Szerintem a sketch nem ugyanaz a mint a layer egy 2D-s tervező rendszerben vagy egy rajzoló programban. Annyiban hasonlítanak, hogy egy síkban történő rajzolásra vannak kitalálva, de csak ennyi. Amúgy én úgy emlékszem, hogy autocadben és hasonlókban a rétegeknél ki kellett választani melyik legyen aktív pont azért, hogy egy meglevő rajzot véletlenül ne lehessen módosítani, vagyis nem lehetett csak úgy egy másik réteg elemeit tetszőlegesen szerkeszteni, de lehet azóta ez változott.
A sketch-ben lényegi különbség, hogy egy testen vagy a térben tetszőleges síkban létre lehet hozni egy sketchet. Ezért meglehetősen értelmetlen lenne rétegeket képezni mert akkor bizonyos sketcheknek a vetületeit kellene kezelni...
Szóval a Fusion alapvetően 3D-s rendszer egy rajzoló program meg 2D-s. Ott van értelme a rétegeknek, de itt nincs.
Ha 2D-ben akarsz rajzolni akkor nem a Fusion 360 ami neked kell.
Nem tudom milyen Fusion 360-at használsz, nekem simán bezárja a megnyitott sketchet ha rákattintok a finish sketch gombra. Van alatta egy lenyíló menü, de minek kellene arra kattintani? Tarthatod ezt programozói hibának, de lehet, oda még terveztek valamit és azért olyan vagy csak így volt egyszerűbb. Amúgy meg nem kell feltétlenül bezárni mert "E" mint extrude parancs kiadásakor bezárja mert tudja, hogy innentől kezdve 3D-s műveletekre vált a felhasználó és az éppen szerkesztett sketch-ből 3D-s testet kell kihúzni.
Amint kihúztál egy sketchet a térbe akkor az eltűnik. Mi értelme lennei meghagyni alapból? Elkészült az első test a második lépésben ennek egy felületére szokott a tervezni a tervező és nem a 2D-s nézetére. Arról nem is beszélve, hogy lehet, teljesen más síkban fog dolgozni mint előtte tette.
Megengedett amúgy, hogy egynél több sketchet hozz létre egy síkon, egy komponensen belül és utána azok eredőjéből készíts egy testet, de csak feleslegesen komplikált lenne. Néha elkövetek egyszerűbb alkatrészek esetében ilyet, de nem ez az általános. A kijelölési problémát sem igazán értem...
Azt nem tudom mennyire elbonyolított, de 3D-s rendszerek eleve bonyolultabbak mint egy 2D-s ahol 2-3 sorban sorakoznak a rajzoló műveletek akár.
Ne probalj parhuzamot keresni a sketch es a layer kozott, mert nincs. Meg nem latod at, hogyan epul fel egy modell. Nem kell atvinni semmit egyik sketchbol a masikba, vagy legalabbis nagyon ritkan, de az is csak 1-2 kattintas. Az F360 sosem lesz tokeletes, de nem csinalhatnak egy Inverntor konkurenciat.
Mint írtam már, autocadben nagyon sokat rajzoltam. Ott vannak layer-ek ami itt a Sketch-nek felel meg. Ott nem kell nyitni zárni semmit. Amikor rákattintok egy másik layerben lévő elemre akkor azt tudom szerkeszteni. Kész, nem kell nyitni zárni. Itt a fusionban ez túl van bonyolítva rettenetesen. A komoljabb fénykép szerkesztőben is vannak layer-ek, azokon is tudok egykattintásos módszerrel váltani közöttük, például egyik layeren egy fej látszik, és még van másik 10 layer amin meg különböző színű formájú paróka. Próbálgatom melyik tetszik jobban, elrejtem vagy csak egyszerűen válltok a parókák között, majd amikor megvan az igazi akkor a kiválasztott parókát copy paste paranccsal át tudom rakni a fej layer-re. Sok más program is hasonló működéssel dolgozik. Ergo egy szabvánnyá vált a rajzoló, szerkesztő programokban. Ebbe a rendszerbe nem illik bele a Sketch kezelése szerintem. Ha egy layerről át akarok vinni másik layerre elemet, akkor kijelölöm, nyomok egy copy-t majd átváltok a cél layerre és a paste paranccsal beillesztem. A fusionban ez nem így működik. Túl van bonyolítva. Az mondjuk jó, hogy láthatóvá lehet tenni vagy el lehet rejteni a Sketch-eket, a layereknél is megvan ez. Csúnya programozói hiba az is, hogy a jobb felső sarokban ott világít a Sketch finish Scetch gomb, de amikor rákattintok akkor nem zárja le, hanem megnyit alatta egy menüt ahol csak egy elem van, még egyszer ugyanaz a felirattal. A menu minek nyílik meg? Teljesen értelmetlen, hiszen csak egy eleme van. Ez programozó hiba! A Configure menüponttal ugyan ez a helyzet majdnem. Két ikon van fent a menüben egymás mellett, erre lenyitja a menüt amiben ugyanaz van. Ilyet csak nagyon kezdő vagy hozzá nem értő programozó csinál aki például képtelen átlátni a másik programozó által megalkotott részeket. Például nagy team-ban írják a programot, de nincs rendszerszervező felettük aki irányítja, hogy hogyan kellene működni. Vagy kirúgtak az egyik fontos programozót, az új programozó meg nem érti az elődje koncepcióját, de gyorsan bizonyítani akar ezért duplikál dolgokat ahelyett hogy megérteni mit csinált az elődje és belefűzné az ő munkáját. Rengeteg ilyen esettel találkoztam már.
Rettentő idegesítő, hogy kikapcsolja egyes sketch-el láthatóságát magától. Egyszerűen nincs komoly indok erre, ráadásul akadályozza a munkát. Az állandóan és feleslegesen megváltozó menüpontok, és a jobb oldalon kinyíló select menük csak elvonják a figyelmet a rajzról. Sokkal nehezebb így és hosszabb időbe is telik így valami elvégzése mintha nem ezek a változó menük lennének hanem sokkal kisebb ikonok amik fixen egy helyen vannak. Néha 2-3 alkalommal rá kell kattintanom valamire hogy kijelölje, egyszerűen eltéved a program, vagy a kijelölést végző műveleti átmeneti tárolója szarul működne ahova az előző parancsokat elmentette a visszalépési lehetőség miatt. Feleslegesen túl sok választási lehetőséget dob fel mert erőlteti a változó menüszerkezetet. A fusion egy nagyon átgondolatlan és túlbonyolított rendszer lett, hiányzik a program működésének a megszervezése, ez nagyon látszik. Persze hozzá lehet ehhez is szokni, de aki több rajzoló rendszer működését ismeri az itt teljesen kiakad a működéstől. Teljesen eltér a megszokott működési szabványoktól a fusion, valami újat akartak létrehozni de nem gondolták át ennek következményeit.
Miert akarod osszevonni a kulonbozo alkatreszekhez tartozo vazlatokat? Az kaoszhoz vezet. Szamomra ugy logikus, hogy a vazlat(ok)bol lesznek a testek, azokbol az alkatresz es alkatreszekbol all az osszeallitas. Ha egy adott sketchet szerkesztek, en pl nem is szeretnem latni a masik testhez tartozo vazlatot, csak a testet.
Nem tudom mit érteszt azon, hogy le kell zárni egy skecth-et. A sketch amin a tervezett alkatrészt rajzolod meg 2D-ben majd húzod ki 3D-ben. Amikor végeztél egy skecth-el és ki akarod húzni a térbe akkor valahogy jelezned kell a programnak, hogy befejezted a 2D munkát és innen valamilyen 3D tevékenység lesz vagy egy másik skechet rajzolsz az elsőtől függetlenül. Ha valamit elfelejtettél akkor vissza lehet térni oda ahol rajzoltad és módosíthatod. A két sketch van ami nyilván egymás után készült amikor visszatérsz az első szerkesztésére akkor az "időben" is visszamész és azért nem látszik mert amikor az elsőt csináltad a második még nem létezett. Amit keresel a sketchek közötti "adatátvitelre" az a Project parancs amivel egy meglevő sketch vagy test vagy komponens elemeit lehet átvenni az aktuálisan szerkesztett sketchre. Simán meg kell nyomni a "P" gombot, de erre is van oktató anyag. Amúgy meg ki és be lehet kapcsolni a sketcheket szóval lehet egyszerre akár 100 darabot is bekapcsolni, de az nagy kuszaság lenne...
Én évek óta használom, én kedvelem is, de nincs sok tapasztalatom másik programokkal. Előtte 2D-s rendszeket használtam illetve az Alibre design szoftvert. Ahhoz képest ez sokkal jobb.
Szerintem te valamit nagyon nem jól csinálsz... a pédában a kor és a vonal miért nem egy sketchen van megrajzolva? Semmi nem korlátozza, hogy így csináld...
Baromi sok oktató videót átnéztem próbáltam több, kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel leutánozni lépésről lépésre az ott bemutatott dolgokat. Így egy kicsit közelebb kerültem a fusion megértéséhez, de a megkedveléséhez nem. Teljesen rejtéj számomra, hogy miért van tele nagyon csúnya hibákkal a fúsion. 30 éven keresztül voltam programozó így van egy kevés rálátásom a szoftverek fejlesztésére. Amit eddig nem sikerült kiderítenem, és oktató videókban sem magyarázták el, hogy miért kell lezárni egy Sketch-et és miért kell újra szerkesztő módba kapcsolni ráadásul teljesen illogikátlanul két külön helyen ahol lezárom illetve edit módba váltom. Bőven elegendő lenne erre szerintem, ha rákattintok egy vonalra akkor automatikusan azt a Sketch-et akarom szerkeszteni. Az is csúnya hiba, ha van 2 darab Sketch, nevezzük el egyiket körnek a másikat vonalnak. Mondjuk szerkeszteni akarom a vonalat mert belelóg a körbe, ha mindkét Sketch látható. Elkezdem módosítani a vonalat akkor eltűnik magától a kör. MIÉRT? Én a körhöz képest akarom szerkeszteni a vonalat, de nem látom a kört mert kikapcsolja. Persze amikor lezárom a Sketch-et akkor megjelenik a kör, de nem lett jó a módosításom ekkor derül ki, és kezdhetem elölről. Ez egy agyrém. A másik amire nem találtam eddig oktató anyagot, hogyan lehet az egyik Sketch-ből átvinni egy rajzelemet a másik Sketch-be. Például egy bonyolultabb elemet több Sketch-ben rajzolok meg, például egy autó kereket külön gumi és külön felni Sketch-ben, majd a féktárcsát és a futómű többi részét további több Sketch-ben. Miért vagyok köteles ezeket mindig külön-külön Sketch-ben tartani, amikor, ha eldöntöttem, hogy össze lehetne vonni mert már nem akarok módosítani akkor miért nem tehetem meg?
Valahogy az oktató videók egyike sem tért ki eddig a felépítés/működés alap koncepciójára így nem lehet megérteni. Minden oktató videó azzal kezdi hogy elmagyarázza a menüpontok működését, olyanokét is amiket soha nem fogok használni. De a lényegre, hogy milyen koncepció alapján épűl fel és működik a fúsion azt nem mondják el érthetően. Nagyon sokat rajzoltam autocad-ben, Skretchup-ban és egyikkel sem volt gondom ilyen téren, azonnal világos és átlátható volt minden, nem kellett Sketch-et nyitnom, zárnom. stb Azt például még el tudom fogadni, hogy nyitni meg zárni kell őket mert béna volt a programszervező vagy a programozó, de azt már nem, hogy miért van két különböző helyen a nyitás és a zárás. Ez teljesen illogikátlan. Az is, hogy miért nem tudok átvinni egyik Sketch-ből a másikba átvinni rajzot.
Autocad-ben jelenleg lényegsen gyorsabban és pontosabban szerkesztek. Importálva szebb a végeredmény, az egy darab vázlat tisztább, pedig YZ síkú íveket is tartalmaz. Az a cél, hogy ilyet tudjak szerkeszteni F360-ban is...
Ismétlést tartok. Sikerült fölhajtani a gémkapocs végét, de elég bénán csináltam. (Húztam két párhuzamos vonalat, töröltem a kényszereiket, az egyiket elmozgattam Z irányban 1,5mm-rel, Home nézetben összekötöttem a végeiket, derékszög kényszereket adtam a sarkokhoz, így vált zárt alakzattá a ferde síkú téglalap. Ezután már tudtam rajta új Sketch-et létrehozni, project, egyenesek, ív, etc.)
Hogy kell ezt szebben csinálni?
Elsőre az egyik odalon csatlakozási hibám lett az alap Sketch és a ferde Sketch vonalai között (csak az egyik oldalon, kb 0,008mm) és nem sikerült kijavítanom.
Hogy keletkezik ilyen hiba? Nyilván béna vagyok, de elvileg minden kattintás a helyére ugrik... Hogy kell kijavítani az ilyen kötési hibát, amikor egy vonal nem csatlakozik egy másik vázlaton lévő vonal végéhez a térben?
A 10. nap, telefontok feladatban Kevin 6:10-nél rajzol egy kört egy meglévő mellé, összeköti őket érintőkkel és kényszereket alkalmaz, de nem magyarázza el, hogy pontosan mit csinál. A hasonló alakzatot többféleképpen is létre tudom hozni, csakhogy később hibára futok: ezen az "ovális" peremen nem tudom alkalmazni a Chamfer eljárást 2 mm-re, ami a teljes anyagvastagság. A Chamfer paramétere legfeljebb 1,99998 mm lehet, 1,99999-nél már hibát kapok. Ha ezt a kétkörös kivágást nem választom ki, vagy nem is szerkesztem meg, akkor jó a 2 mm.
Mit rontok el? Pontosan hogyan csinálja Kevin?
tekes | 128
2023-12-17 01:01:52
[2151]
És nagyon pontosan kell követni a leírást. A CTRL használatát magamtól is próbáltam, de nem működött, mert csakis akkor lesz jó, ha az első face kiválasztása után nyomok CTRL-t a többi felületre kattintáskor...
A megoldás ott van a Yt video alatt a szerző első kommentjében:
@ProductDesignOnline Product Design Online kitűzte @ProductDesignOnline 1 hónappal ezelőtt (szerkesztve) October 2023 Emboss Update (10:11 in the video). The new emboss tool works on more surfaces, but has also impacted how the Emboss tool worked when this tutorial was recorded. SOLUTION: 1. Activate Emboss 2. Uncheck 'Tangnet Chain' in the Emboss dialog. * Very important. This must be done * 3. Select the 4 sketch profiles (two halves of the circle, two rectangles) 4. Switch to the 'Faces' selector in the Emboss Dialog 5. Select the top face of the doorstop (the largest face). 6. Hold the CMD Key (Mac) or CTRL Key (Windows) to select the two remaining top faces. 7. Select OK to confirm the Emboss.
És működik is.
Ritka jól karbantartott sorozat, évek óta újra és újra kiadják, követve a Fusion verzióit!
Nincs, de ha bepipálom, akkor hibaüzenetet kapok, és a teljes Body kijelölődik. Nem találom, mit rontottam el, de nekem Emboss aktiválásakor kissé át is fordul a nézet, "TOP" állásba, azaz a látsík nem lesz párhuzamos a Sketch-el.
Elekzdtem tanulni ebből a kiváló sorozatból, de a fenti link (8. nap) 10:24 nél szegítséget szeretnék kérni:
A videóban az Emboss parancs használatakor a Faces kijejölés során a teljes íves felső felület kiválasztásra kerül egy kattintásra (meg a sík részek lekerekítése is) Nekem viszont csak az az elem, amelyiken kattintok.
Vajon mit rontok el?
Autotec1 | 582
2023-12-12 17:43:26
[2145]
Tud valaki UCCNC eszterga módhoz post processzort ? Ha nem akkor ki szeretne anyagilag beszállni a megírásába? Költsége 50-100e Ft "felszereltségtől függően"(hivatalos Fusion 360 szakértőt kérnénk fel a munkára) A post processzor a mi tulajdonunk lenne, nem kerülne fel az ingyenesen letölthető listára.
Aknai Gábor | 3083
2023-12-12 10:18:43
[2144]
Mindent enged letölteni, válaszd ki a .step formátumot, azt be tudja illeszteni a Fusion.
Köszönöm Nem is vásároltam volna meg, mert már megrendeltem őket máshonnan és részben már meg is érkeztek. Sajnos a lineáris sinek letöltéseit nem engedte a fusion nem támogatott file format miatt.
Köszönöm a figyelmeztetést a képekkel kapcsolatban, megpróbálom nem elfelejteni.
Gábor ugyan megadta a választ, nem megvenni kell, hanem a szükséges alkatrész 3d-s modelljét kell letölteni STEP formátumban és azt beilleszti a megadott méretekkel egy új alkatrészként amit meg lehet többszörözni, forgatni, stb. Vagyis a lényeg az, hogy ne rajzoljon az ember olyan alkatrészeket amik készen vannak, csak azt ami egyedi. Teljesen felesleges egy lineáris sínt meg egy kocsit megrajzolni hanem ki kell választan azt amit használni szeretnél és csak alkalmazni. Rengeteg időt meg lehet spórolni így. Persze a minden jobb gyártó elérhetővé teszi a 3D-s modelljeit csak le kell tölteni és be kell illeszteni a tervbe.
A kihúzás parancsnál ha megadod a méretet akkor létrehoz egy testet és ha az ki van kapcsolva akkor az nem fog látszani.
Köszönöm a javaslatot, én is így tanulom a kezelést, hogy nézem a videót, majd próbálom leutánozni. Néztem a MxMASTR-CARR katalógust, nagyon jó lenne. Megtaláltam azt a lineáris sínt, amit éppen rajzolok, de 458.53$ az ára egy 10 cm-es!!! darabnak!!! egy 120 cm-es ilyen méretű sín csapággyal kb 25.000 ft-ért meg lehet vásárolni máshol. A gazdagoknak meghagyom azt a drágbbikat Szóval jó ötlet ez a katalógus, de nagyon drága. Maradtam a rajzolásnál. megrazoltam újra a sín profilt 2D-ben majd megpróbáltam kihúzni, de megint egy hibaüzenetet kaptam amit nem tudok értelmezni. Azt írja, hogy nem látható és nem is hajtja végre a kihúzást 3D-be. A sketch láthatóság be van kapcsolva a 3D engedélyezve van. Hány helyen kell még bekapcsolni a láthatóságot? A kihúzás parancsot adtam ki, jobb alul meg ott a hibaüzenet. A more infót is átnéztem de csak annyit ír hogy kapcsoljam be a láthatóságot. Hol?
ha elkezdted, ne add fel, ahogy a többiek is írták ez egy hosszú tanulási folyamat, nem jön könnyen. Én is hónapokig gyakoroltam a különböző típusú feladatokat, leginkább munka után, éjszakákba nyúlóan, de megérte.
A folyamat röviden: skicc készítés a kiválasztott síkon, majd ennek a kihúzása/megforgatása, stb., hogy 3D testet kapj, aztán a testet már lehet komponenssé alakítani és azokból modellt építeni. Viszont rengeteg mindent le lehet tölteni a netről is, mert az időfaktor mindenkinél számít, pláne egy bonyolult elemeket tartalmazó projektben. A legegyszerűbb módja ennek, a Fusion menüszalagjai között található McMaster-carr nevezetű fül, ahonnan rengeteg alkatrészt, gépet, stb. lehet beimportálni a modellünkbe.
Örülök, hogy sikerült. Ennek ellenére Vilmos János viedóit nézd meg, nagyon sokat segítenek az indulásnál. Lars videói közül meg az absolut beginner sorozatot, illetve a Fusion beépített tutorialjai is jók.
Pár óra videó megnézése, közben a Fusionnal közben megcsinálni amit oktatnak többszörösen megtérül a gyakorlatban mikor több órányi rajzolást kell újrakezdeni mert az elején nem volt a tervező elég gondos.
Köszönöm, sikerült törölnöm a vonalat a tanácsod alapján. Sikerült rájönnöm, hogy a lineáris sín egyik felső sarka nem volt zárt. Teljesen bele kellett nagyítanom, hogy egyáltalán észrevegyem a hibát. Ezért nem lett kék a felület. Ez az én bénaságom. Köszönöm az ajánlott videókat, folyamatosan nézem őket, de mivel ez több tíz órai anyag 1-1 oktatónál, ezért gyakorlatilag lehetettlen megtalálni az adott problémára a megoldást.
Scretcup-ban nem probléma nekem valamit megrajzolni, annak sokkal könnyebb a kezelése, mint a Fisionnak. Nálam ráadásul a legújabb verzió fut, míg az oktató videókban egy teljesen más kinézetű fúsiont mutatnak. Ezért külön problémát jelent megtalálni a szétszórt és válltozó menüben bármit.
Nos a felesleges ferde vonalat akkor tudod törölni, ha azt a síkot amin létrehoztad szerkesztésre megnyitod és utána már lehet törölni. Ezt úgy találod meg a legkönnyebben ha alul a szerkesztés történetben kiválasztod.
A csatolt képen még a következő probléma miatt sem fog sikerülni kihúzni az alakzatot: Nem zárt az alakzat. Ha megfigyeled akkor a körön belüli terület az kék ellenben a lineáris vezetőnek szánt tartóval, vagyis azt ami kék ki lehetne húzni a térben a másikat meg nem.
Tényleg úgy a leggyorsabb, ha megnézed Vilmos János videóit magyarul. Sajnos nem lehet megúszni, hogy ne valamilyen oktatóanyagon keresztül ismerd meg a program használatát mielőtt bonyolult szerkezetet kezdenél tervezni. Az is nagyon praktukus, hogy az elején alkatrészeket kezdesz rajzolni és nem csak testeket. Erre vonatkozóan Lars Christensen és Brad Tallis videóit tudom ajánlatni.
Nem haragszom. Azt hiszem, észre kellett volna venned, hogy annyira új neki ez a dolog, hogy még a legalapvetőbb dolgokkal sincs tisztában. Ennek a feloldásához pedig igenis az a jó megoldás, ha végigmegy egy vezetett tanulási sorozaton. Mindenki ezt teszi ha normális időn belül el akar jutni egy alpvető szintre. Ennek pedig semmi köze ahhoz, hogy itt kérdezzen vagy sem. A Fusion360 esetében szerveztek is itt a fórumon annak idején egy oktatást. Pont az összetettsége miatt. Elérhető a róla készült videofolyam is a Youtubon. Azt sajnálom, hogy te sem a segítő szándékot láttad a hozzászólásomban, hanem rögtön ugrottál mint a sebzett vad.
Szia! Neharagudj a forumoknak ez a lényege hogy segítsünk azoknak akinek nem megy Ennyierővel ki is írhatnád ha google-n és youtoobe on nem találod akkor gyere ide.
Mi tart vissza attól, hogy a Youtube-on rákeress video tutorialokra? Végigcsinálsz néhány feledatot a videoval segítve és apránként megérted majd a logikáját. Ettől jobb taktikát nem találsz. Az időt pedig igenis rá kell szánnod, akár tetszik akár nem! Mindenki átesik egy tanulási görbén. Vagy minden egyes elakadásnál ide akarsz írni és várni a válaszra?
Szép lassan haladok, gyűjtöm az információkat a CNC géphez szükséges sínek, golyós orsók, marómotor stb... Közben elkezdtem a tervrajz skicceket elkészíteni Screchup-ban, és közben tanulgatom a Fusion 360-at is. Szóval igencsak nyakig beleugrottam a témába csak azért, hogy 66 évesen kicsit még megjárassam az agyam és ne sorvadjon el
Arra még nem sikerült rájönnöm hogy a fusionban megrajzolok egy 2D alakzatot akkor azt - hogyan tudom kihúzni 3D alaknak - A szilárdteseten van egy vonal átlósan ami hibás, és az istenre nem tudom törölni.
frob | 2276
2023-12-09 16:37:50
[2128]
Ha van facebook-od, akkor https://www.facebook.com/groups/fusion360magyarorszag itt sok mást embert is elérsz Kollár Józsin kívül, de az biztos hogy ő nagyon képben van, egyébként itt is fent van a fórumon, ha olvassa tuti segít...
igen az enyém fizetős, de van többféle lehetőség is az ingyenes verzióra. Ha tényleg érdekel, akkor keresd meg a már említett Kollár Józsit a Camxpress-től, mindent tud a Fusion-ról és a lehetőségekről. Ja és nem mellékesen van már régóta magyarosított felülete a CAD és CAM résznek is. A Cam-et Józsitól lehet beszerezni, a CAD részét pedig az Arkance-tól .
Méretvonalakkal nem tudom mi lehet a problémád, azokat én csak a műhelyrajzokon használom és szintén gyorsan, egyszerűen és átláthatóan lehet vele méretezni, sőt vetített nézeteket, nagyítást, metszetet, stb. is tud. És persze ha menet közben már módosítottál a komponensen, akkor azt itt is tudod frissíteni, nem kell átrajzolni az egészet. Ha valamit meg kell mérni, arra viszont ott van a mérés funkció.
Szóval hajrá, ezzel terveztem anno a CNC gépemet is.
Ha jól sejtem akkor ez a fizetős verzió valamelyike? Nekem a fusion is tetszik, de a hiányos angol tudásom miatt nagyon nehéz használni. Nem lehet a megjelenő szövegeket autoatikusan fordítani a chrome-ba beépülő fordítókkal, nem lehet kijelölni és másolni a szöveget egy google fordítóba. A méretvonalakkal kapcsolatos hibája viszont nagyon dühítő, vagy csak én vagyok béna. A layer megoldást ő sketc-nek hívja, ami viszont nagyon jól használható. Amikor telepítettem a fusiont akkor az ingyenes SZEMÉLYES használatra tervezett verziót választottam ki, persze telepítés után egyáltalán el sem indult a program. Írtam az ügyfélszolgálatnak google fordító segítségével, és kb 1 napon belül jött egy egysoros szűk válaszlevél, hogy aktiválták. Ez után már elindult a program, de nagyon korlátozva van, és ráadásul visszaszámolja a napokat 30 naptól, mintha a próbaverziót telepítettem volna, pedig nagyon figyeltem arra, hogy a személyes használatú verziót telepítsem. Sajnos eddig még nem találtam meg a programban azt hogy a verzióját meg tudjam nézni, mit aktiváltak nekem, és ha lejár a 30 nap akkor nem tudom majd használni, vagy újra lehet kérni a hosszabbítást.
szerintem egyáltalán nem bonyolult a Fusion, gyorsan és könnyen tanulható, persze a sima AutoCad-től vonatkoztassunk el, mivel ez egy spec CAD/CAM progi. 3D modellt is baromi gyorsan lehet vele alkotni és utána rengeteg megmunkálási lehetőség közül tudsz választani. Érdemes végignézni Vilmos Jani fórumtársunk által készített oktatóvideókat, amihez sok feladat is tartozik. Illetve Kollár Józsi a Camxpress-től is frankó videókat tett közzé a csatornáján, illetve a különböző letöltési lehetőségekről is van infó.
Én is a Fusion-t használom jó pár éve a hobbi gépemen és nagyon szeretem.
Egy kis cnc marógépet szeretnék építeni hobbi célra, de még nagyon kezdő vagyok benne.
Nem a mechanikai résszel van a problémám, hanem a tervező programokkal. Valahogy el kellene jutnom oda, hogy ha valamijen programmal megtervezek valamit, akkor abból G kódot tudjak készíteni, amit majd a Mach3 értelmezni tud. Az autocad egy régi verzióját sokat használtam, de az már nagyon rég volt a dos-os időkben.
Most próbálgattam a Screcup programot (ingyenes online verziót) Nekem tetszik, könnyen kezelhető, nincs túlbonyolítva, de nem tudok belőle exportálni szinte semmit, talán azért, mert ez a lebutított ingyenes verzió. Amit hiányolok belőle az a ki és bekapcsolható layer funkció, hogy a rajz bizonyos elemeit el tudjam ideiglenesen tüntetni, ha éppen nem akarom látni őket. Ha jól tudom akkor a G kód előállításához kellene egy másik program is ???
Próbáltam a Fusion 360 tervezőt, de rengeteg bajom van vele. Nagyon túl van bonyolítva, számomra érthetetlenül működik például a méretezés. Az rendben, hogy egy alakzat megrajzolásánál megadom a méreteket, de ha azt akarom, hogy a méretvonalak látszódjanak FOLYAMATOSAN azt nem tudom elérni. A méretvonat nem tudom kihúzni sem, mindig az éleknél jelenik meg. Ha máshova kattintok akkor meg eltűnnek a méretvonalak. Ez nagyon dühítő hülyesége a programnak. Ahogy eddig megismertem pár videó megnézése után a fusion képes lenne G kódot közvetlenül előállítani, de rettentő bonyolult ennek a kezelése.
Megköszönném, ha tudnátok ajánlani olyan egyszerűbb tervező programot ami lehetőleg ingyenes vagy nem túl drága egy nyugdíjas számára, amivel érdemes próbálkozni.Edig a Screchup tetszik a legjobban használhatóság tekintetében. de csak .skp filet tudok vele előállítani.
Az is jó lehet, nem tudom, hogy van e olyan program ami .skp fileből elő tud állítani G kódót Mach3 számára.
MCMLXXXII | 374
2023-02-23 06:15:47
[2118]
Szia
Olyan van ha segítség, hogy Skecth nél a dimensiokat meg lehet adni hoszt szöget és azt kiteszi és a ki húzod utánna azokat a méreteket változtatva veltozik a test is
Persze én magam sem értem az egésznek a logikáját, ezért is kérdezősködöm... A Solidworks-hoz tudok valamelyest viszonyítani, ott pl van a méretezésnél egy "smat dimension" nevű menüpont. Ha ezzel méretezem a rajzot, akkor pl felismeri hogy átmérőben készült a modell így automatikusan kirakja az átmérő jelet. Mikor sok ilyen méret van, akkor ez pl nagy segítség. A Fusionban eddig ezt még nem találtam.
Nem teljesen értem miért lenne ez jó. Eleve 3D-ben tervezed a modellt, mibl gondolod, hogy egy nézetben úgy tudod majd módosítani a méretet, hogy az a modellen is pont jó legyen, pláne akkor ha még másik modellhez is kapcsolódik...
Minden méret amit a nézetekre kerülnek nem lehetnek rosszak, mert az a modellből erednek és minden méret pont akkora mint amekkora a modell. Ha rossz a méret akkor rossz a modell...
Miért lenne jó ha automatikusan felteszi a méreteket? Honnan kellene tudnia a programnak, hogy hol milyen méretet akarsz megjeleníteni? Teljesen felesleges azonos méreteket különböző nézeteken megjeleníteni. Szerintem ez inkább zavaró.