Megélénkült a rovat . Elővettem egy régi ( gyakorlatilag sosem használt gépemet ) Ma megpróbáltam ( Vademberrel ) beüzemelni Az első teszt sikertelen . Nincs nagy baja de nem megy ( új Trafinet -es pisztoly van rajta ) A probléma megoldásában nagyon segítene egy áramutas rajz
És végre a típus : A karcagiak által gyártott ( kék ) 50/80 amperes trafós plazma . Direkt nem Weldimpexet írtam mert valószínűleg később alakultak vagy vették fel a nevüket. Valahol van egy doksim - ammóniás másolat de nem találom . Örülnék ha valaki elküldené mert könnyebb lenne az oknyomozás
Annó részt vettem egy BNV n ( ifjabbaknak budapesti nemzetközi vásár ) ahol nagy sikerrel bemutatták a karcagiak a gépet . No abból " jutott" nekem egy a rendszerváltás után
A CNC- zést ennek az aprópójából kezdtem ( kb 8-9 éve ) de a 85 % os CNC plazmavágóm a pincémben árválkodik ( közben rájöttem : nincs targoncám ,daruzható csarnokom 10 misim a lemezekre és gond lenne a füst elszívás ezért " befulladt" a projekt most elővettem mert" kéziben" sokszor jó lenne
Csikarc | 5045
2018-03-22 21:10:30
[1731]
Szerintem Sufnituning semmi rosszat nem írt!Egyébként ön mondta az elején hogy nem nagy vasziszdasz ez a THC!.. ez a két mondatot is hogyan sikerült logikailag összekötni ? Látszik nagyon a begyében vagyok a társaságnak mert csak az élét keresik a mondataimnak így hagyom az egész THC témát .Elnézést az uraktól .
Ha lehet tudni ezt melyik ujjadból szoptad ki ? Nem vagyok már gyerek és pont mostanában jeleztem , hogy vasárnap töltöttem a 60-at . Viszont nem szeretem a szeleburdi , igérgetős ( "mindjárt összedobom ")emberkéket akik ... ahhh .. nem is fojtatom . Tudod ha nekem kell valami akkor teszek érte és megcsinálom !Nem várok más emberre és most is csak a közösre gondoltam . Gyerekkorom óta erre tanítottak . Szegények voltunk mint a templom egere és anyám azt mondata : fiam bármit megvehetsz magadnak !...ha van rá pénzed mert én nem tudok adni . Így 14 évesen már mentem nyári munkára építkezésekre amiből tudtam venni kerékpárt ,satut , forrasztópákát , ezermester boltban csomagokat , stb . Tovább nem szaporítanám itt a szót - de gondold meg háromszor mit írsz !Röviden - nem teccik amit írtál !!!!!!!!!!!!!
Lehet az egészséges ösztön. Az ilyen kis ellenállások esetén előfordul, hogy nagyobb, 100V feletti feszültség esetén, szakadt lesz, még akkor is ha messze a teljesítmény alatt van terhelve.
Lesz még utána is bőven lehetőséged a tesztelésre! Olyan vagy mint a haverom, az is kigondol valamit, és miért nincs már a kezében most azon nyomban? Azért legyünk már egy kis türelemmel kérem!
Dezsoe sem tud már jobban szétszakadni, ahogy látom
Felesleges mert ugyan nem titok csak szerintem nagyobb bonyolultságot okozna . Ezt újra kellene tervezni és nem hiszem , hogy annak aki ért hozzá ez a pár darab alkatrész problémát okozna . Inkább egyszerűsíteni kellene és könnyedén elférne egy 50x60 mm nyáklemezen . A 2x1 Mohmos ellenállás helyett is lehetne 1x2 Mohm , nem is tudom honnan jött ez az kettéosztású ötletem . Bár most meg látszik , hogy nem volt 20 K-s ellenállásom így azt kettő 10 K-al tudtam megoldani .
Én nem ilyen bonyolult gyári THC-re gondoltam hanem a MACH3 kézikönyvében is ajánlott komparátoros megoldásra aminek hasonló a ívfeszültség mérő része mint amely rajznak a fényképét betettem ide .No mint ígértem ma este hozzáfogtam összedobni egy próba panelt . Szinte nulla költségvetésű a cucc mert az alkatrészek bontottak kivétel ami már komoly összeg volt az a három panelműszer .A potmétereket és a panelműszereket csatlakozó vezetékeit kell még beforrasztani . Tudom elég gagyi a panel - látszik az átkötések minőségén is de talán majd valaki készít egy komolyabb nyáktervet .Most ez van , tesztelni jó lesz megint . A kimeneti optocsatolók helyére két ledet dugtam be mert így látványosabb majd a teszt .
Nagyon kreatív vagy argonnal jobb lesz! Az amit tekertél, amin a cső van, ott kapja majd a gázt? Többek közt a karosszériásokat is biztos fogja érdekelni.
Üdv! Elkészült egy újabb plazma hegesztőm .Gyújtógyertyából ,AVI elektródából és plazma fúvókából. Pilot gyújtással. Kemény forrasztást próbáltam,vaslemezhez majd argonnal fogom próbálni,mert nagyon oxidos a varrat képződés. Én a lánghegesztőt szeretném kiváltani vele,
Ezért írtam hogy ha valaki besegít . De még mindig áll az ajánlatom : Ha valakinek van kedve kísérletezni és van plazmaasztala szívesen várom a jelentkezését .A bekerülési költséget max 5000Ft ra taksálom ..
Ez az én világomon kívül esik , nem értek hozzá és azt sem értem miről írsz .Én abban a tévhitben voltam , hogy a THC csak egy feszültség mérő-"kapcsoló" és nem tudja vezérelni a Z tengelyt csak kiad két jelet ( vagy hiszterézis feszültségen belül éppen nem ) ami UP vagy DOWN amiket figyelembe vesz a MACH3 és ezek alapján adja ki a step jeleket (a MACH3 "THC" beállításainak megfelelően )a Z tengely léptető vezérlőjének .De én maradok is annál amit elkezdtem és nem ugrálok össze-vissza pillanatnyi ötletek miatt .Este megpróbálok még egy tesz panelt összedobni mert ugye a tett halála a rengeteg duma .
Akár úgy is megírható a program hogy 50-100 step jel(x vagy és y) után lépjen be a thc ha aktív az arcok ,vagy a vágófesz a beállított érték-hiszterézis felett van
Ok !Mint írtam a picprogram szempontjából ez lényegtelen ,ki kell találni milyen jelre induljon (a picbe bemegy a z tengely step dir jele , bemehet mellette az x-y jele is ha ezek közül valamelyiki vagy mindkettő aktív akkor is átveheti a thc a Z vezérlést ... Ez csak attól függ hogyan fejlesztem tovább a programot , ezért kellene valaki aki le tudja próbálni élőben ...
Ez az opció olyan vezérlőhöz van ami nem kezeli a thc-t tehát a thc nek kell felülírni a vezérlőt és nem fordítva . A Mach-az uccnc kezeli a thc-t azoknak elég a relé kimenet ,de például a cncusb MK1 vezérlő csak úgy használható thc vel hogy amikor nincs meggyújtva az ív a program beállítja a Z magasságát majd gyújtás után átveszi a magasságvezérlést a thc és a Z tengelyt addig ő mozgatja amíg ég az ív .
Az már másodlagos a program szempontjából mikor milyen jelre -feszültségértékre veszi el a thc a Z vezérlését a vezérlőtől - ez nem teccik , ugyanis szerintem nem a thc-nek kell elvenni a programtól a vezérlést hanem fordítva azaz a programba kell beírni mikor vegye át a thc a z tengely vezérlését és mikor vegye vissza is .
Az már másodlagos a program szempontjából mikor milyen jelre -feszültségértékre veszi el a thc a Z vezérlését a vezérlőtől ezt már a próbák döntik el ha lesz jelentkező aki vállalja a megépítést tesztelést (mondjuk én kínából rendelt nyákra gondoltam kb 5 dollár 10 db és ha beválik akkor már nem gond a további gyártatás)
(ha az arcok jel nincs meg akkor a program vezérli a a Z tengelyt viszont ha begyújtott az ív akkor már a thc végzi az emelést -süllyesztést)- ez így biztosan jó ? Az ívgyújtás után is a programnak kell vezérelni a z tengelyt míg az anyagot át nem köpi a plazma a fej közelítésével és majd mikor elindul a program által meghatározott irányba (x,y) még stabilizálódni kell a fáklyának és csak ezután érdemes bekapcsolni a THC-t - de csak szerintem .
Ok nem akartam bonyolítani az életedet ... Az én programom tudja az arc ok relé kezelését (a szimulációban a poti mellett jobb oldalon lévő led , és ha egy nagyobb lábszámú picet használnánk még olyat is lehetne beleírni a programba hogy a step-dir jeleket is kiadja külön kimeneten olyan vezérlőkhöz amelyek nem tudják a thc kezelést (ha az arcok jel nincs meg akkor a program vezérli a a Z tengelyt viszont ha begyújtott az ív akkor már a thc végzi az emelést -süllyesztést)
Mint írtam nekem jó ez a komparátoros megoldás és tényleg fillérekből meg van . A vágófeszültséget is folyamatosan mutatja egy műszer valamint a komparátoron beállított alsó és felső feszültség szintet is is folyamatosan látni (hiszterézis) ill. könnyű állítani menet közben az értékét is két potméterrel .Szerintem nincs ezzel sem semmi baj azon kívül , hogy még picit tovább kell bővíteni egy-két relével - például én cserélni akarom a plazmavágóban test ágában lévő "ívfigyelőt " úgy hogy az eredeti légmagos tekercset lecserélem picit nagyobbra , hogy két reed relé is elférjen benne és ebből az egyik lenne az "ARC OK" jel .Szerintem ez így jobb mintha a kimenő feszültséget figyelnénk egy érzékelővel .Este lefényképezem ha valakit érdekel , hogy mire gondolok .
Valamikor elkezdtük együtt a pices verzió fejlesztését (máig nem tudom miért hagytuk félbe) megírtam a programot picre ha valaki segít a tesztelésben (nincs plazmavágóm és mostanság nyákot sem tudok csinálni) tehát ha valaki besegít összehozhatunk egy párezer forintos pices lcd-s szerkentyűt amin a kapcsolási fesz és a hiszterézis is állítható és a kijelzőn folyamatosan ellenőrizhető ..
100-500v ig állítható a vágófesz és 2 v -tól 30v ig állítható a hiszterézis A szimulációban a ledek szimbolizálják a relékimeneteket a poti pedig a bejövő feszültség (vágófesz ) értékét
itt egy link a szimulációról (szerintem elég egyszerű a kétgombos kezelés ..
A szűrőt már érdemes a plazmavágó mérőpontjánál elhelyezni de nem kell oda túl nagy induktivitás .A feszültség osztót viszont jobbnak láttam a mérőpanelon elhelyezni távol a zajforrástól . Amúgy én mindenhova árnyékolt vezetéket tettem nehogy valami figyelmetlenség miatt szenvedjek a zajoktól mert végül a HF-es gyújtású fej használata mellett döntöttem .
Az ilyen elektronikéknál, ahol enmnyire zavar lehet tényleg induktivitásos szűrés sem árt, vagy átvezető kondi megfeleleően dobozolva az egészet stb. mint a rádiótechnikában, mert az alapkacsolás hiáőba jó önmagában, ha belemegy valami egyéb, ami ellen nem véd.
Semmiféle jótékonyságról nincs szó . Viszont ha valakit érdekel valami akkor tegyen is érte valamit vagy egy kis részlettel járuljon hozzá . Én biztosan nem tudom a tuti megoldást mert nagyon alul képzett vagyok az elektronika témában is . Viszont jól tudok számonkérni !Tőled azt kérném például számon , hogy említetted a MACH3 angol oldalán lévő jobb minőségű rajzot a THC témában . Én kerestem de nem találtam így kérnélek ha tudod hol található akkor tedd már be ide . Nagy segítség lenne az is mert én elkezdtem visszarajzolni de néhol annyira elmosódott a felirat vagy az ábra , hogy kilogikázni sem tudom .
Ha szerencséd van és minden jól működik akkor gyorsan elfelejtenek, majd nem sokkal később látod a művedet más tollából, netalán még haszna is lesz belőle. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a fórumtársak bizony lusták, hiába van ott minden, ódzkodnak az építéstől, inkább megveszik készen.
Ha netalán lesznek vele gondok, -mondjuk a kínai gép zavarni fogja- akkor meg jönnek az állandó kérdések, akár követelőzések, netalán rossz hír keltés.
Megjárták már ilyennel itt a fórumon is páran.
No meg az ember úgy van összeépítve, hogy valamiért azt hiszi ha valami ingyen van az vacak, inkább veszi a kínai csilivilit pénzért.
Sajnos általában csak fellángolások vannak mert a legtöbben a saját pecsenyéjüket szeretik sütögetni . Megkeresnek privátban vagy email-ben hátha hozzájutnak még valamilyen plusz információhoz de érdemileg nem akarnak hozzászólni . Kíváncsi leszek ennek a THC dolognak lesz-e valamilyen folytatása . Pedig működő kis okos alapkapcsolás amit lerajzoltam alig pár darab alkatrésszel amit össze lehet dobni könnyedén . Én is összeraktam egy kis próba nyáklemezen . Tervező programmal meg gondolom egy félóra alatt csak meg lehet tervezni a nyáklemezt hozzá .No majd meglátjuk mi sül ki belőle .Neked is jó munkát !