Régen létezett tökéletes megoldás csak el lett felejtve. Ha sütött a nap akkor a fotószintézis, ha esett az eső akkor a víz növesztette a füvet. A ló lelegelte és mech energiává alakítva elhúzta a kordét ahová kell. A ló ráadásúl ujratermelte saját magát, tehát 10 évenként nem kellett új lovat sem venni. Télire elrakták a füvet--így tárolták az energiát. Környezetszennyezés semmi nem volt. A nagy hidegben télen a lovak befűtötték az istálót...nem költöttek gázra sem. Ha feltámadna egy mondjuk ezer évvel ezelőtti nomád és körűlnézne csak bámúlna hogy ezek a hülyék mit kínlódnak, szenvednek itt, és hogy hazavágtak mindent.
Az osztárok a tárolást úgy oldották meg, hogy éjjel (vagy a mikor nem kell az energia) felpumpálnak vízet a hegyre... és ha kell leengedik... Persze a Fertőparton ez nem megy... Nekünk akkor most kellene felfedezni a "rúgós" tárolót De a lényeg, hogy van az akkumulátoron kívül is élet!
Varsányi Péter | 11584
2007-06-10 12:55:00
[13]
Lassan kell szerintem forognia... és nagy lapátokkal? Mint a nagyoké? De ellenpáda az amcsi western filmekben... a sok kis lapátú... azokat persze nem villanytermelésre használják...
n/a (inaktív)
2007-06-10 12:48:00
[12]
a szlovák-osztrák határon is van egy pár tucat, én is megfigyeltem, hogy szélcsendben is forog... a napkollektortól biztos tobb áramot tud kitermelni és abszolut szélcsend nagyon ritkán van és este is mukodik.. ha szétszámolod 365 napból legalább 300 napon át mukszik, a napkollektor pedig max. 100-150 napot mehet...
OFF: Ezen a levlistán volt már ilyesmiről is szó, házépítőknek majdnem "kötelező" Építész lista
Motoros | 5070
2007-06-10 12:39:00
[10]
A közelünkben volt egy mg üzem és a kazlakat befújással szárították egy kb 2 m átm tölcséres szerkezettel aminek a szűkebb részén volt egy propeller. Ez a szerkezet üzemen kívűl a földön feküdt a sok ócskavas között és bármikor arra mentem elég sebesen forgott, közben szinte szélcsend volt. Mindíg csodálkoztam rajta.
... nálunk nem tudom milyen magasba tehetem, de nem hiszem, hogy valaki a magasság miatt belémkotne, inkább a hangja miatt...
Kis szélben nem lehet nagy hangja, nagy szélben meg úgy is a szél hangja elnyomja. Azt is olvastam, hogy féket is szoktak rászerelni, nehogy túlporogjon, egy ilyen lapát, ha elszabadul....
Itt ausztriába a határ mellett "profiból" rengeteg van... állítólag fékezni is kell őket! De röhely semmi szél szinte és mégis forognak! A csapágyazás is fontos lehet... mert az SKF könyvben olvastam direkt ehhez fejlesztettek új csapágyakat... persze azért mert nehéz kicserélni őket...(az igazinál)
Varsányi Péter | 11584
2007-06-10 12:27:00
[7]
Az sem mindegy hol van... mindenhol nem lehet alkalmazni... A törvény szerint "csak" max. 6 méter magasba teheted... Erről mit tudtok?
Meg a hangja se legyen nagy... ne legyen olyan érzésed mintha a helicopter leszállóban laknál...
Ahogy nézegettem a dolgokat, a komolyabbak mind váltóáramúak. Egy "szeles" fórumban olvastam, hogy ilyenrol (#1) megy az egész háztartás, végképp nincs rákotve a hállózatra. Csak azt nem írta, hogy hogyan internetezik, vagy tévézik szélcsendben...
"ferdeszemu" szélgenerátor készen 50ez. ...olcsó, de a minoség is csak olyan...
Varsányi Péter | 11584
2007-06-10 12:19:00
[2]
Hát akkor megnyitottam, mert látom hogy mindenhol megy a téma... Én nem sokat tudok a szélgenerátorokról...de világhobby most a készítése... Itt Sopronban is van néhány szélenerátor...kinai import kb. 200.000 Ft-ért lehet kapni valahol...(elég kezdetleges... de ez van...) Napkollektort már szereltem... az udvar világítása megy nálam róla éjjel... télen-nyáron... 50W-os cella - szabályzó - akku... 2000 db Led-del... Nagyon jól eső érzés kinézni a kertbe és minden világít ingyen!!! (Persze a szomszédok az hiszik, hogy lopom a villanyt... Szereztem nagyon meleg fehér színűeket... de a csúcs a zöld! Minden bokorban van egy! A sárga ledek a házba beleépítve körbe... ez az összeállítás adja a "legmelegebb" hatást! Csak egy piros egység van egy kőben... az is jópofa.... a kertitóba epoxival kiöntöttem őket és... A kékeket találjátok ki, hogy hová tettem... Ha gondoljátok csinálok majd képeket... A panelek és a technika CNC-vel kszült!
Linkeljetek írjatok! A szélgenerátor miből jobb? Egyenáramú vagy váltóáramú motorból? Fontos a jó töltés és tárolás is! Minél kisebb vesztsséggel! Ez sem egyszerű! (persze nálam sima olcsó autó akku van... de jó!)