Nem hallgatsz a tanácsra Hát jó . A menetemelkedést a vezérorsó állítja elő . Menetes kapcsolattal a lakatanya kapcsolódik a vezérorsóra . Az előtolást a vonóorsó állítja elő , legtöbbször csiga áttétellel , de létezik kúpkerék áttétellel is . De azért ez is egy szakma , legalább az alapokat tényleg átnézhetnéd ....
Itt ezen a képen az egyik oszlopban menetemelkedés a másikban előtolás van. Mind a kettő a főorsó egy fordulatára értendő, akkor mégis miért különbözik?
szabo jankó | 413
2024-08-13 12:19:15
[47964]
Ez így van . Viszont ha siklócsapágyas van rá esély hogy hántolással ujra lehet jó beállítás után haználni. Az enyém sikló csapágyas volt és 40-es átmérőt szépen leszúrta persze a kést is tudni kellett jól megköszörűlni.
Igaz, a főorsó nem szokott ütni, lógni szokott ha csapágyas, ha meg siklócsapágyas, akkor már jó oválisra kopott, és a sok szakszerűtlen buherálástól már csak kapirgálni lehet rajta ... és ez megkeseríti a tulajdonos mindennapjait.
Ean 1000 ... Még ifjoncabb koromban ,csináltattam a géphez 55 ös fogszámú csere kereket . Tokmány tárcsa menet emelkedése 5,5 . Később a táblázatot tanulmányozva arra jutottam lehet hogy hogy lehet 5,5 ös emelkedést állítani , a colos emelkedésekből következtetve . A táblázat nem írja , és nem is próbáltam azóta sem , az 55 ös fogszámú cserekerék megoldotta a problémát . Ezt már régóta le akartam írni , kérdezni Ja , az első esztergám volt , és a mai napig megvan még .
Vannak még hasonló ismertetők a neten néhányat elolvashatnál , jobban fogsz tudni kérdezni . De az EAN nál sokkal modernebb gépeken is kell kell a menetfajták közti váltásnál cserekereket cserélni .
Az EAN 1000-nél a 100 és a127 fogszámú kerék azt határozza meg hogy metrikus vagy colos menetet akarsz vágni ( a vezérorsó colos emelkedésű) . Az 50-60-70 es fogszámú a finom lépéseket adja , pl 1-es 1.25-ös 1.75-ös 2-es stb plusz a ha jól emlékszem a nyolc állása a nortonban levő kerekek állása. De kell egy táblázatnak lenni a norton szekrényen . Egyébként a keres egy leírást váltókerék számításra , az megadja adott vezérorsó emelkedéshez a kíván áttétel.
* kívánt osztás helyett "kívánt előtolást" akartam írni.
J-Steel | 1721
2024-08-13 11:30:09
[47957]
Ennél az esztergagépnél jól értem, hogy egy váltóház van, és kapcsolgatással állíthatom be a kívánt osztást? Ha metrikus menetet akarok, akkor kell cserélni kereket?
Hosszú anyagot ami belóg a szán fölé max 200mm átmérőben esztergálhatsz. De pl egy síktárcsára fogott lemez szerű valamit 340mm-ig.
Cserekerekek a menetvágáshoz szükséges osztásokhoz kellenek. Ezek nem "pót" kerekek hanem a feladathoz szükségesre gyorsan ki"cseréhető" fogaskerekek.
Forgató tárcsa, hmm talán olyan tárcsa amire egy pöcök fogható az eszterga szív menesztéséhez. ( A cserekerekes kérdésed alapján sokáig nem lesz rá szükséged
Nem szokott ütni a főorsó... Vásárlásnál az ágyazat kopottsága okozhat gazdasági totálkárt, illetve a hajtás fogaskerekeinek hibája okoz jelentős kiadást.
Üdv! Mit jelent az EAN esztergagép gépkönyvében, hogy Elforgó átmérő: 340mm Szán felett elforgó legnagyobb átmérő: 200mm
Feltételezem, hogy a szán miatt max 200mm-es anyag tehető bele. Viszont milyen információértéke van az "Elforgó átmérő"-nek, ha a szán úgyis útban van?
Az EAN-hoz miért adnak cserekereket? (Z=50, 60, 70 100, 127) Esetleges fogtörés miatt?
Mi az az 1db forgatótárcsa amit gyárilag adnak hozzá?
Mekkora az a főorsó ütés, aminél már nem érdemes egy gépet megvenni? (mert anyagilag a felujítás túlmutatna a büdzsén)
Köszönöm!
KoLa | 7585
2024-08-12 20:36:18
[47954]
A Varga Lacinak volt egy jó ötlete a belső menetvágásra régebben, az tetszett nagyon! csapágyazott furatkés és egy rugó húzta vissza az üresjáratba, nagyon ötletes megoldás nagyobb furatokban. Kézzel kellett fogásba állítani ütközőhöz, benntartotta a forgácsolóerő, a menetkifutásban automatikusan kivette fogásból a rugó... A fogást csak adni kellett a keresztszánon. Nekem nemigen van szükségem az efféle segédeszközökre mert elég nagy gyakorlat van már a kezembe'! néhány trükk azért kell mert már a szemem sem a régi. Speciális esetekben meg bekapcsolom a hobbicnc esztergámat.
Ez működik furatban is, csak úgy kell befogni hogy közeledjen a tengelyvonalhoz. Ennek igazából az a baja hogy nem elég merev, lehet hogy ennek is elkészítem a zömök prizmás csúszó felületű verzióját.
Nekem is ilyen Asist esztergám van, de nem érdemes a fogaskerekekkel bajlódni. Nyűgös vele a vágás a lassú megállás miatt, kontrázni nem lehet vele, balmenetet nem tud az ember vágni.
Csináltam menetórát hozzá, de az igazi megoldást az elektromos áttétel adja. Minden menetemelkedés beállítható (Angol) megáll a menetvégén pl előnyös a csőben vágáskor, amit már nehezen koordinálok az öreg szememmel.
Pár másodperc alatt átállítható előtolásról akármilyen menetemelkedésre stb. Utólag belegondolva még a menetóra készítésére szánt időt is sajnálom. 1o-11 fogaskerék pótlásának az árából más szinte megvan az elektromos áttétel.
Még ami nem tetszett, hogy a fogaskerék csere macerásabb volt a másik Universal Orosz esztergámhoz képest. Sajnos a ceruza hegyezőkön az előtolást nem egy-két kar mozdításával lelet állítani.
Azért, hogy hozzászólások folytonossága megmaradjon írtam a Te beírásodra.
Az aliexpress-en a komplett keszletet meg lehet venni fembol. Nekem nincs ilyen gepem, de gyanitom, h igy olcsobb, es a furatok is meretesek. Egy kis keresgelest talan meger.
Ha nagyon kiszámoltad a cserekerekeket, nézz be a legközelebbi csapágyboltba, lehet nagy részét megkapod nyers fogaskerekek formájában. Még akkor is lesz vacakolnivalód a nyers furatok méretre igazításával. Csak párat kell majd teljesen legyártanod…
Szép napot! Vettem Asist / Ferm / kis esztergát sajnos a cserekerekek hiányoznak csak 2 van ami az előtolást hajtja. Tudom a fogszámokat a modult ezeknek kellene az átmérője,meg egy képlet amivel kiszámolom. Példa az adott 85,95 átmérő fogtő 82.76 fogszám 84 amit keresek a 11 ből 1 modul és 70 fogszám ennek mennyi lehet az átmérője?Ha megtudom a nyugger időmből elszórakozok vele. Köszönöm !
rejkov | 38
2024-06-03 12:54:16
[47941]
Köszönöm szépen a válaszokat!
Kinéztem egy e400-ast, ami gömbölyitett orsóházas. És kiváncsi voltam, hogy lehetséges-e, hogy gördülő csapágyas, de ezek szerint nem az lesz.
KoLa | 7585
2024-06-02 22:30:10
[47940]
Nálam EE-400, szögletes és gördülő csapágyas. ( különben a szögletes jobb! tele lehet pakolni a tetejét ezzel-azzal! )
De szögletes, nekem is az van és nagyobb áteresztésű. Én nem hallottam gömbölyű orsóházasban gördülő csapágyasról, persze ettől még lehet, régebben évekig kerestem E400-at , de nem is olvastam olyanról, hirdetést sem láttam, lehet hogy aztán van csak ritka.
EU az nem a szögletes orsóházú, aminek nagyobb az orsóáteresztése is? Munkatársamnak mintha kis furatúja lenne otthon, de az gördülős. Azt tudom, hogy az a gép "teletalpas" kivitel, de legközelebb hétfőn tudok rákérdezni, hogy gömbölyű orsóházas-e. (EU-ból nem tudok róla, hogy lenne göbölyű orsóházú, de arról sem, hogy lenne siklócsapágyas kivitel.)
Kis segítséget szeretnék kérni E400 esztergákkal kapcsolatban.
Készült ezekből olyan, amelyiknek a főorsó csapágyazása valamiféle NN-es kúpos állítható csapággyal volt megoldva?
Csak a kúpos siklócsapágyasról találtam adatokat.
Előre is köszi!
Vetesi75 | 1626
2024-05-30 19:39:13
[47934]
A homlokfogaskerekes valóban strapabíróbb, de ipari környezetben azt is el lehet nyűni. Javítani talán még nehezebb, mint a beépített csigásat. TMK szempontból az egység-csigahajtóműves a legbarátibb megoldás (a hajtómű járatos kereskedelmi tétel), de ott a tengely is egy gyenge láncszem szokott lenni.
Ehhez mit szóltok ? Mai szerzemény . Tudom egyik képet elcsesztem ,de a közeli egész jó . A balmenet két bekezdésű ! Azért hosszabb . Na ezt a mai világban legyártatni ,kb egy vagyon lenne .... Kíváncsi vagyok kinek van még hasonló ! Hagyaték volt ,azt mondta aki kidobta Mindjárt elküldöm a képet a gyerekeimnek is , műszakiak ,végül is .
Maga a készülék nyerte el a tetszésemet nagyon, pláne, hogy negatív, és pozitív irányba is tud dolgozni. Magát az ilyenfajta marást ismerem, sőt, a kis 3D nyomigámba én is ugynaígy csináltam adagoló görgőt!
A gubanc ott van, hogy mert nincs kényszerkapcsolat a kerék és a szerszám között, ezért mivel nagyobb átmérőn kezdődik a forgácsolás így ott nem a végleges fogszámmal alakul ki. Szvsz kiváló ez a megoldás de a fogaskereket előbb osztókészülékben ki kell nagyolni és csak a fogprofil simítását kell így végezni.
Ezt a gyártási módszert már egy 1945 előtti komoly szakirodalomban is láttam , talán gördülö marás vagy valami hasonló névvel . Itt a fórumon nem igazán szokták említeni ,komoly szakemberek . Hát izé , kis szalagfűrészbe való csigakerék gyártásnak nekikezdtem , de maga a talán 4 tpi s csiga a mainapig bent van egy eszterga tokmányában , félig elkezdve . Ott még elvi gondok is voltak magával az emelkedés beállításával ,részemről , de az elvben már megvan mi volt a hiba ,legalább . Viszont maga a módszer tetszik A csigahajtás kiváltása egy szénkefés mosógépmotoros hajtással mostanában tetszetősebbnek tűnik részemről ,a kis szalagfűrészbe . Nem nagyon odavalónak tűnik az a csigahajtás . Bomár szalagfűrész doksiban láttam fogaskerekes megoldást ,az talán örök élet , plusz két nap .
Nem tudom mire gondolsz, magára a készülékre, vagy a "csigakerék" gyártására...
Ha a "csigakerék" gyártásra, akkor... Anno' a 3D nyomtatóm extrúderébe ugyanígy gyártottam filament továbbító görgőt. Bronzból esztergáltam a kereket, M2,5-ös menetfúró volt a marószerszám. Én nem csináltam külön befogószerkezetet a keréknek. Rögzítettem a motor tengelyére és a motort satuba fogva, a kereket csúcsmagasságba állítva történt a művelet.
Alacsony költségvetésű fordulatszámmérő teszteken jól szerepelt. Beállítható 1-2-3 érzékelési pont/fordulat. A videoban 1 érzékelés/fordulat. Számlálónak is konfigurálható. Riasztás kimenetet is lehet beállítani. 30f/p-től működik.
Kedvencem, mikor lapkacsavarra sem telik, ezért egyesével cserélik mindenfélére - később meg 3...4 fajta kulcsot kell készenlétben tartani egyetlen marófej lapkaforgatásához.
Satuja is válogatja! Itt a cégnél használunk hidrost is, azt óvatosan kell "félkézzel rácsapni" is, mert maradandó alakváltozást szenvedhet a vas. A ma divatos alacsony gerincűeket meg hiába cibálod, csak a palettáról fognak felpúposkodni, mert olyan véznák. Békebeli 200-as Ostrana-nkban viszont képesek vagyunk akár elszakítani az orsót is, ha úgy kívánja.
'hobbystának nincs nyomatékkulcsa' Nekem sincs, érzésre csavarozok, eddig még nem okozott gondot. A szerszámokról meg csak annyit , hogy sok embernek még rendes csavarhúzója sincs , most már van belőle vagy 1000-féle. Sokan szerintem azzal sincsenek tisztába torx-torx+ pedig nem egyformák csak hasonlítanak. Aztán csodálkoznak amikor hamar tönkremegy a lapkacsavar a nem megfelö kulcs miatt.
"hobbystának nincs nyomatékkulcsa, nem érzi mennyire kelle mehúzni a szorítócsavart."
Sokszor láttam a MachTech-en is hogy az öltönyös fickó egy kézzel rácsapja a satura a meghúzó kart és olyan ' elvágok egy gumicsövet erővel' rátol a meghúzókarra! Nem merném otthagyni ezt a befogást egy percre sem, én bizony rátolok amit bírok, a nyomatékkulcsot az autószerelők használják! mert ott sok az alu!
Köszönöm a választ! persze a reteszhorony kiverődik a modern technikáknál,nincs erre tapasztalatom, de gondolom hogy a nagy irányváltó dinamika okozza ezt a nagy teljesítményű gépeknél...de miért kell néhány másodpercér szétverni mindent? Ezek a kici Kínaiak olyan kuplungot juttattak el hozzám a Klavió segítségével hogy, hasított szorítású és én meg tettem bele reteszhornyot, na! Jó befektetés volt!és ráérős, nem szarjuk össze magunkat néhány másodpercért! Antal Gábor barátunk készített olyan gépet ami ezeket a tengelykötéseket a legmagasabb szintre tudja emelni... A nagyipar miért nem használja? Talán mert nem romlik el?
Általánosságban a reteszkötés: - kiverődik, először a retesz aztán tengely és az agy - többlépcsős a gyártási folyamat - kiegyensúlyozatlansági problémák léphetnek fel
Ha be van tartva a szerelési utasítás és megfelelő a tengely kialakítása nagyon megbízható a szorító kötés. Itt ugye a hátrány a kuplung ára.
Az eredeti kérdésben nem tudjuk milyen kuplung szerepelt, de még az egyszerű falhasított szorítású alu kuplung is jól el tudja látna az ottani szerepét, persze a szerelési utasítást itt is be kell tartani. Ugye épp ez miatt lehet vele tévedni, pl. nem megfelelú a tengelyátmérő vagy a hobbystának nincs nyomatékkulcsa, nem érzi mennyire kelle mehúzni a szorítócsavart.