Arról nem is beszélve, hogy a befogó szárban cserélhető a menetfúróból köszörült kés, a kívánt méretben. Nemrég 5-ös horonyra volt szükségem, ezért elcsiszolgattam egy leharcolt 10-es menetfúrót. Most egy 4-es hornyot szerettem volna, de 60mm mélyen. Aztán "gondolkodtam" és rájöttem, hogy ezt meg is felezhetem=kompromisszum. De ez nem változtat a lényegen! Nézegettem a YT-n a videókat. Két véglet:szuper kis élezők vagy kézbőlelsőretökéletes! Ezért érdekelt volna, hogy mások hogyan oldják meg ezt a "problémát". Egyébként a horony még tegnap délután megszületett. Az eredmény: számomra megfelelő. Néhány tolás a tűreszelővel és mehetett a helyére. A retesz pedig egy darabka 4-es lemezből reszelődött! Tehát nem kellett vásárolnom semmit. Nem kellett a csomagküldésre várnom. Jól is éreztem magam. (elégedettség)
A fő problémám:nem sikerült kétszer ugyanúgy visszaillesztenem a "kést" a kőhöz! A három oldalon csak egy volt, amin két síkot sikerült csiszolnom. A másik kettőn három-három síkot hoztam össze. És ez igaz a többi késköszörülésemre is. Nagyon ritkán sikerül pontosan úgy visszaraknom a kést a kőhöz. Jellemzően egyszer sem!
tekes | 167
2023-12-22 22:58:25
[51085]
Még egy voks a Hidracél-ra! Fűrésszel, lánggal, etc. Ha úgyis vennéd az anyagot, mindenképpen méretre vágva vedd.
Egy kicsit bonyolultnak tűnik el is akadtam. Van egy 15-fokozatú ütköző nélküli BCD forgókapcsolóm PLC-vel szeretném kikódolni odáig el is jutottam , hogy működik az első 15-fokozat. Na de én 30-fokozatot szeretnék belőle csinálni. Tehát valahogy közölni kellene a PLC-vel jön a következő kör.
Egyáltalán ez megoldható? Valaki biztos csinált már ilyet.
bundyland | 1702
2023-12-22 17:37:58
[51083]
Megjegyzem, köszi. Azt már régebben is észrevettem hogy korong és korong között jelentős különbségek vannak.
Klingsport A946 TZ SPECIAL én mindent ezzel vágok legyen az kazánlemez vagy szerszámacél. Régebben probálkoztam más márkákkal is. De végül is a KLINGSPORT lett a befútó.
Engem már feljelentettek , de nem értem mi okból Este nyócig villamos géppel ? Bármit lehet Lakó pihenő övezet , múlt szombaton láncfűrésszel szétkaptak legalább 10 köbméter komolyan vastag tüzifát .. Pár házzal odébb , pedig benzines géppel hétvégén nuku . De engem nem zavart ,csak megnéztem ki az a bátor ... De rendes favágó brigád volt céges kocsival .
Nyugodtan állj neki, 1/4 óra alatt levágod, még ha nincs is nagy gyakorlatod az ilyen vastag anyag darabolásában.230-as koronggal, 1.9mm vastagságúval sima ügy, sokkal haladósabb mint a fúrásos módszer.
A nyáron volt pár hasonló méretű egyenes vágásom acél öntvényben, GWS 20-230 J sarokcsiszolóval és Diametal 230 tárcsával. Laposvas vezető mellett tologattam, mélység határolóval kb. 2mm fogásmélységekkel, nagyjából 15-20 perc volt egy vágás, nem sietve.
A kérdésből érezhető ,nemigen csináltál még ilyesmit . Azért nem egy kimondottan veszélytelen dolog , nem evvel kell kezdeni . Egy biztos az gépet keményen kell tartani , egy korongtörés nem jó ekkora gépen .
Hát ? Flexel gyorsabb és pontosabb ,de csak szerintem . A furogatásnál még a lángvágás is jobb . De hát az adott helyi lehetőségek döntenek ilyen dolgokban .
Ha van egy normális fúrógéped akkor nem akkora nagy szívás egy nyolcas körüli fúróval egy gyöngysort fúrni a vágás mentén, azután akár le is törheted a darabot. Annó az ilyen melókhoz volt saját készítésű dupla hegyű pontozóm amivel haladósan lehetett kijelölni a furatokat, illetve egy orros vésőm ami illeszkedett a furatba és az orr átvágta a két furat közötti anyagot. Általában egy két ütéssel átment a huszas anyagon.
Nem, csak kéne egy 20cmx50cmx2cm es darab és mivel pont ilyet nem lehet használtan felhajtani ezért gondolkodtam hogy veszek egy nagyobb táblát és abból levágom. Csak mivel ebben a méretben még nem flexeltem, megsaccolni sem tudom hogy mennyi idő is ezt levágni ha egyáltalán flexel le lehet. 20mm azért elég vastag.
Föl nem emelném a "fexet" ilyen ember nyűvő munkára. És a tárcsa sincs ingyen.
Hidracél Kecskemét, küld neked 20 x B mm szélességű, húzott anyagot, gyorsan, korrekt áron. 2x 0,5 métert célszerű legalább. Nekem mindig bevált, ha egy kis tartalékkal rendeltem, néha már a következő héten sor került rá.
Hogy hívják ezeket a patronokat? Úgy néz ki mint ez a képen, a legnagyobb átmérője 32.5mm körüli. Talán régen marógépeken használták ezeket.
bundyland | 1702
2023-12-22 15:36:45
[51054]
Sziasztok !
A kérdésem az lenne hogy mekkora szívás egy 50cm es kazánlemezből (20mm vastag) levágni egy csíkot. 230-as flex és mondjuk 1mm es lap. Aki már vágott ilyesmit, mennyire kivitelhető, kb. mennyi gépídő ezt levágni ?
Előre is köszi!
gaspa | 230
2023-12-20 17:03:27
[51053]
Találkozott-e már valaki ezekkel a kis panelokkal,nem barkácsnak tünnek?A felső fan coilokba volt beépítve,PIC16F873A-val vezérelve,két erősített analóg bemenettel,3 SSR,2 relé kimenettel és pár optós ki/be menettel.Az alsó P80C592FFA processzoros soros vonalon kommunikált nyolc felsővel.A PIC foglalatban van,talán kisebb vezérléseket lehetne csinálni vele.
KoLa | 7595
2023-12-19 19:37:31
[51052]
Na megvan! Az első képen lóg a levegőben, a másodikon a szakadt drótkötél, a harmadikon a helyére esett'
Kezdek én is elbizonytalanodni... Csak arra emlékszem annó hogy a főorsóházat a műhelydarura függesztettem, még alá is mentem csavarozgatni...aztán befordítottam a helyére, valamelyik prizma végig megy az ágyazatról a főorsóház alá is, ezzel gondolták az akkori mérnökök a vonalba állítást, kb 100 mm magasságban volt amikor elszakadt a 4-es drótkötél, a közepében valami nylon volt... Ujjátszületve képet is készítettem, ha megtalálom megmutatom.
Ha mostanság összefutok az egyszer volt főnökömmel, talán már megbékélt annyira, hogy beengedjen a műhelyébe és fotózzak... Neki még nagy valószínűséggel meg van az EU175 - azon szerintem én vágtam utoljára menetet. Akkor még a cserekerekek is a helyükön voltak, az előválasztó is korrekt volt, mint táblaügyileg is hiánytalan. Az ottani termelés volumenéből ítélve kicsi a valószínűsége, hogy mai napig nagyobb változás érte volna azt a gépet, max. lezúztak a norton soron pár fogaskereket... (azt nem nehéz - ebből a szempontból elfuserált egy konstrukció. A gép ergonomikusságáról meg ne beszéljünk, mert egy E400-hoz képest szerintem büntetés rajta dolgozni. Egyébként az E400 sem a kedvencem...)
Kola fórumtárs, ha erre (vagy arra) tévedne, nagy valószínűséggel tudna legalább a cserekerekekről valami biztosat - neki van (volt?) EU-ja, bár az előtoló hajtóművet már szerintem régen használaton kívül tartja.
Gépkönyv az van, csak nincs benne ilyen irányú információ.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2023-12-17 19:46:40 [51041]
jani300 | 12272
2023-12-17 22:36:00
[51042]
Derült mér ki turpisság az indexen is erről . 100 as cserekerék helyett 112 es van fent talán ,így nem kell annyira csodálkozni ha nem pontos az áttétel . De csak bökte a csőröm hogy nem bírnak vele . De én is jártam úgy pár hónapja hogy nem stimmelt egy enmelkedés 4 dpi vagy mi kellett volna , hát rájöttem azért később ,hogy kell azért cserélni cserekereket ,a metrikus ott sem jó ,pedig elég modern kusong .
Előzmény: Rabb Ferenc, 2023-12-17 19:46:40 [51041]
Rabb Ferenc | 4383
2023-12-17 19:46:40
[51041]
Talán Csuhás mester irodalom jegyzékében találsz használható infót.
Üdv ! Megy kicsit a bénázás az indexen . EU 175 -215 MENETTÁBLÁZAT ,KAROK BEÁLLÍTÁSA ÜGYÉBEN . Nincsen valakinek értékelhető képe ,infója erről . Nincs közöm a dologhoz ,max annyi volt nálam mindkét gépből ,de régen . Csak kicsit ,bosszant a dolog ,hogy egy hat milis vezérorsóval rendelkező gépen nem lehet legalább a metrikus beállításokat megtalálni .
A 0.19-es verzió szerintem jobb, mint az azt követő. Alapszinten egyszerű szoftver ez, sok segítséggel, nyilván angol nyelvtudással könnyebb. Lézervágáshoz rengeteg mindent csináltam vele, de esztergályosoknak is csináltam műszaki rajzot egy-egy "modellemből", amiből tudott dolgozni.
Tanulni jó vele, de, ha nagyon megszokod, akkor nehéz lesz egy "igazi" szoftverre átállni. Én Solid Edget használok már inkább, de gondolom nektek a CNC programozás miatt fontos a Fusion, én ilyesmivel nem foglalkozom.