Nem tudok konkrét áttételi arányt mondani, de az biztos, hogy a varrógép tűjének az útját óvatos pedálkezeléssel alsó és felső holtpont között is lehet szabályozni.
Előzmény: Szalai György, 2018-11-12 17:50:13 [968]
vadember | 1909
2018-11-12 19:04:39
[970]
Ez a megoldás elég egyszerű. Neked sem kell komolyabb a lengéscsillapítók hegesztéséhez.
Van egy jó forgatóm ( egy itteni segítő fórumtárs jól ismeri ) 180 wattos 3 f villanymotor + frekiváltó . 60 as csigahajtás + 4 es lassító lánchajtás . Az árambevitel egy homlok csúszógyűrűn ami egy 25*25 ös bronzkefe . Egy 250 es danuviás tokmányt hajt , és billenthető ( Karimahegesztéshez ) Van egy kisebb lánckerék is amit ritkán használok . A lánckerék lézervágott ( 1/2") egy 3 és egy 4 mm es lemezből párhuzamosítva lett kialakítva , esztergán lekúpolva Szépen teszi a dolgát .. Csináltam egy 4 Nm es léptetővel is egy hasonlót de aki megrendelte azt nyugdíjazták a cégénél ( Most a "csonkán " = a konténerem tárolom ) Majd holnap csinálok fotót a működőről
Szalai György | 9544
2018-11-12 17:50:13
[968]
"varrógép motorja megfelelő bordás szíj áttétellel" Ez mekkora arányú áttétel volna és hány fokozatban megépíthető? Menyi kb. a varrógépmotor közepes fordulatszáma?
Előzmény: Szalai György, 2018-11-12 06:10:49 [955]
Szalai György | 9544
2018-11-12 17:26:16
[965]
Erre. Köszönöm. Mert nem néz ki nagynak és ha jól sejtem pont kettő körül fordulna percenként 50Hz-ről. Csigásban sem nagyon lehet egyben ekkora áttételt találni, ami egy ilyen hegesztő forgatóhoz kéne. Ez meg még nagyon kompakt is és masszívan meg is van csapágyazva. Kértem a farkastól egy fotót a motor adattábláról is.
Lehetőségem van sokmindenre,hegesztés,esztergálás..,.saját műhely.Lengéscsillapító felújítással foglalkozom. Az elekromos része a dolognak ami teljes homály.
Előzmény: Szalai György, 2018-11-12 07:06:05 [956]
svejk | 33156
2018-11-12 09:53:13
[959]
Az alábbi rendszerű bronz a bronzon karbantartásmentes, nem sérülékeny, örök élet. Kissé ugyan nagyobb a nyomatékigénye de ilyen kis fordulaton az van úgyis bőven.
Van olyan is mikor csak ráakasztják a testcsipeszt a cső végére csak hát zavaró ,problémás és csak egy fordulatig opció . A szénkefés kivitelezés sokkal kényelmesebb , jobb megoldás .
Előzmény: Szalai György, 2018-11-12 06:10:49 [955]
Előzmény: Szalai György, 2018-11-12 07:06:05 [956]
Szalai György | 9544
2018-11-12 07:06:05
[956]
Egyszerűsödhetne a hozzászólók helyzete, ha tudhatnánk, hogy az elkészítés mechanikai vagy az elektromos része okoz-e neked nehézséget, esetleg a méretezés. Az áram hozzávezetés sem lesz annyira egyszerű. Mid van már hozzá és milyen megmunkálásokra van lehetőséged. (Gondolom, nem az összehegesztés jelent nehézséget.)
Legegyszerűbb esetben kell egy olcsó csavarbehajtó kézi gép, aminek a kimenő fordulatszáma max.400 körüli. Ebbe már benne van a motor, a szabályozó, egy áttétel és egy tengelykötés, ami a tokmány. Ezt úgy kétharmad gázon járatod, hogy csendesebb és tartósabb lehessen. (kb. 266 n/min.) Ezzel hajtasz egy vagy két áttételt, (lehetőleg csiga) ami 266:3=88:1 arány körüli. Az áttétel kimenő tengelyére kell egy illesztő tárcsa, arra egy esztergatokmány.
Később lehet finomítani, léptető motor, aminek a fordulatszáma kb. ugyanannyi, de lefele bármeddig szabályozható, akár évenként léphet egyetlen négyszázad fordulatot. De ahhoz már motorvezérlő kell, tápegység és egy impulzusforrás.
Az adatlapod kitöltetlen, nem tudni mi a szakterületed, mire van lehetőséged.
De nagyjából leírom a gondolatom konkrétumok nélkül .Mivel érdemes tág fordulat határokban gondolkodni - nem csigahajtóműves motorban gondolkodnék hanem egy külön csigahajtómű és azt hajtanám meg egy léptetőmotorral . Nem is kell nagy teljesítményű mivel nagy az áttétel és + nem is igényel a csőforgatás maga nagy teljesítményt . Szóval csigahajtómű kihajtás tengelyére egy fix tárcsa ( erre felszerelhető a tokmány is )+ hajtásnak egy léptetőmotor + 24 V-os egy léptető meghajtó (sebesség kontroller) + egy kis 24 V-os DC táp .A léptető meghajtót akár lehetne indítani-megállítani a hegesztő pisztolyra szerelt kapcsolóval .Persze találsz az Ebay-en 1000párszáz forintért is léptető meghajtó áramkört . Megjegyzés még : az egész szerkentyűt érdemes szögben állíthatóra kivitelezni (dönthető legyen) .De konkrétumot azért ne várjál tőlem .
Köszi a segítséget,de e nél több konkrétumra lenne szükségem.Az anyag vastagsága 1-2mm álltalában és 2-3 fordulat /perc körüli sebességre lenne szükség.
Elsőre is határozd meg a hegesztés sebességét nagyjából majd határold be a hegesztendő csövek átmérőjét és akkor már könnyű az áttételt és a szabályozási tartományok beállítása .Fontos a lábpedálos indítás-megállítás és a munkamenet közbeni sebesség állítás lehetősége lábpedállal és valós munkamenet közbeni sebesség változtathatóság lehetősége is .Indulásnak ennyi elég , a többit menet közben még kitalálod .
Mai nap kezembe került megint egy AWI hegesztőgép HF-es gyújtó egység . Egyszerű volt a probléma ill. a javítás - a sok portól ki kellett takarítani és + állítani a szikraközön , hogy egyforma legyen a két soros szikraköz távolsága . Máris brutális szikrára képes a 120W-os 3000 V-os táp 2:1 áttétellel .
Vizner80 | 17
2018-11-10 13:54:16
[942]
Sziasztok!Szeretném a segítségeteket kérni!Szeretnék egy forgató berendezést összeállítani,de elég tudatlan vagyok a témában.Egy 200 eszterga tokmányt szeretnék rárakni és 30-70 mm átmérőt hegesztenék vele max 5kg-os tömegű tárgyakról lenne szó.Előre is köszönöm a segítségeteket!
PSoft | 18696
2018-11-10 10:11:01
[941]
A ragasztó adagoló, sose az inverterbe/trafóba van beépítve. A ragasztót, mindig a "szaki" csuklóizmai adagolják a varrathoz.
Én azért kizárnám az invertert , nézve azt a sok fél-háromnegyed darab elektródákat a sárban . Vagy esetleg nincs "letapadás" védelem az inverteren .Viszont a varratot erősen nézve ill. a sok eldobott elektródát - hát nem ma kezdhette a szakmát a "szaki" .......mondjuk tegnap délután !
Abból látszik hogy profi , nem kell a trutyiban cserélgetni a drótkorongot és a tisztító tárcsát . (Burkolattal nem lehet dolgozni) A 230 as on azért már nekem is fent van a burkolat ,az már durva tud lenni ... Hogy miről is megy a hosszabbító azon lehetne elmélkedni . Megelőlegezzünk egy leválasztó trafót ?
Uhhh... erről jutnak eszembe régi emlékek .Mikor kezdő fiatal lakatosként dolgoztam Leninváros-Tiszapalkonyán a TIFÓ építésekor ilyen körülmények között . Annyi hogy még ilyen lavor sem volt csak csizmában álltunk a gödörben de a csizma is tele volt vízzel . Kettesével dolgoztunk , egy hegesztő és egy lakatos . A hegesztő egy idősebb szaki volt . A 600-as tűzoltó vezetéket építettük ki . A cső végének aljára két szögvasat hegesztettünk és az vezette meg a bennlévő csőhöz a daruval beemelt következő csövet . Hegesztő dinamóval dolgoztunk . Én nekem kellett odatartani a szögvasat a csőhöz , hogy a hegesztő meg tudja hegeszteni . A koma a szögvasról szeretett ívet venni - az én könyököm meg az áramtól mindig összerándult . A harmadik ívvétel próbálkozása után sűrű káronkodás közepette hosszú ívvel hajítottam ki a gödörből a kezemben lévő szögvasat .
Ismét belefutottam egy olyan videóba, amit inspirálónak érzek így megosztom veletek is:
Törölt felhasználó
2018-10-29 10:05:20
[930]
Üdvözlet!
Esetleg valakit érdekel Panasonic robotokhoz kopóalkatrészek megvásárlása
Köszönöm!
jani300 | 12313
2018-10-22 16:57:37
[929]
Üdv ! Ma toltam kicsit a saját szekeremet is ... Nyafogtam régebben hogy a trafós CO hegesztőm veri a B20 as automatát , kellene rá lágyindító . Hát kell a fenét . Ki van az már régóta találva , rátettem a mágneskapcsoló után egy 16 mikrós fázisjavítót és boldogan hegesztek
Lacibácsi | 239
2018-10-20 22:00:39
[928]
Édesapámtól láttam ugyanezt gyermekkoromban. Bontott tekercselő vörösréz huzalt használt kb 0.5 mm vastagot. A régi szakemberek sok ilyen ügyes szükség megoldást ismertek.
ARAX FLUX tartalmú forrasztócin valakinek van a polcon? Vagy RAX folyasztószer?
B.Zoltán | 1722
2018-10-14 01:58:39
[926]
Farkaslyuki bánya tekercselőjében voltam tanuló.
Ott a öreg szaki az eltört motor öntvény talpait ugyan ilyen módszerrel hegesztette meg. A kidobott tekercselő huzalból (0,5-0,8) tekercselt két réteget a normál pácára. Én is mindig készülök, hogy egyszer kipróbálom.
Köszönöm a válaszokat ! Közben rákerestem az alkalmazott pálcára , sima rutilosnak tűnik , kicsit sok szilíciummal . Érdekesség csak ,persze . Egyszer ráérek lehet megpróbálom .
Ez nagyon 'Oroszos"... Az úgynevezett monelpálcát utánozná, csak a salakképző bevonat alulról van, és nem képez megfelelő védőréteget a hegesztés közben, ez látszik is a zárványos varraton. Valószínűleg szükségmegoldásnak jó lehet.