Egyenlőre nem árulom el honnan van - de jól illeszkedik a "turmixgép"-hez . Meglátod 20 percen belül biztosan lesz aki kitalálja miből lett bontva a sín .
Talán még nem mutattam meg az NDK-s turmix gépemet . Alakítgatom ezt is a saját igényeimhez . Mostanában szereltem át a munkakábel toldót ill. ma a kézi ill. gépi kiválasztó kapcsolót . A külön földelő vezetéket pedig fényképezés után mielőtt valakinek szemet szúrna . Nekem tökéletes mert nem akarok vastag anyagokat vágni csak 2-3 mm-es lemezeket vagy max. 5 mm.
ANTAL GÁBOR | 4642
2017-11-10 19:45:49
[478]
Talán az utolsókat rúgja . A méret is korrekt . Így múlik el a világ dicsősége ( sajnos )
Viszont ha kicsit hosszabbra hagyod a lapokat akkor ívesen tudod berakni és kisebb az esélye, hogy szétfújja az alátámasztást és merevebb is egy közbenső alátámasztással !
A jövő héten majd nézek neked , talán még nem rozsdásodott meg az esős időben . Én még a plazmavágóm asztalába is használt faipari fűrészlapot tettem mert ha új laposvasat vettem volna akkor a gatyám is a vaskereskedés zászlójának közepén a logóban bevarrva lengedezne a mai napig .
Hol is van az a nálunk? ( Adatlapod kitöltetlen ) Ha egyszer látsz vastag erős vídiás új lapokból kb 40cm körüli maradékokat akkor vehetnél nekem egy két kilót. Örömmel átvenném.
No van némi keveredés, szóval vídiás igen erős fémipari szalagfűrészlap maradékból készítettem lapot keretes fűrészgépre és nagyon bevált. Az a gép kiemeli a lapot visszafelé így a vídia sem pattogzik ki. ( Jó volna még egyszer kifogni ilyen hulladékot )
A linkelt helyen faipari 15mm széles lapból hoztam el az utolsó tekercset, így azt levették a netről ideiglenesen. Sima faipari szalag, most gyártom hozzá a hajtogatót hogy használni tudjam.
Szándékomban áll venni fémipari keskeny 6..8mm széles szalagot és kis fordulaton a szalagfűrészemen kipróbálni fémvágásra finomabb dolgokhoz, pl lemezek vágásához. ( Nagyobb darabokat és az egyenes vágásokat úgyis a keretes fűrészen vágom. )
Gépi fűrészlappá alakítja -> "Keretes fűrészben" De akkor ez nem billenőkeretes, végtelenített szalagfűrész, hanem egy himbált, lengő mechanizmus... így érthető lenne - de azt írja, hogy "finom gépészeti munkához". Fafűrész szalagból készített lappal? Mindenképpen érdekes.
Sok cég kidobja a használt törött lapot pedig előtte érdemes átnézni de ritkán azért volt ellenpélda is mikor összegyűjtötték visszaküldték újrahegesztésre . Én is átnéztem és amit érdemes volt az újra hegesztettem .
Pedig létezik .. ha persze van "gyártó" a közelben . Anno én is behordtam a vágási hulladékot a MÉH telepre persze csak az 1 m alattiakat mert a hosszabbakat összehegesztettem és elajándékoztam - tán még a mai nap is használja a gépen Antal Gabi fórumtársunk is a 2-3 hegesztéses fűrészlapokat a gépén pedig jó pár éve történt a dolog ( ma is emlékszem a méretre : 2720x27x0,9 4/6 ) - de erről ő tudna inkább nyilatkozni .
Újat még nem láttam . De több mit tíz darab ,jóképű használtat azt vettem , ahhoz készülgetne a gép . 10 alatt még kisebb lapra sem adtak ajánlatot . 3-4 féle fogosztású 27 es használt lapom lapom van , nem látok rajta kopást . Próbaüzemre biztos jó lesz . Nem akarom mindjárt 10 felett kezdeni csak a lappal . Ha beválik ,rendelek lapot .
A legjobb a 67-es lenne az 1,6 mm vastag . Ebből a méretből még sokszor 4 méteres hulladékok keletkeztek daraboláskor és anno nagyon sajnáltam kidobni gondolva még akár kis maszek gatter lapnak is jó lenne .
Nem tudom felétek van-e de mostanában is láttam rengeteg új fűrészlap maradékot a MÉH telepen . Sokan nem is tudják megkülönböztetni a normál laptól így nem is értékelik semmire pedig ugye még a nagybani ára is 3,7 Euro/m ( a 27-es lap ára ).
Hadd kérdezzek közbe: nem sikerült beazonosítani azt a 220 Ft-os szalagot, segítenél? Ez fára való szalag - ugye? És mit jelent az, hogy a köszörült vídiás (maradék) szalagokat két furatal használod?
Én úgy gondoltam , hogy fához használni fémipari szalagot . Nekem a kis kézi keretes fűrészekben van fémipari szalagfűrészlap 13-as és 20-as - még amikor hegesztő gépen dolgoztam jó pár darabot kilágyítottam és kifúrtam . Rengeteg hulladékvolt .
Közben vettem Gyálon egy tekercs szalagot ( http://www.kiralyszerszam.hu ) 220Ft/m. Nekem a karcsú 10..15mm széles minél vékonyabb szalag a jó ( amit vettem az 0.6mm, vékonyabbat nem találtam) mert háromkerekű gépen 250mm-es kerekeken fut.
Tervezem hogy kipróbálom a gépet fémre is, próbára frekiváltóval, majd ha működik a dolog akkor lépcsős szíjtárcsával. Végül is keskeny lappal nagyon szépen lehet műszerész munkákhoz anyagokat kanyarítani. ( Nagyobb dolgokhoz van egy keretes fűrészem )
Megjegyzem hogy egyszer vettem pár kg fémipari szalagfűrészlap maradékot. Igazán minőségi vidiás szalag volt, gyönyörűen köszörülve, váltott fogazással. Azokra fúrok két furatot és azt használom a keretes gépen.
Én nem ismerem a faipari szalag forgalmazókat így nem tudok tippet sem adni . Viszont kérdezném pontosan milyen méretet takar a "karcsú" kifejezés ? Azt is kérdezném azon gondolkodtál-e , hogy fémipari szalagot tegyél fel a gépedre ? Többször találkoztam olyan felhasználóval aki fémiparit használt fához - nem is beszélve akik raklapot daraboltak vagy bontott anyagot fűrészeltek ( például színház is rendelt fémipari szalagot a gépére ).
Áááá ..nem , csak én itthon vagyok most már egy ideje és valamit kell kezdeni magammal . Szeretnék valamennyi pénzt kivenni ebből a témából is majdan meg persze + jó lenne egy saját szalagfűrész is . Meg persze ezeket a témákat szeretem - vasas munka , plazmavágó , hegesztés , szalagfűrészlap végtelenítés , csepp alap elektronika .
Ezen pedig látszik , hogy én milyen elvek mentén szeretném megépíteni a hegesztő gépet . Például a hegesztőgépen a foghegyen való megvezetés vagy a lengő köszörű is látható .
Egy példa arra ahol mindent rosszul csinál valaki a fűrészlap végtelenítés közben - nem jó már a darabolás pozíciója sem , a hegesztőgép nem hegeszt megfelelő teljesítménnyel , rosszul beállított hegesztő pofák ami a hőkezelésnél rögtön meglátszik ill. nagyon buborékos varrat , rossz a varrat köszörülés , rossz maga az utólagos hőkezelés is ergo csak tanulni lehet a video felvételből , hogy milyen gépet-gépeket ne használj .
Akkor jól emlékeztem a kapcsolóra és kondenzátorra sem emlékszem . Most este akartam mérni rajta üresjárati áramot csak kicsit meginogtam mikor rámértem a három szál vezetékre - 4,7 ill. 17,1 ohm-ot mértem és túl nagynak találtam az ellenállás különbségét és emiatt nem kötöttem rá végül a hálózatra . Akkor a segédfázis sárgaréz vagy alu huzallal való tekercselése az oka a nagy ellenállás eltérésnek ? A kapcsolót meg tudom oldani nyomógombbal és egy kisebb mágneskapcsolóval úgy , hogy köszönöm felajánlásod de most nem venném igénybe .
Igen, olyan kapcsoló volt hozzájuk, amit írsz. Valahol van is egy tokozott kivitelem, holnap előkerítem, ha kell...a tied! Sokszor, még kondenzátor sincs, mert alu, vagy sárgaréz a segédfázis tekercsük. A segédfázis tekercsét, nem szokták állandó üzemre méretezni,(ha kondenzátoros a fázistolás, azt sem) ezért a "különleges" kapcsoló.
Egy darálás közbeni áramszünetnél, gond szokott lenni, ha "visszajön a villany". Megáll a motor, a nyitott súberen teleszalad a darálótér,és nem képes újraindulni önmagától. (mondjuk, zárt súberrel sem tudna):) A darálóba épített visszaállós hőkioldó, meg szokta védeni a motort a leégéstől.(ha van hőkioldó)
Megtörtént eset...
Szólt a gazda, nem tudja mi van, de a délutáni áramszünet óta, "pislog a villanya". És...valóban! Hosszas keresgélés/figyelés után kiderült... Amikor az áramszünet volt, épp ment a daráló. "visszajött a villany", de Ő meg is feledkezett a bekapcsolva hagyott darálóról. Nem tudott újraindulni, de a hőkioldó, ki/be kapcsolgatta a motort. Amikor bekapcsolt, meghúzta a hálózatot...hőkioldó kikapcsolta, lehűlt, újra vissza. Ez ismétlődött ciklikusan, pár órán keresztül, ezért "pislogott a villanya" az Öregnek. A motor viszont, túlélte a dolgot.:)
Ha már csinálok valamit akkor legyen nagyobb méret . A köszörű asztalát levehetőre készítem így mást is fel tudok majd rá szerelni és univerzálisabban is használhatom majd .De 500 W kell egy köszörűnek . Létezik kis fika korongos is de azokon hamar elkopik a kő . Nézek mindjárt egy videót és belinkelem , hogy demonstráljam miről lenne szó . Esztergályos ...hmmm... van itt jó esztergályos a közelemben például Szabó János fórumtársunk ( neki nagyon komoly műhelye van és jól is dolgoznak ezért persze szeretek oda is menni ) csak hát annyi pénzem nincs ,hogy kielégítsem az állandó tervömléseimet anyagilag ezért gyakrabban járok a sufnituningos haverokhoz - no azok meg ...
Persze még gyorsan lomiztam egy cseppet a satupank alatt mert sejtettem , hogy van még egy daráló motorom de az nagyobb méretben , teljesítményben és fordulatban is így a kicsi biztosan nem daráló motor volt .
Ez a motor menne fel rá . Az alu ház ( hűtőborda) hossza 130 mm . Talán rugós kapcsolós volt amikor bekapcsoláskor kettő fokozatot fordítasz a kapcsolón és mikor elengeded egyet vissza ugrik ? 500-550W-os
27 es lapnál nagyobbal biztosan nem lesz dolgom . A részletek érdekelnek villamosan , de később ,nagyon ráér . Azt a nagy bumszli motort miért akarod . Nemrég néztem a legújabb selejtes betonkeverőmben a motort ,öklömnyi 750 wattos 2800 as fordulatú . Vagy egy fűnyíró motor . Ezek könnyen hozzáférhetők , és a fűrészlap köszörülés is szakaszos üzemnek tűnik . Kellene már egy eszterga Neked is , akkor nem kell az esztergályost szidni
A villamos paraméterei adottak - max. 8 kW amivel már 53-as lapot is könnyedén lehet hegeszteni .Már meg van a tirisztoros teljesítmény szabályozó része . Egy főtrafót is készítettem hozzá de elégedetlen vagyok vele így még megy a variák .De nagyon messze van a vége . A lengő köszörű résznél az ütköző csavart kell ma megoldanom mert szokásos módon az esztergányos elbaxta így saját verziót készítettem kerékpár tengelyből és a hozzá való anyát kell beépítenem a bak elejébe . Ezzel állítom be , hogy a fazékköszörű korong köszörülés közben ne fusson rá a fűrészlap foghegyére mert csak a forgácshézag tövéig szabad köszörülni. A villanymotorral is problémám van mivel régóta nálam van de már nem emlékszem pontosan milyen motor - talán terménydarálóé ? Így nem emlékszem milyen indítású volt meg milyen kondenzátor kell hozzá mert ez gyárilag egyfázisú .Este lefényképezem hátha valaki felismeri a motort .
Ma megint jó idő volt így sikerült lealapoznom a már általam emlegetett szalagfűrészlap hegesztő-köszörű-csiszoló asztalkámat . Persze még nagyon az elején tartok ennek is de lassan azért haladok ezzel is .
Csikarc | 5045
2017-11-06 05:40:50
[435]
Az élet már csak ilyen ( minden téren) azaz mindig is voltak élenjárók , középszerűek és hátul kullogóak . Egyszerű darabolásnál nem számít annyira a vágás felületi minősége és a "visítás" is akkor kerül előtérbe mikor monofogazású fűrészlapot használnak nem megfelelő vágási sebességgel . A teljesítményt pedig meg kell fizetni amit az ipar minden területe nem tud megfizetni . Az biztos , hogy az Amada ill. a japik élen vannak és okoztak már problémát más gyártónak mert csak ők tudnak rendes M42-es anyagot gyártani és bizony voltak rövidebb időszakok a piacon amikor hiánycikk volt a Japán gyártmányú M42-es mivel elsőnek a saját belső igényüket látták el . Én persze csak hobbi szinten közelítek a dologhoz de a hobbi fémipari szalagfűrész építést egy fűrészlap hegesztő-végtelenítővel kezdem és annak is egy mellék oldalával , egy lengő köszörűvel ami nagyon fontos része mivel egyből kimutatja a hegesztőgép mechanikus beállítási és kopási hibáit .