A HF gyújtóegységet már az elején tüzetesen átvizsgáltam,egy dolgot találtam ami aggasztott.A tirisztor G lábán kb,0.8V impulzus van szkóppal mérve.Ezt egy kicsit keveseltem mivel az adatlapján min.2.5V gate feszültség van megadva.Miután megbizonyosodtam róla,hogy kialakul a nagyfeszültség ezzel nem foglalkoztam többet. Jó lenne,ha ki tudnám próbálni másik munkakábellal a gépet,de eddig nem találtam rá lehetőséget!Mivel ez a gyárilag hozzávaló munkakábelja,azt gondolná az ember ez nem lehet gond.
Szia! Nem értem,hogy lehetne ott feszültség!A pilot diódái + engednek át és a test(+) diódái is + egyenirányítanak.Tehát mind a két szál pozitívon van akkor ott egymáshoz képest nem lehet feszültséget mérni.Rámértem azért multiméterrel és analog műszerrel is kb.0.5s-ig (kb. 15-20V)éppen csak kimozdult a műszer mutatója le se lehetett normálisan olvasni,a mérővezeték szerintem vmit összeszedett.Próba lámpával semmi nincs rajta.
Kiszedve átmértem a kondikat és a 2db VDR-t.Kapacitásra jók és ellenállás mérővel nézve nem vezet át egyik se.Az lenne a tuti biztos,ha ki tudnám cserélni,mert feszültség alatt nem tudni ,hogy viselkednek.
Én is gondoltam a kondenzátor vagy varisztor hibára de végül elvetettem magamban mert ha megöregedett a varisztor akkor eldurrant volna az pedig biztosan látható szemmel. A kondenzátor zárlat esetén is füst lenne a végeredmény mert a pilot fesz magasabb mint a plazmavágó alapfeszültsége... ami cca. 220-230 V.
Szia! A pozitítív test és a pilot között is tudnod kell feszültséget mérni. Mivel a test egy megcspolás és erre van rá ültetve a pilot fesz.Ha nincs itt feszültség,a szaggatott vonallal jelzett áramkört nézd át. Mert vagy a kondik v. a varisztor zárlatos ami egyen porenciálra hozza a testet és a pilotot.Ha más hibát nem találsz.
Igen, U57-es a becsatoló tekercsem és az amit a videón láthatsz. Trafós gépeken könnyű kísérletezni, nagyon elrontani nem is lehet csak a Control box-hoz ne nyúljál.
A gyújtás teljesítménye azért számít. Érthetően egy nagyobb távolságot nem csak "átütni" kell mert az nem elég . A HF-es szikrán keresztül fel kell híznia a pilot áramnak úgy, hogy közben a levegő áramlása eltorzítja-megnyújtja az ívhosszt.Előfordul, hogy az egyik pisztollyal tökéletesen gyújt egy gép egy másikkal viszont egyszer sem. Ami nekem van az egy kicsit túlzott teljesítmény, egy Fronius AWI-s hegesztőgép 120 W-os teljesítményű HF-es gyújtó egysége. Én is azért cseréltem le az eredetit mert nem volt stabil a gyújtás és egy CNC gépen ez nem előnyös ha gyakran kimarad. De a lényeg: ha van pilot áramod (jó az a 15 A, nekem is kb. 8-9 ohm-os a rezisztorom csak nagyobb 380 V a feszültség) akkor a HF gyújtás teljesítménye amit változtatni kell. Lehet, hogy elgyengült valami. Sajnos nem néztem meg a HF gyújtásodról a rajzot amit közzétettél de hamarosan pótolom.
Komoly lett ez a nagyfesz gyújtásod.Sorkimenő (U57) magra tekerted,vagy nagyobb keresztmetszetűre? Hát ha sikerülne megoldani ezt a gyújtási problémát,akkor megcsinálnám én is ezeket a kiegészítéseket hozzá amit ajánlottál.
Próbáltam a levegő nyomást változtatni egészen 3-8 bar-ig,de semmi eredmény sajnos.Volna még vmi ötleted mit nézzek,próbáljak meg?
Nekem ilyen HF-es gyújtó van a gépembe szerelve, brutális teljesítménye van. Az eredetit kidobtam belőle. Annyit viszont hozzátennék a dologhoz, hogy a géped nekem azért nem tetszik mert hiányolok belőle egy ferritmagos fojtót ami nem engedné a nagyfeszültséget az egyenirányító diódák felé ill. egy nagyfeszültségű ( 6-8 kV-os)kondenzátort amivel összekötném a pilot vezetéket negatív-elektróda vezetékkel. Én legalábbis így csináltam meg a gépemen. De majd leskiccelem.
""5-ös pinjére (negatív,pilot)" Ebben kijavítanálak,ha nem bánod." - persze, semmi gond csak elírás . Egy polaritáson nem lehet az elektródával.Gyakran előfordult mikor a HF-es szikra teljesítménye kicsi volt és a pilot fáklya nem tudott kialakulni azaz "hideg" volt így a HF szikrán keresztül nem tudott "felhízni" a pilot ív. Az is előfordul, hogy a levegő nyomás magas de szoktak gyári gépeken olyan megoldást alkalmazni, hogy két mágnesszelep van beépítve párhuzamosan csak az egyik amit indításnál kapcsolnak az fojtással van ellátva így biztosabb a gyújtás( pld: Cebora Prof gépek).
Mekkora Z iranyu mozgastartomanyban mukodik a gepetek?
myk | 28
2019-11-25 20:14:05
[3083]
Szia! Átvizsgáltam a pilot kört,minden jó, 325V a pilot feszültség. Korábbi hsz-ba írtam,hogy a MAIN és a PILOT ARC mágneskapcsolók kb.3s-ig vannak behúzva. "5-ös pinjére (negatív,pilot)" Ebben kijavítanálak,ha nem bánod.Jobban megfigyeled a 3db pilot dióda bekötését,pozitívot egyenirányít,tehát a pilot + lesz.
Lepróbáltam a HF BOX működését is,ahogy írtad szikraközzel.Az is megfelelően működik.A Trigger kapcsoló megnyomásától számítva kb.1s-ig adja a szikrát.
A levegő nyomás mennyire befolyásolhatja a gyújtást?Van rajta egy vízleválasztó meg nyomásszabályzó órával,de elég leharcolt állapotba van.Az óra nem is jól mér meg a szabályzó se igazán úgy szabályoz ahogy kellene szerintem.Ehelyett megpróbálok majd nézni másikat egy próba erejéig.A minimum nyomás megvan mert letiltaná a vezérlést a nyomáskapcsoló,kipróbáltam. A reed relé elég hozzáférhetetlen helyen van,majd le kell bontani az elején,ma nem volt időm rá,talán holnap.
Még annyit tennék hozzá, hogy a reed relét ellenőrizd le mert az alapján is vezérli a Control box a pilot mágneskapcsolóját (de lehet még a boxon belül plusz időzítő ami korlátozza a pilot bekapcsolási idejét). Bár nem írtad, hogy a mágneskapcsoló mennyi ideig van bekapcsolt állapotban.
Nem tudom mit is mondjak. Igazából a Control box-on kívül ez egy egyszerű szerkezet. A pilotot könnyű ellenőrizni úgy, hogy a centrál központi csatlakozóra (negatív pont)és a 5-ös pinjére (negatív, pilot) rákötnék egy 2X230 V-os (60 W-os izzók)próba lámpát. A HF-es box működését is könnyű ellenőrizni úgy, hogy a becsatoló tekercset a bemeneténél megbontod, azaz megszakítod és a másik oldaláról (ami a negatív kimenet) egy tömör szigetelt rézdróttal visszavezetném a bemenet másik kapcsára úgy, hogy ott 2 mm-es hézagot, szikraközt hagynék. Amennyiben jól működik a HF-es egység akkor ott szikrának kell megjelenni. Más, az OPEN LOOP valószínűleg a 300V-os varisztor nyitófeszültsége lehet... gondolom én de majd egy hozzáértő szaki megmondja.A NOZLE SAFE SWITCH valószínűleg rövidre zárták mert a legtöbb plazmapisztoly úgy van megoldva kapcsoló vagy Trigger és a NOZLE SAFE SWITCH érintkezői sorba vannak kötve így elég a munkakábelben egy kéteres vezeték a vezérléshez ill. a kapcsoláshoz....szerintem. De majd valaki kijavít ha nincs igazam.
Az előző hozzászólásomba lehet nem egyértelmű a kérdésem.Tehát adott a gép rajza,ezen van feltüntetve a pilot szál és + közt feszültség (OPEN LOOP VOLTAGE DC 280V).Nálam itt nem mérhető semmi. A pilot szál és az elektróda(-) közt tudok mérni emlékem szerint kb.250V-ot.EZ a pilot feszültség?
Azért kérdeztem,hogy szerinted a rajzon jó helyre tüntették fel ezt a feszültséget?
Még egy észrevétel a munkakábel bekötésében a rajzhoz képest.Az 1-3 pont állandóan rövidzár,még akkor is ha a biztonsági védőkupakot eltávolítom.A NOZZLE SAFE SWITCH-et sorba kötötték a vágó(TRIGGER_1) kapcsolóval.Rajz szerint az 1-3 pont közt kellene legyen a biztonsági(NOZZLE SAFE SWITCH) kapcsolónak.Úgy gondolom ez a bekötésbeli különbség nem okozhat gondot!
Rövidebben- 280 V körüli pilot feszültséget mindenképp mérned kell! Mert ha pilotod nincs akkor hiába van HF-es gyújtásod nem lesz indító fáklyád...ezért lehetett "véletlen" plazma íved ha a kupakot-sapkát hozzáérintetted a testhez.
Sok minden nem teszik nekem bár az alapkapcsolás megegyezik egy átlag egyszerű plazmavágó működésével. "de ebből csak az egyik van meg.Az elektróda és a + közt,ez mérhető is,- ez jó ami azt jelenti, hogy a plazmavágó működőképes csak gyújtás és pilot kell neki.A "pilot arc ontactor" mágneskapcsoló ha működik és a diódák jók valamint a 12,5 A-es biztosíték nincs megszakadva és a 8,8 ohm-os rezisztor is jó akkor mindenképp kell lenned pilot áramnak... jobban mondva pilot feszültségnek mert áram csak akkor lehet ha létrejön az ív.Ezt a kört mindenképp ellenőrizd le.Amúgy az én gépem is majdnem megegyezik a működési elvben DE... be van téve a HF BOX és a egyenirányító diódák közzé egy ferrit magos HF-es szűrő ami megakadályozza, hogy az egyenirányító diódákra nagyfeszültségű AC jusson illetve 2x3 kV-os kondenzátorral átkötve a gyújtókör ill. a pilot áramkör és így alakul ki az egyszerű gyújtókör. Ez így tökéletesen működik.
Szia! A HF gyújtás tirisztoros.Lerajzoltam,küldöm azt is meg csináltam egy pár szkópos mérést a HF panelon. A pilot áramkör diódáit kimértem jók. Most kint van a munkahelyemen a gép nem tudom megnézni,de úgy emlékszek a pilot feszültség DC250V az elektródához(-) nézve.A rajzon van megadva két OPEN LOOP VOLTAGE DC 280V feszültség,de ebből csak az egyik van meg.Az elektróda és a + közt,ez mérhető is,a másik a pilot szál és a + közt mutatja a rajzon ez nincs meg.Úgy gondolom a rajzon nem jól van feltüntetve,mivel mind a két szál pozitívon van ezért itt egymáshoz képest nem lehet feszültség,csak a pilot és az elektróda közt.Neked erről mi a véleményed? Másik pisztollyal nem próbáltam,ez gyárilag a sajátja és még új is.Azért leellenőríztem a centrál csati bekötését,ok. A control box HF OUT kimenetén emlékeim szerint DC 6V van analog műszerrel mérve és kb.1s-ig van jelen.A MAIN és a PILOT ARC mágneskapcsolók 3s-ig vannak meghúzva.Hétfőn tudom megmérni az a biztos. Köszönöm,hogy foglalkozol a problémámmal! Üdv. Miki
A "HF BOX" pontosan mit takar? Tirisztoros vagy "trafós" szikraközös? A pilot áramkör diódáit kimérted egyenként? Mennyi a pilot feszültség? Más típusú plazma pisztollyal próbáltad ? A centrál csatlakozó is talán máshogyan van bekötve neked mint a mai centrál csatlakozók többsége- de fejből nem tudom, utána kell néznem.
Sziasztok! Lehet nem épp ide való a kérdésem,mert nem építéssel hanem javítással kapcsolatba kérnék segítséget.A javítandó gép Migatronic PDX 85 trafós HF gyújtásos plazmavágó. Az előélete nem ismert,munkakábel nélkül került a mostani tulajdonosához.Vásárolt hozzá gyári új munkakábelt,de nem gyújtja be vele az ívet egyáltalán.A centrál csatlakozó aljzatba a pilot(5) érintkező be volt csúszva és összeolvadva,cseréltem de semmi változás.A vezérlés úgy tűnik jó mert működik minden funkció a levegő mágnesszelep,nyomáskapcsoló,mágneskapcsolók... A HF BOX megkapja a bemenő tápfeszt(kb.250V) és a vezérlő panelról a kapcsoló impulzust.Optocsatolót tirisztort teszt áramkörbe megvizsgáltam jók.A HF trafó szekunderen a nagyfeszültséget glimm+feszosztóval néztem,megjelenik kb.1-1,5s-ra.A glimm lámpás ellenőrzés mennyire hiteles? Az elektróda és a fúvóka közt nem vettem észre ív képződést,áthúzást.Próbáltam a pisztolyt a munkadarabhoz közelebb tenni (kb 1-3mm) néha áthúz a fúvókához,de nem minden egyes kapcsolásnál.Egyik ilyen próbálkozásnál 1-2másodpercre begyújtott az ív. Munkakábel és a pisztoly nem szakadt,kimértem. Tudna valaki ezzel kapcsolatba tanácsot,instrukciót adni mit tudnék még megnézni rajta? Köszönöm előre is! Ui:a HF BOX rajzát letisztázom és azt is felteszem
Én használtam már jó kis szervo, a korabeli Yaskawákat igencsak kenterbe veri.
Nagyon fontos, hogy "A" jelölésű legyen a vezérlő ez való általános felhasználásra. A B-s az buszos kommunikációjú
PA13-as paraméter, 5. fejezet 15. oldal.
Ha nyitott kollektoros meghajtást használsz- ez a legegszerűbb- akkor kell egy-egy tranyó a step/dirhez a 24 V-os szintillesztéshez.
Jellemzően az ilyen leírásokat először el kell olvasni háromszor, aztán kétszer visszafelé. No nem azért, hogy megtanuld, hanem hogy tudd mit hol keress benne. Tudom, hogy 690 oldal....
Köszi a válaszokat! Bár most akkor nem tudom mi van. Robsy szerint nem tud step/dirt közvetlen, én azt hámoztam ki,hogy kell ez a QD75D konverter, Svjek szerint semmi nem kell. (Ez utóbbi lenne a legjobb természetesen). Robsy, Ez egy olyan cucc épp amiről írtál: step/dir to cw/cww Ezt közvetlen a szervó erősítőre küldené a jelet?
Svejk, Hol találtad a leírásban a step/dir bemenetet? És melyik az? Jó lenne, ha így megoldható lenne, akkor tudnék segíteni haveromnak megmozditani a mechanikát.
KÖszi!
svejk | 33126
2019-11-11 18:38:56
[3070]
Nem kell hozzá semmi, a QD75p helyett lesz a Mach3/UCCNC/linuxCNC, vagy egyéb step/dires mozgásvezérlő.
Ez a hajtás az I/O signal bekötési rajza alapján nem tud step/dirt fogadni, de két ÉS kapuból és egy inverter kapuból tudsz ilyet készíteni, amivel a S/D jeleket CW/CWW jelekké tudod konvertálni.
A másik kérdés: van-e hozzá konfiguráló, beállító programod? Anélkül nehezen tudod felhasználni, beállítani a plazma mechanikára.
Köszi! Kicsit túrtam még a sok száz oldalas könyvet. Szervó erősítő pdf Ezeket találtam, szóval ugy látom pozíció vezérelhető is, de egy QD75P pozíció vezérlőn keresztül. Amibe nem tudom,hogy lehet step/dir jelet küldeni. Bár azt sem, hogy ilyen modul vane azon a gépen. pozíció vezérlő
A szervo vezérlőnek utána kell nézni milyen jelet tud "fogyasztani". Step-dir elég általános. Mach3 vs Uccnc egy vallási kérdés, kb ugyanarra való mindkettő. Ha találsz olyan közös "nyelvet" amit tud a szervo vezérlőd és az általad választott vezérlőprogram is, akkor nem kell egyéb, csak a kettőt be kell konfigurálni. Ha már van ac szervo szetted akkor nem váltanék léptetőre.
Én Marógépre trettem plaszma pisztolyt így egy módostott postprocesszorral használtam a Mach3 marógépvezérlőt de Mach-nak is van plazmavezérlője.
Magasságkövetőt én mindenképpen tennék a gépre, mert a lemez sosem sík...
Talán ez a legjobb topic a kérdésemre. Egyik ismerősöm építene egy plasmavágó gépet, nem sok elektronikai hozzáértéssel. Adott egy ipari x-y mechanika, mitsubishi as servokkal vezérlőkkel. motor: HF-KP43 (3AC 0102V 2.9A) 400W hozzá a vezérlő: MR-J3-40A. Az lenne a kérdésem, hogy mit használtok vézérlésnek? Mach 3 / UCCNC vagy más alternatíva? Esetleg egy arduino cnc shield-el, vagy kínai mach3 vezérlő, amit kb 2500-3000Ft-ért adnak? Ezek tudják vezérelni az AC szervókat? Vagy érdemesebb lenne léptetőre váltani?
Köszönöm! Üdv, Péter
dosalaszlo | 260
2019-10-20 08:14:50
[3064]
Tiszteletem
Ahogy a képen is látható külön zártszelvényeken nyugszik a kád amely a vázhoz képest menetesszárakkal pontosan beállítható és van 50 mm (250-300mm) lejtése is. Valamiért nekünk nem működött a kimosatás
Már nem lehet megoldani, de az egyik oldal vagy inkább sarok felé lejtősen kellett volna kiképezni az alját. Megfelelő nagy leürítő nyíláson át az utolsó szem salak is kimosható lenne a tálcából.
Értem! én egy tálcarendszert terveztem a rács alá tenni ami felfogja a kifújt anyagot, így akár naponta is üríthető, a víz itt is 300mm körül van, az 1500x2500-as asztalban. Akkor nekem rövidebb gumikesztyű is elég lesz:)
Sajnos a rács egyben nem kiemelhető. Folyóvízzel mosatva leeresztéskor a gép 1/4 részére lehet terelni azt a hordónyi vagy szűk tonnányi salakanyagot így "csak" 10 rácsot kell kiszedni. Ami a tisztítást illeti, mi igencsak túlméreteztük a vizes részt (200-300 mm mély) így elég pár havonta kitakarítani. Cserébe mélyvízben kell turkálni a kis rozsdamentes darabokért. A tűzrács mérete kb. 1600 x 3500 mm így nehéz is lenne egybe kiszedni és a merevsége se tenné lehetővé.
Jól néz ki! Mennyire nehéz ezt tisztítani? Úgylátom kiemelhető a tűzrács, egyben van, vagy részekben? Hogy megy ez? víz leenged, rács kiemel,trutyit' kilapátol? Érdekelne a gyakorlati része mert, van egy hasonló vizes asztal félkészen, és még nem késő kicsit változtatni a tapasztalatok alapján.
Kicsit elhalkult a topik Szűk 1 év használat után átalakításra került a tűzrács a gépemen. Az eredeti az 1. képen látható mely kevésbé volt hegyes, egyenes és 10 mm-el a víz felett volt. Az új rács az ív miatt nem lötyög és merevebben áll emiatt az egész. A meredekebb hegyek miatt nehezebben találom el a csúcsát, pláne hogy íves Ja és kb 2 mm-el van magasabban mint a víz szintje. A füstöt is jobban nyeli és kíméli a víz a rácsot. Ez pár óra használat után igen jó megoldásnak tűnik.
Üdv László
borvendeg | 372
2019-10-07 15:56:11
[3056]
Ha valakinek van a lidl-ös plazmavágóból és nem kell neki, egy barátom átvenné!
Van olyan plazmavágó amit karbantartunk, hogy közvetlen hajtja a Z tengelyen lévő fogaslécet a léptetőmotor (1Nm) semmi áttétel. Ha vészstop-ot nyomunk tesztelésnél akkor a Z tengely lassan lemegy. (Kb 5-6mp.) A fej feltámaszkodik a lemezen. (semmi gond nincs vele) UCCNC fut a gépen. Vészstop visszaállítása után Home All. Minden tengely Home pozicióba mozog. Először a Z (felső végállás) mert úgy van felkonfigurálva.