A motor vezérlőket lecseréled, akkor nincs értelme ennek a diódás panelnek. Ez a DRV 8825 hibáját javítja, azzal hogy a diódán eső feszültség eredményeképpen a mikrolépések normálisan végre hajtódnak és nem darabosan meg, ezért a nyomtatás is szebb lesz. Itt mutatja a javulást az illető.
Eredeti cikkben szépen látszik a dióda hatása a vezérlés hullám alakjában.
Ez a diódás panel szerintem nem a motor védelemről szól. Ez a panelt én még nem próbáltam ki, de kifogom, ezért most csak a leírásokra hagyatkozhattam.
Én szerintem ha valaki szervómotorokkal épít akkor nem szabad a 8-bites GT2560 használni hanem 32-bites Due kell arra, mert a GT2560 egy kicsit lassú. Még az én új gépemet sem bírja maximálisan hajtani a GT2560 és jelenleg azon gondolkozom ki cseréljem vagy ne...
Igen, elvileg... de gyakorlatban hány példát tudsz erről mutatni...
De annak ellenére, ha ettől félsz akkor az a négy dióda amit itt mutatsz: '3D nyomtatás' téma, 19197. hozzászólás az nem fog segíteni. Na meg arról is van szó hogy ezek a léptető motorok sokkal többet bírnak mint te gondolod. Ha pedig a referens poti elromlik akkor a maximum áram lesz a motorra addig amíg a vezérlő a túlmelegítés után automatikusan lezárja a kimenetet. Azt a motor ki tudja várni türelmesen...
De nem értem mit szeretnél védeni, a motorokat vagy az elektronikát? És mitől akarod védeni, mitől félsz mi történhet?
Üdv! Nekem a váz masszív 50 es zártszelvény hegesztve. 24V rendszerű, nyomtatás nélkül a mozgás 80mm/s körül volt max. Az extruder motor a fejen van, így nem a legkönnyebb. 2 szíj rángatja az alu hidat. Nyomtatásnál az a sebesség aminél számomra elfogadható a minőség csak 40mm/s. Próbáltam variálni a hőmérséklettel, fejjel, de a minőség rovására ment. "szerkezeti" darabok nyomtatásához lehetne emelni a sebességet de nekem a felületi minőség volt az elsődleges.
A maximális nyomtatási sebesség az nem ugyan az mint a maximális motor sebesség. A nyomtatás nem fog gyorsabban menni ha motort cserélsz, vagy gyorsabban hajtod. A maximális nyomtatási sebesség sok mindentől függ...
Minnél jobb a géped annál gyorsabban megy a nyomtatás, de akár milyen jó, egy komplikált tárgy sok időbe kell. Szerintem lineáris motornak semmi előnye sem lenne, de szervómotornak lenne, mert az egyenletesebben megy mint a léptetőmotor.
"Amit linkeltem azt csinálja ha a vezérlő megdöglik akkor a léptető mocit megvédi a teljes tápfesztöl hogy ne kozmáljon oda!"
A léptetőmotort nem kell védeni, de a vezérlőt sem mert azokba be vannak diódák építve (legalább is úgy tudom mindegyikbe van). Annak ellenére, a motorokat nem szabad kézzel gyorsan csavargatni, azt gondolom mindenki tudja, de ha nem akkor ezek diódák sem segítenek ha nincs szerencséd...
Nem tudsz engem meggyőzni, szerintem ezek feleslegesek, értelmetlen pénzkidobás. Kárt nem okoz, de nem szükséges mert előnye sincs.
Üdv A max sebesség az exrtudertől is függ. Csak megadott anyagmennyiséget tudnak megolvasztani adott idő alatt, ez álltalában meg is van adva az adott tipusra. Ha túl gyors a nyomtatás nem képes megolvasztani annyi anyagot ami a nyomtatáshoz kellene. Mondjuk ezt a szeleletől álltalában jelzik is ha eléri az ember az extruder korlátot.
Szervusztok! Tanácsot - véleményt szeretnék kérni. Meddig lehet - érdemes sebességben elmenni nyomtatásban? Épített már valaki innen a fórumról lineáris motorokkal nyomtatót - vannak esetleg tapasztalatok? Kérdezem mindezt azért, mert gondolkodom kombi gép építésén lézer - nyomtató, de olvasva a bejegyzéseket, általában több órás nyomtatási időkről ír mindenki, egy lineár motoros gép üzemeltetése pedig fogyasztásban nem tűnik ideálisnak, hacsak nem lehet jelentősen rövidíteni a nyomtatási időt - tehát a sebességet növelni. Minden véleményt szívesen vennék, mivel tapasztalatlan vagyok ezen (és sok más, gép építéssel kapcsolatos) téren.
Köszönettel:GT
Törölt felhasználó
2018-09-20 21:39:47
[19211]
Amíg van áram figyelés addig nincs is baj ha amíg a vezérlő él! Pl valami oknál fogva a ref poti kontaktos lesz a vezérlő áram figyelés megszalad a motoron kialakult áram a belső fetek elfüstölnek amik ámenek teljes vezetővé a motorra teljes tápfesz kikerül így szépen megfől pár másodperc alatt a belső huzalozás!
Így már működik ha a modelt üregesre rajzolom, pl 1mm fallal. Ha letöltök egy modelt (pl béka teszt) akkor hiába állítom bárhova, csak a megadott számú párhuzamos réteggel építi fel a falat.
Nem a lépetetőmotort, hanem a léptetőmotor meghajtót védik attól, ha kikapcsolt állapotban mozgatnak egy tengelyt nagyobb sebbességgel. Ekkor nem a léptetőmotor meghajtón fog folyni a generálódott áram, hanem a diódákon. A soros diódás smoother meg megint más, mint ahogy már írták, hardver bug tüneti kezelése.
A falvastagság a nyomtatott tárgynál úg legyen megválasztva, hogy a fúvókaátmérő(pontosabban az extrusion width) adja meg az egy vonal szélességét, amit a megadott outline/shell rétegek darabszámával megrajzolja, majd a maradék rész lesz kitöltve, az infill fülön megadott értékkel, és mintával. Namármost ha van egy 1mm-es falad, és az extrusion width 0,4, akkor lesz két párhuzamos vonalad, és közte 0,2mm hézag.
Üdv! Így van beállítva. Csak akkor csinálja rendesen meg ha vastag fallal rajzolom a kockát. Más modeleknél ahol nem tudok vastag falat tervezni, simán végighúz pár párhuzamos sávot a falnál (Layer fülön lévő outline/perimeter shells számának megfelelőt). Képek alapján úgy tűnt, hogy ha pl 3mm falvastagságot állítok (erre csak a Layer fülön lévő outline/perimeter shells opciót találtam) akkor a köztes részt kitölti valamilyen minta szerint. Lehet, hogy én értettem rosszul a dolgot?
Még én soha nem hallottam arról hogy léptető motort védeni kellene... mert nagyon sokat bírnak, még a NEMA17 motorok is. De jó üzlet, csak sok embert kell ijesztgetni hogy vegyék...
A process settings között, advanced beállítások közötti advanced fülön, thin wall behavior-t állítsd allow single extrusion wall-ra, és allow gap fill-re
Üdv! Próbálgatom a Simplify3d t de nem tudom miként lehet beállítani a képen látható falat. Thin Wall Intelligent Fill néven írta az ismertető, de a beállításról nem találok semmit. Tudja esetleg valaki a helyes beállítást?
Devecz Miklós | 2658
2018-09-19 21:13:12
[19200]
Egy kis próba:
végyé | 443
2018-09-19 15:33:30
[19199]
Üdv Nézegetem a Marlin csomagot de igen csak zavaros nekem az az Arduinos rendszer. Pl. a config.h ban nem találom az én gt2560 alaplapom mint beállitási lehetőséget, nem beszélve többi egyébb ismeretlen, tudna ebben valaki szájbarágósan segiteni?
B.Zoltán | 1720
2018-09-19 13:23:07
[19198]
Nem a DRV 8825-ös hibájának a javításáról szól ez az egész dolog.
Sziasztok! Nem biztos hogy pont ebbe a topicba való de keresek olyan megbízható embert aki vállal bérnyomtatást rövid határidővel. Legjobb lenne Hajdu-Bihar megye és vonzáskörzetéből. Akit érdekel a dolog az legyen szíves privát üzenetben keresni....Köszönöm!
Victor75 | 114
2018-09-18 21:49:41
[19195]
Akkoz az nem más funkciójú panel mint amit én találtam? Csak mert abban azt mutogatják, hogy az valamiféle szűrő, és, hogy attól mennyivel szebben nyomtat a gép
TMC vezérlök totál másak mint előző két fél analog társai A98XX...DVR88xx! TMC totál digitális jel feldolgozáson alapul van saját agya amibe algoritmusok dolgoznak!
Hogyha az átalakításon azt érted, hogy ezeknek a paneloknak is kell valami tartó, akkor úgy tényleg kényelmesebb. Viszont van értelme ezeknek ha le fogom cserélni a léptetőmotorok vezérlőit TMC2208-asokra? Ezeket már megrendeltem eBayről? Korábban linkeltem videót abban elcsendesedtek a motorok is a csere után, így lehet az melé mér felesleges?
Előzmény: Jordan Gabor, 2018-09-18 13:21:53 [19188]
Jordan Gabor | 219
2018-09-18 13:21:53
[19188]
Üdvözletem!
Próbáltam nyomni Slic3r-ből és Cura-ból is hajtót. Érdekes, hogy a Slic3r-nél hűtés nagyon későn kapcsol be, látszik is egy vonal, csak másképp mint korábbi nyomatokon. Inkább többlet, mint hiány látszik és a hajó orr éle is ragyás mielőtt a venti bekapcsol. Ez a bal oldali. A Cura-ból generált meg nem kapcsolja be egyátalán, ez balról a második, nagyon gáz lett. Aztán balról a harmadik az is Cura-ból van, de maxra felvettem a nyomtatón a hűtőventit. Jó is lett viszonylag, csak a kis kitüremkedések nem tetszettek, a flow-t levettem 92-ről 85-re, azzal készült a jobb oldali.
Van tippetek a Cura-ból (3.4.1. és azonos indító és lezáró g kód template-et használok a két programban) miért nem működik a venti? Az enable print cooling ki van pipálva és 100%-on van. Köszönöm, JG
Bowdenes száladagolós a nyomtatóm, illetve Cura 3.4.1-et használok lés valahol olvastam, hogy ennél a megoldásnál meg kell a több milliméteres visszahúzás. Egész délelőtt ezzel játszottam . Most viszonylag szépen nyomtat, így , hogy lejjebb vettem a hőfokot, de még vannak hiányosságok, és elhagyott cseppek a rétegkezdőponton. Viszont ezt felett az opció felett valahogy elsiklottam, hogy lehet kis extra anyagot odanyomni hosszú gyorsjárat után. Alapban nem volt is előhozva ez a beállítás. Holnap majd letesztelem, mert most még van 2 órát nyomtat, na meg aludni is kellene A kisérletezéseim előtt ilyeneket csinált:
Üdv Én is tapasztaltam ezt a gyorsjárat alatti kicsöppenés és a kezdésnél emmiatt fellépő anyaghiányt. Slicerben pl, meg lehet adni a visszahúzás utáni plussz pici többletelőtolást, vagy próbálj a visszahúzás sebességével is játszani. A gyorsabb visszahúzás enyhe vákumot is csinál ami gátolja a kicsöppenést. Ha nem bowdenes akkor túl sok a 6 mm, nálam 2 mm vált be 20 mm/s visszahúzás és 30 mm/s visszatolással.
A fúvókával hogya szoktál csalni? Illetve azzal milyen hibát lehet kiküszöbölni? Nekem a legnagyobb bajom most, hogy sokat utazik levegőben a fej és mire a kezdőpontra ér addigra kicsöppen belőle a műanyag. Játszok a hőfokkal és a visszahúzási mértékkel, de minimális kicsöppenés még mindig van. 230 fokról indultam, mert a készítők ezt javasolták, de most 202 fokkal meg és 6 mm-es visszhúzással, anyag PLA. Persze a kicsöppenéssel nem szemol a gép, így azon a részen hiányos volt a darab aminek falvastagsága csak kicsvel vastagabb mint a fúvóka. Közel 5 óra nyomtatás végterméke, a rengeteg megkezdett próbanyomaton felül persze. Itt-ott ugyan van némi "szőr" de ez semmi a kezdeti átláthatatlan pókhálóhalmazhoz képest