció a használatáról?Nyák marásra-fúrásra használnám.Kipróbáltam, és mikor a fúró file-t betöltöm felülírja a fúrási mélységet minden esetben.


mazso1988 | 16    2019-11-08 16:32:22 [7236]

Köszönöm.

Előzmény: dezsoe, 2019-11-08 16:30:37 [7235]


dezsoe | 1795    2019-11-08 16:30:37 [7235]

Igen, alapból visszaáll. Megoldás: 'UCCNC vezérlő program' téma, 4472. hozzászólás. :)

Előzmény: mazso1988, 2019-11-08 15:50:54 [7234]


mazso1988 | 16    2019-11-08 15:50:54 [7234]

Rendben köszönöm.
Még egy kérdésem lehetne bekapcsoláskor nekem mindig visszaáll a tengely mozgások sebessége S=10 értékre.Hol tudom módosítani?

Előzmény: dezsoe, 2019-11-08 15:47:49 [7233]


dezsoe | 1795    2019-11-08 15:47:49 [7233]

Persze. Annyit azért csinálj meg, hogy nézd végig a beállításokat, ami esetleg új paraméter és hiányzik, azt állítsd be, aztán mentés. Minél régebbiről frissítesz minél újabbra, annál több beállításnak nem lesz értéke (vagy valamilyen alapértelmezett lesz).

Előzmény: mazso1988, 2019-11-08 15:43:48 [7232]


mazso1988 | 16    2019-11-08 15:43:48 [7232]

Igen. Magamnak létrehoztam egy külön profilt, és abba mentettem el a gépem beállításait. Ezzel a profillal is használom.
És ha marad a profil az új szoftver tulajdonságait kitudja használni?

Előzmény: dezsoe, 2019-11-08 15:18:14 [7230]


mazso1988 | 16    2019-11-08 15:40:55 [7231]

Köszönöm.Átolvasom

Előzmény: dezsoe, 2019-11-08 15:18:14 [7230]


dezsoe | 1795    2019-11-08 15:18:14 [7230]

Szia!

Ha "külön user" alatt a Default-tól (és/vagy a Plasma-tól) eltérő profilt értesz, akkor az nem íródik felül. Részletek itt: 'UCCNC vezérlő program' téma, 3928. hozzászólás.

Előzmény: mazso1988, 2019-11-08 15:05:09 [7229]


mazso1988 | 16    2019-11-08 15:05:09 [7229]

Sziasztok.
Gondolom már volt kérdés,de szeretnék tisztán látni.Ha UCCNC program frissebb verzióját szeretném telepíteni,akkor a már meglévő gépbeállítások felülíródnak?Csináltam egy külön user-t.Nem a default van használva.
Köszönöm.


Playaz | 223    2019-10-27 11:35:51 [7228]

KÖsziszépen

Előzmény: dezsoe, 2019-10-27 08:53:18 [7227]


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 1 / 145 Ugrás ide:
Sorok:
1  2  3  4  5   Következő ►  Utolsó ►|


 ◊