HobbyCNC fórum  
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


UCCNC vezérlő program

A frissítések közzététele az 'UCCNC vezérlő program új verziói' témában található

 

Időrend:
Oldal 2 / 173 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   1  2  3  4  5  6   Következő ►  Utolsó ►|

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

Béni | 2045    2021-11-21 17:38:47 [8642]

Ne aggasszon a dolog túlságosan. Szokás van, szabvány nincs.
Persze a szokásnak is megvan a maga előnye és hatalma, ezért a legtöbb CNC nyelv az M kódokat M00-M09-ig és ez M30-at azonosan értelmezi. (M07 esetén van egy kicsi kilengés.)
Még a Heidenhain Klartext is, amely a G (Gerber) kód misztikumát elvetette. Szerintem üdvözlendően.

Előzmény: svejk, 2021-11-21 16:01:05 [8641]


svejk | 31263    2021-11-21 16:01:05 [8641]

Idézet a manuálból:

" Program stop: M0, M1, M60
Az M0, M1 és M60 kódok mindegyike megállítja a program futását. Újabb ciklus indításával a
program futtatás folytatható.
Az M0, M1 és M60 kódok funkcionálisan ugyanúgy működnek, viszont a kódok különböző
virtulális LED-eket aktiválnak, így a felhasználó, valamint a különböző pluginok és makrók
számára megkülönböztethető, hogy melyik kód aktiválódott. "

Az M60-al van/volt valami cél?
A szabvány szerint ez ugye az APC (automatikus palettacserélés) kódja.

Egy gépen használni kellene a palettacserét mit tegyek? Deklaráljak magamnak inkább új M kódot a palettacseréhez?


dezsoe | 2551    2021-11-21 08:45:24 [8640]

Szia!

Igen, a működő profilt rámásolod a nem működőre. Egyúttal engedélyezd az AutoBackupProfile plugin-t, mert az minden induláskor készít egy másolatot a profilodról.

Csinálj egy mappát az UCCNC-n belül, pl. Mentes. (Lehetőleg ékezet nélkül.) Mindkét profilban engedélyezed a plugin-t, újraindítod az UCCNC-t. Rá fog kérdezni a beállításokra. Kitallózod a mentésre szánt mappát, bepipálod, hogy relatív útvonal legyen. Érdemes még bepipálni, hogy csak 20 mentést tároljon, az biztos, hogy elég lesz. Következő induláskor már készít mentést.

Előzmény: Ak, 2021-11-20 13:36:21 [8639]


Ak | 55    2021-11-20 13:36:21 [8639]

Nagyon kellene a beállítás a profilból ami most nem hajlandó elindulni masik profil betölt rendesen ki lehet valahogy szedni ?

Előzmény: Ak, 2021-11-20 11:52:28 [8638]


Ak | 55    2021-11-20 11:52:28 [8638]

Sziasztok!

Screen not found és nem indul az uccnc!

dezsoe | 2551    2021-11-16 10:15:52 [8637]

Szia!

A legnagyobb használható #változó #5999. Ebből foglaltak: #5060-#5066 és #5399. Úgy látom, hogy a kézikönyv még 999-et említ, majd javítjuk.

Előzmény: hegedűs györgy, 2021-11-16 10:06:23 [8636]


hegedűs györgy | 32    2021-11-16 10:06:23 [8636]

Üdv, harcostársak!
Talán Csabához szól leginkább ez az észrevételem...
A mach3-ban ha változókat szeretnék használni a programozáshoz, akkor akár tízezer valahányszáz változót is meghatározhatok (definiálhatok). Az UCCNC-ben csak 999-et. Ezen nagy gond lenne változtatni? Egy asztalos számára, azért lenne ez átláthatósági szempontból könnyítés, mert egy mérethez (mondjuk szekrény szélesség...) csak valamilyen ezerig terjedő változónév rendelhető hozzá. Ebben az a bibi, hogy az ezerig terjedő számok rengeteg esetben takarnak valós bútor méretet, ami a program ellenőrzésénél, készítésénél,méret megadásnál nagyon zavaró tud lenni.
Pl: UCCNC #888=888 (mm__szekrény szélesség )
MACH3 #8888=888(mm__szekrény szélesség )
Ha simán 5000 feletti változó "neveket" használok, nem zavar be egy 4 jegyű szám, mert nagyon ritkán készül 5m-es bútor darab . Sokkal egyszerűbb átlátni a programot. Tudom, nem sok asztalos programoz parametrikusan, viszont van az a "termék", aminek a legyártásához egy g-kód 1000x jobb, mint egy cad program. A g-kódban van 3 sorom egy-egy értékkel, amin változtatni kell, becsukom a szerkesztőt (g-kód editort) és már aprítom is az anyagot. Nem kell ide-oda menteni meg a többi nyavalya. Előre is köszönöm a választ.
Gyuri
ui: bocsika a hosszú mondatokért . . .


dezsoe | 2551    2021-11-06 21:32:57 [8635]

Igen.

Előzmény: eduard, 2021-11-06 21:12:59 [8633]


eduard | 120    2021-11-06 21:14:34 [8634]

Automatizalt a bemeres, a kezi mozgatas most nem opcio.

Előzmény: svejk, 2021-11-06 20:53:19 [8632]


eduard | 120    2021-11-06 21:12:59 [8633]

Ez az atkapcsolas otletes, teszek ra egy kiserletet. Arra gondolsz, hogy ket meresre allitom, az elso "visszapattan" a fenykapurol, atkapcsolja a bemerore es a masodik mar a bemeron tortenik?
A gyorsmenet azert nem jo, mert a karbid bemero feje megsertheti a vagoelt.

Előzmény: dezsoe, 2021-11-06 20:37:21 [8631]


svejk | 31263    2021-11-06 20:53:19 [8632]

Az ipari gyakorlatban kézzel megközelítik a bemérőt majd ezután engedik rá az automatát.

Előzmény: dezsoe, 2021-11-06 20:37:21 [8631]


dezsoe | 2551    2021-11-06 20:37:21 [8631]

Régi álmom, de jelenleg még nem. Illetve igen, ha trükközöl: egy kimenetet fel lehet használni arra, hogy átkapcsolja a bemérő bemenetét mondjuk egy fénykapu és a tényleges bemérő között. Így gyors méréssel elmehetsz a kapuig, majd utána indítod a rendes mérést. Egyébként, ha jófajta a bemérőd (hosszan le lehet nyomni azután, hogy bejelzett) és nem milliméter alatti a szerszám, akkor az első mérés lehet gyors és csak a második a pontos. De nem tudom, hogy milyen géped és milyen bemérőd van.

Előzmény: eduard, 2021-11-06 20:30:26 [8630]


eduard | 120    2021-11-06 20:30:26 [8630]

Szerszam bemero segitseg.

Lehetseges betenni egy limitert a szerszam bemero fole, ahol lelassit a meres elott? Hogy ne a teljes tavot kelljen neki lassan megtennie? Ez egy lezer kapu lenne.


dezsoe | 2551    2021-11-05 08:57:57 [8629]

De, úgy is lehet, sőt, még további legalább ötféleképpen. Miután a két kérdésből összesen annyi derült ki, hogy relatív mozgás kell, én ennyit írtam.

Előzmény: TBS-TEAM, 2021-11-05 07:02:21 [8628]


TBS-TEAM | 1507    2021-11-05 07:02:21 [8628]

Nem lenne egyszerübb az M200-201-ben a G53 átirni G9x és akkor nem az apszult gépi kordinátában megy park pozicióba.

Előzmény: dezsoe, 2021-11-04 20:09:52 [8623]

eduard | 120    2021-11-05 00:26:10 [8627]

Hoppá! Köszönöm a részletes választ. Nem számítottam rá, hogy ez ilyen összetett lesz. Maradok az M7 - M8 -nál.

Előzmény: dezsoe, 2021-11-05 00:15:46 [8626]


dezsoe | 2551    2021-11-05 00:15:46 [8626]

Persze. A feladat elsőre rém egyszerű: legyen M70 a bekapcsolás, M90 a kikapcsolás. Legyen a kimeneted a port 2, pin 17.

M70:

exec.Setoutpin(2, 17);



M90:
exec.Clroutpin(2, 17);



Eddig oké, de most megbonyolítom egy kicsit. Biztos szeretnél a képernyőre egy nyomógombot, amivel egyrészt be és ki tudod kapcsolni, másrészt visszajelzi a kimenet állapotát. Mivel a képernyő gombjai közvetlenül csak a 20000-21999-es makrókat tudják hívni, kell még egy makró. Legyen pl. M20000:
if (AS3.Getbuttonstate(20000))
{
exec.Clroutpin(2, 17);
AS3.Switchbutton(false, 20000);
}
else
{
exec.Setoutpin(2, 17);
AS3.Switchbutton(true, 20000);
}



És természetesen az M70 és M90 is változik.

M70:
exec.Setoutpin(2, 17);
AS3.Switchbutton(true, 20000);



M90:
exec.Clroutpin(2, 17);
AS3.Switchbutton(false, 20000);



Ekkor már három makród van, ahol be kell állítani a kimenet adatait, amit már simán el lehet téveszteni. Érdemes tehát mindháromban fix érték helyett a profilból felolvasni a port/pin értéket. Ezt rögtön meg is kavarhatjuk azzal, ha a kimenet "active low" típusú, mert akkor a Setoutpin és Clroutpin hívásokat fel kell cserélni. Ehhez jön még további pár apróság:

- Program indulásakor alaphelyzetbe kéne állni. Ez különösen akkor érdekes, ha alacsony aktív jelről van szó. Így már az M99998 makróban is ott lesz a port/pin (és active low) beállítás. A nyomógomb sorszáma nem kell, mert úgyis kikapcsolt állapotból indulunk.

- Stop vagy reset esetén a kimenetet illene kikapcsolni. Ehhez kell még egy makró, ami hurokban fut. Ide is kellenek a kimenet adatai és a nyomógomb sorszáma.

- Ha esetleg az M7/M8/M9 mintájára szeretnél két kimenetet (tehát az M9 mindkettőt kikapcsolja), akkor mindkét kimenet állapotát követni kell, ráadásul két nyomógombra lesz szükséged.

- Ha a kimenetek kapcsolásakor várakozásra is szükség van, akkor azt is bele kell írni a makrókba.

És még lehet, hogy nem is jutott eszembe minden szempont. Viszont ennyi minden már bőven elég ahhoz, hogy ne makrókban gondolkozzunk, hanem öntsük egybe az egészet egy plugin-ba.

Előzmény: eduard, 2021-11-04 22:50:23 [8625]


eduard | 120    2021-11-04 22:50:23 [8625]

"UCCNC-ben viszont megfelelő makrókkal meg lehet csinálni, hogy legyenek további kimeneteid." ezt kifejted kérlek?

Előzmény: dezsoe, 2021-11-04 14:53:55 [8616]


zichor | 12    2021-11-04 20:56:07 [8624]

Koszonom

Előzmény: dezsoe, 2021-11-04 20:09:52 [8623]


dezsoe | 2551    2021-11-04 20:09:52 [8623]

Akkor egy ilyen makróra van szükséged:

List<string> codelist = new List<string>();
codelist.Add("G91");
codelist.Add("G0 X10 Y10");
codelist.Add("G90");
exec.Codelist(codelist);
while (exec.IsMoving()) ;

Előzmény: zichor, 2021-11-04 19:52:07 [8622]


zichor | 12    2021-11-04 19:52:07 [8622]

A park 1 és park kettő az asztal abszolut Koordinátára áll be, én a beállított null ponthoz képest akarom elmozditani X Y-ba.

Előzmény: zichor, 2021-11-04 19:44:44 [8621]


zichor | 12    2021-11-04 19:44:44 [8621]

Koszi

Előzmény: dezsoe, 2021-11-04 19:15:36 [8620]


dezsoe | 2551    2021-11-04 19:15:36 [8620]

Park1, park2-t nézted már? Pont erre valók.

Előzmény: zichor, 2021-11-04 19:08:14 [8619]


zichor | 12    2021-11-04 19:08:14 [8619]

Segítséget kérek tőletek. Egy makro parancsra volna szükségem, amivel X és Y-ban lehessen elmozdítani a maró motrot, szeretném egy gombbal ezt megoldani, hogy ne legyen szükség minden alkalommal MDI-ben megírni.


dezsoe | 2551    2021-11-04 15:29:51 [8618]

A FreeCAD-et és az OpenSCAD-et tanulgatom, amikor épp van időm foglalkozni vele. Leginkább 3D nyomtatáshoz kell. UCCNC-vel leginkább NyÁK-ot marok, ahhoz Eagle-lel tervezek és pcb-gcode-dal generálok.

Előzmény: frob, 2021-11-04 15:13:32 [8617]


frob | 2098    2021-11-04 15:13:32 [8617]

Kicsit mellék ág de mit használsz helyette, már mint fusion helyett?

Előzmény: dezsoe, 2021-11-04 14:53:55 [8616]


dezsoe | 2551    2021-11-04 14:53:55 [8616]

Hogy az F360-ban mit lehet beállítani, azt nem tudom, nagyon nem is izgat. Nálam elásta magát a beetetős, majd minden fontosat kivevős üzletpolitikájával. Szerencsére nem öltem bele sok időt, azt a pár napot sem kellett volna.

UCCNC-ben viszont megfelelő makrókkal meg lehet csinálni, hogy legyenek további kimeneteid. Vagy ha túl sok a makró, akkor össze lehet hozni egy plugin-ba az egészet. Meg kell néznem, mert ugyan írtam már ilyen plugin-t, csak abban volt valami spéci dolog, mert egy bizonyos géphez készült. (És, persze, nem is nagyon emlékszem a részletekre így kb. 2 év után.)

Előzmény: eduard, 2021-11-04 13:56:38 [8615]


eduard | 120    2021-11-04 13:56:38 [8615]

Koszonom a valaszt. Az M7, M8 a mist es a flood. A misthez kell levego is es kulon-kulon szeretnem kapcsolni, hogy a levego opcio kulon is elerheto legyen es meghivhato a CAM-bol. Az elszivas meg mehet M8-ra, az nem gond, de jo lenne ha sajat neven futna. Szoval nem is tudom boviteni a CAM-bol elerheto makrokat?

Előzmény: dezsoe, 2021-11-04 09:38:08 [8614]


dezsoe | 2551    2021-11-04 09:38:08 [8614]

Így sehogy. Az exec osztály nem tartalmazza ezeket a függvényeket.

Tudsz kimenetet kapcsolgatni exec.Setoutpin(<port>, <pin>) és exec.Clroutpin(<port>, <pin>) hívásokkal, de ez még így kevés, mert tudnod kell a kimenet aktuális állapotát is, resetre vagy stopre ki is kéne kapcsolnod stb. Az M7-M8 miért nem jó? Már elhasználtad másra?

Előzmény: eduard, 2021-11-04 09:26:33 [8613]


eduard | 120    2021-11-04 09:26:33 [8613]

Sikerült módosítanom a postot, működik is. Eljutottam oda, hogy hozzáadtam egy levegő és elszívás makrót, M70 és M71 néven. Az M70 exec.Airon() és az M71 exec.Suctionon() lett. A következő akadály, hogy ezeket a futtatható állományokat vagy hivatkozásokat hogy rendelem hozzá portokhoz? Gombokhoz is szeretném, de az menni fog.

Előzmény: eduard, 2021-11-03 23:19:19 [8612]


eduard | 120    2021-11-03 23:19:19 [8612]

Segitseget szeretnek kerni a fusion post modositasahoz. Arra van szuksegem, hogy coolantnak beallithassak levegot es elszivast is. Ezekre nincs kesz makro ahogy latom, ezekben is kernek segitseget.


Bocs | 193    2021-11-03 09:43:24 [8611]

Nagyon köszönöm! Sokadszorra segítettél. Így már azt hiszem menni fog.

Előzmény: dezsoe, 2021-11-03 09:32:02 [8610]


dezsoe | 2551    2021-11-03 09:32:02 [8610]

Az UCCNC\Profiles\Macro_profilodneve könyvtárban találod, jegyzettömbbel is szerkeszthető. (A "profilodneve" a program főképernyőjén látható.)

Előzmény: Bocs, 2021-11-03 09:20:41 [8609]


Bocs | 193    2021-11-03 09:20:41 [8609]

Köszönöm a válaszod!
Még nem írtam, szerkesztettem makrot. Ezt hol kezdjem? Hol férek hozzá az UCCNC-ben?
Nem ijedek meg a tanulástól és a kihívásoktól.

Előzmény: dezsoe, 2021-11-03 01:19:27 [8608]


dezsoe | 2551    2021-11-03 01:19:27 [8608]

Szia!

Az M200-as makró a park1, az M201 a park2.

Előzmény: Bocs, 2021-11-02 23:22:03 [8607]

Bocs | 193    2021-11-02 23:22:03 [8607]

Üdvözlök Mindenkit!

Telepítettem az UCCNC 1.2049-et mert az 1.2047 elkezdte magát felfalni. Hol a kézikerék plugint törölte, hol a képernyő egy-egy gombját. Lehet, hogy windows hiba, lehet más, nem fontos, mert annyira egyszerű a telepítés, hogy nem vacakoltam a hibakereséssel.

A régi verzió is tetszett, de az újért teljesen oda-vissza vagyok. Ezer köszönet érte!

Néhány dolgot nem találok a leírásában. Örömmel használnám a 2 ingyenes parkolóhelyet (GOTO PARK 1, GOTO PARK 2), de nem találom, hogy hol kell beállítani a helyét és ha van, a mozgásokat, stb. Itt a fórumon se találok róla semmit. Pedig szívesen készítenék külső gombot is hozzá.


CNCdrive | 434    2021-11-02 14:40:22 [8606]

Semmi baj az abszolút encoderrel, de ha etherCAT-en kommunikál, akkor egyszerű illeszteni egy EtherCAT rendszerbe.

Előzmény: eduard, 2021-11-01 17:13:23 [8599]


svejk | 31263    2021-11-02 09:08:17 [8605]

Kíváncsivá tettél!
írhatnál magadról pár sort...

Előzmény: eduard, 2021-11-01 17:12:24 [8598]


eduard | 120    2021-11-01 22:04:17 [8604]

Itt egy példa a dedikált vezérlő néküli megoldásra: https://www.datron.de/en_gb/datron-cnc-machines/datron-next.html
Modern alapokon, normális GUI és nincs tervük a kidásra, mert a saját gépeiket etetik vele. Na ide kellene pozicionálni az UCCNC-t.

Előzmény: eduard, 2021-11-01 17:12:24 [8598]


eduard | 120    2021-11-01 21:57:48 [8603]

Tulajdonképpen minden megvan már hozzá "csak" a adaptálni kell egy fieldbust az LPT helyett (úgy látom EtherCAT-ra esett a választás) és kezdetnek elég is, mert a logika már stabilan működik a szoftverben. Van itt bőven vállalkozó kedvü ember, aki örömmel tesztelne, ha közben megtanulhatja az fieldbus modulok kezelését.

Előzmény: frob, 2021-11-01 20:05:08 [8601]


dezsoe | 2551    2021-11-01 20:10:24 [8602]

Jó pár oldalt kellett visszalapozni, de megtaláltam: 'UCCNC vezérlő program' téma, 8442. hozzászólás. Most megnéztem és az 1.2115-tel is jól működik.

Előzmény: Autotec1, 2021-11-01 19:19:54 [8600]


frob | 2098    2021-11-01 20:05:08 [8601]

Pedig, ezzel lépnétek igazán szintet!
Mert ha csak marad a ún vezérlés... az nem jelent akkora előrelépést. Persze értem hogy madzagolás, szervók használata...stb
És inkább ha vezérlős vagy valami is kellene, akkor arra hogy a sztenderd inkrementális, netán abszolút jeladókat lehessen használni pozícionálásra ethercat-el
Biztos nem kicsi fejlesztés, de az ipar profi területére törnétek be vele....

És persze hajrá!!!

Előzmény: CNCdrive, 2021-11-01 16:06:05 [8597]


Autotec1 | 284    2021-11-01 19:19:54 [8600]

G33 -menetfúrást sikerült megjavítani?


eduard | 120    2021-11-01 17:13:23 [8599]

Mi a baj az abszolút enkóderekkel?

Előzmény: CNCdrive, 2021-11-01 16:06:05 [8597]


eduard | 120    2021-11-01 17:12:24 [8598]

A dedikált vezérlőt teljes egészében ki lehet hagyni. Elég a PC és az EtherCAT IO a kifejtőn. Így teljesen ipari alkatrészekre támaszkodva szoftveres lenne kizárólag az UCCNC és jelentősen megnőne a diverzitása. Elmúlik a step/dir korszak és tetszőleges fieldbuszokat lehet majd használni. Végtelen IO, API-k, és computer vision feedback, munkaközi minőségellenőrzés és még sorolhatnám Ja és a hobbistáknak is egy nagy lépés lenne tudásban. Szerintem...

Előzmény: CNCdrive, 2021-11-01 16:04:24 [8596]


CNCdrive | 434    2021-11-01 16:06:05 [8597]

Ebben még nem gondolkodtunk, hogy az EtherCAT fejlesztés ebbe az irányba mutatna. De akár még ez is lehet. Főleg ha a jeladó (útmérő) is etherCAT-et.

Előzmény: frob, 2021-11-01 15:31:56 [8595]


CNCdrive | 434    2021-11-01 16:04:24 [8596]

Éppen olyan Beckhoff I/O modult használtunk az EtherCAT protocol fejlesztésnél. Működött.
Szóval igen, lehetne I/O modult is felfűzni az EtherCAT-re, de első körben már azzal is meg leszünk elégedve ha motorvezérlőkkel működni fog.

Az EtherCAT csak egy kommunikációs protocol és ebbe van beleágyazva egy másik protocol, COE vagy Profibus szokott lenni. De ez még mindig csak a protocol, a szintaktika.
Az, hogy a vezérlő ezekben az EtherCAT COE vagy Profibus packetokban milyen adatokat vár, hány adatra van szüksége az már vezérlő kérdése. Ezért nehéz általánosítva megcsinálni, hogy több féle vezérlővel is tudjon működni.
Persze meg lehet csinálni többfélére, de akkor minden vezérlőhöz hozzá kell fejlszteni, hogy tudja konfigurálni és vezérelni az UCCNC.
Szóval sajnos nem olyan ez mint a step/dir, hogy egy egyszerű kommunikációs szábvány és könnyű általánosan leprogramozni a kommunikációt.

Előzmény: eduard, 2021-10-31 16:52:15 [8591]


frob | 2098    2021-11-01 15:31:56 [8595]

Ez esetleg út lehet ahhoz hogy pl lineáris útjeladók alapján legyen pontos lépés ?
Tehát megvalósulna a szabályzás, nem csak a mostani vezérlés?

Ha pl a motormeghajtók tudják ezt akkor gondolom biztos, ha nem akkor?

Előzmény: CNCdrive, 2021-10-31 16:19:36 [8590]


dezsoe | 2551    2021-10-31 23:20:24 [8594]

Szia!

A változók elnevezése (és úgy általában a g-kód szerkezete) az RS274NGC szabványban van rögzítve. Tehát lehet, csak azt már nem g-kódnak hívják.

Előzmény: hegedűs györgy, 2021-10-31 17:54:42 [8593]


hegedűs györgy | 32    2021-10-31 17:54:42 [8593]

Sziasztok!
Kérdezős kedvemben vagyok.
A "változós" programozást nem lehetne megkönnyíteni betű alakú változó elnevezésekkel a szám alakú helyett?
Átláthatóbbak lehetnének a g-kódok. Vagy az már egy másik programozási nyelvet igényelne? Többek között.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv, Gyuri


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 2 / 173 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   1  2  3  4  5  6   Következő ►  Utolsó ►|


 ◊