Az meg azért jó, ha alatta megkapja a rozsda észre sem veszed.
No persze ez már csak a kivénhedt gazdátlanokra vonatkozik, kb. amik közkézen forognak. Nekem is van kettő de nem kell már a kutyának sem, már nem is hirdetem.
Pakolok rá, legtöbbször az éppen hántolt darabot, de gyakran talpas mérőórát, néha prizmapárt és arra tengelyt stb. Mondjuk van egy szimpla köszörült lapon is rajzolni mérni inkább azt használom.
Nekem kisebb lapom van az csak 400*400 de a három lábú. Már gondolkoztam hogy teszek fa kockákat az aljára mert mindig elfeledkezem a három lábról és csodálkozom ha váratlanul megbillen ha rárakok valamit.
Befejeztem a betétlécet. Nem lett tökéletes, de még az is lehet hogy kicsit megigazítom még.
Berakva a helyére azért már sokkal jobb a helyzet de még mindig van a bal alsó harmadban nem felfekvő felület. Azért abban biztos vagyok hogy tized környéki hiba nincs a prizmában sem.
Levezetésképp megfesettem a késtartó alját miután visszagörbítettem egy 18-as csapszeg és 4tonna nyomóerő segítségével a lehajlított sarkakat... Jólesz ez is.
Köszönöm, nekem ez és a nem mozdítható prizma hántolása mutatkozik a legnehezebb résznek. Úgy érzem kell 3 nagy dolog is. Prizmához gránit sablon, derékszög és egy lap. Éklécek és a fix Y prizma lesz a kemény dió. Z érdekes, nincs elkopva, maximum piciny beavatkozást igényel. Talán tornyot le kell bontani, de azt ha jó lehet nem is bántom.
Nagyon jó hogy ebbe kezdtél. Szóval ha a prizma nem dönthető ha a "helyszínen úgy kell megcsinálni ahogy van" akkor mi a teendő? "Apaprizma " az ilyen . A másik és legfontosabb, kúpos ékléc. Azt hogy ellenőrzi az ember? A két felület maga az etalon ami közé megy?? Aztán egy felület készre hántol majd a másik "kb" és jöhet apróbálgatás? Ez nekem sötét zóna hogy mitől lesz jó. Nem derékszögbennfeszit az ember hanem szánnal párhuzamosan ennlél a lécnél.
Kedvet, bátorságot kaptam a hántoláshoz. Lényegében 1-2 év alatt elérhetem azt a szintet hogy nekikezdjek sok gyakorlással.
Üdvözletem A YouTube-on találtam egy kis érdekességet, igaz angolul beszél az ember, de elég részletesen próbálja bemutatni a hántolást:https://www.youtube.com/watch?v=T7w84CrBEE8
Kopirnyák | 2687
2020-01-24 19:50:05
[93]
Ez nem öntöttvas? Nehogy megijedjen és eltörjön a kalapácstól.
Most jutottam oda hogy foglalkozzak a betétlécem problémájával amit az Esztergálás topikban mutattam.
A szerzett tapasztalatok alapján újrahántoltam az etalon, és festettem. Elég vékony a festék, pont emiatt látni hogy a prizma rész talán nem okozza a felfelébillenését a lécnek. A léc kínduló állappta pedig ez. Filcelmeghúztam a látható korábbi érintkezési felületet.
Ötlet?
kart emg | 321
2020-01-23 13:36:10
[90]
A DIN 876 szabvány írja le a pontossági osztályokat, mely függ a lap méretétől. A beszúrt táblázatban vízszintesen van a minőségi osztály, függőlegesen az élhossz.
Több kategória van és attól függ a pontosság. Nekem van egy átlagos ( grade 1 ) Mitutoyo 400*400-as lapom az a táblája szerint 7 um pontosságú. Nem egy csúcsminőség, viszont a gránit tulajdonságai miatt ezt hosszú távon is tudja. Kb a képen látható pontosságra számíthatsz egy jobb lapnál:
Az a helyzet, hogy bár van gépi hántolóm, de még csak éppen kipróbáltam, rendszeresen nem használom. Videókon meg lehet nézni (nyilván ezt te is tudod) mások hogyan használják.
Mit értesz pontosságon ? Ha legyártják akkor pontos, de használatban az is el tud kopni. Láttam jutúb videót arról, ahogy helyszínen újra síkoltak gránitlapot. Egy gyémántporos öntvény tusírlapot használtak hozzá, azt tologatták a gránit felületén, amit kollimátoros technikával ellenőrizték.
Gyártásról is láttam filmet: fűrészelik, majd hatalmas síkköszörűnek látszó gépen gyémánttárcsával síkba munkálják. Az alakját pedig nagyon jól megtartja, kopásálló, egyenletesen finomszemcsés kőzet.
A festéshez, a legjobb nálam: fa alap, ráragasztva 5mm-s filc, és az egész bevonva nylon harisnyával!!! persze a filcet be kell avatni a kékfestékkel és olajjal, de ha van 5 tized az ágyazatban, a végére már jó lesz. Ezzel lehet nagyon vékony festést képezni, néhány olajcseppel. Ahogy telnek az évek, egyre jobb lesz...
Csuhás | 6740
2020-01-22 18:57:39
[74]
Szerintem amikor kézzel hántolsz akkor laposabban áll a lapka a felülethez képest. Ezzel a megtört véggel szerintem túl meredeken tudod csak tartani.
Azért mert a platnira felkent kék festéknek is van egy vastagsága. Ha áthúzod rajta a munkadarabot akkor a kidudorodások eltolják a festéket bele a dudorok melletti árkokba. Minél vékonyabb a platnin a festék, annál kevésbé kenődik, cserébe kevesebb és kisebb jelölésed lesz.
Vastag festékkel festhetsz majdnem telibe is, vékonnyal meg éppenhogy pár halvány pöttyöt is (ezek a legmagasabb pontjaid a felületen). Meg kell találni az arany középutat.
Ha megnézel egy korábbi képemet ott látni hogy van olyan folt amit körülvesz egy kis körvonal az az elkent festék. Egy alig foltos képemen pedig a vékony festékkel való festésre van példa. Ha egy megfestett felületet rányomsz a platnira és elkezded dörzsölni vele, akkor a platnid leszedi a festéket a tényleges magas pontjaidról (Majdnem fémszínű lesz ilyenkor), körülötte azonban marad némi kék színű körvonal. Ez nem annyira jól látható, a megvilágításodtól függően különböző nézőpontokból látni megfelelően. Na ezen segít a sárga kontraszt szín, ugyanis a platnira nagyon vékonyan felvitt sárga rétegen megdörzsölve a kék festett felületet kapod azt amit most láttál. A tényleges magas pontok jól kivehetően sárgás-zöldes árnyalatúak, körülöttük kék körvonallal. Ami maradt kék színű folt az gyakorlatilag kenődés.
Az mitől van, hogyha a sárgával rámentél az mást mutat mint a kék? Elvileg ha jól tennéd a felületre nem ugyanott kellene elszíneződnie színtől függetlenül?
A éle gyémánttárcsán lett véglegesítve, utána nem fentem. Kézzel megfelelő szögben tartva szép egyenletes szélességben szed. Igaz ott is jelentkezik a csíkozódás (mintha bele-bele kapna), de nem ilyen mértékben.
Jelenleg itt tartok, kérdés hogy szedjem még telibe vagy lehet próbálni egyesével a foltokat?
A rádiusz egy hangya'sznyival kisebb mint 90. Próbáltam úgy tartani a "gépet" hogy lehetőleg a tolás párhuzamos legyen a felülettel, persze nem mindig sikerült.