Igazán csak egy tanácsot tudok adni ,nekem mondta egy idősebb tapasztaltabb ismerős . Amíg gyakorló az ember addig teljesen megfelelő a gyorsacél kés . Persze meg kell tudni élezni . Élesebb , hegyesebb élszöggel lehet vele dolgozni . Könnyebb a gépnek . Volt itt fent ceruzahegyezős bemutató videó , de nem tudom megkeresni , pedig érdemes megnézni .
Némi jótanácsért folyamodnék hozzátok, ugyanis véletlenül vettem egy kis Güde GMD400-ast, és egyenlőre minimális elméleti tudásom van esztergálásból..
Nincs hozzá késkészlet, se forgócsúcs, se kúpos tokmány..
ezeket kína ebay-ről szerezgessem be, vagy tudtok esetleg valami jobb forrást? kisebb perselyeket, menetet, akarnék vele csinálgatni. vasat vajon lehet vele megmunkálni? központfúrót milyet, honnan érdemes vennem?
Ha minden igaz 10x10-es kés való bele (?) lapkás vagy forrasztott késeket vegyek? vagy vegyem meg a güde 11 DB-os készletét? jó az? ha minden igaz MK2-es kúp kell bele.. (?)
minden infó jól jön
köszi előre is!
infinity | 53
2021-03-26 22:41:27
[46271]
Üdv Urak! Ismeri valaki ezeket a késeket?esetleg ha segítenétek milyen értéket képvisel !Köszönöm a segítséget
Virbo | 1138
2021-03-23 22:49:35
[46270]
Köszi. Kicsit kínai ez nekem, van esetleg tipped hol tudok kis mennyiségben ilyesmit beszerezni? De utána fogok nézni mindenesetre.
Egyenáramú mágneshez (relékhez) régi jelölés szerint ELFE 08 (ELFE 05, ELFE 12, stb.) néven futott a szokásos elektrotechnikai lágymágneses acél. Új jelölését nem tudom, kb. a C08 és társai (pl. FeP08) körül keresendő. Szerintem az első szembejövő kis széntartalmú (<0.1%) ötvözetlen lágyacél jó lehet erre a célra.
Üdv. Nekem is sikerült beszereznem egy ilyen típusú esztergát, de sajna a gépkönyve már nem volt meg hozzá. Ha önnek megvan a gépkönyve megtenné, hogy lefényképezi és valami elektronikus úton elküldi nekem? Köszönöm előre is!
Elektromágnes mozgó vasmagját szeretném kicserélni, nem tudja valaki véletlenül milyen anyagból kellene megcsinálni? Az eredetiben nincs visszamaradó mágnesesség... Kicsit elkopott a háza és már be tud feszülni....
szucst | 497
2021-03-22 22:44:07
[46265]
Urak Köszönöm!
Erre nem is számítottam, hogy még metszet is kerül...
Kösz, még egyszer! Üdv.:TAmás
jani300 | 12272
2021-03-22 20:58:27
[46264]
Akartam képeket csinálni a szánról de nem lett jó . Helyette itt a síktárcsa amit ma tettem fel kézzel egyedül . Szerencsére elég filigrán darab .
TROMF22 | 1495
2021-03-22 15:51:54
[46263]
Megnéztem a srácnak egy másik videóját. Rögtön egy számomra új, érdekes megoldás: 0:24 -nél kezdi a központfúrást. A központfúró egy kis "sisakba" van befogva, amelynek hátoldalán üreg van forgócsúcs hegyének. Egyszerűen elé teszi a forgócsúcsnak és már tolja is ...
Erről a gépről el tudom képzelni hogy tudja , de nem az a videó az biztos . Van olyan késszánom orosz gépről ami gépi előtolású volt , de már felújított ragasztott betétes volt ,el is engedte a ragasztás .
valaki nagyon rég linkelt egy yt- videót, ahol egy orosz fickó esztergált, minden videójában előkerült egy nagy korsó amit a gépre tett. Amúgy jó dolgokat csinált, de a korsó megmaradt nagyon, videóit nem találom...
Ami a KÉRDÉS: milyen gépen követte el a dolgait, mert annak bizony volt előtolása a kés/kéziszánon!!! No ennek a gépnek szeretnék utánnanézni...
Kérem akinél kéznél van, dobja át bármely linkjét, vagy a gép típust, amin el tudok indulni. Köszönöm,
Üdv.:Tamás
Vetesi75 | 1708
2021-03-20 21:25:10
[46259]
Az nagyon jófajta, pláne az eredeti. Drágább (...40USD/dbz), de még mindig töredéke, mint itt hivatalos kereskedőknél. Én Taegutec-ből kintről utoljára ezt a CCMT06-os cermetet vettem kiesztergálóhoz simítani, 400-as vágóval biliacélban kb.120 perces éltartamot ad, hogy szinte hozzá se kell nyúlni.
Mekkora átmérő fogható be fordított pofába egy 315 ös tokmányba ? Nem ott vagyok nem tudom megmérni ,pillanatnyilag Nyomi 16 colos alufelnivel cseszegetnek ,kiszedni nagyobbra a tehermentesítő részét . Egy biztos 400 as tokmány nem lesz felszerelve .
KoLa | 7595
2021-03-20 19:52:14
[46257]
Nem tudom! én nem az Alin veszem. Főleg Taegutec lapkáim vannak!
Köszönjük! Ezt majd tudom ajánlani a (be)tanulóinknak is. (A Sandvik egyébként egészen más árkategória az Alin, mint a Mitsubishi. Gondolom a minősége is...)
UE6020 - elsősorban ötvözetlen szénacélhoz való, nem a legkorszerűbb CVD bevonatrendszer, kb. P20-nak megfelelő hordozóval. VP15TF, VP20RT - vegyes felhasználásra, elsősorban erősen ötvözötthöz és rozsdamenteshez ajánlják, de mindenféle szénacélhoz jó a magasabb vágósebesség tartományban. Szerintem a hordozó kb. P10-nek felel meg, bevonat PVD. US735 - kifejezetten rozsdamenteshez való, kb. M30-M40-nek megfelelő alapanyag CVD bevonattal. Tapasztalatom szerint az alacsonyabb vágósebességű (<80m/min) tartományban, kisgépes környezetben (pl. E1N) mindenféle anyaghoz (edzettet kivéve) jól használható. Jól viseli a kötetlen forgácsolási paramétereket (extrém alacsony vágósebesség, kézi előtolás, stb.).
Köszönöm, ez nagyon hasznos volt! A bibi ott van, hogy nekem nincs több évtizednyi összegyűlt késanyagom meg tapasztalatom se, ezért akartam rendelni pár váltólapkás kést az aliról, de ahhoz meg már elég rutinos vagyok, hogy ne higgyek a csecsás fotóknak, mert az ördög mindig a részletekben rejlik, és ezzel bizony az alin is előszeretettel élnek. Nem tudom, hány oldalt néztem át, hogy legalább valami normális leírást, vagy fotót találjak a lapkákról, de ők eladni akarnak nem okosítani... Ezek szerint az lesz a legegyszerűbb, ha rendelik mindegyikből párat, aztán majd kiderül... Mindenesetre, köszönöm a rövid összefoglalót!
Hát ezt már én sem akarnám megtanulni! Ha megakadok, rögtön köszörülök egy odavalót! Otthoni, vagy kis műhelyben, csak néhány irányvonal van amiből lehet gondolkodni! Látvány alapján is lehet dönteni! Aluhoz:éles kés, mély polírozott forgácstörő. Acélhoz: a legtöbb lapka ehhez készül! élszalagja van, mély forgácstörő, különféle kiemelkedésekkel a forgácstörő árokban hogy a hűtővíz bevágjon az élig. Simító lapkáknál ez nincs. A vashoz: ami szerintem az öntött vasat jelenti az olvasatodban: nincs forgácstörő a lapkában. Magyar nyelvű katalógusból kikeresed a tipust, és átkopizod Kínaiba, és lesz!
Valaki segítene értelmezni a kínainál előforduló lapkák besorolását? Leggyakrabban ez a három típus tűnik fel: VP15TF, UE6020, és US735. Katalógusba rákeresve viszont számomra értelmezhetetlen a besorolás, mert (nem értek hozzá) különböző esztergálási minőségben is feltűnnek egymás mellett ezek a típusok... Pl. itt.. Kezdem magam öregnek érezni, hogy még ezt is meg kelljen tanulni... Nem lehetne egyszerűen csak annyi, hogy melyik való acélra, vasra, alumíniumra? Tudna ebben segíteni valaki?
Vetesi75 | 1708
2021-03-15 19:29:26
[46248]
Norton váltó már néha engem is megviccelt, mert ha a legkisebb fokozatból váltok felfelé, a rögzítő teljes oldásánál is a 4.-5. fokozatnál megakad. Itt már engedi tovább lazítani a villát és az utolsó fokozatba is rakható. Visszafele ugyanez a szitu csak fordítva.
Felülre Z=32 (vagy Z=64), alulra Z=120 , a kettő közé meg valami, hogy áthajtson. A 3db kerék egy vonalban van! A norton váltót teljesen jobbra kell tekerni első (utolsó?) fokozatba (ahol a leggyorsabban hajt). Kézikarok: Bal oldalit balra - modul/metrikus állásba, középső kar jobb oldalra "A"-állásba (64 fogú kerék esetén "B" középállásba), jobb oldalit jobbra.
Üdv kollégák ! Segítséget szeretnék kérni, mivel csak kocka esztergályos vagyok, soha nem tanultam, ellestem a szakiktól amit lehetett. Adott egy E1N Eszterga amin ,kézből, szeretnék 16 x 1,5 ös menetet vágni. Milyen kerekeket és milyen karbeállítást kell eszközölnöm? Köszönettel Jager
Lacibácsi | 239
2021-03-15 10:57:13
[46244]
A pofa megfogó felületéről volt beszélgetés, és ez miatt tettem fel a képet. Nem a megfordíthatóság módja okán.
Idáig a legdurvább kinyúlású "hosszabbított" puhapofa amivel élőben találkoztam kb. 450mm-es volt, 250-es tokmányhoz. Két felfekvő felület volt rajta kialakítva - tövén és végén, közte könnyítéssel. A végén volt a központ irányában egy "szakálla", ami forgócsúccsal való támasztást/vezetést és szétfeszítést szolgálta. Nagy átmérőjű csöveket oldalaztunk vele merőlegesre, méretre, szériában.
Nem volt a legjobb vicc . Van legalább két vödör pofa ,mindenféle , ehhez nincs . Nem adtam még el pofákat külön , minek ? Az a piac nekem messze van . A 33 éves skorpió De nem veszem meg !
Találtam képet is erről, hogy van gyárilag ilyen univerzális kialakítású pofa. Igaz nem fog nagy felületen, de megfordítva is használható.
KoLa | 7595
2021-03-14 22:42:07
[46239]
Ezeket úgy nevezik hogy külön pofás tokmányok, fordítható a menetben, de esetleg ahol a belső furatból akarnak kifelé szorítani, ott kell ez a visszaszabályzás a feléig hogy, ne hagyjon nyomot a belső felületen az eredetileg éles kontúr!
Van nekem is ,de nagyobbak . De csak külön állítható pofás . Nem tudom most megnézni mert odébb van kicsivel . De jónak tűnik a képen látható megoldás ,szerintem . Végül is hogy gyári e , nem tudom .
Nem csalódtam benned! Valahogy, le felejtettem hogy én sem adnám el a pofákat tokmány nélkül!Egyértelmű! Pár éve a nyíregyházi volt'kgst' piacon tudtam venni 4 garnitúrát! Akiknek hasonló tokmánya van, ajánlanám mint lelőhelyet!
Nekem van ilyen tokmányom..forditható pofa..1 pofakészlet..de ezeknek gyárilag ilyen állásban gyárilag homorú a lépcső..tehát ilyen állásban pl egy 100-as belülről nem tudsz megfogni vele..vagyis csak a sarkai fognak fogni..Ha meg forditod a pofát akkor meg csak kivülről tudsz velük..
Ez 39 éves ,becseréltem volna egy 33 évesre Na de remélem nincs harag , pofát külön nem adok el . Tetszett nekem is ez a tokmány azért emlékeztem rá ,mikor szóba hoztad . Mostanában valahogyan semmi nem akar sikerülni
De, bizony pontosan így van! Ha kinagyítva nézed a képet akkor látszik hogy a külső részek ellentétes rádiuszra lettek lemunkálva, valamilyen elvek szerint!