Az "egyedi" úgy jön létre hogy nekiállsz, csinálod és egyszer csak...elkészül. Még előre megálmodott koncepció se szükséges, alakulhat az menet közben is. (ha túlhúzod a zöldet, lesz ott...még egy levél) Nem kell a tökéletes technika, de még stílus sem, hogy "egyedit" alkosson az ember. Most is egyedi...minden terméked.
„...az ecset és a festék beszerzése most halasztva lett...”
Majd ha egyszer lesz ecset-festék... Próbáld a gumibélyegzőket -ha már arra esküszöl- úgy faragni, hogy csak egy vékony kontúrt/körvonalat nyomjon a stemplizés. A körvonalakat "szamárvezetőként" használva, indulhat az igazi kézi festés.
Gondolom azért a különbséget te is érzékeled.... Amire itt többed magammal próbáltunk rávilágítani már, az a technológia, úgy mintázod a terméked ahogy neked tetszik, a vevő meg eldönti, hogy kell-e neki vagy nem. Ha már úgyis nyomdázol, és egyedileg készítesz minden nyomdát, árul el nekem, mi a különbség aközött ahogy a lézergravír elégeti, vagy te kimetszed a felesleget. A legjobb példa a nem kézimunkára épp az utolsó képed, ez. Ha kézzel fested, nem lesz két egyforma ág, ha belegebedsz sem, csak hasonlóak. Ha meg egy lézer vágott vagy egy kézzel vágott stemplivel nyomod a végeredmény csak a felhordott festékréteg milyenségétől függ.
Van a technika ( faragás ) van a stílus , (a minta ). Ha technikám tökéletes lesz , akkor már csak a stílust kel megtalálnom . Na igy jön létre az egyedi !
Ezek a porcelán ékszerek mind szabad kézzel vannak festve, ecsettel. Több évtizedes porcelán festői múlttal a hátuk mögött készítik a dolgozók. A tied valóban a krumplinyomda minőség, hiába egy-egy darab készül a nyomdából, de se nem kontúros, se nem látványos, persze azokkal az antikolásokkal, elmosásokkal sokat változik, de az alap nyomdázott, kb. 1-2. osztályos szintű "grafikák". (nyugi, szabad kézzel én is olyan lovat, nyulat, emberkét.... rajzolok mint bármelyik 8 éves) és ezek ha a már mutatott bélyegzőgyártós módszerrel készültek volna, sem néznének ki másképp, sem rosszabbul, sem jobban, és rengeteg időt spórolnál magadnak. Gyakorlatilag te nem elégeted lézerrel a felesleget, hanem kimetszed késsel. Na bumm, de ez már csak részletkérdés.
Na , jó . Van a szobrász , és egy utcáról behívott ember , biztosítsd tökéletes egyforma feltételeket , márvány , szerszám . Vajon ki fog szobrot csinálni ?
Na valahol itt van a lényeg !Én mindig csak 1 darabot csinálok , a sablont minden esetben megváltoztatom , a faragott bélyegző is csak 1 darabhoz lesz . Nem sorozat gyártás .
Előzmény: Szalai György, 2022-05-14 13:37:59 [563]
Rabb Ferenc | 4387
2022-05-14 13:38:02
[564]
Ne mossad össze a kéziszerszámmal végzett kézi munkát (kukorica kapálás) a kézi munkával, kéziszerszámokkal végzett (Dávid szobrának kifaragása) művészi tevékenységgel.
Stemplizés = kukorica kapálás - szerintem... A kapát is néha élezni kell, kalapálással és reszeléssel.
Előzmény: Szalai György, 2022-05-14 13:26:37 [560]
Szalai György | 9544
2022-05-14 13:37:59
[563]
Ha sablonokkal egyforma tálak készülnek, amikre bélyegzővel egyforma nyomatok kerülnek, akkor az egyedi kézműves termék? Vagy kisipari, sorozat-gyártott termék? Utóbbinak gondolom.
Mi a pontos minőségi kifogásod a munkáimban ? Tényleg kíváncsi vagyok rá , mert csak ebből tanulhatok . Én csak a hibákat látom . De nagyon törekszem rá, hogy megoldjam , ami idő igényes .
Más megközelítésben :áram nélkül )PC és szoftver )nyomkodj billentyűket , szerinted készül valami igy ? Én csak a kezemmel és egy késsel csinálom , minden más nélkül .
Ha gépek nélküli „hagyományos” technikával, kéziszerszámokkal készül, egyedi művészeti, kulturális és szimbolikus értéket képvisel, akkor az kézműves munka. Szerintem.
Egy linómetszet az OK, habár épp a minap láttam olyan digit. alkotásokat, hogy a lélegzetem elállt. És állítólag iszonyat menő és keresett. Ez engem a gyerekkorunk krumplinyomdájára emlékeztet folyamatosan. Sajna minőségre is.
Ezen az alapon az egér mozgatása és a gombjainak a nyomkodása is kézi munka. Na meg a CNC maró vagy 3D nyomtató bekapcsolójának a használata is kézi munka. Tehát echte kézműves tevékenység. Vagy mégse???
Nem kerülöm ,csak az ecset és a festék beszerzése most halasztva lett , egyéb fontosabb dolgok miatt . De , igen kitartok az álláspontom mellet : a kézzel faragott bélyegző az más mintha géppel csináltatnám . De ez az én véleményem , ami látszik kisebbségbe szorult .
Tibor, valamiért kerüli, kerülni próbálja az igazit, a kézi festést. Helyette görcsösen, mindenféle "mű" megoldásokkal próbálkozik. Linómetszés, gumibélyegző faragás...stb. Ő azt mondja, a bélyegzőfaragás is "kézműves" munka -ami igaz is- és ettől lesz kézműves a kaspóra nyomott/bélyegzett...akármi.
Csak az nem fér a fejembe, ha e-mellé odatennél egy a korábban linkelt "digitális" bélyegzőkészítős módszerrel készült nyomatot, mennyiben lenne kevésbé kézműves hatása. Mert erről el lehetne képzelni sok mindent, de hogy semmi kézműves jellege/ jellegzetessége, vagy arra utaló jele nincs az biztos.
Ma elhoztam a Japán radír gumit , és vettem hozzá más gyártótól . Most tesztelem őket , de a faraghatóság szempontjából tényleg jobb a Japán . Jobban csúszik benne a penge , a többibe van adalék ( valami szemcse szerű ).
Az az igazság, hogy nem igazán értelek... Volt egy jó elképzelés, megvoltak a kezdeti - innen nézve - sikeres első lépések, megvolt a kész technológia, és a kész termék, már csak fel kellett volna tenni az "i"-re a pontot (értékesítés - brand - haszon). Ehhez képest folyamatosan térsz le a saját magad által kitalált útról, a minőségi , egyedi termék készítéséről, és kezdesz bele olyanokba, amiket már mások nagyüzemi módon, sorozatban gyártanak, és érsz el a falusi kirakodó vásárok, búcsúk igénytelen tucatportékájához. Bocs a szigorú kritikáért, de ha valakinek olyan művészi érzéke van, mint Neked, akkor az ne kezdjen már el radírból faragott sormintákat nyomtatni, akkor egyszerűbb, ha bemész egy festékboltba, és veszel falusi mintás festő hengereket... Nem hiszem, hogy ne tudnád, egy kézműves termék pont az egyediségtől, a kézi munkától lesz értékesebb mint a sorozat gyártott tucat. Szerintem. Bocs még egyszer a kritikáért, de ez kikívánkozott belőlem.
Most inkább a technológia meg találását keresem , mindenféleképpen azt akarom elérni ,hogy egyedi legyen , rám jellemző . A képkeret készítésében akkor sikerrel jártam . Rögtön lehetett be azonosítani , hogy ezt én csináltam . Voltam most Pesten a régi üzletekben , fent vannak a falon a kereteim , de nem veszik meg , pedig sokan mondják , nagyon jó .A művészet nagyon bonyolult dolog , sok benne a szubjektivitás .
Szerintem érti mindenki Tibor, csak azt is tapasztaljuk, hogy emellett mindenképpen minőséget kell adni. Nekem is van barátom, aki Ajkán festett anno a gyárba kézzel, és nemcsak affinitás kell hozzá, hanem sok év tapasztalat. Itt a cnc fórumon szerintem sokan vagyunk, akiknek csak műszaki vénája és művészi nem (köztük nekem sem). (azt olvastam korábban az írásodban, hogy sok éve nem csak tanultad, hanem művelted is a szabadkézi munkát, és próbálsz visszarázódni)
Azt gondolom, hogy te sem erőlteted jelenleg a szabadkézi festést/rajzolást, hiszen akkor nem jutottál volna az ilyen tamponnyomás/szitanyomás témakörig. Innentől fogva pedig teljesen mindegy, hogy az forma kézzel kerül faragásra vagy lézerrel (szerintem). Közelről kellene látni, de talán egy ilyen nyomott minta tökéletlensége már nem a kézimunka tökéletlenségének báját adja vissza.
Mert valósághűbb kép legalább 2 színű. Nézd úgy a szürke képet, hogy az alsó majdnem vízszintes forma, az egy levél. A jobb lentről bal fentre húzódó forma, a háttérben van, az egy másik levél. Középen, függőleges forma, a szár. Ezeket képzeld zöldre. A többi forma pedig a virágszirmai. Ezeket képzeld pl. fehérre.
Sajnálom , hogy nem értitek :csak a kézzel készült dolgokra van vevő .Ki tudnám nyomtatni (Makerbot Z18 ) van . Ha meg tuti akkor egy gyantás géppel . A minőség pedig a faragható anyagon és a festéken múlik .Ezt tapasztalom . Nagyon keresem a jó technikát .
Nagyjából ennyi nyüglődéssel találhatták fel a nyomtatás kezdetleges formáit. A tamponnyomás is valahogy így kezdődhetett, de szerencsére mára már kiforrta magát.
pixel66 | 425
2022-05-06 19:30:03
[529]
Szia Tibor! Esetleg próbáld meg a TPU filamentet. Ezt próbáltam ,és lehet neked is jó lenne. Nem sokat foglalkoztam vele, a minőségen még lehetne javítani.