Sziasztok! Nemrég baráti áron hozzájutottam egy gyári csomagolású bontatlan Ender 3 3D nyomtató kitthez. Kb. 1 óra alatt sikerült összeraknom. Eddig csak jó tapasztalatom van vele. Az összeállítás egyszerű, az elemek pontosan megmunkáltak. Egyedül az zavart meg, hogy összerakás után maradt egy halom mindenféle méretű csavar, de úgy tűnik "tartaléknak" szánták mert sehonnét sem hiányzik. A szoftverek rá voltak telepítve és előzetes méréseim szerint korrektül kalibráltak a léptetők is. Egyenlőre csak PLA-val próbáltam ki. A gyári beállításokkal (0,4 mm fúvóka 200°C, 60°C ágy, 60 mm/sec sebesség) kinyomiztam egy békát. Ugyan nem az itt megszokott "etalon" de első nyomtatásra jó volt, mert ezen a Cura-t is kipróbálhattam. Kicsit márványos a "bőre", mert transzparens monofillel nyomtattam ezért átlátszik a belső váz.
Devecz Miklós | 2662
2018-09-25 18:33:43
[19256]
Keresek egy használható Marlin-U8glib párosítást, ami működik is a 12864 LCD kijelzővel. Valamikor már sikerült, de ez olyan régen volt, hogy már semmire sem emlékszem. Az is kellene, hogy mit kell állítani a configuration.h-ban
Szerintem megéri időt "pocsékolni" 3D rajzprogram tanulására...
Én a FreeCAD programot használom, nem a legegyszerűbb de NAGYON jó. Most unatkoztam és ezt néhány perc alatt készítettem, próbáld ki ha kedven van hozzá. 40 x 40 mm-es.
Fasza volt...egészen mostanáig.(élt, alig egy napot...)
Alig öt perce történt... Most nem olyan "brutális" a dolog mint tegnap, még van hátra kb. két óra hogy végezzen a gép...hagytam, had csinálja tovább. Ugye, hiányzik egy darab az öt lapát valamelyikéből, kicsit rezeg, de sebaj...had menjen. Így legalább látni fogom a nyomaton a rezgés hatását.(ha mutatkozni fog)
Tényleg kell a fasza sűrű "drótrács" eléje.(ha már ilyen balfasz vagyok) Na meg...megint "túrhatok" egy új ventit. (meg egy...gumicsipeszt)
Valóban, igaz! De... Sose voltam jó céllövő.:) Ha a tízes körbe megy a csipesz, talán nem is lett volna gond. Ez egy olyan célkereszt, ahol a silány találat a nagy durranás.:) Az "alá háló" helyett inkább, fölé háló. Ami egyszerűen lepattintható, kiporolható...ha kell.
Előzmény: Szalai György, 2018-09-23 08:24:26 [19236]
Az a piros inkább célkereszt, mint védőrács. El is találtad, ha nem is a tízes körben. De jól meg lehetett csinálva, ha ellenállóbbnak bizonyult, mint a ventilapát. Ha nyomtatnál alá egy. . . Fém szúnyoghálót?
Keresnék valakit akinek lenne szabad kapacitása PETG-ből vagy esetleg PLA-ból nyomtatni különböző alkatrészeket. Nekem nincs időm ezzel foglalkozni jelenleg. Ellenőrzött STL fájlok vannak. 200x200mm asztal kellene a nyomtatáshoz. Természetesen nem ingyen kérem. Azért nem a "Pénzkereső" topic-ba teszem mert szerintem itt többen vannak akik a témában érdekeltek lehetnek. Elnézést ha itt valakinek bántja a szemét
Ugye, a ventilátor lapátok nem szeretik, ha csipesszel piszkálják őket!? Főleg nem...forgás közben. Én se akartam...így jött össze. Azt hiszem, nyomiznom kell valami sűrűbb mintájú rácsokat eléjük.:)
Törölt felhasználó
2018-09-22 10:35:27
[19229]
Tápfesz! Én ugy szoktam bármilyen vezérlés is tervezni min 2x biztosítás legyen megoldva ha gyenge áramú akkor is nincs ebbe semmi érthetetlen!
TMC annyira jók hogy nemsoká kész lesz végállás, asztal sík bemérés motor áram figyelésből ezekkel a meg hajtókkal pl és érdemes adat vonalas verzióra beruházni sok lehetőség van benne!
A motor vezérlőket lecseréled, akkor nincs értelme ennek a diódás panelnek. Ez a DRV 8825 hibáját javítja, azzal hogy a diódán eső feszültség eredményeképpen a mikrolépések normálisan végre hajtódnak és nem darabosan meg, ezért a nyomtatás is szebb lesz. Itt mutatja a javulást az illető.
Eredeti cikkben szépen látszik a dióda hatása a vezérlés hullám alakjában.
Ez a diódás panel szerintem nem a motor védelemről szól. Ez a panelt én még nem próbáltam ki, de kifogom, ezért most csak a leírásokra hagyatkozhattam.
Én szerintem ha valaki szervómotorokkal épít akkor nem szabad a 8-bites GT2560 használni hanem 32-bites Due kell arra, mert a GT2560 egy kicsit lassú. Még az én új gépemet sem bírja maximálisan hajtani a GT2560 és jelenleg azon gondolkozom ki cseréljem vagy ne...
Igen, elvileg... de gyakorlatban hány példát tudsz erről mutatni...
De annak ellenére, ha ettől félsz akkor az a négy dióda amit itt mutatsz: '3D nyomtatás' téma, 19197. hozzászólás az nem fog segíteni. Na meg arról is van szó hogy ezek a léptető motorok sokkal többet bírnak mint te gondolod. Ha pedig a referens poti elromlik akkor a maximum áram lesz a motorra addig amíg a vezérlő a túlmelegítés után automatikusan lezárja a kimenetet. Azt a motor ki tudja várni türelmesen...
De nem értem mit szeretnél védeni, a motorokat vagy az elektronikát? És mitől akarod védeni, mitől félsz mi történhet?
Üdv! Nekem a váz masszív 50 es zártszelvény hegesztve. 24V rendszerű, nyomtatás nélkül a mozgás 80mm/s körül volt max. Az extruder motor a fejen van, így nem a legkönnyebb. 2 szíj rángatja az alu hidat. Nyomtatásnál az a sebesség aminél számomra elfogadható a minőség csak 40mm/s. Próbáltam variálni a hőmérséklettel, fejjel, de a minőség rovására ment. "szerkezeti" darabok nyomtatásához lehetne emelni a sebességet de nekem a felületi minőség volt az elsődleges.
A maximális nyomtatási sebesség az nem ugyan az mint a maximális motor sebesség. A nyomtatás nem fog gyorsabban menni ha motort cserélsz, vagy gyorsabban hajtod. A maximális nyomtatási sebesség sok mindentől függ...
Minnél jobb a géped annál gyorsabban megy a nyomtatás, de akár milyen jó, egy komplikált tárgy sok időbe kell. Szerintem lineáris motornak semmi előnye sem lenne, de szervómotornak lenne, mert az egyenletesebben megy mint a léptetőmotor.
"Amit linkeltem azt csinálja ha a vezérlő megdöglik akkor a léptető mocit megvédi a teljes tápfesztöl hogy ne kozmáljon oda!"
A léptetőmotort nem kell védeni, de a vezérlőt sem mert azokba be vannak diódák építve (legalább is úgy tudom mindegyikbe van). Annak ellenére, a motorokat nem szabad kézzel gyorsan csavargatni, azt gondolom mindenki tudja, de ha nem akkor ezek diódák sem segítenek ha nincs szerencséd...
Nem tudsz engem meggyőzni, szerintem ezek feleslegesek, értelmetlen pénzkidobás. Kárt nem okoz, de nem szükséges mert előnye sincs.
Üdv A max sebesség az exrtudertől is függ. Csak megadott anyagmennyiséget tudnak megolvasztani adott idő alatt, ez álltalában meg is van adva az adott tipusra. Ha túl gyors a nyomtatás nem képes megolvasztani annyi anyagot ami a nyomtatáshoz kellene. Mondjuk ezt a szeleletől álltalában jelzik is ha eléri az ember az extruder korlátot.