A képen az 6203 okkal megy . De festékköpőből vadásztam ki L298 ast is , motorral . Azok is frankó ipari cuccok , csak már értéktelenek . Elfüstöltetni azért azok nem fájtak volna annyira Sok butát kérdeztem , de tanultam , az is valami ...
Régebben én is zavarogtam itt, hasonló vezérlővel . Abban is négy végfok van , de két léptetőt visz . Az l297 benne van . két darab . Én sem találtam rendes doksit a vezérlőről , de már lényegtelen is . De tanultam azért míg kibogarásztam valamennyire a működését , arra jó volt . A kép ilyen , csak nagyjából ,hogy miről dumálok
Nézz bele a lelki világába mélyebben és L297-es IC keress. Esetleg ha találsz benne ilyet akkor biztos tud step dir-t A 4 darab L6203 arra enged következtetni, ez 8 Amper fázisáramot tud mivel ez az IC-t DC motor diver-nek használják (Full Bridge Driver) Léptetőhöz 1 pár kell és így tud max 4 ampert. (két pár dupla áram) Amúgy fél lépésnél többet ne várj tőle ha L297 a vezérlője. Viszont nem hiszem ez Pacific Scientific vezérlő lenne. (ezt a típust más gyártó preferálta)
Sziasztok!Elvileg a tegnap felrakott léptetőmotornak ez a vezérlője!Kérdésem a következő!Lehet e számítógéppel használni és ha igen esetleg a bekötése? Üdv Csaba!
Ezekhez ilyen vezérlő volt. A vezérlő nagy rákfenéje, hogy a nyák szó szerint elpárolog a csatlakozó alatt a kis áramok miatt és utána már lépést veszt és egyéb nyalánkságok.
Sziasztok! A képen lévő léptetőmotorhoz milyen vezérlő lenne jó? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv Csaba!
Dakota25 | 622
2017-09-21 10:02:08
[5538]
Rendkívül érdekes lenne egy hirtelen változó terhelőnyomaték mellett elcsípni a mérésben olyan szakaszt, amikor a fejlett vezérlő kompenzálja a terhelésváltozást.
A Leadshine AM vezérlők pedig tudnak lépésvesztés detektálni encoder nélkül ! Sőt erre van kimenete is amivel például le tudja állítani a Mach3 vezérlő programot !
Sikerélményben részesítettel . Ez a beszéd ! Végre ( borítékolom hogy rengeteg embert érint és komoly gyakorlati jelentőséggel bír ) Holnap hívom a Klaviót De biztos más is olvassa amit javasolok .. kis szerencsével még egy jó tali bemutató is kikerekedhetne belőle
) Olyan vezérlő szerintem nincs, amilyet írtam, ami a "következő lépésre optimalizál" - pici beépített időgéppel tudná megtenni. Bocs, csak vicc! - Nyilván két szomszédos lépés hasonló lesz egymáshoz, a pici változásokból a PI hurok+SW "megsejti" a közeljövőt. Miből következtetnek a mai csúcs vezérlők az adott lépés lefutási jellemzőire? Másképpen: Honnan veszik a hibajelet? A pólusfeszültség a forrás?
Biztos olvassa a Klavio Kft. szakembere is az írásodat, részemről semmi akadálya. Egyeztetett időpontban elmegyek Hozzájuk, és egy félóra-óra alatt lezavarjuk ezeket a méréseket. Sőt még egy 3 fázisú enkóderes visszacsatolású léptetős hajtást is megnézhetünk, netán egy AC szervót, mert még az a meglepetés is érhet minket, hogy egy jobb fajta léptetős hajtás leveri az AC szervót pozíció követésben, dinamikában.:)
Érdekes lenne egy MSDD( digitális) vezérlőt és egy ( mondjuk 2-3 Nm es ) motort( akár szabad tengelyvéggel ) tesztelni a Robsy measuring system -mel ( bőven a mikrolépéses tartományban!!) úgy hogy előbb lefuttatjuk az autotuningot .
Szerintem a fórum közönsége ( beleértve a Klavió KFT- t is) bőven összedobná a méréshez szükséges eszközöket.
"Éppen ezért egy ilyen mérés nem igazán azt mutatja meg, hogy milyen "jó" a motor, sőt még azt sem hogy milyen "jó" a vezérlő, hanem hogy a kettő együtt mennyire jól tud együtt működni adott környezetben."
Ezt a kijelentésedet vitatnám a több ezer mérési adat, eredményem, tapasztalatom kapcsán. Nagyon is nagy eltérések vannak a különböző léptetőmotor vezérlők között, ha azonos motoron teszteljük, és fordítva is nagyok a minőségi eltérések, azaz ha egy vezérlőt tesztelek sokféle motorral. Így aztán ezeket a mérési eredményeket összevetve egy koordináterendszerben azonnal eldönthető, mi a nyerő hajtás, és motor kategória. Pont ezen felismerés alapján van az, hogy a komolyabb gyártóknak komplett hajtás láncai vannak, azaz lefedik nem csak a motor/motorvezérlő párost, hanem még a harmadik elemet is a CNC vezérlőprogramot is. Sajnos a hajtástechnika már csak egy ilyen világ, minden összefügg mindennel.
Vannak ilyen vezérlők, sőt, a kínai "DSP" vagy "digitális" vezérlőknek nevezettek nem a régen megszokott egyszerű chopperes áram szabályzással működnek, hanem PI áramszabályzókkal. Vagyis nem egyszerűen egy referenciafeszültséghez komparálják a mért áramot, hanem PI szabályzóhurokkal szabályozzák a motor fázisáramait. A rezonancia csökkentésére vannak trükkök, pl. a szabályzóhurok pólusainak eltolása adott frekvenciatartományban. Ezek némely vezérlőkben állíthatók is egyszerűbb vagy bonyolultabb módon. Éppen ezért egy ilyen mérés nem igazán azt mutatja meg, hogy milyen "jó" a motor, sőt még azt sem hogy milyen "jó" a vezérlő, hanem hogy a kettő együtt mennyire jól tud együtt működni adott környezetben.
Valóban így van, a rezonancia ha kicsit komolyabb szinten elmélyülünk benne, nagyon bonyolult dolog. Neked az nem új információ, hogy ugyebár egy villamos motor legalább egy kéttárolós, csillapító taggal ellátott lengőrendszert képez. Erre szépen felállítható egy differenciál egyenlet rendszer, és ha az adott motor adatai alapján felvesszük a helyes peremfeltételeket, paramétereket, máris ezen matematikai modell kapcsán vizsgálható az átviteli függvénye a különböző gerjesztő, vizsgáló jelek kapcsán. Csakhogy rengeteg az ismeretlen, és így pontos adat nélkül a modell megoldási futtatási eredménye biztosan nem lesz megfelelő pontosságú.
Ezért alakult ki nálam ez a mérőrendszer, mert itt minden azonnal, és gyorsan kiderül, hiszen a mérési folyamat algortimusa alkalmazkodik a motor modellhez, az értékeléskor, diagram szerkesztéskor pedig a valós, nagy pontosságú mérési paraméterek kerülnek behelyettesítésre. A dos pedig "bivaly erős" mérési képességeket (ezért imádom, mert csicsa helyett a lényegen dolgozik) ad a speciális gyors mérési algortimusaimhoz, ami azt jeleneti a gyakorlatban, hogy egy régi P3 800 MHz alaplappal is LPT porton szoftverből megvan a max. 5 MHz-es step-dir küldés lehetősége, és a max. 500 KHz-es input feldolgozási sebesség, P4-nél ez már a duplája.
A rezonancia leghatékonyabb, legegyszerűbb csökkentési módja az egész lépés hanyagolása, és a microstep alkalmazása. Azonban ennek is ára van, a nyomaték kisebb lesz, és az egész lépések közti mágneses mező pozíció és linearitási hibája motor konstrukciótól, vezérlő elektronikától nagyban függővé válik.
Visszatérve a rezonanciához: A legutóbbi grafikonon mutatott egész szép mozgásnál már nincs közel egymáshoz az önrezgési frekvencia és a léptetési frekvencia. Az önrezgés kb. másfél periódusa alatt a rendszer csillapításai szépen felemésztik a lengés amplitúdóját, így már boldogul a léptetés a lengéssel szemben. Nyilván minden lépés egy-egy PID szabályzási történet a maga tragédiáival és sikereivel. A legrosszabb eset az önrezgési frekvencia körüli léptetőfrekinél van. Az önrezgési hullámhossz többszöröseinél -csillapított jellegű- lecsengése miatt kevésbé vészes a helyzet. Nyilván számolható-mérhető az önrezgési freki egy konkrét munkapontra, de a valós berendezések munkapontja folyamatosan változik, ráadásul egész széles határok közt. Félek nem létezik olyan vezérlő, ami két lépés közt átállítja a saját "PID" paramétereit úgy, hogy a következő lépésre optimalizál. Megoldás lehet az extrém nagy önrezgési freki, hiszen mire jön a következő lépés, addigra lecseng a lengés, Vagy épp az extrém alacsony, hogy a görbe alulról simuljon rá az alapjelre. (damper) Azt gondolom, hogy az optimális karakterisztika - egy kis túllövés, felülről simulás - változó körülmények közt nem megvalósítható. Nem csak hobbyszinten.
Törölt felhasználó
2017-09-19 10:42:59
[5521]
Aki személyesen ismer, tudja rólam, semmi bajom azzal, aki nem ért valamihez (én se értek sok mindenhez, nem is szólok bele olyan témékba, ismerem a határaimat), próbálom elmagyarázni több kevesebb sikerrel a tényeket, ha visszakérdeznek. Viszont ha a szakmaiatlansága még nagyképűséggel, alap tételek vitatásával, egyéb hitvány emberi viselkedéssel (ok nélküli besértődés, kötözködés, topikrombolás, ...) is halmozódik, párosul, az súlyos eset szerintem. De tudod írtam már, speciális Hobby CNC PID agyi algoritmusom van már az ilyen esetekre, teljesen nyugodtan, higgadtan kezelem az ilyen eseteket, alakokat. Ettől még sajnos elérik a céljukat, nézd csak meg, hányadik nem is idetartozó bejegyzénél tartunk az értelmes, szakmai diskurzus helyett.
Tibor! Nem vitázom vagy veszekszem. Beszélgetek. Megértelek Téged is, a Te megfellebezhetetlen szempontjaidat is, de megértem a szembenállók érveit is. Ez nem háború. Légy Te is kicsit toleránsabb a más nézópontokkal szemben! Élhetőbb lesz a világ. Régi emlék: Margarétakerekes Robotron írógép kerékforgató steppere el sem indult a margarétakerék tömege nélkül. "Össze voltak tervezve." Ezt itthon, az asztal sarkán, hiányos eszközparkkal és még hiányosabb ismeretekkel nem lehet összehozni. Pedig micsoda öröm, amikor egy (akár rettenetesen rossz paraméterekkel rendelkező) masina jól-rosszul de elkezd működni. Nem kell mindennek tökéletesnek lennie.
Ne állj le egy ilyen alaphiányos tudású, ám topikromboló emberrel szakmailag vitázni, hiszen a nyitómondata is annyira primitív és nevetéséges:
"A tömeg nem számít hobby szinten !"
Láthatod a végeredményt, szétcseszte azt az értelmes, szakszerű gondolatot, szálat, amit Te felvetettél és én meg folytattam egy újabb mérési eredmény linkelésvel, nevezeteses a különböző hajtástechnikák, különösen a léptetőmotoros hajtások rezonancia frekvenciájának a problematikáját.
Pontosan ahogy mondod a megalkuvás a kis pénztárca lényege ! Aki léptetőmotorral kezd az már eleve belenyugodott abba ami van. (szintén ott vagyunk A kis pénztárcánál) Jobb vezérlővel lehet javítani a tulajdonságain, de a léptetőmotor alapértelmezetten rezonál ! Gyengébb vezérlőtől nem kell csodát várni, együtt kell vele élni ! (erre volt pénz hát erre volt pénz, együtt kell vele élni) Vagy le kell rontani a dinamikát, hogy ne legyen káros rezonancia. ("lendkerék" vagy ámerikániasan damper) Ez ellen akármilyen mérnök se tudna mit csinálni méregetéses bohóckodással ha a pénztárca ennyit enged !
Nem tudom mit írt ez a [5512] hozzászólásában mivel letiltottam , de ha a szokásos lejárató kicsinyes szakmaiatlan dumát akkor kérem töröld, ha a nem is ehhez intézett hozzászólásomat is törölted !
Akkor nem jött át a mondanivalóm, tehát a rezonanciára orvosság a "lendkerék" a lendkerékre orvosság a felfutási görbe ! A dinamika 126 rendű hobby szinten, inkább legyen lassú a gép , de biztos mint ugribugrizzon összevissza aztán szétverje az orsókat meg mindent és lépést tévesszen !
Fejezd már be ezt a borzalmas topikromboló, szakmaiatlan, primitív dumádat, stílusodat. Eleve nem is értem, miért nem vagy kitiltva pár hétre az olyan szövegeléseid után, ahol "senkinek" merészelsz nevezni engem, és csak egy mezei kitörléssel megúszod a viselkedésedet 5503-06 között.
A tömeg nem számít hobby szinten ! Iparban sem 10 grammos enkoder üvegtárcsákat forgatnak üresen ezért van a felfutási lefutási rámpa. Sőt ipari gépen ha úgymond 0 idő alatt akarnák felgyorsítani azt a brutális tömeget abból baj lenne. Ezért van iparban az S görbe ami aztán totálisan ellentmond mindenféle ugribugri bohóckodásnak ! Alábbi videó is jól demonstrálja, és képzeld el ezt egységugribugri bohóckodással amit SEHOL nem használnak cnc technikában ! Még a pohár sor is elrepülne a francba !
Így van, az előjelei már megvoltak a 0.5 1/s mérésnél is, hogy itt baj lesz, hatalmas amplitúdójú rezgésekkel terhelt volt a görbe, mondhatnánk hivány minőségű volt itt már a pozíció követése. Ezeknek a méréseknek az egyik célja a sok közül a veszélyes rezonancia pontok megállapítása egy adott motor/hajtás párosnál. Ennél a hajtásverziónál az 5456 bejegyzés képe alapján 0.7 ... 0.8 1/s az egyik ilyen veszélyes fordulatszám tartomány.
A bögre azért egy "veszélyes" jószág, mivel a gyűrűszerű palást kialakítása koncentráltan valósítja meg a nagy J-t, azaz ideális lendkerék. Mivel a Robsy motordinamikai mérés egységugrás vizsgáló jelet alkalmaz, ha a terhelési J / motor J arány túl nagy lesz, sajnos a motor el se tud indulni, egy helyben kezd össze-vissza rezegni. Abban viszont igazad van, a nagyobb motor tengelyre redukált J csökkenti a rezonancia frekvencia értékét, viszont alaposan rontja a dinamikáját a motornak. A rossz dinamikájú hajtás pedig előbb-utóbb lépésvesztéshez vezet.
Mintha sikerült volna elcsípni egy olyan léptetési frekvenciát, aminél a pólusváltás majdnem a létező legrosszabbkor érkezik a saját lengéseit végző forgórész számára. Ez egy elég ronda rezonancia jelenségnek tűnik. Valószínűleg az említett "bögrés forgató" inerciája nem rontana, hanem javítana a kialakult helyzeten, nagyobb periódusidő felé hangolva a forgórész önrezgését.
"Azzal a pár emberrel ne foglalkozz aki támad" Egyáltalán nem volt célom soha senkit támadni a fórumon (nem is az én stílusom) de mint látjuk a kezdő hiába kérdez a mérnök úrtól ő csak a haverokkal áll szóba, a többi neki mind csak .......
Ne is mondd, épp most szenvedek hasonló grafikus ábrák megjelenítésével, sok idő az, mire egy jó kinézetűá, meg mindent tartalmazó, mégis átlátható valamit összehozni, még pénzért csinálva is kínlódás, nemhogy csak úgy szórakozásból.
Amúgy, hogy tényleg szakmai síkon mozogjunk, ezzel a diagrammal sokunkat páros lábbal vágtak volna ki. Semmit nem tartalmaz. Milyen üzemmódban fut a 8825, hol áll a Decay, ami kurvára nem mindegy üzem szempontjából, és mekkora árammal van hajtva. Mekkora feszültséggel? Csupa olyan info hiányzik ami nélkül a diagramod csak sorminta.
Hányadszor írjam le: Ott van, hogy S : 200 a step felbontás a vezérlőn a méréskor. Ettől pedig az teljesen független, hogy az abszcissza tengelynek mennyivel kisebb skálaosztást (microstep-et) választok. Egy a lényeg, hogy a feltüntetett step mértékegység pontosan kiadja egy 1.8 fokos alapszög lépésű motor szögpozíció értékét, ha beszorozzuk vele a microstephez tartozó szögértékét. Ez pl. 40 db 1/8-os microstep esetén 9 fok, ez is világosan ott van.
Komolyan mondom, ilyen triviális dolgon rágódni már huszadszor ez kiborító, amikor ez ezred rangú kötekedő értetlenkedés ahhoz képest, amit az egész mérés mutat és tanít nekünk.
Ha a válaszok felét válaszadásra használnád kioktatás helyett, a fele időd felszabadulna... Erre nem gondoltál?
Az jut eszembe rólad, hogy amikor valaki egy kéretlen reklámlevélre dörgedelmes válaszlevelet fogalmaz másfél oldalon keresztül, kikeresi a jogszabályt, abból idézget, eltölt vele 15-20 percet az "X" vagy a "DEL" gomb fél másodperces megnyomása helyett. Próbáld ki, ha nem kioktatod a népet, hanem a kérdésre válaszolsz tizedannyi terjedelemben, neked is több időd marad.
Akkor sárgával az X tengelynél mi az 1/8 step? Csinálj akkor egyértelmű ábrát, grafikont. De hidd el, nagyon sok energiát megspórolhatnál, ha magyaráznál is egy kicsit. Hidd el teljes jóindulatból mondom.
"Nem egyszerűbb lenne -akár paint-el- kijavítani azt a vacak grafikont, mint azt az apró hibát/hiányosságot másra kenni?"
Te most pont azt a hibát követted el, amit írtam válaszként az előbb Andrásnak.
1. Nem "kenek hibát", ezt a te téves értelmezésed, minősítésed rám. 2. A téves értelmezésed kapcsán ráadásul el kezdesz nekem te is plussz feladatokat adni, amikor mindez fölösleges, és írtam, se időm, se energiám, se semmi...