Értem én!!! De én még abban az időben tanultam hegeszteni amikor a kerek fuvókás Toldi volt a vágópisztolyok csúcsa, és a patronokat nem is ismerték!!! Vargával tanultuk a hegesztést és sohasem döntöttük romba a tanműhelyt!!!
Lenne egy képed/linked az MMG X11-ről? Mert amit én találtam azt nem használnám PB-hez. Főnököm is vett egy "mindentudó" hegesztőkészletet (tanulóknak kellett az okításhoz), de nem olvasták el a tájékoztatót, hanem a nagy nevű kereskedőre hallgattak! Aztán rám haragudtak amikor "mosolyogtam"!!! A mindkét gázhoz passzoló "öszvérek" nekem nem jönnek be! Vagy ez, vagy az de még nem találkoztam olyannal, ami mind a kettőnél kifogástalanul teljesít. El kell fogadni, hogy a PB-s hevítésnél sokkal nagyobb felületet kell melegíteni ahhoz hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet. Lényegesen nagyobb a fej átmérője mint az acetilénnél. Még mielőtt bárki is elkezdené, hogy "de vágni is lehet PB-vel", szögezzük le: vágáskor elégetem az anyagot, hegesztéskor csak megolvasztom! A patronokat nyugodtan szereld le egy próba erejéig. Feltételezem, ha nagy durranás után sziszegő-fütyülő hangot hallassz, akkor nem elszaladsz, hanem villámgyorsan zárod a palackokat!!!
MMG X11 készletet használok keményforrasztáshoz, Oxigén és Propán gázokkal. Főleg klímát,hűtőgépet csináltam eddig, de volt már hogy réz hidraulika csövet kellett javítani vele, ilyesmik. 26x1,5os rézcső és alatta.
A markolathoz van gyári 0-1-2 méretű Prop. égőszáram, ezeket használom.
Igazából 2 kérdésem lenne, ami lehet összefügg.
1. A markolat oxigén állító csapja nagyon érzékeny. Ez azt jelenti, hogy egy nyolcad fordulatot se kell hozzá nyitni. Nagyon könnyű elfújni vele a lángot olyan érzékeny, viszont a nyolcad fordulatnál kb. el is éri az áramlás maximumot, onnan hiába nyitom tovább, nem jön több gáz. Az Oxigén már 4 barra van állítva, a propán 0.5-re. Azért vettem ennyire fel az oxigén nyomást, hogy át tudjon jönni elegendő belőle, amit kíván a propán, merthogy propánból már 0.5bar-on is több mint elég át tud áramlani. Nyilván minnél nagyobb teljesítményt szeretnék a gyors melegítéshez.
A rendszerben új 6.3mm-es tömlők vannak(kb 4 méter), és GCE BaseControl új reduktorok.
A Nyomásokkal van valami gond, vagy minden markolaton ennyire érzékeny az oxigén kezelő csap? Ez csak azért gond, mert azt vettem észre, nagyon kevés a különbség a látszólag jó, és a tényleg jó oxigén beállítás között, csak a hangján hallani épphogy. Ellenben ha kevés az oxigén, 16mm és felette szinte sose melegszik át a cső rendesen, pedig látszólag jó a láng beállítása.
2. A reduktorok és a rájuk szerelt 3 funkciós visszacsapás gátlók gyakran cicergő hangot hallatnak, amikor áramlik rajzuk a gáz. Ez mitől van, és normális?
Nekem sem tanították, nem szakmám csak önképzésen vettem részt.19 évesen elmentem dolgozni a Közmű és Mélyépítő Vállalathoz. Ott megkérdezték, hogy tudok-e hegeszteni. Bátran válaszoltam- IGEN! No akkor ott a barilla és toljad magadnak! Akkor kezdtem el a lakatos szakmát... a többit meg hasonlóan később.
Érdemes ebből levizsgázni, ez már nem a hobby kategória, Láttam és hallottam is már egy-két meredek dolgot, itt a fórumon is lánghegesztésből, lángvágásból.
Sokan fel fognak még robbanni. Az van, hogy addig amíg az elkövető robban, addig semmi baj, de ha más áldozat is van, az már szomorú.
Köszi, na utána lesek... de mostanában többnyire idő gondjaim vannak.... és pont a szépségekre nem jut idő, mint pl ilyen elektronikát készítsek, pedig van mellettem stm32 panel is de lassan ellepik a porcicák :D
természetesen érdekel, és utána is fogok olvasni, így vagy majd egyszer csinálok egy nagyon tuti gépet, vagy ezek alapján tudok választani egy nagyon jót amivel azonnal dolgozhatok...
mert mint mondtam nem sokat hegesztek, évi 5-6 15kg tekercs huzal ha elmegy, de azért ez már egy kis gyakorlatot, ha ezen valami "csoda" masina még javít öröm és boldogság
Mert? Te nem tudod elképzelni hogy lehetséges? Gyári külön adapterben természetesen nem létezik mert mint írtam változtatni kell az alapfeszültségen is. De egy hobbistának soha nem létezik akadály!
"el tudjátok mondani az impulzusos miért jobb vagy az hogy csinálja hogy jobb mint a szinergikus," 1- Normál trafós gép is lehet impulzusos. 2- Kis áramoknál is lehetséges az "aprócseppes" anyagátvitel. 3- Nem szükséges az aránylag vékony huzal használata az aprócseppes anyagátvitelhez. 4- Bizonyos beállításnál (egy impulzus-egy csepp esetén!) lehetséges a "csepp" méret szabályozása ( persze ez nagyon bonyolult). ....de majd a szakértők kiegészítik a hozzászólásomat.
Az előző hozzászólásokhoz , a 20 éves gyakorlathoz , általában feltétel a befektetett 20 év Ma töltettem 30 kg CO2 gázt a 40 literes palackomba , igen kedvező áron ,hivatalosan . A cseretelepi mizériáról még csak nem is hallottak . Erre egy darabig nem lesz gondom . Miért nem írom hol ? Hát megszereztem a húszéves tapasztalatot . Sok hasonló lehetőségemet tették már tönkre , ezt még szeretném megtartani a pár visszalévő évre . Egyébként már többen közzétettük a lehetőséget .
Csikarc | 5045
2020-12-07 09:46:42
[2533]
Amennyiben értesz az elektronikához (márpedig az eddigi hozzászólásaidból az jött le nekem, hogy értesz hozzá)akkor nyugodtan megtarthatod a Trakis gépedet és inkább fejleszd tovább. Semmit nem veszítesz vele ha beépítesz a gépedbe egy impulzus egységet. Annyi, hogy az impulzus hegesztés valamivel magasabb feszültség tartományban dolgozik mint hagyományos.Viszont kis pénzből megoldható a fejlesztés és a sikerélmény öröme is megérintene.
A szinergikus gép nem fog helyetted megtanulni jól hegeszteni, nehéz az előnyös tulajdonságait kihasználni. Viszont-ellenben az impulzus hegesztőgéppel sokkal jobb eredményeket érsz majd el mivel ( feltételezem) általában olyan hegesztési tartományokban (80-220 A) fogsz dolgozni ahol rövidzárlati cseppátmenet miatt látványos minőség változást érzékelnél impulzusos hegesztés használata esetén.
Valami olyan gép kellene ami ami segít a hegesztésben, mivel nem tanult szakmám, de kénytelen vagyok sokat tolni... most trakiszos 3F géppel nyomom, jó jó, de láttam már szebbet is nálam gyakorlatlanabb embertől jó géppel...
Nem tudom hogyan tudnék hozzájutni egy ponthegesztő vezérlőhöz. CEA WS 3000 AC típus érdekelne. Valakinek van ötlete vagy tapasztalata ilyen vagy hasonló vezérlő egység beszerzésére?
Jo idje en is hasonlo gepet keresek, csak valahogy mindig mas viszi el az arat. Most pedig mar en is inkabb impulzusost vennek, csak arra tovabb kell sporolni. Amiket en neztem, az a BLM Power PULS 3200 490000Ft, a IWELD 320 Coolpulse 553000Ft es a Alfaweld PT MASTER 315 502000Ft. Ezeknek szerintem van kistestvere.
Sziasztok gondolkozom hogy venni kellene egy szinergikus masinát... 3F 180-280A közötti max terhelhetőség főleg Co vagy corgon amivel használnám, nem szükséges dupla görgős előtoló...
van valakinek ilyesmi gépe netán munkahelyen dolgozik ilyesmivel?
mennyiért lehet szerezni már egy normálisat? újban gondolkoznék elsősorban, amelyekbe eddig belefutottam azok a milcsit ütötték, sajna egyenlőre ennyit nem tudok rá költeni...
szóval ha tudnátok ajánlni esetleg bevált típusokat MIG hegesztéshez azt előre is köszönöm! R.
sufnituning | 3465
2020-12-05 08:02:09
[2518]
Most csináltam egy hasonló műveletet 0,5 mm saválló 1 mm-es társával össze impulzussal és nem égett meg, nem volt csisza. 42 amperrel, de a gépek közt is van különbség.