A két gombra nincs szükségem, kompresszor motor az alany. Még egy kérdésem lenne, amire nem találom a választ. Van az árambeállító alatt egy "class 5-10-15-20-25-30" választó. Ennek mi a szerepe?
A motorvédő önnmagában nem alkalmas a motor védelmére mivel nincs saját nagyáramú megszekító érintkezői. Ezért kell hozzá egy mágneskapcsoló ami probléma esetén le tudja választani a motort a hálózatról, a rajz alapján.
1. Igen, ha a mágneskapcsolód 230-as 2. A 3UL22-vel amolyan ÁVK-szerű védelmet lehet csinálni 3. S1A nyitó gombbal tudod kikapcsolni a mágneskapcsolót és ezáltal a motort 4. S1E záró gombbal tudod bekapcsolni a mágneskapcsolót és ezáltal a motort. Ezzel párhuzamosan kell a K1E, hogy öntartás legyen. 5. Nekem úgy tűnik, hogy igen
Segítséget szeretnék kérni motorvédő bekötésében. Siemens 3RB12 típus, a rajzát csatolom. Az a kérdésem, hogy a piros jelöléssel ellátott mágneskapcsolót a 96-os csatlakozási pontra kell kötni, miközben a 95-ös pontra egy fázist kell kapcsolni és a mágneskapcsoló másik sarka nullára megy? A 3UL22 jelölésű tekercs mi célt szolgál? A rajzon lévő S1A és S1E kontaktusok feladata?
Csak maga a motorvédő relé áll rendelkezésre. Így működőképes vajon?
Köszönöm!
picur | 1713
2020-10-29 20:11:08
[45282]
Mezőfalva környékén lakik valaki fórumtárs ha igen akkor kérem privátban keressen meg, köszönöm.
L Tom | 154
2020-10-27 20:37:33
[45281]
Üdv Urak!
Tud valaki segíteni Labview programozásban?
Van egy ilyen eszközöm és kíváncsi lennék, hogy tudom e az általam kigondolt feladatra..
Köszönöm mindenkinek aki elmondta az ismereteit/véleményét. Szerintem is a hiba konkrét okát kell beazonosítani (az újonnan bedrótozott lakásban kezdve) méréssel, átvizsgálással aztán megszüntetni és nem egy kertásással egybekötött kétes sikerű kábelcserével kezdeni.
Timár László | 244
2020-10-27 08:20:51
[45279]
A tetőtérbe négy ablakot kellett beépíteni. Az elöl levőt a ház hátuljára tették, ott is fejjel lefelé, a kerekablakot úgy rakták be, hogy a külseje volt befelé. Aztán szóltunk, és kijavították.
Ugyan az a szomszéd felújíttatta rendesen a házat albérlőknek . Központi fűtés ,gázkazán . A padlástérben vitték a gerincet szigetelve , valami ötrétegűvel , mondtam ne engedje de megdumálták . Hát egyszerre volt hideg és egy takarékos albérlő , aki lezárta a lakásának a fűtését . De jött az olvadás hamar ,egy hét múlva kiengedett Ugyan ez a ház , egy fürdőszobában a lapradiátor eleje melegedett csak . Ki kéne mosni ,légteleníteni kapták a tanácsokat . Odacsalt valahogy , fejvakarás ,én hozzá nem nyúlok ! Na jó megtapogattam a csöveket ,a visszatérő a melegebb (ez igazán csak felfűtés közben érezhető ) Hát rendben visszajöttek a szerelők és valahol a padláson megfordították a csöveket . Meg kell mindenkiben bízni , de először azért azt nézem át amiben benne voltam mielőtt nyilatkoznék .
Hasonló történetem nekem is van ablak(ok)ról, csak annyival extrább kivitelben, hogy ott még az ablakkilincsek is kívülre kerültek. (nem vicc, -én magam is láttam- sokan a csudájára jártak mikor híre ment a faluban)
Én mindig jóhiszemű vagyok. El szoktak hívni az ismerőseim felülvizsgálni. Szeretem, ha ott van a kivitelező is. Egyenként szoktam bebizonyítani a kivitelezőnek, hogy újra kellene gondolni az egészet. Nem szoktam belemenni semmilyen vitába. Ezek miatt nem is vállalok lakossági munkákat.
Találkoztam már zárt, csavaros fedelű dobozba(csatári) szerelt áramvédő kapcsolóval, ami fejtetőn volt beszerelve a TS sínre.
Az ávk billentyűje át volt fúrva egy ~2 mm-es fúróval. A lyukba cukorspárga kötve, a spárga vége ki volt vezetve az ávk alatt, a doboz oldalán fúrt lyukon. A spárga végére, seprűnyél darabból farigcsált golyó is volt kötve.
Amikor leoldott az ávk, a billentyű felrántotta a spárgát, a fagolyó meg...hangosan koppant a doboz oldalán. Ez volt a hangjelzés a dolgozónak...menni kell meghúzni a spárgát, hogy tudjon tovább dolgozni.
Boldogult anyám megbízott egy kőműves brigádot, hogy a nappalijában cseréljék ki a régi kapcsolt gerébtokos ablakot hőszigetelt kétszárnyúra. Ki is bontották a régit, gondosan berakták és körbefalazták/vakolták az újat. Az első ablaknyitásnál le is zuhant mindkét keret, mert fejjel lefelé rakták be a tokot. Ez még a régi "ráakasztós" diópánttal szerelt fa szerkezet volt.
Tavasszal hozták be a 3 fázist a házunkba, együtt a 3 fázisú napelem rendszer telepítéssel. Az addig egy fázisú mérőszekrényben 3 kismegszakító volt egymás mellett, értelemszerűen a 3 fázis szét lett osztva közöttük. Ezután kezdődtek a bajok. Eddig nem volt fi relé, most lett, de egyből leoldott. Néhány kötődobozt ki kellett kopogtatni a házban, mert akik építették, gondosan levakolták és lefestették az összeset. Azóta keresek vállalkozó kedvű villanyászt, aki az egész(!) házat átvezetékelné. Néhány gyöngyszem...
lovas gyula | 1874
2020-10-26 21:02:30
[45270]
Mindig úgy gondoltam, hogy a "mundér becsülete" csak a fegyveres testületekre vonatkozik. A mai világban a vill. szerelésnél felkentebb szakmák is végezhetnek becstelen munkát buntetlenül.
Pár éve áthívtak a szomszédba hogy csak lekapcsolt automatánál van áram . Kis fejvakarás után mondtam fordítsák már vissza azt az elcseszett automatát . Végzett villanyszerelő szerelte . Magamban sem bízom , nemhogy másban
Nemrég szembesültem hasonló állapotokkal hozzá sem nyúltam , csak megkerestem a baromságot amit összekontárkodtak ,hogy legalább az olvadó biztosítékot ne verje . De beszélgettem én a szolgáltató embereivel hasonló témáról . Nincsen távolban lebegő föld ,mert föld sincsen igazán . Négyvezetékes a rendszerük ,és csak az érték javítására kérik a helyi földelés kialakítását , a lakásoknál a mérő alatt választják szét a védővezetőt a nullától . Hogy tudna rossz fele folyni hibaáram az újonan ,szabványosan szerelt rész fele ,nem értem .
Nem olyan biztos az. Abban az esetben lehet igazad, ha hagyta volna úgy a rendszert ahogy van. Fi relét már láttam saját csomagolásában is leoldani. De abból indulok ki, hogy a villanyász tisztességes munkát végzett.
„Az alatta lévő lakásba új lakó költözött és áttúratta az egész lakás elektromos hálózatát. Kapott új fogyasztásmérőt és egy szép új FI relét is, ami viszont rendszeresen leold.”
Ott lesz a kutya elásva, a frissen felújítottban. Nem kell a többieket zaklatni/háborgatni.
- Nem tudom milyen szabályok vonatkoznak ide, hogy felülvizsgálat legyen és rendesen legyen megcsinálva. Véleményem szerint még egy normál lakás vagy családiházat is besorolnám a kötelező felülvizsgálatok alá. Abban az esetben, ha nincs rendbe akkor nincs villany se. - Pénz nem számít. Mindenkinek magának kell meghatározni , hogy mennyit ér az élete.
- Az , hogy a mérő alatt mi van ahhoz ismerni kell az egész hálózatot.
Nem néztem pontosan utána de úgy emlékszem, hogy a "MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány 411.3.3. kiegészítő védelem" foglalkozik vele. Tipikus hiba ilyen házakban, egy lakás meg van csinálva "rendesen" a többi meg életveszélyes csak a tulajok nem vesznek róla tudomást. Lehet lebeg az a föld a távolba ahol a végpontok össze vannak kötve. Vagy valamelyik lakásba "test" zárlatos egy készülék (nagy a szivárgó áram) és nem megfelelő irányba csordogál ez a hiba áram. De már láttam olyat is, hogy mosógép "csipet" és az isten barma összekötötte a vízcsővel, hogy leföldelje. A szomszédot meg a mentő vitte el (zuhanyozni akart) mert a vízvezeték sehol nem volt bekötve az EPH rendszerbe. Szerintem mindenki lekapcs és egyesével át kell vizsgálni minden lakást.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-10-26 18:14:33 [45259]
jani300 | 12257
2020-10-26 18:55:33
[45260]
Alvállalkozö cseréli a mérőket , és max a plombával foglalkozik . Aki újraszereltetett ,keresse meg a hibát ,biztosan nála van . Nemrég tettem fel képet egy legalább ötvenéves lakáselosztóról , ott is új óra van előtte ,a lakásba be se mennek . A főldkábelek szerintem is valami közös PE sínre mennek az elosztóba , (Lánykorában földelősín lehetett). A szolgáltató szerintem csak komoly életveszély esetén avatkozik be , Ha bövítés vagy valamiért kizárták a fogyasztásból az más ,akkor világvége , mindent szabványosra kérnek .
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-10-26 18:14:33 [45259]
Rabb Ferenc | 4361
2020-10-26 18:14:33
[45259]
Tisztelt Aktív Villanyász Urak!
Egy közeli barátom egy 12 lakásos (3 lépcsőház) társasházban lakik a másodikon. Az alatta lévő lakásba új lakó költözött és áttúratta az egész lakás elektromos hálózatát. Kapott új fogyasztásmérőt és egy szép új FI relét is, ami viszont rendszeresen leold.
A magukat hozzáértőnek tartók (pl közös a képviselő és egy villanyász barátja) kijelentették, hogy ennek az az oka, a lakások pincéiből a kb 20 méterre lévő garázsokba menő földkábelek a bűnösök merthogy biztosan azok egy közös földponthoz csatlakoznak...
Megoldás: minden lakó fektettessen le új földkábelt és szereltessen fel FI relét. Meg különben is rövidesen cserélni fogják a a lakások fogyasztásmérőit és akkor úgyis kötelező mindenkinek a FI relé beszereltetése.
Vélemény??? Kérdés: mikor kötelező a FI relé beszerelése?
Köszi a válaszokat
Csuhás | 6722
2020-10-26 14:18:10
[45258]
Nincs valakinek a kínai dro-hoz mellékelt leírásnál részletesebb leírása angolul vagy magyarul? Esetleg valami youtube oktató videó a témában? Elég sok dolog van aminek a működése nem világos számomra.
GPeti1977 | 368
2020-10-26 13:37:39
[45257]
Jó ötlet, vékony tekerccsel könnyebb tekercselni, igen van a forgórészben mágnes, a gerjesztés hasonló mint ami az autókban van.
Egyébként így párhuzamosítva négypólusú tekercselés az ,csak rossz a horonykiosztása . Fordulat- frekvencia összefüggése igazolhatja vagy cáfolhatja az állításom . De szólít a kötelesség , megélhetés ... Szívesen beszélgetek erről egyébként ,érdekelt mindig is ez a téma is .
Az a párhuzamos kötés szerintem úgy nem jó ! Szembe dolgoznak a tekercsek , ha felrajzolod a hornyonkénti áramirányokat nem alakul ki a két homogén pólus ,szerintem ,így első ránézésre .
Az eredeti rajzod alapján csillag kötése emlékszem a generátornál . Ha azt átkötöd deltába már van 230 voltos vonali feszültséged , nulla nélkül . A gerjesztésbe nem megyek bele mert nem tudom hogyan oldják meg . Remanens mágnesességgel felgerjedhet akár , ha a generátor háromfázisú tekercselése környékéről veszik a gerjesztést ,akkor is így tud csak felgerjedni . De mindha említett volna valaki kis a forgórészbe épített állandó mágnest , a gerjesztés biztos indulására . Ez engem is érdekelne ,de csak érdekességként . Az Orosz ipari méretű generátorok nem használtak ,külön dinamót , a Magyar gépek igen . Antal Gáborral régebben váltottunk itt pár szót a vasúti kocsikon alkalmazott generátorról , ahol egy kifordított körmöspólusú generátor adja egy tengelyre építve a gerjesztést ,mindenféle kefés kapcsolat nélkül .
Ha a 01-16 hornyokból kijövő tekercsvégeken elbontod az összekötést , szerintem az úgy jó , onnét levenni a kijövő feszültséget és akkor soros kötése lesz a tekercseknek . De mitől lehet olyan érzésem hogy tesztelsz ?
Az egy fázisra egy másik megoldás amit elkezdtem, hogy nem 230V ra tekerem meg a tekercseket hanem 132V ra, így a két fázis között kapnám meg a 230V ot, hasonló rendszer mint a japán 3x200V ipari hálózat ahol nincsen nulla csak 3 fázis meg földelés, így egy konnektoron is a vas 2/3 része ki lenne használva, illetve nem kellene gerjesztőtekercs külön mert azt 3fázisú egyutas egyenirányítással nyerném a csillagponthoz képest (kb 160V DC), amúgy is kell új szabályzó elektronika mert az sem jó.
Értem, milyen bekötést ajánlanál hogy egy fázisú generátor legyen? Igazából ez lenne a cél. A múltkor készítettem egy próba tekercselést néhány menettel, - a mellékelt képen hogyan -, az izzó világított a számított feszültség is közel volt a mérthez, meg szkóppal nézve közel szinusz jel volt, ez így mennyire lenne optimális? A be nem rajzolt hornyokba menne a gerjesztő tekercs.
Itt egy egyfázisú kétpólusú tekercselés készítéséről egy videó . Mondjuk ez nem generátor . Az egyfázisú generátor tekercs elrendezésére én is kíváncsi lennék . Kihagyják e egyszerűen a segéd fázist vagy hogyan oldják meg . És nincsen dedós alámondás hozzá az kifejezetten tetszik .
Ez így senni ! Emlékeztethetne egy körmöspólusú generátor tekercselésére , de erre kár elpazarolní a drága tekercselő huzalt ! Néz utána a tekercselések fajtáinak , póluspárok kialakításának a fordulatszám , frekvencia összefüggéseinek . A tekercselő huzalok zománc szigetelésének egyik oka hogy kisebb helyet foglal a szigetelés . De hőtűrés , hőleadás és egyéb szempontok is vannak , ne akard ezt megreformálni . Az előző rajz egész jóra sikerült , ez a mostani ahhoz képest katasztrófa ! Gondolom még mindig 3000 percenkénti fordulattal hajtanád . Egy tanács , az áramirányokat jelöld nyilakkal a hornyokban , és akkor meglátod kialakulhatnak e a szükséges gerjesztő mezők a mágneses póluspárok kialakításához . Tekercselésről szóló könyvbe belenéztél már ?
Persze készítettem egy egyszerű sablont meg befűztem a szálakat csak rosszul fogalmaztam, mivel vastag a huzal így nehezen lehet igazítani, illetve venni kell hozzá 4kg huzalt plusz szigetelés, a tanulói munkadíjammal is vagy 40ezer forint amiért egy ilyen aggregátort használtan már majdnem lehet kapni, igaz ugyanígy alu tekerccsel, de nem is ez a fő gond hanem az impregnálás hiánya miatt is kidörzsölődik a szigetelés, a közös hornyokban sem volt plusz szigetelés. Viszont lenne egy ötletem, hogy sablonnal készítek vékony többeres huzalból tekercselést és ezt fűzöm be a hornyokba, tehát minden szomszédos horonyba megy egy tekercs, ezeket az ábra szerint kötöm (csalóka mert egy menettel rajzoltam), szerintem ezzel ugyanazt kapom mint a másik fajta tekercseléssel csak kb harmad annyi huzal (kisebb belső ellenállás) felhasználásával. Egyébként a bldc motorok is hasonló tekercselésűek.
Hát ezt bizony nem értem . Kétpólusú tekercselés , hosszúak a tekercsfejek . Nem lehet önkényesen változtatni a horonylépést . Nem "bedugdosni" kell a tekercseket hanem "besodorni" . Érdemes lenne keresned videókat , biztosan vannak .
Az a gond hogy annyira nem vagyok ügyes hogy 3kg rezet ilyen kis helyre bedugdossak. Nekem ami feltűnik hogy egy menet hosszon csak 20% hosszon van gerjesztve a huzal. Mi lenne ha a szomszédos hornyokba tekerném a huzalt, nem tudom érthető e. Próbáltam de csak úgy férne el ha több vékonyból tekerem.
Egyébként a piros-narancssárga lehet jól rajzolva . Így kötve lehet egyforma tekercseket berakni . A másik kötésnél forgatni kéne a tekercseket , az a nagyobb hibalehetőség . A tévedés jogát azért fenntartom . Nyolcvan körül olvastam ki oda vissza egy tekercselő könyvet többször ,de már azért az rég volt .
Ez már majdnem ! A póluspárok áramiránya is jónak tűnik elsőre . Viszont az L1 párja másként van kötve mint a másik két fázis . Ez már sima háromfázisú motor tekercselés is lehet .
Köszönöm ,ma nyitva voltak , de megint nem volt . Viszont a varázsszó működött ! Az OM szám hallatán mégis csak lett ... A forgalmi sem segített ... 1600 pénz a négy , nem voltam a boltban ,csak telefonos segítséget nyújtottam . Ja , minta is volt a tulajnál de hiába . Legalább nem szól a telefonom 5 percenként mióta kicseréltem , Ezennel nyugdíjba vonultam , befalazom még a kaput is ...