Ha jól látom ez házilag is megcsinálható, legalábbis egy üvegtechnikus biztosan elbánna vele, mivel az üvegrúd vége le van gömbölyítve, és csak akkor hozza élesre egybe a vonalakat amikor az az üvegrúd csúcsánál központban van. Ráadásul még a fenti részen van egy nagyítólencse. ötletes!
Sziasztok!Találtam egy ilyen érdekességet, hol lehet venni olyan központkereső pontozót? Videó
vjanos | 5562
2020-11-26 11:30:56
[45386]
Néhány centis kis dc motorka van ezekben. Általában úgy vannak összepréselve, hogy roncsolás nélkül nem tudod szétszedni... szóval gyakorlatilag nem olyan egyszerű a szénkefe csere - szerintem
M5 gépi Átmenő furatokhoz nehezen megmunkálható alapanyagokban acélokra 1100 N/mm2-s szakítószilárdságig, beleértve a korrózióálló és hőálló acélokat, tiszta réz és rézötvözeteket is.
Helló! Előrebocsájtanám, hogy hobbista vagyok, a fémmegmunkálást (talán) alap szinten ismerem átlagos feladatok esetén. Most felmerült egy otthoni felújítás miatt egy olyan feladat amivel eddig nem foglalkoztam. Saválló, vagy kór anyagba (zártszelvény)kellene 5-ös csavaroknak menetet fúrnom, sajnos elég sokat. Nem ismerem a menetfúrók anyagjelölését, így itt szeretnék segítséget kérni, hogy milyen jelölésű, vagy anyagú menetfúró lenne alkalmas erre a feladatra?
Rabb Ferenc | 4361
2020-11-26 10:38:43
[45382]
Bronzkefét általában speciális alkalmazásoknál szoktak használni. Pl indítómotoroknál ahol naponta néhány alkalommal kell brutál áramokat átvinnie néhány másodpercig, vagy csúszógyűrűknél ahol fontos a folyamatos jó kontaktus és kicsi legyen a csúszógyűrű kopása.
Egyéb kommutátoros gépeknél általánosan alkalmazott - és megfelelő - a "mezei" szénkefe.
Nem az a gép gyenge láncszeme - tehát ne foglalkozz vele - maximum csak egy becsiszolás erejéig.
Igen, igazatok lehet, ez abszolút nem jutott eszembe, viszont a kérdés inkább annak szólt, hogy érdemes e cserélni bronzkefére, (mert szerintem akkor jobban bírná a gyűrődést) vagy hagyjam a fenébe...
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-11-26 09:30:47 [45380]
Rabb Ferenc | 4361
2020-11-26 09:30:47
[45380]
Az "egyszerű, mezei" szénkefe homlokfelülete sík (a bronzkeféé is) Ez fekszik fel a kommutátorra ami egy hengerpalást, vagyis csak egy élen találkoznak.
Nyugi, majd bekopik. De ha ezt nem akarod kivárni akkor egy kommutátor szélességű finom csiszolópapírt a kefe alá helyezve szépen homorúra munkálhatod. Csak ne felejtsd el utána alaposan kifúvatni a kefeport a gépből!
Ja, és próbáld rendeltetésszerűen használni. Mégis csak egy kínai gyártmányú LIDL-s gépről van szó...
Szerintem csak elmaradt a kefék becsiszolása, bejáratása. Majd ha annyit kopik hogy nem vonalszerűen hanem az egész keresztmetszetben érintkezik akkor jobb lesz.
Nem találtam passzoló topicot, úgyhogy jobb hiján ide írnám a kérdésem. Megint akciós a Lidl-ben az akkus fúrógép, nosza vettem egyet. Kipróbálás. Ahogy próbálgattam az erősségét, (lefogtam a tokmányt kézzel) szinte azonnal elkezdett jönni a füst s szénkeféktől... Ez nem rendeltetésszerű használat, és nincs is a gépnek semmi baja, de ennek kapcsán eszembe jutott egy kérdés, amire ugyan sejtem a választ, de szeretném az okosabb emberek véleményét is megkérdezni: Feltételezem, hogy egyszerű, "mezei" szénkefe van a fúrógépbe. Ha kicserélem bronzkefére, akkor kevésbé lesz érzékeny az ilyen terhelésre? (feltételezem, igen) Célszerű kicserélni, vagy maradjon az, ami benne van?
szabo jankó | 413
2020-11-26 07:27:50
[45377]
Annak idején láttam a kibontott tartály leszedett tetejét meggyulladni. Kiborították a napra amíg dolgoztak a merkaptános tartályba és a tető felületén képződött vasmerkaptid szépen leégett róla ( tartály belső felületébe úgy beívódik a gázhoz használt szagosító anyag,(Etil-merkaptán)) , nem volt vicces egy fokozottan tűz és robbanás veszélyes üzemben.
Csak egy megjegyzés a használt auto-gáztartály alkalmazáshoz.
Évek alatt a tartály belső felületébe úgy beívódik a gázhoz használt szagosító anyag,(Etil-merkaptán) hogy a kompresszor által termelt levegő sokáig "gázszagú" lesz...
Ha valahol már átlukadt akkor belülről el lehet vékonyodva a lemez. Már javítani sem érdemes mert nincs mihez hegeszteni. Mérlegeld, hogy megéri-e megvenni úgy, hogy a tartály csak nehezêk és kell szerezni helyette egy újat. Pl. Teherautó légfék tartályt bontóból.
Meg kell nézni a tartályt.Ha tényleg rozsda miatti lyuk akkor nem szabad foglakozni vele.Ne kockáztass hogy néhány hónap mulva felhasad.. Gyári tartályok kicsit drágák, de Autó gáztartály még lejárt korában is bőven használható annyira tul van méretezve..
Készülök venni egy nagy teljesítményű 400V/4kW levegőkompresszort. 1994-es német gyártmány. A tulaj azt mondta, hogy a tartály lyukas, mutatott is képet róla, de a többi része jó. Gondolom a lecsapódott víz rozsdásította ki a lemezt, ezért a lyuk. A kérdésem, hogy mi legyen a tartállyal? Lehet javítani? Érdemes? Ha nem akkor honnan lehet beszerezni és mennyiért?
robicnc | 86
2020-11-25 13:03:57
[45371]
Köszi,
Így rémlik már régről ez a válasz. Köszönöm, sikerült pár dolgot tisztába tennem.
Sok mindent leírtak már a fórumtársak, de egy fontos szerepe még a csapágyak közel állandó előfeszítése. (ami persze ugye változhat a hőmérséklettől is, így ettől kapta a nevét)
Ha kihagyod, szembe akarom mondani fülbetűnő lesz a különbség, főleg egy nagy fordulatú marómotor esetén, ahol nincs üresben radiális terhelés.
Az egyik csapágy külső gyűrűjének illik feltámaszkodni egy fix felületre. A másik oldalon van a hullámos alátét ami az axiális elmozdulást hivatott megakadályozni.
Köszönöm mindenkinek. Közben megtaláltam a hiányzó darabot. De mindig is érdekelt a neve, meg hogy tényleg arra van-e amire gondoltam. Köszi még egyszer a válaszokért.
Kíváncsiságból megnéztem a szakirodalmat ékes anyanyelvünkön: A hullámos rugós alátéteket általában kis elmozdulással bíró tengelyirányú terhelések esetén használják, ahol kis hely áll rendelkezésre. Tipikus példa a golyóscsapágyak tengelyirányú terhelése. Ilyenkor döbbenek rá, mennyivel jobb gépésznek lenni mint villamosnak. Egy mondatban benne van minden.
Kedves Fórumtársak! Kérlek szépen ajánljatok olyan egyszerű, szabad szoftvert, ami DXF-ből eszterga G-kódot generál a MACH3-nak. Persze szerencsés lenne, ha menetet is tudna vágni... CAMBAM szoftverem van, nagyszerű, csodálatos, de az esztergarésze kidolgozatlan
A FUSION360 tetszik, de az évi 150-200 eFt bérleti díj kicsit sok játszani...
Mi a megoldás?
Köszönöm szépen; Tambi
jani300 | 12257
2020-11-21 21:13:23
[45358]
HPI-17* 7.06 (179.3) 5.89 (149.7) 6.10 (154.9) 6.03 (153.2) 5.50 (139.7) 4.48 (113.3) 38.50 (17.50) Ez akár stimmelne is vasméretnek , csak a pakett vastagsága jóval kisebb .
Igen ,ez a tíz pontos kérdés , de nincs itt a trafó . Délután beugrottunk pár fénykép erejéig , holnap majd megnézem , ha egyáltalán az eredeti huzal van kivezetve . Egyébként ez ugyan azt tudná mint a beöntöttek annó , csak ezekből nem jutott akkor , ezt úgy mentettem miután szétpakolták . Meg majdnem mindben a kiöntöttek voltak .
Hát akkor találgatok ... A teljes E lemez szélesség 180 mm A pakett vastagság 150 Az E lemez méretét harmadolva 60 jönne ki . De mivel nem tudom biztosan megmérni ,legyen 50 milliméter a középső oszlop . Vaskeresztmetszet 5x15 cm (becsülve) -75 cm négyzet . Hát ez így bőven adna 5Kva -t . Ha tévednék szívesen veszem a kritikát !
50/vaskeresztmetszet , azzal tuti nem sokal be az ember .
Ja de ez a voltonkénti menetszámra vonatkozoik ... A teljesítmény a vasmag négyzete ... Hát bevallom egy magánüzenetben hívta fel rá a figyelmemet egy fórumtárs . Az már akár lényegtelen hogy tudtam e ,és csak elírtam , nem is mentegetőzöm ,de köszönöm annak ki felhívta rá a figyelmem .
50/vaskeresztmetszet , azzal tuti nem sokal be az ember . Node a mai világban ? 400 W jó ha belefér egy hegesztőgép vasába .... A Mikró (MOT) 1KVA es vasáról inkább említést sem tennék . Ok hogy ott a "BI" mint varázspálca , de az más világ , nem az én világom . A 0,8 T is nagyon maradi lehet már . De köszönöm mindkét hozzászólást !
Előzmény: Szalai György, 2020-11-21 16:40:43 [45350]
jani300 | 12257
2020-11-21 17:51:45
[45351]
A két külön tekercses oldalt párhuzamosan kötném , 230ra . A 400 voltot meg úgyis csak sorosan tudja . A másik oldal az egyértelmű . A sacc /kb t leírtam ,csak hát jó lenne a konkrét gyári ajánlás , a teljesítményre .
Kérdésesé vált ennek a trafónak a teljesítménye . Nem találok konkrét adatokat róla a neten . Hátha valaki ügyesebb nálam . Szerintem van minimum 3 Kwa .
szf | 4419
2020-11-20 18:29:59
[45347]
Használ valaki Estlcam-ot? Volna néhány kérdésem
picur | 1713
2020-11-19 13:23:41
[45346]
Kedves Fórumozók! Keresek olyan tagot aki saválló csőhajlításban jártas. Mérete 18*1,5 anyaga 1.4301 egy 90 fokot kell hajlítanom rá R25 belső sugárral. Készüléket legyártom marás, esztergálás megoldott. Köszönöm.
Kézsmárki Zoltán | 751
2020-11-19 06:58:56
[45345]
Tisztelt Urak!
Köszönöm az infókat. Amit leszűrtem: a) a motor nem Dahlander, hanem két villanymotor egy házban, b) tisztán SSR-ekkel nem lehet megoldani a működtetését.
GB35 | 2067
2020-11-19 06:30:06
[45344]
Ok, köszönöm a választ, így már tiszta a kép.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-11-18 21:07:02 [45336]
Rabb Ferenc | 4361
2020-11-18 22:31:04
[45343]
Semmit nem tudok róluk, de ha rákattintasz az általad belinkelt oldalon a nevükre akkor valahogy így kezdődik: „A Watt Drive hajtóműgyártó legújabb motorcsaládja a brazil WEG gyártó fejlesztésével a prémium motorkategóriát képviseli.”
Az a Watt Drive motor az mi lehet , ez gyanús nekem , de nem tudok most hirtelen képbe kerülni . Ha ismered oszd meg pár szóban . Távol áll tőlem hogy vitázzak , csak mindig is érdekelt ez a téma .
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-11-18 21:44:50 [45338]
jani300 | 12257
2020-11-18 22:06:37
[45339]
Köszi ! Nekem volt Cordia kéttekercselésű motorom , két külön dahlander tekercsel (négy fordulatú ) . Kirezeltem Nem kellett senkinek ... Tudom mi a dahlander van 3db 1:2 áttételű biztosan . Valami faxnis lépésrövídítéses tekercselés rémlik ,de 40 éve bonyolódtam ezekbe a dolgokba nyakig és már a komolyabb része homályos , de megnézem a könyvet . A külön tekercselésű mindig jóval nagyobb méretben is . Létezik 9 kivezetéses kapocsléc is , na de hogy az külön tekercselésű é , hát nem is mernék nyilatkozni ,már . De ezen nem vitázom , sőt a délelőtti ominózus nem dahlander kapcsán is vártam megerősítést , de hát jobb híján muszáj volt előállnom a frankóval .
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-11-18 21:44:50 [45338]