Az alsó referencia feszültséget az LM393"B" komparátor 5-ös pontra (vagy legyen 5-ös lábra )kötött 1Kohm+1Kohm-os potméterrel beállított referencia feszültség van kötve aminek értékét megint mérheted a második megbuherált 2000 mV-os műszerrel . Az 1 Kohm ugye valóságban 1V ami a panel műszeren 100 V kijelzést jelöl nekem ha az 1 Kohmos potméter legalsó értéken van beállítva ( jobban nem tudom ezt megfogalmazni mert már van bennem 2 deci hubertus - holnap leszek 60 éves !).Maxra tekerve a ref feszültség 2 V ami a panelműszeren 200 V .
2. Az LM358"A" ic rész a 20 Kohmos ellenálláson mért negatív feszültségből pozitívat "generál" tehát ha a negatív bemeneten -148 V van akkor az LM3932"A" 3-as lábon ill. "B" 6-os lábon már +1,48 V feszültség van .
Kezdjük a feszültség osztóval - 2x1 Mohm +20 Kohm . Ez amiatt kell mivel mivel mérni akartam a feszültségeket de persze alacsony feszültséggel - így 1/100 az osztás azaz ha például 156 V az ívfeszültség akkor a mérési ponton ( 20 Kohm) 1,56 V legyen a panelműszer két mérőpontján . Ez persze valóságban 99+1% azaz válogatni kellett az ellenállásokat és a 2x1 Mohm az mérve 1,98 Mohm +20 Kohm . Így lesz helyes a mért ívfeszültség a 20 K-s ellenálláson .
A lényeg - én nem tudok nyáklemezt sem gyártani . Nagy előrelépés lenne a fórum e topicjának ha valaki megtervezné a THC nyáklemezt és fórumos áron szétterjesztené megépítésre mondjuk a Debreceni találkozón .Költség ellenében én beszállnék csepp anyagiakkal plusz mondjuk majd ingyen elvihető új forrasztott eszterga késekkel meg hasonlókkal .Tudom - UTÓPIA ... de talán mégis akad egy lelkes emberke .
Semmiben ! Ugyanúgy mint a fényképen láthatod úgy lerajzoltam a túlvariált elképzelésem és az alapján terveztettem meg a nyákot . Megépítettem - persze kudarc ! Szóval ha lesz idő én is visszatérnék ehhez az eredeti megoldáshoz vagy ha valakinek lenne jó ötlete szívesen beneveznék rá és kipróbálnám azt is .Szeretek kísérletezni .
Hát ..("hát"-tal persze nem kezdünk mondatot de én ilyen vagyok ) ...nem akarok sokat dumálni (írni) - érdekes megoldás de tessék kipróbálni ! Szerintem fejlesztésre érdemes !
Igen , amit a rajzon látsz azt teszteltem és tökéletesen működik és több verziót is kipróbáltam . De mint írtam hajlamos vagyok a hülyeségre ezért túlfejlesztettem ( ahhoz készíttettem nyákot ) és az már kudarcot vallott - persze nem szégyenlem mert mint sokszor leírtam már itt - egy egyszerű lakatos ember vagyok és az elektronikához csak alaphangon értek így bátran bevállalom a hibákat és hibáimat is !
Perszer annyit javítanák , hogy rosszul írtam - a műszerek nem 200 mV-osak hanem 2000 mV-osak ( igen mert kikötöttem a tizedes vesszőt-pontot a műszeren ) és a beállított pld. 1,36 V valós ref. feszültség az "136 V-nak" legyen látható a panelműszeren .
Sikerült lerajzolni . Ez elsőre bonyolultnak tűnik a fordított polaritások miatt de megépítve és tesztelve tökéletes volt ...aztán .. sikerült ezt is túlbonyolítanom , no az már nem volt olyan sikeres verzió . Ez ami a rajzon látható egyszerű és jó megoldásnak tartom mivel kettő darab ic-vel jól működött . A potméterek állításával csak az alsó vagy a felső referencia feszültség változik a BC547-es tranzisztorral készített áramgenerátor megoldással .Az optocsatolók helyett lehet , hogy jobb lenne relés megoldás ? Vagy megint túlvariálom ? Sajnos az egyik panelműszerem hibája miatt félretettem az egész témát azóta nem foglalkoztam vele és persze mert volt helyette rengeteg más munkám . Mivel most felvetődött a téma így megint beindította a fantáziám . Jó lenne ha valaki tervezne hozzá egy nyákot és pár darabot legyártana belőle . Én is vennék belőle mivel amit én terveztettem és gyártattam az bonyolultabb és túlvariált és persze úgy már nem működött . Elég lenne kiindulásnak ez is és persze majd később bővíteni .
Annyival bonyolultabb az én verzióm , hogy 4x5V-os ( galvanikusan független) táp kell hozzá mivel úgy terveztem 3 darab panelműszer is legyen a THC-hez és ebből egy mutatja a plazma aktuális ívfeszültségét , egy a beállított alsó és egy a felső feszültség szintet (up-down)- így több méterről is láthatóak az értékek .
Nem olyan nagy "vasziszdasz " ez mint látod . Este lerajzolom az én kapcsolásomat , annyi , hogy ott nem egyben vannak a komparátorok hanem egy darab LM358-as és egy darab LM393-as ic külön külön plusz egy tranzisztor .Ja és ez nem üzleti célra megyen tehát publikus (közkincsé tétetik)!
A kapcsolás nem publikus,szeretném még tesztelni, és üzleti célokra hasznosítani. Az arduino-val kényelmesebb beállításra lesz lehetőség. Ezen a videón nincs rajta,vágás közben megemeltem a lemez egyik végét 50mm-re és szépen követte,majd vissza le.
Publikus ennek a kacsolása? Elég egyszerű és megbízhatónak tűnik. Sokkal görbébb felületen próbáltátok? Ha jól működik akkor miért kell más? Az Arduinos mivel lesz jobb?
Saját fejlesztésű plazma thc tesz.Kis beállítás után meglepően jól teljesített. A következő egy arduinos lesz ,amit még élesbe ki kell próbálni. Köszönet DCsabának,hogy a gépét felajánlotta a kipróbálásra.
Az arduinos program teszt. https://www.youtube.com/watch?v=pZjXgvtCGbs
sufnituning | 3465
2017-12-15 18:14:28
[1592]
Nekem 21 darab is kijön ebből a méretből és még marad egy csomó anyag apróságokra, de Te tényleg jobban jársz, ha elviszed vágatni.
Félre ne érts én nem akarlak meggyőzni a plazmavágás olcsóságáról, ha a plazma vágás költségre 0 Ft-ot írtam neked az is drága lenne. Két dolog következik ebből : - Neked nem érdemes plazmavágót építeni-venni. - Lézervágott acélt vásárolj mert az feléd olcsóbb mint a sima bolti.
Igen, ha kilóra nézzük, de ha azt nézzük hogy egy 1000*2000es tábla 36000+Áfa, arra ebből a lemezből ráfér 3*6=18db ugy 2000+áfa/db re jön ki csak az anyag. Szállítási díj meg egyáb költségekkel hamar minuszosra jön ki. Nem hogy valaha megtérülne...
270x270-es 10-es lemez 5,7 Kg hulladék miatt vegyük 7 Kg-nak 7 Kg lemez 1.400 Ft + áfa van rajta 1,3 m vágás az kb.: 300 Ft (ha magadnak vágsz 150-200 Ft-ból is kijön a vágás.) Tehát 7-800 ft-al beljebb vagy. Egy két darabnál nem éri meg, de 100 db-bál már látszik a különbség.
Van valakinek tapasztalata az alábbi plazmavágókkal/ forgalmazókkal kapcsolatban?
Durma Baykal Syrius weld által forgalmazott plazmavágó.
Mindhárom gépnél a plazmaegység : Hypertherm HPR 260 xd.
A Baykal és Syrius gépén Phoenix szoftver van, a Durmán Lantek.
Köszi!
muhlbauertamas | 35
2017-12-12 15:32:50
[1587]
270*270 es 10es lemezt két 6os furattal 5ös rádiuszokkal a sarkokon anyaggal együtt nettó 2500 ért vágnak itt nálunk. Annyiból az anyag jön csak ki. Ha hozzá számolom a vágást és midnen egyéb költséget drágábbra jönne ki.
Szerintem ha magadnak vágsz saját építésű géppel mindenképpen megéri. Nem tudom most hol tartanak a lézervágás árak (gondolom csökkentek mostanság), de nem nagyon hiszem hogy mondjuk 10-es lemezt 300 Ft/m ár alatt vágnak. Mennyi most a lézervágás ?
Mennyi utómunkát igényel a felület? Lézerrel ugye lényegében semennyit. Amire nekem kéne, a te általad becsült ár alapján kiszámolva nekem nem éri meg. Drágábbra jönne ki anyaggal együtt mint amennyiért vágják lézerrel.
Sziasztok! Csendes olvasója vagyok a blognak, rengeteg hasznos információra tettem szert innen. A plazmavágó asztalt nem én építettem félkész állapotban vettem át. Segítséget kértem és kaptam innen a blogról (Szabó Gábor személyében), aki az elektronikai részt helyre rakta a hiányosságokat pótolta. (Mindenkinek csak ajánlani tudom őt!) Szóval a gépet első sorban saját célra és bérvágásra használom. Mivel a gépet nem én terveztem és építettem rengeteg tanuló pénzt fizettem mindenért, semmit nem konyítottam a cnc plazmavágáshoz, mindent autodidakta módon sajátítottam el és rengeteget kell még fejlődnöm. Mindent használat közben ismertem ismerek meg, tapasztalat alapján. Viszont beváltotta a hozzá fűzött reményeket első sorban a saját munkák tekintetében (idő és anyagspórolás tekintetében) a bérmunka még várat magára inkább csak kisebb bérmunkáim voltak. Amit tanulságként levontam, hogy nagyon sokat nyom a latba egy jó plazmavágó gép, ezért a kezdeti szenvedést ami egy gyenge minőségű gép okozott (rengeteg zaj, lefagyás) vásároltam egy használt hypertherm gépet. Nekem ez megszüntette a már agybajt okozó problémáimat. A bérmunka beárazása nekem is gondot jelent a vágási hosszt nagyon jól számolja a sheetcam, ami nagyon hasznos program. Nehéz versenyezni az egyre jobban terjedő laser gépekkel amivel az árakat is egyre lejjebb szorítják. (Saját vélemény). Szóval szerintem ha saját munkára be lehet fogni a gépet akkor mindenképpen megéri az üzemeltetése. Szeretnék köszönetet mondani Xabi-nak az önzetlen segítségnyújtásáért semmilyen infót nem tart vissza rengetegszer néztem a youtube videóit ami inspirált a folytatásra. Terveim között szerepel egy nagyobb asztal építése ami már remélhetőleg mentes lesz a most tapasztalt problémáktól. Üdv.
Saját építésű plazma asztalom kb.: 3-4 éve. Sokat vágok kb.: 80-100 órát havonta. (szerintem kb.: 20-30 kilométert vághattam..). Lakatos cégem van, mi csak magunknak vágunk. Az asztalhoz 3-4 éve nem nyúltam olyan 'gagyi' módon van összerakva ahogy először működött. Azóta is vágok egy 150.000 Ft-os plazmával még nem romlott el, és közben most vettem egy komolyabb IWELD gépet vastagabb lemezekhez.
A legnagyobb előny saját gépnél hogy nem kell állandóan könyörögni a lézervágónak a határidő miatt. Ez többet ér mint bármi.
A költségekről : A lézervágóhoz képest rosszabb a minősége ezért lemez munkához nem igazán ajánlanám, 3 -as lemez felett már jó 10-es lemez felett már gazdaságosabb mint a lézer.
Bekerülési költség : CNC koord. asztal + plazmavágó + kompresszor (ha az asztalt magadnak készíted és nem számolsz a saját munkádért pénzt (mert építeni jó hobby)) akkor kijön 1.200.000 Ft-ból.
Vágási költség : mondjuk 10 -es lemezből 1 óra alatt 30 métert tudsz vágni. Elfogy egy elektróda és egy fúvóka ami kb.: 1000 Ft és elfogy 8 KWh áram ami mondjuk 400 Ft. Ezen esetben 46 Ft/m a vágási költség. Ezt azért dupláznám mert néha ez az még elég a plazma fejben Tehát a közvetlen költség : 100 Ft/m
A gép kezelő költsége mondjuk 5.000 Ft/óra 30 m vágás esetén ez 166 Ft/m bízzunk benne hogy a kezelő nem finnyás és miközben vág a gép lepucolja a lemezeket vegyük inkább 200 Ft/m -nek a költséget.
Tehát a 10-es lemezt kb.: 300 Ft/m önköltségi áron tudod vágni. A gép rezsi óradíja kb.: 8-10.000 Ft/óra lehet önköltségi áron.
Viszont ne felejtsed el hogy hasznot is szeretnél termelni, fűteni kell, adózni kell, műhelyt kell építeni-bérelni, f*szom tudja hány költség van még egy vállalkozáson.
Sziasztok! Azokhoz intézem kérdésemet akik építettek saját maguknak plazmavágót és használják is. A kérdés, megéri-e plazmavágót építeni a mai bér lézervágási árak mellett ha hozzá vesszük az utómunkálatokat is a plazmavágó vágás minősége miatt. Milyen áron dolgozik a ti gépetek óránként? Válaszokat előre is köszönöm!
gaborf | 108
2017-11-20 15:15:56
[1578]
Igen ez volt a gond. 1 volt írva mindenhová, bár annál szerintem többet várt.
Azt nem tudom , de a probe bemenethez vannak skriptek amiben be lehet állítani a visszaemelés mértékét. Tudtommal ez nincs benne a Mach3 alap Screen-ben A beállítását ennek az Operator menü alatt a Edit Button Script alatt lehet először kiválasztani aztán az adott gombra rányomva átállítani. (PL szerszám bemérésnél a Z visszaemelés)
Ez azért jó, mert ha véletlenül belenyomná a fejet az asztalba, akkor megáll limit hibával, viszont kódból lehet home-olni a Z tengelyt és oda állítom a fejet utána ahová szeretném.
A Z limitre biztos nem, mert azt megnyomva olyan mint mikor a vészgombot nyomnád meg. ( neve is azért limit, azaz határ, vagy végállás ) Inkább az a Probe bemenetre van beállítva vagy esetleg a Z referenciára.