Sziasztok. Ha UCCNC szoftverben szeretnék beépített plugint frissíteni, akkor elég a "frissebb" plugin DLL file-t bemásolni az UCCNC telepítési mappába? Köszönöm.
exup | 639
2019-11-14 23:23:38
[7271]
Én azt látom földi halandóként, hogy itt a topikban két féle ember van....aki használja és, aki szeretné használmi az UCCNC-t...és persze itt van Robsy-is, aki már megírta a tökéletes cnc vezérlő programot(is) és akad ideje tanácsokkal ellátni a többi kezdőt...jah nem :D
PSoft | 18591
2019-11-14 21:09:17
[7270]
Én két ismeretlenesre módosítanám a figyelmeztetést...
"Vigyázat, most ismeretlen sebességgel mozgok, egy ma már ismeretlen operációs rendszerben!"
Én igazából a kérdés lényegét nem értem. Trafipax van szerelve a cnc-re, vagy miért olyan fontos neked a sebesség? Mi alapján számol a vezérlőprogram? A szükséges lépések száma, vagy a sebesség alapján? Szerintem az elérhető vagy kívánt sebesség a kalkulált lépések számától függ és nem fordítva. Nem kell válaszolnod.
Mi van abban az esetben, ha a nulla koordináta előtt, -0.02 és -0.1 közti értéknél már lépet, majd nullára lépteted, és úgy lépteted 0.09-re majd 0.11-re ?
Oké. Akkor csináljuk úgy, hogy a te programjaidban te kiírod nagy piros betűkkel, hogy "Vigyázat, most ismeretlen sebességgel mozgok!" (Idézőjel híján nem tudom, hogy a szmájli része-e az üzenetnek.)
Mi nem írjuk ki, mert mi így szeretjük, továbbá azt hisszük, hogy amit a vezérlőprogram ablakaiba és a g-kódba irkáltunk, az majd mégiscsak összefügg a valóság, persze, csak a fizika határain belül. Meg azért sem írjuk ki, mert sosem láttunk még olyan gépet, amelyik kiírná, pedig mind kiírhatná, mert nincs a Földön olyan gép, ami tényleg azt mozogja, amit kiír.
Nem tudom, hogy képzeled, hogy ebben az esetben (egy soros G kód) végrehajtásnál a vezérlő programnak milyen köze van a valós sebesség, és gyorsulás alakulásához. A szomorú igazság az, hogy tök mindegy, miket írkáltál a vezérlőprogram ablakaiba, és mit tartalmaz a G kód sebesség adata. Igazából ilyenkor egy nagy piros figyelmeztetésnek kellene megjelenni a vezérlő monitoron valami ilyesmni felirattal: Vigyázat, most ismeretlen sebességgel mozgok!:)
Persze, hogy van. Attól, hogy az alacsony steps/unit érték miatt kicsit döcögősen indul vagy lépked (ha lassan kell menni), belül a koordináták a beállításoknak megfelelően állítódnak. A kerekítés nem a számolásban történik, hanem a kiszámolt érték fizikai megvalósításában. Magyarul, a program tudja, hogy hol kéne lennie a tengelynek, de a véges számú steps/unit miatt ezt kerekítenie kell.
Köszönöm a válaszodat, ezt a fajta +-50%-os pozíció felbontás hibakezelést reméltem.
Az igazi izgalmak ezután jönnek: mi újság van ilyenkor, amikor végre lép is egyet 0.11 helyett a 0.2 koordinátába a többi mozgásjellemzővel? Pl. van-e szerinted sok köze a felhasználó által a programban setup-ban megadott és hitt sebességnek, gyorsulásnak a valósághoz képest?
Adott egy step/dir hajtású X tengely 5 step/mm felbontással. (Ezt így meg se adhatom az UCCNC axis setup-ban, de ezt most hagyjuk, volt már róla vita.)
Nulla koordinátán állunk, és kap a vezérlés egy X0.09 G kódot. Mi fog ekkor történni végrehajtáskor? Nyilván két eset lehetséges, erre várnék választ.
const int M3macro = 20003; const int M4macro = 20004;
List<string> codelist = new List<string>();
if (exec.GetLED(50)) { // 50-es LED CW (M3) // Ha be van kapcsolva, akkor leállítás // M3, M4 gombok ki AS3.Switchbutton(false, M3macro); AS3.Switchbutton(false, M4macro); codelist.Add("M5"); exec.Codelist(codelist); while (exec.IsMoving()); } else { // Ha nincs vagy a másik irány az aktív, akkor indítás // M4 gomb ki AS3.Switchbutton(false, M4macro); codelist.Add("M3"); codelist.Add("M215 P1"); exec.Codelist(codelist); while (exec.IsMoving()); // M3 gomb be AS3.Switchbutton(true, M3macro); }
És M4 indítás:
const int M3macro = 20003; const int M4macro = 20004;
List<string> codelist = new List<string>();
if (exec.GetLED(51)) { // 51-es LED CW (M4) // Ha be van kapcsolva, akkor leállítás // M3, M4 gombok ki AS3.Switchbutton(false, M3macro); AS3.Switchbutton(false, M4macro); codelist.Add("M5"); exec.Codelist(codelist); while (exec.IsMoving()); } else { // Ha nincs vagy a másik irány az aktív, akkor indítás // M3 gomb ki AS3.Switchbutton(false, M3macro); codelist.Add("M4"); codelist.Add("M215 P2"); exec.Codelist(codelist); while (exec.IsMoving()); // M4 gomb be AS3.Switchbutton(true, M4macro); }
Mindkét makró elején be kell állítani a makró sorszámokat, ahhoz, hogy a gombokat is kapcsolgassa.
Bármilyen paraméter ismerete nélkül írok. Ha már váltasz, akkor mindenképpen ethernetest javasolnék, az USB zavarérzékenyebb, pláne, ha kicsit is hosszabb kábelt kell használnod. Ha UC-t választasz, akkor azt tudod Mach3-mal is használni, ha nem akarsz programot is váltani.
egy rövid érdeklődés erejéig ugranék be a topic-ba. 5 tengelyesre fejlesztem épp a gépemet, de tanácstalan vagyok, hogy milyen vezérlést használjak hozzá, amivel kellő hatékonysággal lehetne dolgozni. És hát még olcsó is.
A véleményeteket szeretném kérni, hogy a jelenlegi Mach3-at búcsúztassam és lépjek át UCCNC-be? Illetve szeretném a printerportot elfelejteni és USB -re váltani.
Oké, akkor ha ennyi a cél, akkor kell két makró. A sorszámuk 20000-21999 legyen, ezeket lehet gombokhoz rendelni. (A gomb száma ugyanaz, mint a makró sorszáma.)
List<string> codelist = new List<string>(); codelist.Add("M3"); codelist.Add("M215 P1"); exec.Codelist(codelist); while (exec.IsMoving());
A másik ugyanez, kivéve a két codelist.Add sorokat.
Most kezdtem csak el a programmal foglalkozni.A beépített AutoLeveller plugin-ról fellelhető dokumentáció a használatáról?Nyák marásra-fúrásra használnám.Kipróbáltam, és mikor a fúró file-t betöltöm felülírja a fúrási mélységet minden esetben.
Persze. Annyit azért csinálj meg, hogy nézd végig a beállításokat, ami esetleg új paraméter és hiányzik, azt állítsd be, aztán mentés. Minél régebbiről frissítesz minél újabbra, annál több beállításnak nem lesz értéke (vagy valamilyen alapértelmezett lesz).
Igen. Magamnak létrehoztam egy külön profilt, és abba mentettem el a gépem beállításait. Ezzel a profillal is használom. És ha marad a profil az új szoftver tulajdonságait kitudja használni?
Sziasztok. Gondolom már volt kérdés,de szeretnék tisztán látni.Ha UCCNC program frissebb verzióját szeretném telepíteni,akkor a már meglévő gépbeállítások felülíródnak?Csináltam egy külön user-t.Nem a default van használva. Köszönöm.
Mérd meg a mérőkéd magasságát és ezt állítsd be a Gage height mezőbe. Bármelyik mérésnél (szerszámhosszt a tool probe-on belül a touch és a mobile, valamint a simple probe üzemmódokkal tudsz mérni) be kell kapcsolnod az Axis 1 count gage kapcsolót, hogy ezt a magasságot hozzászámolja a méréshez.
Biztos van olyan funkció, ahol ez megállná a helyét. Én szeretek mindent automatizálni ha lehet. A szerszámcserélős gépemen pl. eléggé kritikus dolog ha nincs meg a kellő sűrített levegő nyomás. Ezért aztán vettem egy nyomáskapcsolót, beállítottam a kívánt minimum értékre, így ha ez alatt van a rendszer, akkor reset-be rakja a komplett UCCNC-t. Ezzel a megoldással nem kell nekem foglalkoznom vele. Ja és Dezsoe kollégától kaptam ajándékba egy szerszám magasságmérő, szennylefúvató gombot is.
Sziasztok Ebből nincs valakinek egy magyar változat?:)
Szerszám 0pont beállítás!
dtb | 1914
2019-10-26 09:34:44
[7221]
Ez csak egy ötlet, ami más rendszerekben tökéletesen működik. ...tehát "komolyan" gondoltam. Az, hogy a makrókat átpakolod, egy dolog, itt sem kell mást tenned, csak itt nem kellenek plusz gombok. ...de addig, amíg a jelenlegi rendszerben szinte mindent a "buttonok" vezérelnek, addig bármikor előfordulhat, hogy megváltozik a képernyő, lekerül/bekerül más gomb, esetleg a programozó megvilágosul, és másképp programoz le egy folyamatot. Ezzel szemben a M kódok jelentése azért kicsit stabilabb. Konkrét, és együgyü példánál maradva, ha levegő hűtést használok, és nyomok egy M3-at, akkor a PRE megoldásnál ellenőrizhetem a nyomás meglétét, vagy bekapcsolhatok vele egy mágnes-szelepet, AFTER után indulhat a hűtés, vagy bármi, ami kell. ...de ez csak egy ötlet volt, nem kell rajta rágódni, ettől még működik a rendszer
Most pontosan ugyanúgy átpakolom a saját makróimat, csak közben nem bonyolítottam túl százszorosan és teljesen értelmetlenül egy egyszerű és áttekinthető rendszert.