Propánra 0,9 Bar lett beállítva, az oxigénre meg 4 Bar, amikor 30mm vastag acélt vágtam. Már kértem a fúvóka forgalmazójától ajánlást, el is küldte, de még nem értékeltem ki.
A markolaton a szelep nincs full kinyitva, mert a lángképet azzál tudom beállítani.
Az a PB előnye, hogy ha kifogy hétvégén, akkor kiszaladok a benzinkútra és kicserélem. De szerintem az oxigén előbb fog kifogyni, mert rengeteg kell belőle.
Nem kell annyira félned mivel mint írtad propán-bután gázt használsz annak meg az égési sebessége harmada az acetilénéhez képest . Propános visszaégésről én még nem hallottam bár szándékosan biztosan elő lehet idézni .
Mekkora gáznyomásokat állítasz , honnét tudod menyire kell ? Az oxigénnek nagyobb a nyomása , ha valamiért nem tud kimenni keres magának utat ... Szerintem is jó helyre szerelted a visszaégés gátlókat . Tudod az nagy szerencse hogy nem acetilénnel próbálkozol elsőre szerintem , pedig jobb ám .
Hát most nem rohanok ki "játszani" de alkalomadtán kipróbálom. Ha ez normálisan működik,(értem ezalatt a vágási minőséget is) az anyagi vonzata csábító.Nem olcsó a gáz,főleg az acetilén.
Megvettem a visszaégés gátlókat a pisztolyra. Javasolták, hogy inkább arra vegyem meg, mert ha a reduktorra teszem, akkor a csöveket a visszaégés tönkreteheti. Mivel félelmetesen hangzik, hogy a gumicsőnek baja lesz, és a gáz kijöhet, ezért döntöttem így.
Mit jelent az, hogy megolvad a vágópuska? Mikor van visszaégés? Az a baj, hogy ezek is ilyen mítoszok, amikről szó van, de sem videó sem pedig további információ nincs róla a szakkönyvben. Miért konyul le a vágópisztoly?
Megkérdezem a gyermekem a videóról Fent lehet a ytu n , mert ő is ezt mesélte hogy a melegítőláng már nem is kell ha beindult a vágás az oxigénnel . Pont néhány napja . Nem vitatkoztam ...
az éghető gázra csak addig van szükség amíg el nem éred azt a hőmérsékletet ahol a vas égése már magától képes fenntartani a folyamat hő szükségletét
én kiscsikó kezdő koromban mikor első alkalommal kipróbáltam a lángvágó cuccom, rendre ahogy megindult a vágás elzártam a gázt és csak szépen "fújtam" kifelé az olvadt vasat a vágatból
persze após szólt is hogy miért így csinálom, aztán rájöttem, hogy nem muszáj elzárni aztán azóta se vágtam kézzel
cnc lángvágón viszont igen 2 hétig hevítés, átlövés aztán vágás amikor már szikrázik a munkadarab hevítéskor na onnan még egy picike és lehet lőni neki az oxigént, persze nem árt olyankor kicsit távolabb vinni a puska végét, ne égjen vissza rá a fröcskölő fém
"lekonyul a vágópuska(pedig még el sem élveztél)".. ojjééé.. most már értem , hogy az egyszerűbb akt rajzokon miért csak egy tollvonással rajzolják a sunit !
Ha most kezded ezt a tevékenységet, azt javasolnám a visszaégés gátlókat ne spórold ki. Tapasztalatból tudom,milyen amikor megolvad és lekonyul a vágópuska(pedig még el sem élveztél)
Ja..ja ..Még cnc gépen is néha előfordult hogy vágás közben "elhagyta" a dúsítás nélküli lángot a gép és megszakadt a vágás .Pedig ott tényleg egyenletes a vágási sebesség . De valójában nekem is tetszik a lángvágó , vastag anyagnál is aránylag szép derékszögű vágási felület érhető el olcsón .
Az általad említett tecnikáról szívesen megnéznék egy videót. Főleg az érdekelne, hogy a megkezdet vágás közben a gáz elzárása után milyen hosszon tudsz még vágni,és milyen az anyagvastagság? Vagy félre értem az egészet amit írtál? "a nagynyomású tiszta oxigén átvisz a vágáson" Ezen nem igazán tudom, mit kell érteni.
A palackot egy földszinti műhelyben tartom, közel az ajtóhoz, a műhely nem teljesen zárt jól szellőzik. A palackot a falhoz láncoltam. Az épület egyszintes, különálló, nem lakóépület. A reduktort le szoktam venni, mert egyelőre nagyon ritkán használom, így nincs az, hogy nekimegy valami és leszakítaná. Használat után a palackra a sapkát visszateszem.
Előzmény: Szalai György, 2019-03-21 18:24:05 [992]
Szalai György | 9490
2019-03-21 18:34:21
[993]
Megtaláltam ezt is. (Épp tegnap volt belőle az ötévenkénti ismétlő vizsgám.)
Előzmény: Szalai György, 2019-03-21 18:24:05 [992]
Szalai György | 9490
2019-03-21 18:24:05
[992]
"A boltban az eladó elbeszélésa alapján és a szakkönyvben szembesültem vele"
Akkor neked nincs is tűzvédelmi szakvizsgád? Ajjaj. . .
A zsíros, olajos rongy a műhelyben, oxigén nélkül is bizalmasan kezelendő, mert öngyulladhat. Lefedett tetejű fém edényben kell tárolni. Én is így lefedve tárolom, az udvaron a szalonnasütőben. Nagyon jó vele papír helyett begyújtani a fát.
Talajszint alatti helységben meg tilos is gázpalackot tárolni. Talajszint felett se legyen a közelében pinceajtó vagy csatorna lefolyó.
Annyira azért ne félj tőle. Tisztelettel bánj vele, olajos dolgokkal tényleg ne fogdosd, mert mint sejthető, erősen oxidáló hatású. Ha jól belövöd a dolgokat, mikor rendesen megindul a vágás, akkor igazából a PB-t már el is zárhatod, a nagynyomású tiszta oxigén átvisz a vágáson. Ehhez már rutin is kell, de ha az ember elég ideig csinálja, akkor ráérez
...egyedül az oxigén palack miatt aggódom. A boltban az eladó elbeszélésa alapján és a szakkönyvben szembesültem vele, hogy az olajos rongy ha oxigént kap akkor képes robbanni. Nem szabad olajos kézzel a redukorhoz nyúlni.
Továbbá ha a reduktorban kosz van, a palack megnyitásakor a nagy nyomáson felmelegedhet és robbanásszerűen eléghet, ezért csak oldalt állva szabad megnyitni.
A neten nincsenek fenn olyan videók, ahol az oxigén gáz baleseteket mutatnának. Ezért kicsit félek tőle, mert nem ismerem igazán.
Tegnapra végre sikerült minen cuccot összeszedni, hogy PB+Oxigénnel tudjak lángvágni. Először egy 4mm-es laposacélt vágtam el, utána kipróbáltam a 30mm-es acélt is vágni. Csak a láng beállítása hangos, a vágás már csendesebb. Ha túl közel tartottam a lángvágót, akkor pukkant egyet. Végül a kiskocsival sikerült egyenes vonalat vágnom.
Majd vennem kell szemüveget a lángvágáshoz, mert az automata hegesztőpajzsom folyton ki-be kapcsolt.
Az a véleményem, hogy a bizonyos vastagság fellett (pl.30 mm) az anyagot lángvágni érdemesebb és nem flexelni. Sokkal gyorsabb. Persze utána a barázdákat már le kell flexelni, vagy lemarni, ha egyenes felület kell.
Üdv ! Fekvő elrendezésű ,dobozolású 220/380 as hetra trafóra emlékszik valaki ? Nem találok a neten sem képet róla . Már az újabb , bedugós szekunder csatlakozású . Teljesen lepusztult a doboza semmi felirat nem látszik . Ma velem jött , lehet hülye voltam , de csak a harmadik még Nem fotogén ,max a belseje ...
Huszonötöt fordul percenként. Kell még rá egy plusz 1:8 áttétel, aminek masszív kimenő tengelye van, hogy rászerelhesd a tokmányt.
Olyat keresnék, aminek a kimenő fordulata nagyjából már jó a célra, és elég vastag a kimenő tengelye, hogy rászerelhető legyen a tokmány. Nem akarnék felesleges feladatokkal vesződni. Szerintem lehet ettől célszerűbb választás, de ha mégsincsen, akkor bármi szóba jöhet.
Pontosan . Frekiváltó + Lone Wolf féle lábkapcsoló . Bivaly ? Hát igen de mondják :" Antalnak kell egy liter tej hát vesz egy tehenet " Nem szoktam cicózni
A forgásirány váltás lehetősége az nagyon jó dolog de persze nem menet közben hanem egy egyszerű kapcsolóval mint opciós lehetőség a készülék elektronikájánál elhelyezve .Rámpa itt nem kell mert olyan alacsony a kerületi sebesség .Megállni meg magáll mert majdnem önzáróak a hajtások , már mint a kettős csigahajtás . A sebességet a PWM potméterrel be tudod állítani de ugye ez függ a cső átmérőtől ami változó mert a kerületi sebesség a lényeg . A lábpedál használatát indítás-megállításnak gondoltam mert nekem jobban "kézre áll" .
Előzmény: Szalai György, 2018-11-13 07:33:25 [974]
Szalai György | 9490
2018-11-13 07:33:25
[974]
Sohasem használtam ilyen forgatót, ezért kérdezem, tisztán csak kíváncsiságból. Hogy volna komfortos, hegesztés közben működtetni a forgatót? Lábpedál nyomáskor önidővel elindul az előre beállított fordulatszám értékkel, felengedéskor önidővel megáll és rögzül? Vagy pedálnyomáskor kellhet gyorsítási rámpa, felengedéskor meg egyből megáll? Esetleg a pedállal végig szabályozható a fordulatszám valami határok között? Visszafelé is kellhet forgatni a pedállal? Jó sok elektronikával már majdnem tudna annyit, mint egy egyszerű, motor nélküli fazekaskorong lábhajtány.
Én a legolcsóbb meghajtásnak az autó ablakemelő vagy ülés állító motort találnám . Nekem is van pár darab félretéve ezekből (autóbontóból 1000 Ft , MÉH telep 100 Ft/db ). Aránylag alacsony kimenő fordulat és bőven elég erőt ad ahhoz , hogy egy nagyobb csigahajtóművet meghajtson . A PWM-es szabályozást és a forgásirány váltást is nagyon olcsón meg lehet úszni .Viszont a pedálos megoldás mindig tetszett valamiért mert a hegesztés közbeni pisztolyon való ujjmozdulatok nekem zavaróak lennének .
Nem tudok konkrét áttételi arányt mondani, de az biztos, hogy a varrógép tűjének az útját óvatos pedálkezeléssel alsó és felső holtpont között is lehet szabályozni.
Előzmény: Szalai György, 2018-11-12 17:50:13 [968]
vadember | 1886
2018-11-12 19:04:39
[970]
Ez a megoldás elég egyszerű. Neked sem kell komolyabb a lengéscsillapítók hegesztéséhez.
Van egy jó forgatóm ( egy itteni segítő fórumtárs jól ismeri ) 180 wattos 3 f villanymotor + frekiváltó . 60 as csigahajtás + 4 es lassító lánchajtás . Az árambevitel egy homlok csúszógyűrűn ami egy 25*25 ös bronzkefe . Egy 250 es danuviás tokmányt hajt , és billenthető ( Karimahegesztéshez ) Van egy kisebb lánckerék is amit ritkán használok . A lánckerék lézervágott ( 1/2") egy 3 és egy 4 mm es lemezből párhuzamosítva lett kialakítva , esztergán lekúpolva Szépen teszi a dolgát .. Csináltam egy 4 Nm es léptetővel is egy hasonlót de aki megrendelte azt nyugdíjazták a cégénél ( Most a "csonkán " = a konténerem tárolom ) Majd holnap csinálok fotót a működőről
Szalai György | 9490
2018-11-12 17:50:13
[968]
"varrógép motorja megfelelő bordás szíj áttétellel" Ez mekkora arányú áttétel volna és hány fokozatban megépíthető? Menyi kb. a varrógépmotor közepes fordulatszáma?
Előzmény: Szalai György, 2018-11-12 06:10:49 [955]
Szalai György | 9490
2018-11-12 17:26:16
[965]
Erre. Köszönöm. Mert nem néz ki nagynak és ha jól sejtem pont kettő körül fordulna percenként 50Hz-ről. Csigásban sem nagyon lehet egyben ekkora áttételt találni, ami egy ilyen hegesztő forgatóhoz kéne. Ez meg még nagyon kompakt is és masszívan meg is van csapágyazva. Kértem a farkastól egy fotót a motor adattábláról is.
Lehetőségem van sokmindenre,hegesztés,esztergálás..,.saját műhely.Lengéscsillapító felújítással foglalkozom. Az elekromos része a dolognak ami teljes homály.
Előzmény: Szalai György, 2018-11-12 07:06:05 [956]