A THC up/down bemenet is ugyanúgy azonnali reakciót biztosít (Legalábbis UCCNC, ill. mach3 és UCxxx mozgásvezérlőkkel.), hiszen a jelek közvetlenül a mozgásvezérlőre csatlakoznak és a mozgásvezérlő hajtja azokat végre azonnal. Szóval nincsen különbség végrehajtási idő szempontjából.
Átrágtam magam a fellelhető doksikon és ez lett az eredmény:
Az Up/Down kimeneteket használva, az ív létrejöttét jelentő "Ark OK" jelet, valamint, emelést "Up" és süllyesztés "Down" jelet kapcsolni.Pl: a Mach3 vagy Linux a Z tengely magasságát lehet közvetett módon befolyásolni, így jön létre a folytonos ív és magasság.
2. A Step/Dir kimeneteket használva, "Step-Dir" TTL jelet generál, mely közvetlenül és gyorsan nyúl bele a Z tengely mozgatásába a motor meghajtón keresztül.plazmavágó fej magasságát, az ív folytonosságát. Ez a megoldás szoftverfüggetlen és azonnali reakciót biztosít! Nagyságrendekkel pontosabb. A nagy gép gyártók ezt használják. A Neuron THC még egy progit is készített amiben mindenféle anyaghoz profilt lehet menteni és csak ki kell választani a megfelelőt az optimális vágás biztosítására. Ezt kell megfizetni.
CNCdrive | 449
2019-03-28 10:11:35
[2892]
Igen, a Proma THC 150-et használtuk mi is évekig, klasszul működött is a plazma gépünkön. Ma már azért nem használjuk, mert amikor költözött a cég akkor eladtuk a plazma gépet és azóta még nem csináltunk új gépet...
De miért nem jó az a thc ami nekem is van és akciósan láttam már 28000-ért is .Elég jó kis szerkezet és tud közvetlen step jelekkel léptetőt vezérelni .
Persze, berakhatsz egy fesz. ellenállás osztót két ellenállásból, némi vedő diódát, egy harminc Forintos dupla komparátort ablakoló kapcsolásban és hozzá egy száz Forintos potméterrel állítod a referencia feszültséget. Az UCCNC elintézi a többi dolgot, mint például a gyújtás utáni THC vezérlés késleltetést. Emiatt az említett egyszerű áramkörrel is megoldható a THC vezérlése. Persze nem lesz olyan komfortos mint mondjuk a NeuronTHC...
Szerintem meg jobb a programon keresztül használni a THC-t . Sokkal több opció lehetséges így mint ha léptető vezérlőn keresztül vezérelnéd a z tengelyt . A z magasságát meg nem kötelező nézni ha nem akarod viszont a THC-t menet közben bármikor kikapcsolhatod .
Nekem épp ezért színpatikus a step/dir. Nem zavar be a programba, minek nekem azt tudni, hogy hol emel, hol süllyeszt és azt kijelzőn látni? Nem akarok mindent látni, csinálja magától a dolgát a háttérben, ahol kell, mindentől függetlenül!
THC up/down jobb abból a szempontból, hogy látod a Z tengely koordinátát a szoftverben és tudod is állítani, ha nincs THC vezérlésben a gép. Step/dir rendszerben a THC vezérlő generálja a jeleket, szóval az UCCNC nem fogja tudni a Z koordinátát. A step/dir rendszerű THC vezérlők inkább önálló THC vezérlésre valók, amikor szoftver gyakorlatilag nincsen, mondjuk egy PLC vagy egy rendes kijelzés nélküli számítógép vezérel.
UCCNC-vel jól működik még a NeuronTHC, ami se nem fel/le jeles se nem step/dir-es, hanem etherneten csatlakozik a számítógépre és pluginon keresztül csatlakozik az UCCNC-hez. A THC gyártó cégnek saját képernyő szett-je is van az UCCNC-hez, ami a videón látszik. Egy videó erről:
Szia! Nekem nincs thc-m de step dirt nem hinném hogy küld, hiszen az ütközhetne a vezérlővel. Szerintem üres bemenetre kötve fel kell konfigolni. MACH3-ban láttam ilyen opciót.
Sziasztok UCCNC-vel működő plazmavágót használó és thc vezérlést használó felhasználók véleménye érdekelne melyik thc vez a jobb ha a thc vez up-down infót küld a cnc vezérlőnek vagy a STEP-Dir közvetlen vezérlése a thc vezérlővel?
Csikarc | 5045
2019-03-20 22:20:54
[2878]
Az angol nyelvűt letöltöttem magamnak és fordítgatom is magamnak de gondoltam rákérdezek hátha valaki többet tud nálam .
Nem tudom milyen vezérlő, de ha valami pid ami figyel, akkor előfordulhat hogy a túl nagyra vett hiszterézis is elviheti rossz irányba a dolgokat. Nem emlékszem hogy van e szkópod otthon, esetleg érdemes lenne megnézni hogy tényleg stabil e az ivfesz, ha igen , de mondjuk próbára akkor is ha nem állítsd 1V ra, vagy akár fél voltra, nagyon finom rezgést kellene csinálnia, de ha jó a pid akkor gyönyörűen fixen állnia kellene... kíváncsi vagyok!
A hiszterézisen belül nem kellene mozogni a fejnek , ezért is "tekertem neki oda" ... a 10 V-ot , hogy látványosabb legyen a hiba .De mint írtam az ívfeszültség szinte állandó 86 V .Inkább én néztem el valami beállítást .
Nem úgy van,ha túl kicsi a hiszterézis annál jobban mozgatja a fejet le-fel.Nekem 3-4V-nál jó. De a THC feedet is le kell venni 15-20 ra ha nagyon fűrészelne.
Mintha úgy lenne, hogy minél nagyobb a hiszterézis, annál nagyobb lengéseket csinál, minél kisebb annál kisebb elmozdulásokra is gyorsan reagál, tehát én azt gondolom le kellene venni 1V környékére. Gondolom így 1V al ha más nem folyamatosan nagyon finomakat mozgatva követni kellene a lemezt neki. De a másik esetben, kialakul egy túllövés majd azt igyekszik követni, a vége az hogy lesz egy folyamatos oszcilláció, mert túl messze vannak a szélső értékek
Használ valaki a gépén THC3T-01-est ? Most az újonnan vásárolt fúvókák tesztelgetése közben vettem észre , hogy a fej folyamatos hullámzó mozgást végez fel-le holott a magasság nem indokolná ezt . A thc 86 V-ra van állítva és tartja is ezt az értéket (10 V a hiszterézis ) .Valamit elrontottam a beállításnál de nem tudom mit .
frob | 2329
2019-03-14 08:18:00
[2863]
persze hogy gányolás, írtam is hogy nem szép a vágás, csak kényszer megoldás, ha az embernél nincs fűrész, de a 5-10mm es laposacélt akkor is el kell vágni 350A nál meg már mindegy milyen a karakterisztika :D
A lényeg nem csak a sok amper, hanem hogy ne legyen eső jellegű a karakterisztika mint a normál bevont elektródás hegesztésnél. Régi, komolyabb hegesztőgépeken volt is ilyen kapcsolóállás.
De gányolás az biztos, mint ahogy előttem is írták többen.
hát nem csak a vastag pálca a lényeg, de az a vágás elég ocsmány lesz egyébként, szóval a lényeg hogy legyen mögötte delej bőven... van nekem egy frankó 3F 350A hegedálóm ( ha kell valakinek 95e ért odaadom, de vagy 150kg) no azzal az öntvénytömbről a felesleget, pillanatok alatt olvasztottam le csak maxra állítottam mint Marty Mcfly a doki erősítőjét :D
Csak ez van . THE-300-ast meg szoktak hirdetni néha olcsón .2X20 kW már gondolom keresztbe-hosszába szétvágná a 30 mm-es lemezt az asztallal együtt ...ha lenne akkora teljesítményű vágófej hozzá .Hozzáteszem a közelembe egy komolyabb cégnek 600A-es plazmavágó cnc gépe van !Vajon milyen betáp kell hozzá ?
Én meg ennek az ikertestvérét keresem ezerrel ( THE-300) . Ebből 2 darabot sorba kötve , 3 teljes hidas egyenirányítással már komolyabb gépet tudnék építeni . Áttekercselni drága és nincs értelme .
Sőt , régen egy Hetra SVE 200-ast is átalakítottam próba gyanánt úgy , hogy szekunder tekercseit egyenként egyenirányítottam és puffereltem majd a 3 DC kimenetet sorba kötöttem . Sajnos még ennél a megoldásnál is kevés volt az üresjárati feszültség így el lett vetve mint ötlet .
Annyit javítok ,hogy egy trafó szekunderei sorbakötve , ezek szerint nem egyértelműen írtam . Két trafó már nehéz és nem is hálózatbarát . Nem gondoltam áttekercselni , csak a kivett sönt helyén marad bőven hely , sajnos a kilemezelés gondolom nem megy ,mert a vasmagra tekernek közvetlenül szerintem ,nem utólag belemezelt . Írták mennyivel gyújt a lidlis ,megnézem mindjárt . Csak egy ötlet egyébként ,érdekel , de nem akarom beleásni magam ,most .
Én is úgy gondoltam , de az nagyon kevés és sok menetet kellene még plusz rátenni . De itt a fénykép amin egy kínai hegesztőgép szekunderét tekercseltem újra . Ennél is 270 v ill. 320 V a szekunder fokozat és kb. 20 A-ert tud .