Ha a te géped is ilyen kialakítású, akkor tényleg kell egy kis ügyeskedés. Eredetileg szépen, jól láthatóan ott a menetóra körszámlap helye a lakatszekrény házán (v. a keresztszán-testben?) kialakítva, plusz arra is figyeltek, hogy egy "revolveres" hosszütköző is beférjen arra a kis helyre.
Átgondolt tervezés, csak most neked kicsit körülményesebb ide illeszkedni.
Gondoltam rá,gondoltam rá, hogy elég erős lenne az is. De most már föltettem az osztófejet és kióráztam. Elkészítem acélból. A tiédtől bonyolultabbat kell csinálni, mert a távolságok miatt szükség lesz közlő fogaskerekekre is.
Én az Asist esztergára csináltam menetórát, bár már nem használom amióta van az Arduinós program. Szerintem tökéletesen megfelel ide, de még menetet vágni is elmegy kis esztergákon mint az enyém. A ferde-fogazás sem kihívás. menetóra
Kezdő vagyok a témában, ezért rákerestem a gépedre, és ráakadtam egy oldalra, ahol megvásárolhatóak a doksiai: https://store.lathes.co.uk/print/mt200s28 Nem tudom ez segít-e...
UI: Becs szó, nem lopni akartam a nikneved, nem láttam, hogy van ilyen felhasználó, én meg használom ezt sok helyen máshol is!
Köszönöm az infókat! Több féle fogszámmal is el lehet érni a célt. Azért választottam a 20,21,24 fogszámokat , mert az én gépemen már megvan az óra helye. Ezekkel az átmérőkkel tudom elérni a vezérorsót reményeim szerint. Elég nehézkes a pontos mérés ezért akarom műanyag fogaskerekekkel kipróbálni. A ferde fogazásra én is gondoltam, de annak a legyártása kicsit macrásabb. Ezért kértem 6-8 mm vastag lemezből, hogy ne szoruljon be a menetek közé. Ha jó lesz akkor majd legyártom acélból. Úgyis kell néhány cserekereket készítenem, mert hiányzanak a collos menetekhez valók. Akkor már szívesebben belekapaszkodok az osztófejbe, ha nem csak egy kis munkáért kell emelgetnem azt a dögöt.
TOS-S28-as gépem van, ha valaki tud infót adni az eredeti menetóra kialakításáról azt megköszönném. Nekem gyanús, hogy közlőkerék is lehet benne.
Van itt a látókörömben egy kínai gép ezen is 6 mm-es a vezérorsó.
A gyári menetórájához 14, 15 és 16 fogú kerék való, de sajnos csak a 15 fogas van meg.
Maga a kerék acél, a 15 fogú kerék fejköre ~33 mm, 12 mm széles és a 6 mm-es orsóemelkedési szögnek megfelelően ferde fogazású.
Hátha segítenek ezek az infók.
ab | 735
2022-08-06 13:20:07
[47018]
Köszönöm, a gyári crova szár nagyon tetszik! A régi forrasztottlapkás késszárak anyaga mi lehet? Egy ismerős 160mm tokmánynál használja. Csővel növelt erőkar hossz a T fejen. Ma mutatta, nagyon minimálisan van csavarodva a 10x10mm keresztmetszetu négyszög késszár. Sima elektródával hegesztett a T fej.
Csuhás | 6740
2022-08-04 14:17:53
[47017]
Jó régen ezüstacélból készítettem, vízben edzve, és a túlsó végét melegítve addig visszaeresztve amíg a négyszög a barna és kék határára nem színeződött.
A helytelen főorsócsapágy beállitása és a továbbiakban igy használt gépen a csapágy, csapágyak oválisra kopnak, Egy idő után már rohamosan. Elsősorban ezt az ovalitást mérd ki. Majd a javitása után ha még lehetséges lehet beállitani most már korrekt szakmaisággal.
Segítséget szeretnék kérni! E2N esztergához keresek rajzokat, gépet szeretnék felújítani. De a gyári gépkönyvébe csak pár rajz van, láttam többeknél más fajta összeállítási jó minőségű rajzokat is.
Ezekre nem bukkantam rá vagyis volt egy link de a tulaja már letörölte.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv, Ákos
koppincs72 | 20
2022-06-21 21:32:17
[47008]
Tisztelt Fórumtársak! Segítséget szeretnék kérni a következő témában, E3N-01. Főorsó csapágy vagy csapágyak ügyben lenne kérdésem. Létezhet pl., hogy a főorsó tengely görbe vagy elgörbült, semmi külsérelmi nyom nem látható. Szerintem szorul mikor próbálom üresben kézzel forgatni, de nem minden ponton. Érdekes a helyzet, a gép egyébként jól működik. Nagy fordurdulaton viszont melegszik is szerintem túlzottan. Olajzást ellenőriztem az is jó. Próbáltam a csapágy állítást is, de semmi érdelmeleges nem történt. Mikor rossz egy főorsó csapágy teszem fel magamnak és a fórumtársaknak a kérdést.
Boros56 | 16
2022-06-10 12:16:11
[47007]
Tos 80mm eredeti tokmány eladó. Hibátlan állapot.Sajnos fordított pova nincs meg én is így vettem. Nálam kipróbálható egy Tos esztergagépen. Ár: 28.000Ft.
Boros56 | 16
2022-06-10 11:53:51
[47006]
80mm eszterga tokmányhoz nyers menetsztő tárcsa eladó. ha kérdésed lenne kérdezz szívesen válaszolok.
Nyugdíj előtt állóként, (idén július) igaz nem vagyok esztergályos, de 20 év nyomdaipari múlttal rendelkezem, elektro-mechanikus-ként.(DUPLO, Foldmaster, stb) Csepelen lakom, ott bérelek kis műhelyecskét. Érdekelhet a dolog.
Geocaching.com-on irmatyi -ként ismernek. Elérhetőségem: somoskoimatyas@gmail.com vagy irmatyi@gmail.com Tel +36 30 681 22 75.
Egy régi jó barátom Bp 13. kerületben egy kis, papíripari gépeket javító céget visz. Sajnos meghalt az az idős bácsi aki nála volt forgácsoló. Ezért keresne univerzális bütykölős szakit. E3N, valami hasonló méretű kínai eszterga, egy Tos MN80, egy kis orosz szerszámmaró a géppark, sok szerszámmal, tiszta tip-top műhelyben. Ha valakit érdekelne ilyen munkahely akkor keressen meg és összehozom a főnökkel.
LakEl | 164
2022-05-17 08:30:39
[47002]
Igazából én angol nyelvterületen találkoztam vele elsőre és abból abból lett a magyar "menetszámláló" ami némi eredményt adott a keresésben, így menetórával viszont jobb lett a találat. Lényegében a vezérorsó-fogszám-menetemelkedés közötti össze-függőségekben kellet volna a megerősítés, egyelőre most ez megoldóni látszik, ha mégsem sikerül még jelentkezem. Köszönöm a hozzászállásokat!
Én általában azt, ami a gépkönyvben meg van adva. A márka annyira nem lényeg, a viszkozitást kell kinézni. A régi gépeken Engle- ben van megadva 50 fokon. A neten kell keresni táblázatot, ami megmutatja, hogy ennek mi a modern megfelelője. Pl, ha jól emlékszem akkor az E3N főorsó az ISO VG32 volt. A Nortonra nem emlékszem. Szánkenésre a marónál VG220 at ír, de az esztergára VG46 ot használok.
A mindenhova ugyan olaj dolog általában költség csökkentés miatt van szerintem. Nem akarnak a cégek sok különböző típusú olajat betárazni. És az se segít, hogy sok olajnál a legkisebb kiszerelés 10-20 liter kanna.
Magam sima tescos hagyományos váltóba való olajat használok. Nem nagy igénybevételű, fogaskerekek, gördülő csapágyak kenésére alacsony hőmérsékleten, szóró olajozáshoz több mint megfelelő.
Ki milyen olajat használ eszterga fő orsó házba? Norton szekrénybe?
B.Zoltán | 1722
2022-05-16 14:33:55
[46996]
Én az egyfázisú motorral gyártott ceruzahegyező esztergámon használtam, mert kontrázni nem lehetett, és kikapcsolás után még forgott pár másodpercig, utána az irányváltás is macerás volt.
Szóval menetóra nélkül tiszta kín volt. De ez már a múlt, amióta az Arduinós menetvágó elektronika elkészült.
Menetórára gondol a kolléga. Készítettem a gépemre, de nem használom, évek óta nem kellett fél arasznál hosszabb menetet vágnom, így nem volt rá szükségem. Az enyém ilyen:
Sziasztok! Érdekelne, hogy valaki készített-e már esztergára menetszámlálót? Szeretnék készíteni egyet, és jól jönne egy két ötlet olyantól akinek van már ebben tapasztalata.
Van egy Emco v10 p esztergám lenne egy olyan problémám hogy a keresztszán orsolyának a ,,Diója" Ki van kopva ami valamiféle Spiáter anyagból van! Ezt kellene legyártani bronzból elvileg balos 14x2 menet! Keresek olyan embert aki le tudná nekem ezt gyártani!!
0620/9597349!
Thomas35 | 80
2022-05-03 15:01:18
[46988]
Tisztelt Tagok!
Nagy és kisméretű, hagyományos és cnc gépekkel, vállalom alkatrészek esztergálását, forgástestek, tengelyek, csapok, orsók, egyéb munkadarabok kivitelezését. Alapvetően egyedi gyártással foglalkozom, de természetesen megoldható a kisszériás vagy nagydarabszámú gyártás is. A gépek c tengellyel rendelkeznek, így pozíciófúrások, kisebb marások is elvégezhetők! Korrekt , minőségi munka, gyors határidők. Bármilyen kérdésre privát üzenetben szívesen válaszolok, vagy várom a rajzokat a tamaslajosmezes@gmail.com címre. Anyagfelhasználási tapasztalatom széles skálán mozog, gyakorlatilag a műanyagtól kezdve a nemvasfémeken át a rozsdamentesig. Helyileg Kecskeméten munkàlkodom és természetesen számlaképes is vagyok ha szükséges. Köszönöm hogy elolvastad!
U.i.: Kiváló kollégámnak köszönhetően már az alkatrészek, keretek, anyagok hegesztését is vállaljuk profi technikával, saját jól felszerelt hegesztő műhellyel.
Üdv: Thomas
KoLa | 7595
2022-04-29 20:31:36
[46987]
A 42crmo4-et én ezzel a lapkával nagyolom,simítom.
Köszönöm a válaszokat, erősen elgondolkodtam hogy ér ennyit az egész, de arra a következtetésre jutottam hogy nem éri meg! Nagyon sok a buktató benne és a kérdés?! Ergo nem éri meg!!
szucst | 497
2022-04-29 15:43:03
[46984]
Szervusz,
Ez az ár sok. Az előttem szólók véleményét max kiegészíteném: Ha csak összehányod így, az is 50+ óra és akkor is csak egy elnyűtt kopott géped lesz mondjuk 800 ból… Ha felújítod( ágyköszorülés 100..170, csapágyak 100..300, kis munkaidő 200+ óra, no meg a festés) Kb így számolnék visszafele. HA fogaskerék /bordástengely sérült/hiányzik akkor tényleg el kell engedni. De kosárban egy gép az a piaci átlagárnak max a fele. Max 350 a jelenlegi agybajok közepette is. Vagy hagyd pihenni, kereskedők nem viszik el:)
Már az is kérdést vet fel bennem hogyha szét van teljesen bontva akkor ezt gondolom valaki azért tette mert fel akarta újítani de végül lemondott róla. Ergo valószínűleg van valami baja a gépnek. Saját idődet is számolod összeszerelésre ha valami hiányzik akkor elég nehézkes pl.: speciális csavar anya stb. Az ára pedig ehhez képes szerintem magasnak mondható.
Segítséget szeretnék kérni főleg aki ismeri az Emco v10 p esztergát lenne egy eladó darabokban ami sok kérdést vet fel! Hogy érdemes e bele vágni meg ér e 550 ezer forintot?!! Mindent nem tudok fel tölteni nagyjából megvannak az alkatrészek, de nyilván lehet valami hiányzik.. Apró dolog! Kicsit sokallom de lehet én gondolom rosszul!
drehás | 350
2022-04-22 09:30:55
[46980]
Szevasztok! Elsősorban a szakiktól kérdezem,hogy 42crmo4 60mm rúdanyag átmérőzéséhez milyen lapkát használnak,illetve ajánlanának? Nem simítani,hanem nagyobb fogásokkal. A szakmám vasesztergályos,de nyugger vagyok és csak hobbiból ,és a gépparkom bővítése céljából esztergálok.Forrasztott lapkás késekkel dolgoztunk,ezeket ismerem,viszont a mai nemesített anyagok megmunkálása videóról megtekintve könnyebben elvégezhető ezekkel az új cserélhető lapkákkal. A gyártók oldalain szétnézve elég nehéz eligazodni,és a kisérletek elkerülése miatt teszem fel itt a kérdést ,hogy ki mire esküszik? Választ akár itt is,vagy magánban. Köszönöm ,hogy elolvastad.
pilisiati | 3
2022-04-17 20:54:14
[46979]
Szia,
Van esteleg ehhez a géphez magyar gépkönyv valahol mert kicsit állítani kellene a fő orsón … illetve ha már ott vagyok akkor ha kell fel is újítanánk is.
Dörzshegesztő gépet láttam, ott is két tokmány volt, és az izzás után lett szabadon futó az addig fix tokmány. Két kb 50 es átmérőjű vastagfalú csövet hegesztettek.
Huszár József nemrég próbálkozott a dörzshegesztéssel:
Néha jól jönne otthon fúró hosszabbításra központosan.