Jó gépen könnyű a leszúrás. Minden más esetben kell valami trükk. Ha a tokmánypofa okozza, azt könnyen ki lehet tesztelni egy rövid befogással! Mondjuk! egy rövid 12-es köracél db-ot úgy fogunk be hogy a tokmányban csak 12mm legyen kb, és pofa mellett próbáljuk leszúrni, akár finomkodva is! Ha nem remeg akkor a tokmánypofát kell szabályozni. Ha remeg, akkor az főorsó csapágy, vagy 'szar' a kés és vagy a beállítás! A lapkás leszúrókések nyomnak egy köszörült rapid késhez képest, ezért egy ócska gépben a 'szar' kategóriába esnek. De vannak még trükkjeim! Nem néztem meg a videókat, tedd fel rendesen!
Kipróbáltam én is egy kilógatott 42CrMo4-es anyaggal. A tokmánypofa külső síkja 88mm-re van a főorsóvég felfekvő felületétől. A pofáktól 40mm támasztás nélkül még menne szerintem, 80mm támasztással probléma nélkül. 20-as körüli anyag, 523-as fordulat, kézi előtolás. Ahol megállok ott váltok fogást a tekerőn.
Ugyanezt a leszúró lapkát próbáltuk a kollégánál, kizártnak tartom hogy ez legyen a probléma. Ahogy látjátok a késmagasság nálam minden csak nem központos...
occseb | 305
2022-03-01 19:36:21
[46901]
"A második videón is ha megnézed berezonál a telefon is annyira remeg."
Az elsőnél konkrétan el is forog, úgy hogy egy késtartó betét a telefonrögzítőm így filmezésnél.
A hűtéstől azért elsőkörben elvonatkoztatnék, nem hiszm hogy már a fogásvételkor a hűtés hiánya okozna problémát. Főleg úgy hogy a másik tokmánnyal nincs ilyen gond.
Az előtolást hiába növelem mégjobban beremeg. Próbáltam. A második videón is ha megnézed berezonál a telefon is annyira remeg.
A késsel lehetne játszani hogy lejjebb legyen a betét, bár pont úgy van egy bemarás a betét aljában hogy a kés beleüljön.
Elvonatkoztatnék a késtartó és a késgeometria kérdéskörétől most jelen esetben mert ha az "egyenletben" csak a tokmányt változtatom akkor kvázi nincs probléma.
A harmadik videóban nem is igazán gáz a dolog . Magasan van a cserebetét a késtartőban . Erre gondolhatott az előző hozzászóló , Ha emeled alátéttel a leszúrókést ,jobban belemegy a testbe a betét .
Először a kés alá tegyél alátétet, hogy a kés befogó ne lógjon félig a levegőben. Elképzelhető, hogy az alsó felfekvő felület nem is funkcionál. A leszúrásnál nem árt a hűtés. A leszúró kést <érzéssel ugyan> bátrabban kell az anyagba tolni. Ne csak simogassa az anyagot, mert így a kés éle hamar elkopik.
Leszúrás, 160-as (a rezgős) tokmány külső pofával, támasztva. https://youtu.be/uixCsvZSZps
Leszúrás, 160-as (a rezgős) tokmány belső pofával, bejlagolva a pofáknál. https://youtu.be/qrSgcI8FQ0s
Leszúrás, 125-ös tokmány belső pofával https://youtu.be/v01MrJ9SBFg
Leszúrás, 125-ös tokmány belső pofával (nézzük meg hol hagyja abba a visítást) https://youtu.be/uRD2B071UGM
Konklúzió: A 160-as tokmánnyal lényegében mindegy mit csinálok akkor is visít. A 125-össel a tokmánypofa közelében okés, távolabb az is visít (persze ez várható is volt.
A típus beazonosításban kérek segítséget. Magyar gép.
occseb | 305
2022-02-28 19:03:51
[46885]
Befogtam egy sárgaréz hatszöget,kellőképpen meghúztam. A nagy tokmány nagyjából a pofa negyedik fogától fog csak. Ez gondolom lehet egy vagy a hibaforrás.
Megpróbálom majd még úgy is a leszúrást a naggyal hogy a pofák első része és az anyag közép teszek egy-egy vékony fémlapot (sorosdöbözt mondjuk), hogy kivül fogjon a tokmány és úgy is próbálok vele egy leszúrást. Ha így elhallgat akkor tényleg ez a baja.
Írok hogy mire jutottam hátha más kezdő is tanul belőle. Egyelőre köszi mindenkinek a szíves segítségét!
Cserélhető lapkás késem nincs. A szerkezeti acél mellett C45-t és ezüstacélt is le tudok szúrni. A főorsó lógása néhány század, nem emlékszem a pontos értékre.
Nem egészen. A jól kialakított késsel nem jön elő a rezonancia, a nem annyira jóval pedig igen. A kis esztergámon van olyan kés kialakítás, amire nem rezonál és van olyan, amire igen. Sima szerkezeti acélt esztergálok. Lapkás késem nincs. Gyorsacélt vagy forrasztott lapkásat használok.
Ugyanez a setup, csak még anno egy cserélhető lapkás késsel a Virbo által említett lapkával ezt tudta (amíg el nem törtem a kést....) https://youtu.be/U488nVe8eHA
A kés egy picivel feljebb legyen a központtól. Csökkentsd a vágósebességet (fordulatszám), növeld az előtolást. Kenés nemárt a szerszámnak sem és az munkadarab felületének sem
Ebben a felállásban, álló gépnél ha egy órával rátapintasz a kés hegyére majd egy fadarabbal erősen megnyomod lefelé akkor mennyit mozdul? Nem tudom mennyi az elfogadható érték, ha gép közelben leszek megmérem én is.
Késmagasság jó. A kés a 3. számú a képeim közül, ez egy HSS hasábból készült. az elején még talán szépnek is néz ki a forgács aztán bedurvul.
Virbo | 1124
2022-02-25 10:23:33
[46864]
No ez jó kiindulási alap a késhez. Az elején itt is hallani rezonanciát, de ahogy "beáll" az előtolás már jó.
Jók ezek a videók, jó hogy odaírták a szögeket.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2022-02-25 09:57:33 [46862]
Virbo | 1124
2022-02-25 10:20:49
[46863]
Kicsit hozzászólok, mert vittem neki normális lapkás leszúrót, ráadásul a "hagyományos hegyes" profilú lapkával, nem az általánosan a szárhoz adott vacakkal. Ugyan a pontos csúcsmagasság beállítással nem foglalkoztunk, de csúcsmagasság alatt volt minimálisan. Nálam otthon kb ugyanígy van, kövezzetek meg, de szemre picit van beállítva.
Én otthon vígan szurkálok ezzel a felállással, de itt valóban ahogy hozzáért az anyaghoz elkezdett rezonálni és tört "tű" forgács jött le, a felület mer egyértelműen sávos/rezonancianyomos. Egy késtöréstől félő jobb érzésű hobbista nem nyomná neki tovább, főleg ha tudja hogy egy másik gépen ez így rendesen működik.
A szánokat rögzítettük leszúrási pozícióban (hosszánt, kéziszánt rendesen visszatekertük hogy teljes felületén támasszon és rögzítettük. A keresztszánt is "szorosra" állítottuk. Gyakorlatilag semmi változást nem hozott ez...
Vegyél egy kínai lapkás leszúró pengét, azzal kiejted a kés geometria lehetséges hibáit. Az hogy ekkora vibráció van, az egyértelműen valami géphiba, ha egy letört leszúró késsel nekiszaladok az anyagnak akkor felizzik az anyag, de nincs egyéb rezonancia, pláne nem olyan mértékű, hogy táncoljanak a szerszámok az orsóházon. Esetleg egy videót készíthetnél hátha valakinek lesz ötlete.
Tudna valaki küldeni egy "kezdőbarát" leszúrókés profilt?
Gyakorolni szeretném a leszúrást, mert most problémát okoz és enélkül félkarú óriásnak érzem magam.
Bármelyik "örökölt" késemet fogom be az érintés után már kezd vinnyogni. Próbáltam hogy le-van-tojva alapon nyomom neki jobban, de mégdurvább. Annyira beremeg hogy a szerszámok az orósház tetején táncba kezdtek.
Főorsó csapágyhézag témában már volt egy kisebb-nagyobb sikerű diszkusszáció, szerintem a hézag így jó.
Szánok rögzítve, vagy passzosak.
Mivel semmi sem 100% atombiztos, és kezdő vagyok, így legalább a kést szeretném kivenni a változók sorából mint lehetséges hibaforrás.
Csatoltam egy pár képet a késekkel amikkel eddig próbáltam.
Van 1500 as is . De lehet be kell hajolni . Ja ,de hogy nem ceruzahegyezőről írtál az biztos De nem szólom meg van amihez az is teljesen jó . Lefényképeztem ma egy uf223 at ami kilátszik belőle , de nem akarom felzaklatni a társaságot ,csak az indexen van fent