Jól látod,üt Na de ez csak egy korabeli reklámfilm, vagy propagandafilm a miniszter uraknak, hogy lássák mit termel az ipar. Azoknak meg úgyis mindegy. Nekem az tetszik, hogy az egyenként, nagyítóval ellenőrzött csapágygörgőket a hölgyemény egy hanyag mozdulattal szép ívesen bevágja a dobozba a többi közé. Lehet ez adta meg a végső pontosságot?
Írtuk már hogy nem acélöntvény... Öntöttvas, szürkeöntvény, fontos a kopásállóság és a jó siklási tulajdonság. Előfordul hogy ötvözik is ezen tulajdonságok javítása érdekében. A bevonatos hengerek más téma, ott van hogy az alumínium henger van bevonattal ellátva, amíg el nem kopik vagy meg nem sérül addig használható. Azért kell a biztos befogás, mert ha véletlenül kiröpül a tokmányból, és megsérül a vékony öntvény persely, elég nehéz a kuncsaft szemébe nézni. És mondjuk egy ritka veterán motornál nem biztos hogy könnyen pótolható.
Bár nem nekem írtad, simán törhető! Az én" épül a gépemen " (D963A1) sikerült az egyetlen ép hengert elrepeszteni, egy figyelmetlenül oda biggyesztett közdarabbal ,kb.30x 3 -as kihúzómenettel. Átmérő 128 mm dugó, ott már van falvastagság!
Köszönöm az öntött vasat! nem volt még szerencsém egy ilyenhez. Ha csak meg kell kapirgálni a végét akkor még külső pofából is meg lehet fogni! az öntvény henger kilógó végén tövön van vagy 5-6mm körkörös rész, ezt megfogva már lehet 0.5-es fogásokkal dolgozni, a másik végén. A rezonancia megszűnik lassú fordulaton,lassú fordulaton mindent lehet! Valószínű hogy ezek a hengerek nem szürkeöntvényből készültek, hanem acélöntvényből,próbáld ki egy selejten,hogy össze lehet-e törni a szoknyát kalapáccsal! ha nem ,akkor meg lehet szorítani bármilyen erővel.
Az öntöttvas. De van ami alumínium bevonva egy kopásálló réteggel (nikasil). Nem minden esetben lehet "hozzányúlni", mert van hogy a készre munkált és már működő motorból szedik le és utólag kell kicsit igazítani.
Jellemzően 40-60-as furatig szokott megfordulni nálam ilyesmi, felette már nem fér el, meg már túl nagy súlyra is. Sajnos kellően alaktalanok, van ami egész könnyű, van ami kellően nehéz (és ugye nem kifejezetten szimmetrikus forgástest...). Cirka 70-100mm magasak ezek általában, a kilógó szoknyarész nélkül. A szoknya része ugye felhasított, de amúgy se lehetne rászorítani, csak egy cirka 20-30mm-el beljebb (hengertől függ).
Jó persze ! Kerestem videót , van is , tokmányban csinálja az látszik . Csak a lényeget nem mutatja . De hasonló lehet . A tokmány felőli rész alá esztergálva ,gondolom , hogy a szoknyarészt ne feszítse .
„Kevés átszerelés lenne a cél ” Akkor az a 80mm hosszú puhapofa, amit lejjebb mutattam pont jó erre a célra, ha jól emlékszem 50-es furatú cső már felfogható vele! A pofacsere gyors, főleg akkus csavarozóval,és utána befogható vele több méret, 50-től felfelé amíg ki nem esik a tokmányból. Persze ha szögben lemunkáljuk a sarkait akkor mégösszébb megy, az ilyen pofákat mindíg legkisebb átmérőn kell szabályozni, kifelé feszítve.
Akkor ezt a hobbinál kicsivel komolyabban csinálod . Igazából kezdek kíváncsi lenni hogy csinálják a felújítók . Feszítőtüske ... Hát akkor az a legkisebb méretre , hasított persely készlettel . Ha elég a pontossága . Főorsó kúpba ütve nem tűnik nyerőnek , vannak meredek ötleteim de nem merem Kevés átszerelés lenne a cél gondolom .
Így van, sokszor előfordul hogy dolgozni kellene a hengerfej síkjával. Nem feltétlenül "lesíkolni", hanem sokszor illesztőperemet alkotni a hengerfej központozáshoz.
A feszítőtüske is jó lehetne, de "sajnos" sok az előforduló átmérő.
Nem tudok mást nagyon elképzelni mint hogy síkolni akarja a henger tetejét , esetleg kompresszió növelési céllal . Kismotorral , motorral ,kétütemű motorral nem igen volt még dolgom . Autó , kisteherautó , néhanapján , akadt . Lehet most egy 207 es merci kisteherautó alvázat megpróbálok visszanyomni , ül a kardán egy kereszt tartón . Csak szimpla kíváncsiság ketté törik e Bocsi a vége nem idevaló ,de így is túl sok a hozzászólásom .
Szerintem, a dugattyút szeretné befogni! Azt nem tudjuk hogy mit kell rajta esztergálni! Kívülről nem tudja befogni! ez azt jelenti hogy, ha tudná! akkor lehet! Nekem ezt látnom kellene! nem vagyok autószerelő, dugattyút még csak beolvasztottam, de mintha úgy rémlene hogy ezeknek a belseje öntött felület!
A dugattyú befogására készíthetsz acélcsőből egy befogót, amibe aránylag könnyen belecsúszik a dugattyúd! Ennek a furatát, a végét, és a külső átmérőjét is egy befogásban kell esztergálni!aztán kifogod és megszabadulsz a befogott résztől csak az esztergált felület maradjon! Lefűrészeled, leszúrod stb, mert utána úgyis megigazítod a véget, és megjelölöd hogy ez lesz kifelé a tokmányból, mert ez szar, nem egy befogásból készült a többivel, erről kell beledugni majd a dugattyút! ha előtte felhasítottad! A falvastagsága legyen vagy 4mm.
Melóhelyemen az anyagvéges konténerből. (engedéllyel) Úgy rémlik, a főninek anno nem volt egyszerű beszerezni ebben a minőségben... Húzott S355 vagy C45 minden komolyabb vaskereskedésben van raktáron.
Köszönöm a gyakorlati tanácsokat, ilyesmik érdekeltek.
Az a baj, hogy ehhez a tokmányhoz (125, lengyel) eléggé ritkán látok pofákat. Mondhatni az elmúlt 8 évben most találtam hozzá 4 garnitúra puha pofát. Igaz kifejezetten emiatt nem böngésztem a hirdetéseket, de a cetli már lassan elfoszlott a tárcámban amin a méretei vannak, a piacokon, börzéken szoktam nézni. Emiatt nemrég vettem is egy használt Tost-t, ahhoz legalább lehet venni bármikor készletet.
Sokszor fordul elő, hogy kismotor hengereket kell megfogjak a szoknya felől, ami egy 2-3mm vastag öntvény csövet jelentene (ráadásul "U" alakra ki van munkálva), de nem lehet ráfogni kívül. Belül is csak 20-30mm mélység után lehet fogni. Erre kellene nekem valami megoldás, gondoltam ha már van puhapofa lehet rá hegeszteni és kiesztergálni egy 40-60mm hosszúságú pofarészt. De ide lehet hogy akkor jobb lenne egy edzett pofára hegesztett pofarész?
Már alig várom, hogy megszabaduljak attól a hajtóműtől, de idő hiányában nem merek belefogni az átalakításába. Most örülök, hogy használható végre. (Vagy 5 évig állt a projekt.)
Nálam most vannak készülőben szerelhető puha felsőrészek. "Egyszer"használatosnak szánom műanyaghoz, vékonyfalú csövekhez, stb., - ezért is szélesek, elsősorban nem visszatérő dolgokhoz. Nem hegeszthető, nem hőkezelhető, csak sima automataacélból, ha elesztergálom, eldobom. Szerelgetni valóban sok időbe telik.
A Linuxcnc-hez nem kell hosszkiegyenlítő! Úgy tudom, ez van a gépeden! Már nem is emlékszem, hogy annó: vagy 10zen' éve pontosan hány réses tárcsát szereltem az EUcnc főorsójára, 20 vagy 25 talán?! Jól működik ( ezért már nincs meg hogy hány rés )fixen befogott menetfúróval! g33.1
A puha pofa, az puha! nem törik hanem , nyúlik, mállik ! de edzhető az anyaga!ha puha pofát akarunk használni akkor, általában valami precíz dogot készítünk. Az átmérőre, vagy alakra esztergált pofákat nem kell annyira meghúzni mert utána, úgyis csak kisebb fogásokkal dolgozunk! Nem az van hogy, a puha pofában elkezdünk darálni 8mm-es fogással,nem! ott szépen esztergálunk!
Nekem a legtöbb puha pofám nem igazi!általában a gyári külső pofákba hegesztek megfelelő vasakat!vagy, van olyan is hogy, flex-el levágtam róla a felesleget és utána hegesztettem rá a puha anyagot, hogy ne legyek messze a főorsó csapágyaktól, sokszor 30mm is sokat segít, attól függően hogy milyen megmunkálásról van szó! Az eredeti pofákra ráhegesztett puha testeknél is az a szabály hogy,a szabályzáshoz, kb akkora erővel húzzuk meg a tokmányt,mint amire majd később szükség lesz!Akkor tuti jó lesz. A cserélhető puha pofát inkább felejtsd el! A legjobb ha minden fontosabb sorozathoz készítesz puha pofát! Mire ezeket a cserélhető pofákat leszereled, a másikat beilleszted hogy stimmeljen! becsavarozgatod! addig a fix lágy pofákat 20szor kicseréled! Gyűjtsél a tokmányodhoz mindenféle selejtes, ótvaros stb pofákat, és ezekkel tusz majd gyorsan és pontosan dolgozni! Ha ráhegesztesz akár co-val valami vasat, és felszabályzod. A pofa szabályzás egy másik felyezet lesz.
Ez már/még nem. Amíg nincs megoldva a programból történő főorsó forgás indítás, irányváltás, addig nem akarok menetet fúrni a revolverrel. (Hosszkiegyenlítővel és jó reflexszel szerintem meg lehetne oldani... Még a régi, mechanikus kuplungos főhajtás van használatban.) Így utólag, ez az alkatrész még éppen a négypofás tokmányban is megfogható lett volna keresztben, csak oldalütközőt kívánna. Majd a következő garnitúránál -ha lesz- kipróbálom.
Tapasztaltabbaktól kérdezném hogyan kell/lehet használni a tokmány puhapofákat.
Az oké, hogy az adott formához, mérethez ki lehet esztergálni. Inkább olyan érdekelne, hogy meg lehet/szabad-e úgy meghúzni mint a normál edzett pofákat? Nem deformálódnak/törnek ki a fogai? Hegesztéskor van-e valami amiről tudni illik (napfelkelte előtt kétpercel 3%- vandulánium tartalmú huzallal hélium alatt 36,79A félhullámú géppel?), vagy "simán" hegeszthető (hajlamos-e repedni, vagy van egyébb tudnivaló)? Mennyire ördögtől való cserélhető betétes alaptetset kialakítani belőlük? Vagy ezek ugyan olyanok mechanikailag mint az edzettek, csak a kopásállóságuk gyengébb?
KoLa | 7585
2021-03-03 21:04:53
[46159]
Az a helyzet hogy, a "sztahanovista" jelzőt! még én is megkaptam, mikor először kerültem darabbéres állami céghez 83'-ban. Pedig csak kihasználtam a lehetőségeket! Akkor még karcoltuk az eget!Mert televoltunk ambícióval, és hiánnyal, egy jobb élethez! A sorozatgyártásokban azóta is tudok sztahanovista lenni! Mindent a legegyszerűbben és a leggyorsabban legyártani! Na! ez a cnc esztergálás is!
Valóban gyalus volt...ott a pont. Ráadásul ezt valamikor jó régen már ki is tárgyaltuk itt a fórumon, de nekem mint esztergályos ugrik be mindig, mert apám cégében ahol nyári szünidős voltam, esztergályosként meséltek róla az öreg szakik, (akik ha élnének még, akkor már kb 110..120 évesek lennének.) ((
Egy kis menetfúrás. Nem olyan elegáns, mint késtartóba fogható osztófejjel, de stabilan működött.
Gyula65 | 303
2021-03-02 11:25:56
[46155]
Egész pontosan Egyesült Izzó Vákuumtechnikai Gépgyárában dolgozott! Személyesen ismertem, a fiát is. (Én is ott dolgoztam anno.) Vákumszivattyú bolygódugattyújának másolása gyalugépen, volt a fő profilja. Ez egy ott dolgozó mérnök újítása volt. A gyalugép mellett volt az íróasztala, és a telefonja. Mint ismeretes országgyűlési képviselő volt. Egyébként több sztahanovista is volt a gyárban. Üdv!
1950 tájékán. Pióker Ignác volt a forgácsolásban az egyik legismertebb figura. Kossuth díjat is kapott. Lehet, hogy nem jól emlékszem, de volt egy ötlete: az egész forgácsteret kiöntötték betonnal, hogy növeljék a gép tömegét és a max. leválasztható forgácstömeget egységnyi idő alatt. A forgácsnak ugyan így nem maradt hely de a gép háta mögé alkalmaztak egy csinos fiatal forgácskikaparó kisasszonyt aki megoldotta a problémát..meg biztosan más problémát is megoldott. De lehet, hogy ez csak legenda.