Éppen itt van az asztalomon egy nagyobb liftes nyak . Onnan lehet felismerni , hogy a közepén egy dugattyú van és ha középen megnyomod akkor pár mm-ert hátra tud mozdulni . Persze ha össze van szerelve akkor meg egyszerűen rámérsz műszerrel és a pilotáramkör vezetéke és a főáramkör vezetéke között zárlatot mérsz .
Nem átépítés hanem áttelepítés lesz mert bérelek egy nagyobb műhelyt és ott akarom majd működtetni a plazmavágót . Jelenleg a garázsomban van de így a gép körül csak 30-45 cm szabad hely van .Amit belinkeltél gépet az HF gyújtású és Trafimet A100 pisztoly van rajta ha jól látom .
Az ivnek van egy szelessege, ami allando lv-nal (jol mukodo THC-val) viszonylag allando. Ha jol offszetelsz, akkor valoszinuleg egesz jo eredmenyeket kaphatsz.
Még egy dolog felmerült bennem. Melyik sima plazmavágó tápegységet lehet legjobban használni eme nemes célra, természetesen szigorúan hobby kategóriában maradva, mert hogy nem tonnaszámra akarok vágni, legalább is egyenlőre
frob | 2334
2018-05-03 21:15:26
[1776]
Sziasztok plazmások
Felmerült hogy lehet kellene egy kisebb gép max 5-6mm es vastagságig lemezt vágni, de főleg vékonyabb 1-2mm es lemezeket... A kérdés az lenne, hogy mennyire pontos a vágás, ha egy profi lézer vágót veszünk alapul ( tudom bekerülési költségben pár nagyságrenddel arrébb) akkor ehhez képest milyen minőséget lehet elvárni?
Pontosság? tudom nagyban függ a mechanikától de tegyük fel az hozza a kívánalmakat. szóval egy optimális esetben...
esetleg tudtok rajzot és utólagosan méretezett készterméket mutatni?
Előre is köszönöm! R.
remrendes | 4239
2018-05-03 20:43:32
[1775]
Azert mar igy is elorebb tartasz, mint en En meg mindig hely szukeben vagyok, de CAD-ben mar tobbszor ujraterveztem en is. Most epp huzott laposacelbol gondolkozom. Ez eleg egyenes es viszonylag olcso.
Nekem jelenleg HF gyújtású fej van felszerelve és a plazmavágóm éppen újratervezés alatt van mivel a régi vezérlése gyakran nem működött már és rajzom meg nem volt a javításhoz így csak egy opció maradt a számomra - minden vezetéket kidobáltam belőle és újraépítem inkább .Ha lenne pénzem persze vennék egy jól működőt .. de hát ez van , ezzel kell együtt élnem .
Pilot csatlakozó direktbe kötése lehet gyári megoldás is mert a ferdeszeműek ilyen aprósággal nem foglalkoznak . Drágább gépeken is olcsó megoldásokat használtak , például négy-öt darab ptc sorbakötve a pilotáramkörben de ez a megoldás viszont gondot okozott a többszöri rövid időn belüli gyújtásoknál mivel nem volt idejük visszahűlni így egy idő után gyújtáskimaradást lett a vége .Meg persze a fúvókák élettartama is sokkal hosszabb ha a pilotáram le van kapcsolva üzem közben .
Igen van jelentősége mert ennél a konstrukciónál az elektróda tud mozogni előre-hátra . Alaphelyzetben az elektróda hozzáér azaz a rúgó nekinyomja a fúvókának és ezért is kell a pilotáram korlátozó ellenállás . Indításkor a levegő nyomás hatására hátra mozdul az elektróda és így "klasszikusan ívet húz" azaz kialakul a plazma ív HF gyújtás nélkül . Mikor közelít a fej a vágandó anyaghoz-testhez és átcsap az ív a testre és akkor a reed relével vezérelt mágneskapcsoló lekapcsolja a pilotáramot a fúvókáról . A mágneskapcsoló segédérintkezője pedig alkalmas a cnc gép "ARC OK" jelének kiadására .
Nagyon köszönöm a segítő hozzászlásokat! Megbontva és jobban szemügyre véve a gépet az előlapján lévő pilot csatlakozó belül egy darab 2,5-es vezetékkel a testkábel dinse-jére van kötve. Szerintem utólag. Akkor az úgy nem stimmel, gondolom. Hol ap teszek fel róla képet.
Gyorsan korrigálom a skiccemet is mivel az előző rajz kapásból nem jó - elnézést ! Még annyit hozzá , hogy a pilot vezeték természetesen nem a pisztolyon kívül van csak így látványosabb szerintem + a mágneskapcsolónál sem egy érintkezőpárt szoktak használni hanem hármat sorba kötve de ez már apróság . A lényeg a hiba kijavítva !
Jajj .. igazad van ! Elkapkodtam és rosszul rajzoltam le ! Semmi értelme egy ugyanazon a potenciálra kötni a fúvókát és az elektródát ! Jó hogy valaki még figyel mert tudok én is elbaltázni dolgokat pedig alig ittam valamit !A mágneskapcsolóról meg természetesen írtam már több előző hozzászólásomban ... igen a pilotáramnak indításkor van jelentősége és mikor kialakul a test felé a fáklya-ív akkor a reed relé lekapcsolja a pilot áramot . Röviden : mindenben igazad van és elnézést , hogy így elnagyoltan elbaltáztam . Mentségemre , hogy segíteni akartam .
A kapcsolási rajz így nem jó! Csak akkor lenne pilot íved ha a fej érintkezik a munkadarabbal.Akkor meg már nincs is rá szükség. Vagy alaphelyzetben záró érintkezőre kell kötni a relét! Ha az ellenállást bekötöd relék nélkül,akkor is jó lesz a pilot gyújtás.A lényeg,megfelelő teljesítményű legyen az ellenállás,és ha megszakad az ív a pilot áramot bírja huzamosabb ideig.
Nem sok minden kell hozzá . Nagyjából leckicceltem - 4-5 menetű tekercs a testkábelen és benne egy reed relé ami kikapcsolja a mágneskapcsolót ami a pilotáramot kapcsolja a fúvókára . A 20 ohm 400 W-os ellenállás a pilotáram korlátozó . Persze lehet bővíteni , bonyolítani de ez lenne az alapelve az egésznek .
Kis barkácsolással , átalakítással mindent lehet . Például készítesz egy előtétet a pilotáram előállítására és egy Trafimet S45-ös pisztollyal jól használhatnád cnc gépen anélkül , hogy beletúrkálnál a gépedbe .Az S45-ös pisztoly nem HF gyújtású hanem liftes így azt a vágó levegő nyomása működteti .
Tisztelt Fórumtársak! A következő kérdésem lenne: Adott egy Iweld LGK-40S plazmavágó. Ez a gép használható-e cnc asztalhoz? Alkalmas-e a feladatra? Leírása alapján kontakt gyújtású.
kaqkk007 | 1564
2018-04-26 05:40:18
[1756]
Mint írtam "készült volna" (egy 3 relés cucc volt benne+a gyári thc) ezt akartam helyettesíteni, de most már az uc300 hoz nem kell mert tudja fogadni a gyári THC-t
Kösz a választ . Bízom benne , hogy jó lesz mert ugyan a földelésen miatt talán nem térdel majd meg de lehet más hiba bőven . Most jelenleg újravezetékelem a végállás kapcsolók miatt meg persze a relés bemenetek számát is növelni kell .
Haverom több mint kb3 évig használta , most nemrég cserélte le uc300 ra , először neki is "eldobálta " a kapcsolatot a gép és a vezérlő a plazma gyújtásakor, de amikor újrahúzta a műhelyben a földelést akkor minden tökéletes lett .
Fém szekrényben lesz behelyezve a léptető vezérlők mellé + a bemenetek relézve vannak de az ördög nem alszik ezért inkább kérdezek . Inkább az usb kábeltől tartok - már ha igaz amire haloványan emlékszem mint probléma .
Rendeltem a plazmavágómhoz egy MK1-es usb-s controllert az ebay-en . Nem tudom használja-e valaki plazmavágóhoz mivel úgy rémlik mintha Pali fórumtársunk említette volna itt a fórumon , hogy usb-st nem szabad használni mivel minden zavart összeszed a kábel és az árnyékolás ill. zavarszűrés sem segített rajta . Szóval jó lenne egy-két vélemény , tapasztalat .
Nagyon gondolkodom , hogy újrarajzoljam ezt a vezérlőt és egy ilyennel "modernesítsem" az én NDK-s turmix gépemet mert már nekem is előjön az időszakos működési hiba majd egy darabig megint működik . Az biztos , hogy az én plazmavágómban is kb. 30-35 éves kondenzátorok vannak . Két kép az általam Weldiplas-nak azonosított vezérlőről . Utólagosan betettek két BC301-es tranzisztort meg egy-két diódát . Sajnos a nyáklemezen a vezetősávok pár helyen felváltak .
Köszi a kérdést . Kb 3 óra alatt megtaláltam az eredeti gépkönyvet : Valami relé vagy behúzómágnes hibája lehet. A nagyfesz asztalon ( mert haza hoztam ) működik . Talán holnap lesz időm megnézni Az időzítőkondit biztos cserélni kell ( Kb 1980 ban csinálták )
Van valami siker vagy előrelépés a plazmavágód beüzemelésével kapcsolatban ? Én előkerestem a Weldiplas vezérlő kártyát ami van nekem de már ezen is látszanak az átalakítás nyomai .Ez öt relés panel . A tiedről esetleg lehetne egy közeli fényképet kérni ?
Beszélgettünk a pilotáram korlátozó ellenállás értékéről . Itt látszik - az Mk3-as mágneskapcsolóval kapcsolt R1 10 ohmos 400 W-os ellenállás ill. a folyamatosan létező pilotáram ami az R1+R2 10+30 ohmos ellenállásokon halad keresztül .
Keresgéltem én de csak Weld-impex-et találtam . De hátha hajadzanak egymásra a Karcagival .De hivatkozom a telefonos beszélgetésünkre - elsőre a tiltásokat ellenőrizd mert azokat egyszerű mérni - nekem még víznyomás érzékelő is volt benne ( persze áthidaltam )pedig csak egy 45A-es gép .