Sziasztok! Csendes olvasója vagyok a blognak, rengeteg hasznos információra tettem szert innen. A plazmavágó asztalt nem én építettem félkész állapotban vettem át. Segítséget kértem és kaptam innen a blogról (Szabó Gábor személyében), aki az elektronikai részt helyre rakta a hiányosságokat pótolta. (Mindenkinek csak ajánlani tudom őt!) Szóval a gépet első sorban saját célra és bérvágásra használom. Mivel a gépet nem én terveztem és építettem rengeteg tanuló pénzt fizettem mindenért, semmit nem konyítottam a cnc plazmavágáshoz, mindent autodidakta módon sajátítottam el és rengeteget kell még fejlődnöm. Mindent használat közben ismertem ismerek meg, tapasztalat alapján. Viszont beváltotta a hozzá fűzött reményeket első sorban a saját munkák tekintetében (idő és anyagspórolás tekintetében) a bérmunka még várat magára inkább csak kisebb bérmunkáim voltak. Amit tanulságként levontam, hogy nagyon sokat nyom a latba egy jó plazmavágó gép, ezért a kezdeti szenvedést ami egy gyenge minőségű gép okozott (rengeteg zaj, lefagyás) vásároltam egy használt hypertherm gépet. Nekem ez megszüntette a már agybajt okozó problémáimat. A bérmunka beárazása nekem is gondot jelent a vágási hosszt nagyon jól számolja a sheetcam, ami nagyon hasznos program. Nehéz versenyezni az egyre jobban terjedő laser gépekkel amivel az árakat is egyre lejjebb szorítják. (Saját vélemény). Szóval szerintem ha saját munkára be lehet fogni a gépet akkor mindenképpen megéri az üzemeltetése. Szeretnék köszönetet mondani Xabi-nak az önzetlen segítségnyújtásáért semmilyen infót nem tart vissza rengetegszer néztem a youtube videóit ami inspirált a folytatásra. Terveim között szerepel egy nagyobb asztal építése ami már remélhetőleg mentes lesz a most tapasztalt problémáktól. Üdv.
Saját építésű plazma asztalom kb.: 3-4 éve. Sokat vágok kb.: 80-100 órát havonta. (szerintem kb.: 20-30 kilométert vághattam..). Lakatos cégem van, mi csak magunknak vágunk. Az asztalhoz 3-4 éve nem nyúltam olyan 'gagyi' módon van összerakva ahogy először működött. Azóta is vágok egy 150.000 Ft-os plazmával még nem romlott el, és közben most vettem egy komolyabb IWELD gépet vastagabb lemezekhez.
A legnagyobb előny saját gépnél hogy nem kell állandóan könyörögni a lézervágónak a határidő miatt. Ez többet ér mint bármi.
A költségekről : A lézervágóhoz képest rosszabb a minősége ezért lemez munkához nem igazán ajánlanám, 3 -as lemez felett már jó 10-es lemez felett már gazdaságosabb mint a lézer.
Bekerülési költség : CNC koord. asztal + plazmavágó + kompresszor (ha az asztalt magadnak készíted és nem számolsz a saját munkádért pénzt (mert építeni jó hobby)) akkor kijön 1.200.000 Ft-ból.
Vágási költség : mondjuk 10 -es lemezből 1 óra alatt 30 métert tudsz vágni. Elfogy egy elektróda és egy fúvóka ami kb.: 1000 Ft és elfogy 8 KWh áram ami mondjuk 400 Ft. Ezen esetben 46 Ft/m a vágási költség. Ezt azért dupláznám mert néha ez az még elég a plazma fejben Tehát a közvetlen költség : 100 Ft/m
A gép kezelő költsége mondjuk 5.000 Ft/óra 30 m vágás esetén ez 166 Ft/m bízzunk benne hogy a kezelő nem finnyás és miközben vág a gép lepucolja a lemezeket vegyük inkább 200 Ft/m -nek a költséget.
Tehát a 10-es lemezt kb.: 300 Ft/m önköltségi áron tudod vágni. A gép rezsi óradíja kb.: 8-10.000 Ft/óra lehet önköltségi áron.
Viszont ne felejtsed el hogy hasznot is szeretnél termelni, fűteni kell, adózni kell, műhelyt kell építeni-bérelni, f*szom tudja hány költség van még egy vállalkozáson.
Sziasztok! Azokhoz intézem kérdésemet akik építettek saját maguknak plazmavágót és használják is. A kérdés, megéri-e plazmavágót építeni a mai bér lézervágási árak mellett ha hozzá vesszük az utómunkálatokat is a plazmavágó vágás minősége miatt. Milyen áron dolgozik a ti gépetek óránként? Válaszokat előre is köszönöm!
gaborf | 108
2017-11-20 15:15:56
[1578]
Igen ez volt a gond. 1 volt írva mindenhová, bár annál szerintem többet várt.
Azt nem tudom , de a probe bemenethez vannak skriptek amiben be lehet állítani a visszaemelés mértékét. Tudtommal ez nincs benne a Mach3 alap Screen-ben A beállítását ennek az Operator menü alatt a Edit Button Script alatt lehet először kiválasztani aztán az adott gombra rányomva átállítani. (PL szerszám bemérésnél a Z visszaemelés)
Ez azért jó, mert ha véletlenül belenyomná a fejet az asztalba, akkor megáll limit hibával, viszont kódból lehet home-olni a Z tengelyt és oda állítom a fejet utána ahová szeretném.
A Z limitre biztos nem, mert azt megnyomva olyan mint mikor a vészgombot nyomnád meg. ( neve is azért limit, azaz határ, vagy végállás ) Inkább az a Probe bemenetre van beállítva vagy esetleg a Z referenciára.
Mach3-nál ha főorsó relé indítja és be van állítva a Spindle deley akkor kivárja a "fölpörgését" és csak utána indul az előtolás. Állítsad 0 másodpercre mind a 4 értéket ha nem azon lenne.
Nekem nincs plazmám, csak mérnöki gondolkodásom, hátha az segít. Megnéztem egy youtube videot, és nagyon figyeltem az ívgyújtásokat. Azt látom, hogy a begyújtáskor egy bizonyos irányba nagyonkis előtolással mozog a fej. Ez egyértelműen nem tartozik hozzá a motívumhoz, ha az ember lyukat akar vágni, akkor belül, ha formát kivágni akkor az alakzaton kívülről kezdi ezt. Nem tudom, hogy G-kódban ha egy sorba kerül a lépés és az ívgýujtás, akkor azt vajon egyszerre hajtja végre?
Tesztfázisban van a gépem, és gondom akadt a stabil ível.
A plazma elgyújt, de mire a motorok elindulnak kialszik az ív mert elfogy az anyag. A G kódban nincs várakozás. THC ki van kapcsolva, úgyhogy nem a főáramot figyeli (elvileg).
Ha pilot gyujtasu plazmaforrast hasznalok mi szukseg van thcra? Ha a lemez egyenes, beallitok, kitapasztalok magamnak egy magassag erteket akkor nincsen szukseg thc hasznalatara nem? Vagy ti milyen plazma forrast hasznaltatok?
Az elején voltak gyerekbetegségei mert mikor gyújtott volt, hogy elszaladt, de Snecivel gatyába ráztuk. Az összes táp negatívot az árnyékolásokat és a gépvázat összekötve megoldódott a probléma.
Ezt jo tudni, hogy mukodik vele. Nekem van felreteve egy komplett szett, de mintha valahol olvastam volna, hogy nem jo plazmara, ezert meg jobban felretettem. De ezek szerint megis. Majd talan egyszer lesz belole valami.
Mennyibe kerulnek azok az e240es motorok? Hogy hogy nem lepteto motor volt minden tengelyen? Es ha jobb vagy olcsobb a szervo akkor a Z-n miert lepteto van?
Törölt felhasználó
2017-11-13 19:19:53
[1551]
Motorok a Z kivételével Sneci mester E240-es szervós rendszere volt ráépítve. (2 darab + a Z léptető összesen) Érdekes azokkal az E240-el nem volt probléma. Az X-et bordás szíj vitte valami autó elektromos kormányszervó áttételével kihajtva egy hosszú tengellyel két oldalra kivezetve. Lineáris egységet haver építette csapágy belső futógyűrűjébe sajtolt másik csapággyal. A nagyobb csapágy belső futógyűrűjében a golyók helyén futott valami köracélon.
Milyen motorokat használtál? dupla y tengelyes volt, tehát 4 motort használtál? Összekötési rajzokat adnak a motorjaimhoz ha vásárolok variometrumtól például? A lineáris megvezetés hogy volt megoldva?
Egyik ismerős építette, én az elektromos részét csináltam. Plazmavágó és plazmavágó között zavar tekintetében szinte nincs különbség. THC meg ilyen van rajta ami közvetlen a Mach3 illetve a PC bemeneteire van kötve. És a Mach vezérli a Z tengelyt step dir-el. Így meg lehet adni a max és minimum THC korrekciót.
A te gépedről mit érdemes tudni? Thct is szeretnék rátenni, a plazma vágó gyujtását hogy tudom majd szoftverből vezérelni? Az elektronikához vannak inkább kérdéseim. A masszív merev váz nem lesz probléma. A zavarokat hogyan lehetne megszüntetni? Más fajta plazmavágóval? Egy alfaweld cut 100I vágó van kéznél a próbákat azzal akarjuk majd végezni, de ha kell a minőség érdekében nagyobb összeget is belefektetünk.
1 négyzetméter 10-es anyag 80 kg plusz a minimum 10-15 centis vízágy további 100-150 kg , tehát érdemes akkor valami masszív vázat összedobni. (érdemes mélyebbet csinálni) A vágás minősége inkább magán a plazmavágón és annak a technológiáin múlik mint magán a "cnc" gépen. Saját tapasztalatom szerint egyes léptetőmotor vezérlők is megbolondulnak még jól árnyékolt vezetékek mellet is. Például egyik gépen MSD-50-4.2 mozgatta a Z-t, de a plazma gyújtáskor szó szerint lefagyott. (különben egy jó vezérlő) A Mach3 kiadta a Step jelet de az semerre nem akart menni. Pedig mindenhol LiYCY kábelekkel vannak. Röviden sok buktatója van egy ilyen gépnek és nincs két egyforma probléma. Kivétel a plazma okozta zavar.
Persze tudom, minimum 1000*1000 est akarok hogy ráférjen a legkissebb tábla méret. 10 milis leemezt kell hogy tudjon vágni, a vágási felület minél kevesebb utókezelésével. Léptetőmotoros vezérlésre gondoltam, mach 3 vezérlés, vízágy. Gyorsaság alatt a minél egyszerűbb kivitelezhetőséget értettem, nem holnapra kell. Olcsóság alatt pedig azt hogy ha valamit meglehet oldani olcsóbban de működik szépen nem szeretném drágábban megoldani, ezért kértem segítséget.
Törölt felhasználó
2017-11-13 17:17:49
[1541]
Nem akarlak elkeseríteni de ez olyan mint a viccben is. "Cégünk OLCSÓN, JÓL és GYORSAN dolgozik. Ön ezek közül kettőt választhat!" Tehát ha kicsit konkrétabban fogalmaznál, mekkora méretek és egyebek...
Sziasztok! Valaki aki épített már cnc plazmavágót kérem és tudna nekem segíteni elindulni kérem jelentkezzen. Viszonylag gyorsan és persze minél olcsóbban szeretnénk egy gépet építeni. Köszönöm előre is.
sufnituning | 3479
2017-11-12 23:37:42
[1539]
Legalább most már tudom, mi az a job file. Tehát a beállításokat tartalmaz, mint egy sablon, de változtatható egy rajz alapján és ebből lehet majd a txt-t vagy tap-ot csinálni. OK
Gondolom "demo" verziód van, azt jelzi hogy elérted a max. 300 g kód sort, lehet hogy ezért nem jó a ki és befutás, vagy az is lehet hogy demo módban ez a funkció nem működik.
Az utolsó problémádat nem értem, küldj át egy mentést job fájlt ránézek mit fabrikálsz. (egyébként pont az a lényeg hogy minden lemez vastagsághoz csinálsz egy jól beállított job fájlt, és abban csak a rajzot cserélgeted....)
Sheet-Cam használókhoz lenne pár kérdésem.: mint a képen látható megvan a szerszámpálya, ívesen megy rá a plazma, meg ívben is kellene kijönni a szerszámpályáról.
valamiért először beszúr az ív és szerszámpálya érintőjén utána az ívet vagyis félkört vágja meg, majd utána megállás nélkül elindul a pályán. normál esetben a félkörív egyik végén kellene indulni, majd ha körbejárta az alkatrészt a másik íven vissza és kijönni a szerszámpályáról.
tehát beszúrást követően a szerszámpályára csatlakozás nem az igazi, amíg a kis íven mozog az ív nagy lyukat olvaszt mire indulna. ez az egyik gond. a másik, hogy kaptam egy hibaüzenetet, ezzel kapcsolatban csak az érdekelne, hogy a rossz rajztól van?? vonalláncal rajzoltam körbe egy képet autocad ben így valószínű a rajznál nem oké valami?
+ bónusz: sheet cam es vágások végén a torch off parancsot legutoljára rakja a g kódba, tehát vége a vágásnak 0. 0. pozícióba állás alatt megy az ív, a kivágott alkatrészbe belegravíroz. miért akar először vissza állni nullára és utána kikapcsolni az ívet???
Én ilyet vettem. Bár még nem építettem be mert nem volt időm. De nagyon rendesek az üzletben mert megkaptam hozzá a hex fájlokat és így szükség szerint mindkét üzemmódot tudja, mivel maga a hardver ugyan az. Az előosztót is adják hozzá alapból. Variometrum