Van egy szabványos automata átkapcsoló ami átvált észrevétlen gyorsasággal hálózatra, ha lekapcsol az inverter.
Ha nem lenne két villanyautóm, meg melegvíz és fűtés rásegítés nem erről menne, akkor elég lenne, de nem éri meg 100% lefedésre méretezni a napelemet (Akkuból nem kéne sokkal nagyobb), mert 9 hónapban meg túltermelésem van, főleg a nyári hónapokban.
Ha tanyára kell, akkor meg a téli hónapokra kell egy kiegészítő aggregátor, ami pár liter benzinnel feltölti az akkut, ha nem sütne éppen a nap.
Ha kísérletezni akarsz, akkor már egy 5kWh körüli puffer kapacitás elegendő hogy jó hatékonysággal kihasználd a napelem termelését.
De az egész csak úgy éri meg, ha magadnak meg tudod csinálni. Ha csináltatod akkor durva lehúzások vannak még a piacon, bár kezd elmozdulni már a jó irányba.
Olvastam a linket,tényleg csak informális jellegű.Ezt a fix ellenállású fűtőtest helyetti dolgot nem értem.Nekem 10 kW napelemem van,közvetlen a napelemekről vettem le a felesleget,IGBT-vel és PWM szabályozással a rendelkezésre álló pillanatnyi teljesítményig.Így a felesleg nem terheli az invertereket és újabban itt van az adatszogáltatási cirkusz is.Olvastam,volt aki inverter után vezérelt fázshasítót használt,ez viszont terheli az invertert is,de mindkét fajta komoly zavarokat kelt.Itt 2-3 kW-os terheléseket kell sűrűn kapcsolgatni(igaz nagyrészt ohmos),lehet rosszul tettem fel a kérdést amikor a "közvetlen beavatkozást" kérdeztem,de erre a problémára gondoltam.
Igen. Nekem így működik, de én szigetüzemre álltam át.
11kWh akku van, arról megy a háztartás. Ha többet termel a napelem, mint amit az akku el tud nyelni, akkor fűti a bojlert, villanyautót tölt szabályozott árammal, hogy minimalizáljam az akku használatot, illetve megoldottam hogy a klímás fűtést is tudom szabályoznia Home Assistant okosház vezérlőbőlHome Assistantból.
Én abba az irányba gondolkodtam, fejlesztettem vezérlőt, hogy a fix ellenállású fűtőtest helyett egy olyannal melegítsek, ami az éppen rendelkezésre álló napelem villamos energiát optimalizálva, azaz közel 100%-osan alakítsa át hőenergiává. Itt olvashatsz pár infót erről a Robsy napelemes fűtés optimalizálás témakörről.
Szia Engem is foglalkoztat a felesleg felhasználása betáplálás helyett.Nekem megvan a monitor rendszerem,pontosan tudom mennyi a felesleg,én 7m3-es tartályt fűtenék vele.Erre csináltam már kísérletet,de kiváncsi vagyok Neked mi az elképzelésed magáról a beavatkozásról?
Meg lehet-e kerülni a visszatáplálást úgy, hogy hőtárolós fogyasztókat kapcsolunk be éppen olyan teljesítménnyel, amennyi a pillanatnyi visszatáplálás lenne?
Egy konkrét napelemnél, amire nincs fogyasztó kapcsolva, meg lehet e mérni, hogy éppen mekkora teljesítménnyel termelne, ha lenne rajta fogyasztó?
(Egy kollégám kérdései, nekem nincs napelemem.)
Révész Richárd | 2062
2024-12-09 20:55:30
[6517]
Sajnos nem az. Szakszerűtlenül van felrakva, itt-ott magától elválik a faltól Ezt le kell szedni és rendesen megcsinálni.
Az biztos, hogy kell egy jó hőszigetelés mert ami most van az egy rakás szar Így vettem a házat. Nyáron leszedem, csak azt nem tudom, hol veszik át ezt így veszélyes anyagként. Aztán kap egy rendes szigetelést.
Az biztos hogy szökik itt-ott Az nagyobb baj hogy nagyon nagyok az ablakfelületek, vagyis nem baj mert jó világos a ház a természetes fénytől. Redőny kéne rá csak mindig van fontosabb amire költeni kell.
Nállam 150db vákuumcső vann fent 20 éve. 10 év volt a megtérülés. Kora tavasztól késő ősszig 100% megtermeli a használati melegvizet. Ha egész nap süt a nap csak akkor tudja teljesen áttvenni egész éjszakára a fűtést a melegvíz készítés után. A ház fűtése napkollektor+gázzal jelenleg 11300.-Ft/hó. (170m2 van fűtve padló és falfűtés) 23C nonstop.
Ja, az szerintem nem rossz, nekem csak a csöveket kell megvenni meg egy két apróság. A fűtés vezérlés amúgy is PLC-vel menne ha végre lenne időm megcsinálni.
Köszi. Sajnos nálam kevés a padlófűtés, mondjuk nem nagy a ház sem. Vegyes kazánnal fűtök ha itthon vagyok, napközben meg egy 3 fázis 7,5 kW fűtőbetét melegíti a tartályt csak kurva sokat eszik. Havi 70.000.- Ft Ha már a felére visszaesne a villanyszámla akkor boldog lennék.
Na utána járok, hogy hol érdemes vásárolni itthon.
80db vákuumcső van fent. 750L fűtés és benne 200L HMV. De mindegyikben külön hőcserélő is van. Ha kevés a "NAP" és csak 35 fokos vizet csinál azt is hasznosítom egy lemezes hőcserélőn keresztül küldöm a padlófűtésbe. Persze, ha süt a nap szépen akkor megtermeli a napi fűtést és a HMV-t is. Olykor marad másnap is. Mindenhol padlófűtés van. 28-30fokos előremenő vízzel. Ezt egy keverőszelep állítja be (PLC vezérli) ellőtte meg van egy kiválasztó szelep, hogy tartályról vagy a solár/lemezes hőcserélőről. Egyszerűen mint a faék.
Mennyi cső van fent ès milyen? Gondolkodom rajta én is de nem tudom, hogy megtérül e valamennyi része vagy csak kidobott pénz lesz. Inkább fűtésrásegítésre használnám
500 literes pufferem van azt kéne fűteni vele. Ilyen időben hány fokot lehet elérni vele?
keri | 14049
2024-10-11 11:51:52
[6499]
Lítiumnak jobb az élettartama, főleg a vasfoszfát akkuknak. Fajlagosan olcsóbb mint egy jó minőségű ólom akku. https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4/prismatisch.html Ilyenből 16-17 cella kell egy 48V-os kínai inverterhez. BMS-st sem kell túlzásba vinni. 20ezres kínai balanszert raktam rá. (kondenzátoros nem jó, nem elég pontos, a drágábbikat vedd) Alsó felső feszültség tartományt és áramokat az inverter szabályozza.
Az ólom munka akku is jó, ha olcsón hozzá tudsz jutni. Kezdésre kísérletezni, kifejezetten jók, mert alacsonyabb az induló költsége. Én is ilyennel kezdtem. Egy 200Ah-s 12V-os akkum volt ami valamilyen szinten 10 év után is működik, de azért ezek korlátozottabbak, illetve kell egy dupla kapacitás. LFP akkut 100% is ki lehet használni ha épp szükséges, de ilyen ritkán van, ha jól méretezted a rendszert.
És egy tanács. Ha LFP akkut veszel, vegyél egy plusz tartalékot. 16+1 cellás pakkot még tud kezelni az inverter, és ha az egyik tönkremegy akkor 16cellával is képes működni.
Illetve az LFP hátránya, hogy 0 fok alatt nem használható, meg gyorsabban degradálódik nagy melegben. Nekem a pincében van ott stabil a hőmérséklet, de ha szabadba akarod telepíteni akkor ez is szempont.
Köszönöm Pontosan erre gondoltam. Végülis X mennyiségű Ah az X mennyeségű Ah ,mindegy miből jön ki...... Persze a targonca pakkba töltögetni kell a vizet ami ugye macera,meg a szaga is gond. Cserébe talán nem gyútja fel a házat mint egy hibás LiPo. Élettartamukról nem sokat tudok. gyűjöm még az infókat
Egyik ügyfelünknél 3 éve telepített: 5Kw Kinai inverter. 6Kw napelemmel ~fele dél, másik fele nyugat. 48V 500Ah targonca akkumulátor. Max:40%-ig meritve az akkumulátor. Utánna átkapcsol hálózatra. Akku töltés csak napelemről van engedélyezve. Napsütéses időben ~6-tól 11órára visszatölti 100% az akkupakot. Családi ház:Hütők,mosógép,tv,világitás,számítógépek, stb... Semmilyen fogyasztást nem korlátoznak. Fogyasztás szinte folyamatos átlag ~1Kwh éjjel-nappal. Reggelre 60% merűl az akkupakk. Nyáron inverteres 5Kw klima használattal ~1,5Kwh az átlag fogyasztás. Reggelre 40% merűl az akkupakk.
Szeretnék egy sziget üzemű rendszert kialakítani a hétvégi házban. 15-20Kwh körül. Akkumulátorokkal kapcsolatban vagyok tanácstalan. Gyakorlati tapasztalattal rendelkezőktől kérdezném hogy milyen akkuban gondolkozzak. Vannak ugye a targonca pakkok, sima savas, AGM savas, LiPo ,LiIon,vasfoszfát és más típusok. Mind jelentős árban vannak még egymáshoz képest is durvák a különbségek. Beépített BMS extrák. A kérdés hogy megéri többszörösét költeni LiPo vagy AGM munka akkura vagy simán lehet élni az olcsóbbakkal is? Valahogy kicsit hype nak érzem a drágábbak favorizálását.Persze simán tévedhetek.... Azoktól kérdezem akik sokfélét kipróbáltak mert nyilván aki egyből Lítiumot vett az azt fogja dícsérni. És nem is azoktól akik vettek egy kulcsrakész rendszert hanem azoktól akik maguknak csinálták és értenek hozzá végigjárták az utat. Szóval a fő kérdés ,hogy hoz e annyi pluszt a drágább pakk ,hogy megérje azt venni?
Minden pro és kontrát vizsgálva.
köszönöm
lovas gyula | 1875
2024-05-02 16:44:45
[6494]
Köszi a videót! Jó volt nézni, hogy ilyen is van. Sajnos csak fizikai méretekben alkalmas ez a motor szalagcsiszolónak. Kb 3x magasabb fordulat kell a hatékony csiszoláshoz. Ötletadónak viszont ajánlanám mindenkinek a megtekintését. Érdemes a hozzászólásokat is elolvasni!
Ilyesmi vackot szereztem . Modernebb gondolom , kevesebb kisebb alkatrészekkel . Lehet rendelni a motorjaihoz vezérlőt is , gondolom a gyári vezérlőjének meghekkeléséhez nem lesz elég a tudásom . Nem a feltétlen valamire való használat a cél , valamennyit modernizálódott az elektronikai tudásom (?) . Annyi kapcsolódhat a topik témájához hogy 500 körüli fordulattal már szélkerék generátoraként elég jól használhatóak a motorok . A segítő szándékú hozzászólást köszönöm , másnak is
Töltöm az akkut , 6,5 ről már felment 8,9 re . Csere akku van bőven , ha a panel jó akkor nem lesz kidobva . Egyébként már vesztettél .... Láttam mi van benne , és rá is csodálkoztam ,fene gondolta volna hogy itt tart már az elektronika . Két szinkron generátor is van benne ,sok pólussal ,nem kell gondolnom agyon forgatni . Ez a legkisebbek közé sorolható dolog ,és olyan amit könnyen el is engedek ,ha muszáj . Az még érdekelne hogy van megoldva az agymotor villamosan , néztem videót , de nem volt erőm végig nyüglődni . Egy rajz ,érdekelne . Még egy kérdés akkor már . A láb érzékelők optósak lehetnek ? Valami gumi szerű anyag megy egy villa közé .
Azt az akkut dobd ki nyugodtan! Itt van egy boncolás, hogy mi van benne. Ő biztosan fog valamit kezdeni az alkatrészekkel, viszont nagy összegben mernék fogadni, hogy te pedig megint semmit.
Javítottam pár ilyet már, 42 Volt az akkufesz teljesen feltöltve. Ez már kuka lesz, talán pár elemi akksi megúszhatta odabent. 42/43V-os töltő kell hozzá. De a BMS használható egy másik 10-es pakkhoz.
Én gokartot és két rollert is építettem egykori hoverboardokból.
6,5 Volt volt az akkuban . A napelem sem volt kint a napon ,szórt fénnyel volt 20-27 volt körül . Igazából nagyon kevés árammal tölthette , nem esett a napelem feszültsége . Felment azért az akku feszültsége 8 volt fölé . Majd elválik lesz e ebből valami . Lehet hogy már ki is jött abból a füst ,régen . Viszont hogy ebben a vacakban van két háromfázisú agymotor . és még két külön inverter hajtja őket , az megérte a kis aprót amit adtam érte . Mármint a tapasztalat . De egy nagyobb panel ebben nem volt ,pedig az interneten láttam másikban . Köszönöm a választ .
Én nem kötném rá közvetelnül mert ugyan egy tábla napelem is lehet épp megfelelő névleges feszültségű, de mivel áramgenerátoros a jelleggörbéje valamivel munkapontba kellene állítani... Egy optimalizálót rá kellene még kötni...
Most bontottam egy kétkerekű pofáraejtőből (Hoverboard) A púp a felirat alatt töltésvezérlő lehet ? Mert akkor talán rá is köthetek egy 36 voltos napelemet ... ?
TBS-TEAM | 2854
2024-04-08 15:44:01
[6483]
Teljes tisztánlátásért: Primohoz a konfigurátor 3 opciót hoz az 1.2. tartja optimálisnak. Megadott adatok alapján BP. 22° dőllés, 220° DNY 1 kép 1 strings. 17db napelem. 133% 2 kép 2 strings. 2x8db napelem.125% 3 kép 3 strings. 3x5db napelem.117%
Köszönöm a válaszodat, egyszer már kérdeztem ezt a fórumon és kaptam is tőled ennek a configurátornak az elérhetőségét, de sajnos nem beszélek idegen nyelveket és magyar forditást nem találtam igy sajnos nem tudom használni mert értelmezni sem tudom a választási lehetőségeket.
Segitséget szeretnék kérni napelem témában: van két 4 kW os Frónius Primó és egxy Fronius galvó inverterem A primókon 15 - 15 db 280 as panel a galvó 8 db 280 as panel van de a primók csak 2800-3000 a galvó pedig 1200-1300 wattot ad csak le. Leakarom cserélni a táblákat Trina Vertex S+ N-Type Dual Glass 440W - Triple-Cut 1500V táblákra az lenne a tiszteletteljes kérdésem, mennyivel lehet tülterhelni az invertereket? A táblák lapos tetőn vannak, dőlésszögük 20-22 fok, a tájolása délnyugat 220 fok. Köszönök minden információt.