Így készen nem biztos, hogy van valakinek, de össze lehet rakni. Van viszont pár kérdésem: - Miért érdekes, hogy Z0-ból indul? - A beméréshez a probe képernyőt akarod használni vagy külön kódot? - Biztos, hogy jó, ha Z0-ba megy vissza és éppen hozzáér a munkadarabhoz? - A főorsó és/vagy hűtés kikapcsolását a g-kódnak illene elvégezni. Ha mégis a makró állítja le, akkor ugyanabba az állapotba kapcsolja vissza a végén vagy ezt már a g-kód fogja megtenni? És ha igen, akkor biztos, hogy jó ezt Z0-on csinálni?
M6 makrót keresek, hátha van valakinek készen ami az alábbiakat tudja: - Z0-ra állított állapotból (anyagon felvett magasság, ebben ez esetben) - kézi szerszámcseréhez egy adott pontra megy, - onnan csere után a fix pozíciójú bemérőre, - majd visszaáll Z0-ba, ami már az új szerszám Z0-ja.
Kezeli a kivételeket (motor, hűtés, stb leállítás), safe jog, safe Z-ben megy vissza a kiindulási pontra.
Azt hiszem ez egy klasszikus probléma lesz, remélem más már megoldotta és megosztja a tapasztalatát.
Sziasztok! Már régen olvastam bele ebbe a fórumba, de azért gyakorta ránéztem, hogy került e fel frissebb programverzió. És mivel volt, én kíváncsiságból fel is telepítettem, és láttam, hogy meglehetősen át lett dolgozva az eddigiekhez képest a felülete. Mivel már jó ideje nem követtem a fórumot, az lenne a kérdésem, hogy időközben merült e fel a használatával kapcsolatban bármiféle probléma, vagy a jelenlegi tapasztalatok szerint akár élesben is használható?
svejk | 33150
2019-12-06 17:22:21
[7355]
Pali79-nek az alábbira:
"Nem jött be az AXBB?"
Az AXBB-E-t tavasszal vettem Debrecenben, sokat teszteltem, tökéletes választás, könnyű beüzemelni, nem kell szalagkábelekkel, illesztőkkel vacakolni.
De azóta már a 3. olyan bonyolultabb gépet építjük amihez kell az UCC300 ETH sok-sok bemenete. (speciális célgépek, nem hobby marógép)
S mivel így nekem csak áll a polcon, miért ne cselekedhetnék valakivel egy jót?
Csupán ennyi a történet, aki nem hiszi járjon utána.
svejk | 33150
2019-12-05 14:54:45
[7354]
A linuxnak van saját vezérlője, azt kár lenne piszkálni
Néha megkérdezem, hátha van ez irányú fejlesztés is végre, mert hogy rpi 3 és 4 elég izmos ahhoz hogy akár ilyesmi is fusson rajta szóval mikor lesz uccnc raspberry-re?
win10 térhódításával előjönnek a macerák,pl: az állandó frissítési kényszer... egy linuxos verzióval ez jó letudható, ráadásul es saját image ( már mint az általatok készített) stabil lenne...
dezsoe | 2934
2019-12-03 13:15:14
[7349]
Nem erősségem az emlékezés... Mire is gondolsz? A natúr Win7x64-en nem futásra?
Megcsináltam, amit írtál: friss Win7x64, csak videó driver, .Net4. Az új programok kiakadnak, de csak akkor, ha csak másolod, nem telepíted. Ha egyszer végigment a telepítő, akkor elindulnak. (A telepítő felrak egy OpenAL csomagot is, ha ez nincs fent, akkor 64 biten elakad a program.)
Hümm. Ez laptop vagy asztali gép? Ha asztali, akkor ki kéne próbálni egy beleszúrt videókártyával, hogy mit csinál. Nem tudok mást elképzelni, csak videó problémát.
Még valami. A 2111-ben már ki lehet kapcsolni a szerszámpálya megjelenítést. Ha kikapcsolod, akkor is dob hibát kilépéskor?
No megpróbáltam az itthoni géppel. A win7 új telepítés és jogtiszta. Nincs semmi más a gépen. A grafikus kártya opengl verzió: 2.1 A drivert a gyártó honlapjáról szedtem le. 2111 megy, a 2112 meg nem. 2111-es megy, de amikor kilépek belőle, hibaüzenet... 2112 elindul, de a fő képernyő betöltődése után hibaüzenettel leáll.
Akkor valami ármány van a gépeddel. Driver hiba, valami csoda optimalizáló program, ami mindent szétver stb. Nem tudok róla, hogy bármi gondja lenne a 2112-nek a Win7-tel. Én is teszteltem vele, igaz 32 bitessel. Egy dolog lehet még, az Intel videó. Egy olyan gépem nekem is van, amire nem jelez hibát az UCCNC, de nem fut rajta. Igaz, hogy azon már az elmúlt rengeteg verzió sem fut, nem csak a legutolsó.
A 2111-es megy, de amikor kilépek belőle ott is előjön a hibaüzenet, hogy a program váratlanul leállt,a win. kereshet megoldást az interneten stb...Mondjuk a kilépésnél ez annyira nem zavaró A 2112-t tegnap ill. ma töltöttem le innen: 'UCCNC vezérlő program új verziói' téma, 24. hozzászólás
Az érdekes, ha 2111 megy, a 2112 meg nem. Mikor töltötted le a 2112-t? Csak azért, mert az elején volt kb. egy nap, amíg egy hibás verzió volt fent. Esetleg le kéne tölteni újra, hátha azzal már megy. Hirtelen nincs más ötletem.
Köszi a programot. Most nem vagyok ugyan a nevezett gép közelében, de kívácsiságból megpróbáltam egy másik gépen, amin a 2111-es elindult, viszont a 2112-es már nem, ill bejön a kezdő képernyő, de mindjárt a hibaüzenet is megjelenik...
Azt hogyan lehet kideríteni, hogy egy grafikus kártya hányas opengl verziót használ?
lari | 1203
2019-11-30 19:30:31
[7327]
Ez a hiba mit jelent? Legújabb próbaverzió -1.2112- telepítés, majd első indítás után jött elő. Az utolsó -1.2049- végleges verzió működik vele... Win7 sp1 64 bit
eduard | 256
2019-11-30 02:37:46
[7326]
Hamarosan tudok tesztelni. Jovo het kozepe, vege fele. Addig atnezem, es ha van kerdes irok. Nagyon koszonom a munkad, igy egeszen uj ertelmet nyer a customer support
Nálam be van állítva a késleltetés, hogy ne egyszerre rántsák meg a motorok a tápot, hanem egymástól eltérő időben, késleltetve. Magával a késleltetett enable jellel azt is ki tudod kerülni, hogy a legelső jelszint változást lépésként értelmezze a vezérlő. Szerintem.
- Mi célt szolgálhat az Enable jel késleltetési lehetősége?
Ehhez kapcsolódóan még a következőt nem értem. (UC300ETH-5LPT) Az oké, hogy az áram ráadásakor a kimenetek párszor tíz ms-ra aktívak lesznek, de a bekapcsolási tranziensek lecsengése után, ha elindítom az UCCNC-t akkor mondjuk a szóban forgó "Enable" kimenet miért lesz aktív majd egy másodpercig. A szoftver nem tudja hogy "Reset"-be fog indulni?
Tudom a "Charge-Pump" használatával mindezek kiküszöbölhetőek, csak a miértjére vagyok kíváncsi.
if (exec.GetLED(EnableLED) && (exec.GetLED(M3LED) || exec.GetLED(M4LED))) // Spindle is on and coolant enabled { if (deltaZ != 0.0) { // Ha ki volt kapcsolva (lastValve), akkor valamit be kéne kapcsolni timer = tmrConst; SetValve(-2); } else if ((deltaX != 0.0) || (deltaY != 0.0)) { // Irány bekapcsolása timer = tmrConst; SetValve(valve); } } else if (timer > 0) timer = 1; // Instant off if turned on not enabled
if (timer > 0) if (--timer == 0) SetValve(-1);
Ha kreálok a RUN képernyőre egy LED-et, és elnevezem mondjuk 999-re akkor ennek a LED-nek az állapotát hogy is tudom kivinni valamelyik fizikai kimenetre? Ehhez is makrot kell írni?
A tengelyeknél az "Enable" kimenetek mindössze az E-stoppal vannak kapcsolatban?
Scythian | 171
2019-11-26 22:23:50
[7314]
Köszönöm, már ez is segítség. Menten meg is lesem. Igazándiból nem tudtam megfelelő topicot választani, mert általános vagy nincs, vagy olyan régen szóltak hozzá, hogy valahol leghátul lenne meg. S mivel már majdnem CNC, ezért gondoltam itt megkapom a választ. További szép estét!
szerintem rossz helyre írtál, de ha már így alakult én egyszerűbbet és pláne ingyeneset a Fusion360-nál. vjanos fórumtársunk remek oktató videót is készített róla, ami a YouTube-on elérhető. Ráadásul van külön topikja, rengeteg hasznos infóval illetve közös segítségnyújtási lehetőséggel. Gyakorlatilag pár óra alatt bele lehet jönni az alkatrész készítésbe és a szerszámpálya generálásba.
Az alábbiakban kérném a segítségetek. Keresek egyszerűbb szerkesztő programot ( 2D ), ami képes CAM kimeneti file-t generálni. Hasonlóra gondoltam mint pl. a Coreldraw, de nem szeretnék most hónapokat tölteni egy olyan progi megtanulására, mint az Autocad Toni