Pontosan így van, kösz! "Felfelé" elfér, ám az stl vízszintes vetülete jóval nagyobb, mint az asztalom. Programozóként biztosan meg tudnám írni ennek a rutinját, de nincs időm ezzel 1-2 hónapot szenvedni.
Működik a "Scale Object" funkció, többször használtam már, oda-vissza.
De szerintem @galiba-n ez nem segít. Ő, részenként akar kinyomtatni valamit, mert egyben, nem fér a munkatérbe. Mint egy klasszikus "poster nyomtatás", darabolni az .stl file-t,és utána összeillesztve a kinyomtatott részek.
Ha csak nagyobb méretre akarod nyomtatni akkor a Repetier-ben van "Scale Object" funkció, azzal lehet nagyítani. Én még nem próbáltam, de biztos működik.
.stl fájlt mivel lehet feldarabolni? Nagyobb méretet szeretnék nyomtatni, mint az asztalom, szét kellene szednem 9-16 darabra. Mivel próbálkozzam?
RJancsi | 5809
2018-10-22 17:31:19
[19464]
Így már más a leányzó fekvése, de a "szakirodalomban" mindenhol azt olvasni, hogy a PLA környezetbarát, lebomló műanyag. Ezért akár komolyan is lehetett venni a hozzászólásodat. És mivel legtöbbször hasznos és igaz hozzászólásaid vannak, ezt sem kérdőjeleztem meg.
Nem kell ám mindent komolyan venni... Ha összefüggéseiben olvastok "a PLA gyorsan bomlik", csak egy fricska volt Ferinek, semmi más.:) Arra próbáltam utalni, hogy a Nixie csövek abból a nyomtatott dobozból fognak "kihalni" amibe most beköltöztek, nem pedig a szép fadobozból, ami majd..."egyszer" elkészül.
Törölt felhasználó
2018-10-22 14:59:15
[19461]
Hogy milyen gyorsan bomlik szerintem sok mindentől függ.
Én még csak egy évvel ezelőtt kezdtem 3D nyomtatással, de amiket először csináltam még mindig jók, ugyan úgy használhatók mint akkor. Változást nem látok róluk. A PLA kemény anyag, nem mindenre jó, de szerintem ha jól állítod be a hőmérsékleteket és "normális" körülmények között használod (se túl meleg, se túl hideg, nem túl nedvességes helyen... stb.) akkor amit nyomtatsz azzal nem lesz probléma évekig. Csak arra kell számolni hogy zsugorodik kicsit, na meg hogy mivel kemény, könnyen törhet ha gyengén van nyomtatva.
Köszönöm mindenkinek a választ! Most épp "GEMBIRD" szálam van, méricskélés alapján elég pontos az átmérője. Eddig a nyomtatással sincsen bajom vele, gond nélkül tapad az asztalhoz és egész szép felületek érhetők el vele. Kíváncsiságból nyomtattam egy kutyát ami nem darabokban hanem egyben lett kinyomtatva. Láss csodát, az ízületei mozognak, nem ragadtak össze.
Régebben teszteltem és itt le is írtam a PLA-s tapasztalataim. Én nem tartanék ettôl az elbomlástól, amolyan városi legenda csak. Nem kizárt hogy valami "nagyonkínai" szállal járt egyszer valaki így, de normális szálnál ez nem lehet gond. Nekem bringámon van konzol PLA-ból, volt egy évekig használt szerszámom is amit PLA-ból nyomtattam, és direkt egy rontott tárgyat kiraktam telken a háztetôre egy évre, a színe változott csak meg a nap irányából, de ugrálhatnék rajta most is, nem bomlott el semennyire.
És milyen gyorsan? Lakásban, világos de nem közvetlen napfény mellett? Mert jelenleg PLA-val ismerkedem a 3D nyomtatás szépségeivel, és jó lenne tudni mikor kezdenek elporladni az "alkotások".
Tegnapi és mai termés. Nixie órám ideiglenes doboza.
végyé | 443
2018-10-21 18:58:48
[19448]
Üdv Köszi a tippeket a simplify és az ideamakerral kapcsolatban. Probáltam mindkettővel a manuális alátámasztásokat de valamit nem jól csinálhattam. A plater résznél még mutatta a kézzel odatett alátámasztást, de a szeletelés után már nem az astruktúra volt ami kelett volna. Nem az alátámasztandó felületnélt volt hanem annál kijjebb és csak 1-2 vonallal mutatta hogy ott van valami alátámasztás féle.
Szalai György | 9490
2018-10-21 15:38:16
[19447]
Azt nem tudom. . . Gatya nem kell rá, ott nem nagyon van takargatni valója. Azt a részét elvitte a cica. . . Vagy a tetrahidrofurán?
Ma estefele megnézve az én tegnapi kísérletem maradványait, azt kell mondjam... Szinte ugyanerre a következtetésre jutottam én is a mutatott oldószerrel. A PET palack kupakjában amiben a kísérlet zajlott, hasonló állagú maradványok keletkeztek nálam is a PLA-ból.
Most aztán, lehet kutakodni más irányokba.:(
Köszönöm a pontokba szedett, képekkel is illusztrált összefoglalót.
Előzmény: Szalai György, 2018-10-19 16:41:54 [19441]
Szalai György | 9490
2018-10-19 16:41:54
[19441]
Most azt mondom nem.
1 Átballagtam a szomszédba egy kávéra és kértem 10cm PLA szálat. 2 Óvatosan előpakoltam egy fél üveg THF-et. 3 Beleraktam a pörköltbe a paradicsom sűrítményt. Az üvegébe pedig a PLA és THF került. 4 Másnapra a lé zavaros lett. Valami történt. 5 A darabkákat szétzabálta a THF, de maradt valami kemény, törékeny vázszerkezet. 6 Ráöntöttem a maradék zavaros löttyöt és hagytam lepárologni a THF-et. 7 Az eredmény valami száraz pehely, nem áll össze, érintésre szétporlad. 8 PLA-ból túlélt darabkák is nagyon törékenyek.
Üdv Ismer valaki olyan szeletelőt ahol külön-külön ki lehet jelölni hol legyen alátámasztás?
sastas | 1217
2018-10-18 12:06:26
[19437]
Elég illékonyak is, úgyhogy ilyen gond nem valószínű, hogy lenne 1-2 nap után. A THF hivatalosan a PLA oldószere, a Diklórmetán egy általánosabban és könyebben beszerezhető vegyszer, plexi "ragasztó" vagy PVC ragasztókban is nagy százalékban van ez(azért idézőjeles, mert igazából kémiai hegesztést végez).
Különböző nyomtatós fórumokon sokszor felmerül ez a kérdés, ott ezt meg a diklórmetánt szokták emlegetni.
Aztán valaki belinkeli az adatlapjukat, kiderül, hogy mindegyik mérgező meg rákkeltő... és nem is szabadforgalmú szerek. Persze értem én, hogy óvatosan, hozzáértéssel lehet ezt használni, de mégsem adnám pl gyerek kézbe szivesen az ilyen módon kezelt cuccokat...
Előzmény: Szalai György, 2018-10-17 17:08:34 [19411]
Köszi a választ. Nincs nagy problémám de próbáltam ki egy 3D Touch-ot, nem voltam megelégedve vele, megpróbáltam javítani és teljesen elromlott, vettem egy kapacitív érzékelőt, az jobb volt de nem annyira mint manuális asztalbeállítás. Most vettem egy új 3D Touch-ot hogy kipróbáljam azt is. Tegnap szereltem fel de nem volt időm próbálni, ma este meglátom az milyen. Ha nem jó akkor csinálok piezo lapokkal saját tervemből.
Nekem is Marlin firmware van, azzal semmi problémám nincs.