Pontosan! Még durvább az ólmos forraszhuzal. SnPb (Ón-Ólom). Az Ón olvadáspontja ahogy írtad ~240C fok, az ólom olvadáspontja ~327C fok, míg a kettőjök ötvözetének (Sn63Pb37) 183C fok körül alakul. Van néhány aluminium ötvözet, ahol viszont az ötvözet magasabb az olvadáspont, mint az alapfémé (nem emlékszem melyik az, ne kérdezzétek.. )
Fémek ötvözésénél még az is előfordulhat, hogy az ötvözet olvadáspontja alacsonyabb mind az ötvözetet képző alapfémek olvadáspontja: ón-ezüst(3.5%) ötvözetek olvadáspontja 221'C, az ón olvadáspontja 231.9'C, az ezüsté meg ennél jóval magasabb.
Nagyon érdekes szakma, este beleolvastam, Nikkel (1445C°), titánt (1668C°), és még vasat (1538C°), is adnak az aluminiumhoz pedig az olvadáspotjuk töbszöröse az aluminiumnak. Aluminium öntöde Könnyűfémek könyv
Nincs Cseh pillanatforrasztó pákád??? Ott pedig csak cirka 400 C fok van, de igen gyorsan elfogy a vörösréz. 2 % réztartalmú 60/40-es ónnal kb. 4 szeres a hegy élettartama.
Azért hihetetlen, mert a vörösréz olvadáspontja 1085 celsius fok? De itt beoldódik, nem beolvad. Próbáld csak ki: Vezetéket (pl sodrott, különösen hajlékony) megblankolod, majd egy elemi szálat forrasztópákával, ón segítségével folyamatosan "kenegesd". Némi idő után elfogy a réz, beoldódik. Áramkör gyártásnál, kézi forrasztásnál nagyon oda kell figyelni, képes eltűnni a réz forrszem ugyanígy, mert beoldódik. Sőt, igazából a forraszhuzal/forraszanyag már kapásból tartalmaz rezet (legalábbis amit mi használnuk).
Vörösrezet tettél bele? Reszelék formájában? Milyen gyorsan oldódik fel? (nekem még mindig hihetetlen!) A 3% az térfogat vagy súlyszázalék? Egyébként klassz lett!
Sziasztok, Túl vagyok az első homok formás öntésemen. A korábbi pla kiégetéses módszer nem igazán tetszett, ezért váltottam. Van még hová fejlődni benne, de így is nagyon elégedett vagyok vele. Tettem rezet a lágy aluba, és bevált. Tényleg sokkal jobb lett a megmunkálhatósága. Köszi még egyszer Ferenc! Egyébként az alkatrész egy lámpa tartó lesz KSU szerszámköszörűre.
Szevasz Feri! Bocs a buta kérdésért,de ezt hogyan kell végezni? A rezet olvasztom meg előbb,mert az 1085 fokon olvad,és utána helyezem bele az alut,ami 660 fokon olvad? Homályosítsál fel légyszíves.
Ha csak lágy, kenődő alumíniumod van az nem igazán önthető jól. Tegyél bele kb 3% rezet. Attól sokkal jobban önthető és forgácsolható lesz, nem kenődik megmunkáláskor.
Szia, Anyag amit itthon össze tudtam szedni. A célnak most nem a legjobb anyag, mert egy alu négyzet rúd volt. Fűrészeléskor is azt láttam, hogy puha fajta. Most leginkább a technikát próbáltam. Az anyag másodlagos volt. Persze megpróbálom majd forgácsolni is.
Szia Milán! Gratulálok,és kérdezem mi volt az alapanyag? Nekem is van sok alu hulladék,de nem dugattyú.Sajnáltam kivinni a méh telepre,így viszont semmi nem lesz belőle. Ha majd fúrod, forgácsolod arról is készíthetnél képet,hogy milyen belülről.
Sziasztok, Gondoltam megosztom az első sikeres (egyébként a 3.) fémöntést. Előkészületek a Yourube alapján, 3D nyomtatott forma öntése kiégetés nélkül. Én nagyon elégedett vagyok vele. Az első kettő PETG volt, de nem olvadt ki rendesen. Ez most PLA nyomtatás volt.
B.Zoltán | 1707
2023-09-08 11:19:37
[5721]
Nem tudom, hogy most mi a helyzet homok ügybe Lovasberényben. 2016-ban, amikor sikerült 2 vödör homokot kérni tőlük, azt mondta az illető, hogy hivatalosan nem árulhatják, mert bányászati engedély kellene hozzá. De van itt bőven mondta, az egész falu szinte ez a homok. 'Fémöntés házilag' téma, 5097. hozzászólás
A képeken látszik a minősége, nagyon szép a felülete.
Szerintem egy kis agyagot elviselne ez a homok, de persze ez csak az én nem szakértői véleményem.
Ugyan nem tudom, hogy az öntödei homoknak milyen az összetétele (agyagot, olajat vagy gyantát szoktak belekeverni az állékonysághoz), de Bpest környékén a sóskúti Kvarchomok Kft.-t javaslom. Tűziszárított éles frakciókra osztályozott zsákos termékeik is vannak. Én mindig tőlük veszek homokot, eddig egyszer sem csalódtam bennük. (Én spec. minden szállítmányt leszitálok és ellenőrzöm a szemeloszlásukat. A betontechnológiában ez alap.) Ennél csak távolabb (persze ki-hol lakik) tudok jó minőségű homokot, a következő a kincsesbányai Üveg-ásvány Kft. Korábban (amíg volt) ők szállítottak a magyar üveggyárakba alapanyagot, hófehér tiszta kvarchomokjaik vannak. A 100 mikronos kvarclisztet mindig tőlük veszem.
Kopirnyák | 2518
2023-09-07 23:09:06
[5719]
Bemész az első tüzépre, osztályozott kvarchomokból megveszed a legfinomabb szemcsézetüt, és már ehet is használni.
Nem akarlak elkeseríteni de nekem kb két éve azt mondták telefonon, hogy már nem forgalmaznak homokot.
Kár, mert az öntéssel aktívan foglalkozó fórumtársunk Berényi József is azt használta - és dícsérte. A CNC talikon tartott bemutatóin is azzal dolgozott.
Szia, az lenne a kérdésem, hogy Lovasberényben hol van pontosan a hely, ahonnan a homokot lehet hozni? Hallottam valamiféle löszös területről, de fogalmam sincs, merre lehet! Köszönöm!
Tisztelt Fórum. Van egy arany illetve más anyag olvasztásához való kis olvasztóm. Alut már sokat olvasztottam vele, de pár napja megprobáltam vörösrezet olvasztani, felvitetm a hőfokot közel 1100 főlé de az olvadés igen silány lett. Valahogy nem akart megolvadni a vörösréz. Elhatároztam, hogy épitek egy olvasztót nagyobb méretben, egy vas gázpalackot szemeltem ki erre a céltra. Ha tudnátok tanácsot adni, hogy mivel érdemes a fém oldalt belülröl szigetelni nagyon sokat segitene. Gondolom a paplan ( 1600 C) megoldás telán a legjobb, de simán maaradhat csak a paplan vagy kell még valami más is a belső felület fixálásához? Azonmkivül jó lenne egy két tanács a réz olvasztásához olvasok szoda, borax, só hozzáadásárol, de igazán nem tudom, hogy mi a legjobb adalék. Az öntés előtt az edényt (ha grafit tégely,ha egy sima vas cső vagy vas edény) fel kell melegiteni?
Jenő
Motoros | 4890
2023-08-26 08:15:00
[5713]
Esetleg ha megtalálom akkor van egy komoly kanál is, vagy kettő.
Sziasztok! Van a múltból megmaradt 5 darab kb 1.5 liter űrtartalmú öntöttvasból készült gyári kimentő vagy nem is tudom, hogy hívják tégelyem ami arra szolgált eredetileg, hogy a zamak olvadékot ami megmaradt az üstben azt ki lehessen menteni. Itt megdermed és a kúpossága miatt könnyen kijön, majd megint felhasználható. Létezik ilyesmi házilagosan hegesztett acélból is de ez komolyabb. Egy darab súly sacc/kb 5 kiló. Az árban biztosan meg fogunk egyezni, akit ez komolyan érdekel. Mivel itt ebben a topikban javarészt alu öntés megy, azt nem tudom, hogy az öntöttvas oda jó e? Azért ide rakom és nem az adok veszekbe mert ez úgy is csak azokat érdekli akik öntenek...és ide árat sem kell írni. A fotó mindent elmond.
bbalazs | 99
2023-04-30 21:19:55
[5711]
Sziasztok!
Hétvégén próbálkoztunk barátommal, akinek van perzselője. A kemence egy téglákból hevenyészve épített, fedél nélküli volt. Egy vastagfalú fémcsőbe öntöttünk (földbe szúrva) egy keveset, nem jön ki. Vékonyfalúba: nem jön ki. Le kellett flexelni. Az öntvény eléggé zárványos lett a fal mentén, a közepe jó. Ez még a sima, puha bolti alu maradék, a vinyóházakat a technika kikísérletezése után áldoznám fel. 1 kg gáz fogyott a pb palackból, kb 1.5 Kg lett a két alu henger. 35-ös csőbe öntöttük, 32-esig esztergáltam le és az alját-tetejét le kellett vágni.
A következő próbálkozás samott-forma és gipsz-forma lenne, valamint öntőhomok-forma próbálkozás.
Azt meg tudná-e valaki mondani, hogy ha az alumíniumot egy egyenes falú vascsőbe öntöm, akkor kihűléskor zsugorodik-e annyit, hogy onnan kiüthető lenne vagy ez egy teljesen halott elképzelés?
Köszi előre is
bbalazs | 99
2023-04-14 17:42:37
[5706]
Sziasztok!
Van-e valaki Szeged környékén, aki tudna segíteni kb tíz kiló hulladék alumínium rudak, lapok formájába való öntésével? A tényleges forma nem számít, utána szeretném majd megmunkálni. Nem kérem ingyen.
Előre is köszönöm: Balázs
Kalmi | 14
2023-03-01 16:44:42
[5705]
Sziasztok, én bronz apróságokat szoktam önteni, kb.félkilósakat és én is rakok üveget a tégelybe, bár már csak az után, amikor már a fém teljesen megolvadt és közvetlen öntés előtt... Az okból /nekem ezt egy olyan melós ajánlotta, aki ezüstöt olvaszt nagyobb menyiségben nem mindenféle modern módszerekkel/, hogy mivel boraxot használok ami kizabálja és magára szedi a mindenféle rendetlenségeket-salakot az anyagból, amit aztán öntés előtt ki kell teljesen szedni a tégelyből hogy azt ne öntsük bele az üregbe, amit nehézkes kiszedni kanalakkal, akkor szórok egy kis üvegport a felszínre, ami megolvadván magára veszi a boraxot és egy-két mozdulattal ragacsos mivoltában kicsavarintható a tégelyből... Mindezek mellet az oxidáció előli védésről is valahol olvastam... Mindenesetre a salak-borax maradványokat tényleg jól kilehet vele szedni...
sidius | 51
2023-02-25 16:54:23
[5704]
Nem nem szénsavat, hanem Co2 gázt vezet oda. A szénsav a Co2 vizes oldata, vagyis szódavíz. H2Co3
Elég profi és elég egyszerű alakzat "könnyen" reprodukálható. Holnap készítek pár képet azokról az alkatrészekről amiről már annyit írogattam (és jelenleg küzdök). A kézi formázás könyvbe olvastam cement kötésű homokról (ez tulajdonképpen beton lehet?) Ahhoz kellene valami formaleválasztó (kenőszappan?)
Néhány nappal ezelőtt nekiláttam egy nagyobb mesterminta vízüveges homokba ágyazásának. A fa formaszekrény belső fala sima volt, emiatt a ráhelyezett másik fél formaszekrénybe döngölt és savazott homok beszakadt. Ma újrakezdtem ez látszik a képen. Megerősítettem a felső formaszekrényt, beszakadás ellen hosszú csavarokat lógattam közel az alsó mintához, kötöződróttal összekötöttem a csavarokat (kézi formázás könyvben homokszögnek írja). Az alsó részt savaztam. Ráhelyeztem a felső keretet, bedöngöltem a vízüveggel kevert homokot a felső félbe is, ezt is savaztam "hátulról" kicsit több ideig is mint szoktam, a homok vastagsága min 6 cm, max 12 cm (mélyebb része) Ez kb egész napos munka volt. Nemrég leemeltem a felső formaszekrényt és a másik félbe átlógó rész beszakadt, kivéve a képen is látható vastag csőnél (beöntő) és távolabb a felömlő cső körül szépen megkötött a homok, ill. a homok rétegek kb 2cm mélyen, de a többi része nem maradt egybe. Az elválasztást vékony üvegszövet szalaggal oldottam meg. A mesterminta alatti homok se kötött meg. Szóval a mai nap meló kuka. Talán hideg is van ehhez a munkához. Kezd egyre jobban érdekelni az elvesző minta készítése, pedig korábban elvetettem, mert sokféle alkatrészt kell öntenem, nincs sorozat, midig más és más az öntenivaló.