Hát gépkönyv az nem tudom hogy volt e , de valamit találtam róla a neten az biztos . De később már nem volt elérhető , és akkor még sokkal pancserebb is voltam net ügyileg . Enzo Perotti vagy valami hasonló neve volt a cégnek de már akkor megszűnt a cég is . Írd ki ide a gép típusát , sok segítséget kaptam már itt olyan dolgokban amit nem hittem volna hogy meglesz .
"milyen gyalu nem alkalmas erre a fogazási megoldásra?" Azok a gépek, ahol a mellékhajtás súrlódásos úton működik. Nem megoldhatatlan, de a fogás bizonytalanul változhat,ami a kést törheti.
A teszt példányt elsőnek lefejtőmaróra akartuk tenni, de mivel az anyag 6mm vastag a belső furat 450mm átmérő. Rögzítő központosító anyagbefogót kelett volna gyártani ami a számítások szerint 3-4 óra a fogazással együtt, igy maradt a 15 perc rajzolás a teljesség igénye nélkül + ~7 perc kivágás. A héten minden kiegészítő le lesz gyártva a teszt mozgatásra. Remélem
Ezt én indítottam , elsőre benéztem a dolgot . Azt hittem a keresztelőtolással csinálja ,de nem , sokkal ötletesebb . Telibe fogást állít a késszánon és egy forgásponton keresztül gördíti oldalról alá a kereket a késnek . Ne vitázzatok azon hogy én elsőre benéztem !
Előre is bocsánatot kérek, nem akarok senkit megbántani.
" aki tudja a lefejtőmarógépet kezelni, annak azzal se több egy ilyen fogaskerék."
Erre kíváncsi lennék,hogy lehet M=2 Z=450 -es fogaskereket lefejtőmarógépen 7 perc alatt lefogazni.
Nekem még 30 év alatt egyszer sem sikerült, még ilyen fogalakkal sem.
vaskukac | 632
2020-10-26 20:42:06
[5741]
Az első kérdést már megválaszolták, de nem csak a torz profil a baj, hanem a felületminőség is. A próbára gyártott darabot, meg az indokát értem.
Mindenesetre azért nem akarnám kiváltani a lefejtőmarógépet erre, (mint ahogy a kolléga sem, aki a képet feltette) ezért nem megy el a kedvem a lefejtőmarástól.
A gyalunál ha a gép rendben van, szinkronban megy minden, de nem mindegyik gyalugép alkalmas erre.
"De a gyalu kereszt mozgása az nem kényszerkapcsolat igazán ." Ez éppenséggel igaz , csak jelen esetben nincsen jelentősége . Már értem a legördülés elvét és a fogásvételt !
G0 gyorsjáratnál 33.3 fordulat/perc. Ezért nem kellett túlgondolni, meg teszt példány Tesztre tökéletes. Évek tapasztalata szerint, nem szabad túl sok energiát vesződni a kisérleti példányokkal.
Végleges verzió lefejtőmaróra kerül a tervek szerint.
Egyedi fogazásnál milyen maróval kell fogazni egy 450 fogú kereket ? Egyetemes marón a több darabos marókészletből . Megnéztem a gyalusat belenézegetve . Tetszik . De a gyalu kereszt mozgása az nem kényszerkapcsolat igazán . De azért volt négy tonna körüli lefejtőmaróm , de az legalább már nincsen És az volt a második szerszámgépem ,soha nem használtam ...
Az én kedvemet nem vette el. Ugyan gyorsan megvan, de az csak fogaskerék alakú tárgy...
Egyébként aki tudja a lefejtőmarógépet kezelni, annak azzal se több egy ilyen fogaskerék. Amit viszont a muki a gyalugépen csinált, az teljesen rendben van.
Jó közelítéssel elmegy már fogasléc profilnak , ekkora kerék Egyébként elrontottad a kedvem , tökölgetünk itt a fogazással ,mikor akár több párhuzamos darabból kivágtok sec perc alatt egy kereket ...
Sziasztok Van értelme nekiállni átalakítani a Strigon ME 1000 vertikál fejét hogy ne eressze az olajat amit az olajszivattyú nyom bele, vagy dugózzam le az olajcsövet aztán zsírt bele ?
TBS-TEAM | 2936
2020-10-25 13:04:46
[5727]
Megdolgozott azért a fogaskerékért.
Egy kép a nagy fogaskerék M2 modul 450 fog ~900mm átmérő lézerrel 7 perc.
A mérettartományon belül, egy készüléken belül beállítható egy tűrésezett méret alsó és felső határértéke, és rögzíthető is. Így lesz belőle megy-nemmegyoldal praktikusn egy kézben. A beállításhoz már inkább mérőhasábokat raknak össze, nem feltétlenül a skálára hagyatkoznak.
No, ezt a "duplát" [#t19p129541# ]meg aztán mikor, ki, mire használhatta rendeltetésszerűen?
Sosem láttam ilyet.
Kopirnyák | 2687
2020-10-25 09:42:15
[5719]
Inkább a motort védi, mondjuk az enyémben ilyen funkció nincs, de olyan gyenge a motorja, hogy 0.05 fogásnál erőteljesebb tolásnál képes megállni a kő, mármint megfogja a motort. Az a szövött "szíj" nem az a szakadós fajta.
Ez kipipálva. Van benne egy fordulatszám érzékelő és mérőműszer is és ha a főorsó fordulata egy időrelé által megadott érték alatt nem ér el egy beállítható minimális fordulatszámot akkor leállítja magát. Úgyszintén leáll ha pl. megszorul a kő.
(lehet a laposszíjat akarták ezzel védeni?)
Szóval-e "bonyolult" elektronika 24 V-os tápja volt a hibás.
Nekem is szerszám rezgésnek tűnik - adódhat akár kihajlásból is. Első körben lecsekkolnám a főorsónál a morzekúpos csatlakozást, meg kihagynám az osztófejet gép-szerszám-munkadarab láncolatból. Hány élű maró lehetett? 3 él felett már nem szerencsés így szinte teljes szélességben marni, mert a nagyobb erőkből kifolyólag nagy lesz a kihajlás (meg egyéb rugalmas alakváltozás), ami szinte biztosan a felvételen tapasztalható rezgéssel fog járni.
Szerintem meg rosszul választottad meg a fordulatszámot és az előtolást, és a fogásmélységet is, hűtés nélkül!ehhez a valamilyen anyaghoz ami lehet hogy s355. Nem kell egyből a csapágyra fogni!ha ezt nem tudja a géped akkor lassítsál, úgy is jó lesz csak tovább tart. Ebben a függőleges előtolásban előfordul hogy az asztal holtjátéka okoz lebegést a forgácsoló erő miatt...
Ha marás közben ráfogsz kézzel (óvatosan) a főorsófejre akkor milyen vibrációt érzel? Esetleg marokkal erősen fékezve nem szűnik meg a hang? Ha igen akkor torziós rezgések vannak a hajtásban. Kotyognak egy kicsit a fogaskerekek. Hasonló okok miatt most tettem egy szalag féket a vertikál fej tengelyére.
Igazán jó kis videó sorozatot töltöttek fel a srácok. Érdemes megnézni.
Dani
laacika | 3149
2020-10-22 22:28:51
[5708]
Sziasztok. Én orsócsapágyra tippelek,szerintetek? Maró szerszám jó állapotban,behúzatva rendesen. Osztófejen tokmány gyönyörűen fog. Órázva az orsót elől és hátul számottegő lógást nem tapasztalok.(elől kétsoros,hátul egysoros hengergörgős).
svejk | 33134
2020-10-18 17:18:14
[5707]
"A kapcsolót irányválasztást követően nem lehet benyomni?"
No ez lenne ám a szívás!
A tulaj szerint a ciklus nyomógombbal indul a főorsó is. Nekem is csak 1-0-1 kapcsolónak tűnt, de úgy is át kell mérni minden kontaktust, akkor majd kiderül.
Eddig csak egy TOS-sal találkoztam ami ilyen programozható volt, de ott azért egyértelműbb volt minden. Bár ott is nagy segítség volt a térkép.
Ahogy elnézem a videot, lehet elég a kapcsolót elfordítani középállásból, mert nem látok hozzá tartozó nyomógombot. A kapcsolót irányválasztást követően nem lehet benyomni? 2:49-nél látszik egy kicsit a pult, amikor már kikapcsolta, mintha középen lenne. Szerintem csak akkor foroghat az orsó, ha van benne szerszám. Ha normálisan van kialakítva, akkor a behúzó nyitott és a túlhúzott állapotára is tiltania kell a forgást. Szerszámbehúzó működik? (a főorsóforgás gomb kikapcsolt helyzete melett) Szerszámot tettetek bele?
Igen, a linkelt videót is már többször kikockáztam. Igen "programozható" a gép.
Az a baj a kezeléshez sem értünk rendesen.
Ha a főorsó kapcsolója nullában van akkor megy a villám, bármely irányba állítva a főorsót a villám sem megy. A normál előtolás gombokra egyáltalán nem reagál. A felső sor kapcsolóinál már minden kombinációt kipróbáltunk.
A koma a videóban pont takarja mivel indítja a főorsót. Lehet annyi elég, hogy elfordítja a kapcsolót?
Igen,ez természetes hogy minnél nagyobb köríven dolgozik egy marószerszám annál érzékenyebb a merőlegességének a beállitására. Szerintem sem sik pl a videóbn látott mert akkor véleményem szerint szép finoman keresztszálas lenne a felület.