Ez is úgy lehet mint annó, a magnószalag gyártása. Nem gyártanak Kínában minden sarkon üveglécet, valószínűleg ezt használják a további felfasználók is, az enyém is pont így néz ki csak más a neve...
Ha oda jutsz!Meg kell bízni valamelyik nagyobb méretű, tolómérőben, 300-as már jó. Aztán a paraméterezésnél addig kell játszani' a szorzókkal, hogy a méréssel jó legyen. A többit majd a szerszámbemérésnél pontosítod, a tévesztés annyi lesz mint, 300mm-en a 100%-hoz képest,elenyésző...
Kb 150mm-ig raporterrel. Úgy nézett ki hogy a gép saját skálája ezen a távon pontos, így a továbbiakban a lécet már ehhez mértem. Persze ez nem az igazi, majd a hétvégén felrakok egy ezredes órát és több lépésben a teljes mozgástartományban raporterhez fogok mérni. Sok szöszmötöléssel jár a dolog, de magam is kíváncsi vagyok, mert az is kiderülhet hogy a gép orsója középtájon kopottabb és ezért láttam nagyobb hibát a szélek felé. ( az orsót csak középen ellenőriztem )
Nekem ez a fajta lécem van, nagyon nem estem hasra tőle... Jól megkenték szilikonzsírral, azt végigkente belül a fej. Üvegléc megpattanva, a másik vége felé pedig szemmel látható hiba a réseknél.
Az egyik lécet ellenőriztem eddig (400mm hosszú 5um-es léc) Nos elég durván pontatlan, közepe felé majdnem 3 tized az eltérés. A visszaállási pontossága teljesen jó, gyakorlatilag 0.01mm alatti. Az irányváltási eltérés kb 0.02 de ez a gép és a léc együttes hibája. Még nem kalibráltam de elvileg lehet lineárisan illetve több ponton pl 25 milliméterenként korrekciós értékeket megadni így itt pontos lesz, a pontok között pedig interpolál. Ezzel várhatóan a teljes hosszon tudni fogja a +-0.02mm pontosságot. Ez nekem egy öreg maróra teljesen jó. Persze egy köszörű gépre azért márkásabb mérőlécet vennék.
Én is tervezek venni ilyet. Tényleg jó árban vannak, de kiváncsi vagyok milyen minőséget várhatok tőlük. Meg tennél esetleg annyit, hogy magának a mérőlécnek megnézed a pontoságát, mondjuk egy mérőórával összevetve?
Felkerült a marógépemre egy kínai DRO. Már működik, de még hátra van a kábelek elrendezése és a kalibrálás. Mutatok azért pár fotót hátha más is kedvet kap.
Bőven elég egy nút, inkább csak prizmát, ütközőt szoktunk a fúró asztalára fogni, satut elég ritkán, mert a fúróval "célozni" kell. Nekem kereszt nút van a gépemen de inkább zavaró, ugyanis segéd asztalt kell felrakni hogy a kisebb darabok ne billenjenek el.
Szép jóestét mindenkinek! Egy kis segítségre, tanácsadásra lenne szükségem! Vettem egy régi asztali fúrógépet és teljes felújításba kezdtem.(rozsdátlanítás, festés, csapágyak cseréje, stb.) Nagyon masszív jó konstrukció, de nem értem, hogy miért van csak egy T-nút az asztal oszlop felőli részén? Gondolom nem véletlen. De hogyan lehet így rögzíteni egy satut? Köszönöm, ha tud valaki segíteni...
Ötletem van bőven: Szeretnék a csapágyház alsó végére egy alu elemet rögzíteni aminek egyik nyúlványára egy függőleges húzórugó csatlakozna ami emelné az orsót. Ugyanide illeszkedne egy hosszú utas mérőóra ami a pozíciót mutatja. A fogastengely négyszögébe egy toldót illesztenék fixen, ezen volna 1..3 kar hasonlóan egy oszlopos fúróhoz. A tengelyre menne még egy csigakerék amihez egy bebillenthető csigatengely csatlakozna egy kis kézi kerékkel, így marni is lehetne a vertikál előtolását használva.
Előzmény: Takács István, 2020-09-24 08:31:41 [5652]
Takács István | 95
2020-09-24 08:31:41
[5652]
Szia! Nemrégiben vásároltam egy FUW 250x710 marógépet ha jól látom a tied is hasonló.Szomorúan tapasztaltam a vertikálfej fúróorsó visszahúzó rugónak a hiányát, és én is gondoltam utólag tenni kellene rá. Neked esetleg van már konkrét ötleted. Üdv. Takács István
Valaki szerelt már fel Strigon ME1000-re lineáris útmérőt? Jól jönne pár bevált ötlet. Az aztal viszonylag egszerű, de a z és az y már elég macerásnak tűnik.
Üdv
Csuhás | 6722
2020-09-23 10:35:44
[5650]
Az is jó lehet. Azért választottam ezt a megoldást mert meglevő anyagokból összedobtam, egyedül fékbetét szalagot vásároltam. Két mozdulattal levehető a szalag, és a tárcsa akkor is fent maradhat mint lendkerék. A tárcsa is simán feljebb rakható ha éppen fúrni akarok. ( Ez utóbbi nagyon ügyetlen ezen a gépen mert nincs visszahúzó rugó. Majd az is sorra kerül persze. )
Készítettem a marógép vertikál fejére egy gyorsan felrakható szalagféket, mert zavart hogy nagyon csörömpöltek a fogaskerekek tagolt felület marásakor.
Osztófejhez való, differenciál-osztáshoz, spirálmaráshoz. Van mellette legalább 2db. tartóvilla is. Osztófejtől jobbra az hosszosztó készülék az asztal végére...
Köszönöm, akkor legjobb ha leméregetem az illesztő peremet majd. Kaptam egy láda csere kereket is amiből hiányzik pár darab. Na az mire való mikor hol és miért kell fogaskereket cserélni ? (kép jobb oldala középen)
Köszönöm, ilyesmire gondoltam de marásban nagyon kezdő vagyok. Ha a türelmetek engedi lesz még idővel pár kérdésem. -Nem szeretném eladni most vettem a gépet meg sok mindent vele együtt amik közt van pár dolog ami fejtörést okoz. Majd a téli hónapokban szeretnék barátkozni a géppel munkaközben egyenlőre csak beraktam a műhelybe. Az tudja valaki hogy az osztófejre milyen tokmányt lehet felrakni macera nélkül?
Ez a kiegészítő Strigon marógépen vajon mire való ?
KoLa | 7585
2020-09-19 20:39:11
[5630]
Nem tudok semmit se,most pl-ul, nem tudom beprogramozni a Lenze frekiváltót hogy a relés kimenetről indítsa a Mitsubisi S500at, mert azt szeretném hogy egy másik motor egyszerre induljon és megálljon a főorsóval.
Ja elnézést ha "vizsgáztatós" feladványnak tűnt. Amikor kérdeztem még én se tudtam, csak láttam hogy lehet másnak se fog beugrani így nekiestem a gyalu manuálnak és találtam egy képet ami adott egy ötletet és az alapján másnap jöttem rá, aztán már csak azért írtam be hogy megosszam a tudást.
Ha ez is ilyen vizsgáztatós kérdés,akkor! Esztergáljál rá az E-400-on egy olyat, ami rámegy és felütközik! Ha ez megvan, dugd össze az előző feladvánnyal és mard rá a tokmány illesztő peremet, tuti jó lesz
Valaki esetleg felismeri ezt az alkatrészt ? Feltehetően strigon marógéphez tartozik. Előre is köszönöm!
1fimre | 20
2020-09-15 04:41:26
[5623]
Eladó gyalugép
drehás | 350
2020-09-12 20:41:19
[5622]
Ha nem volt kitakarítva az előtoló szekrény,akkor lehet hogy a szenny olyan magasan van már az aljában,hogy nem kap a pumpa olajat.Ezen csak a ház leszerelése és kimosása segíthet. A másik,hogy az előtolószekrény felett van egy 12mm-es csap,ezt benyomva kell,hogy az olaj felkerüljön a szánokhoz. Ha az olaj megjelent akkor visszahúzod a csapot,mert egyébként hamar elfogy a olaj.Ha még így sem jön olaj ,akkor lehet,hogy a furatok vannak eltömődve,mert ezekben az olaj mennyiségét pamut szálak behelyezésével állítják be,ami nem egyszerű feladat. Ha leszeded az előtolás szekrényt,akkor a motort először hagy rajta,és így kapcsold be.Amennyiben ebben nincs baj,és a bal felső élen lévő furatban megjelenik az olaj,akkor ez rendben lehet.
Sikerült szivattyút szerezni a Strigon ME1000 maróhoz, és éppen befért a régi helyére, igaz cipőkanállal (le kellett esztergálni a szivattyú házából). Elég megbízhatónak tűnik, ezúton is kösz a segítséget hozzá! A régi szivattyún látszanak kopások, bár nekem fura, mogy egyáltalán nem nyomott semmit.., Minden esetre ha valakinek kell szívesen odaadom javításra, alkatrésznek.
Sajnos úgy néz ki, hogy az előtoló szegrénynél is van gond. Leszedett oldaldeklinél megfelelő olajszinttel, mikor működtettem a gyorsjáratot, nem jott olaj a furtokon. Hogyan lehet más úton meggyőződni, hogy van-e automata kenés? Hogy lehet a szivattyúhoz hozzáférni?
Egyik kép a szivattyú beépítésről, a másik az előtolómszekrény oldaláról.