Szép estét! Van nekem egy ilyen lézer diódám. Erről el kell távolítani a saját lencséjét hogy gravírozni lehessen vele?
Kicsa | 1245
2017-11-22 07:59:05
[13386]
Nem súlyoztam le. Viszont,nincs olyan hirtelen hőbevitel,úgy 35-40 fokos lehet most a radiátor,napközben. Szerintem,ez pont jó egy kíméletes szárításhoz. Egyébként,az alkatrész kb 100x130 mm befoglaló méretű, LV3-as rétegelt nyír lemez. Ha kicsit vetemedik,az sem olyan nagy probléma,a maszatosság jobban zavar. Tegnapi nap száradt,este levettem. Ma reggel ismét felraktam,este pedig készítek egy próbát.
sziasztok talán ti szoktatok ilyesmit csinálni, és jobb helyre írom ide, szóval optimalizáló szoftvert keresek ami a kész alkatrészeket felpakolja vágáshoz, de akár több darabot is, úgy hogy lehetőleg minél jobban kihasználja az alapanyagot
van e valami bevált cucc erre?
előre is kösz! R.
Törölt felhasználó
2017-11-22 02:07:36
[13383]
Sajnos azt a programot nem ismerem. Szabad felhasználású, vagy kulcsos? Ha, nálam is működne, küld át a progit, megnézem Emilcímem az adatlapomon, a nevem alatt.
Az biztos, a kijelöléssel van a gond.
Én átalakítottam a lézereimet Mach3 ra. Így biztosan azt csinálja amit szeretnék. Sok problémám volt a hozzáadott programokkal.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a segítségedet és válaszodat! RDworks 8 amit adtak hozzá. Nem tudom azt hol lehet beállítani,mert elvileg a vágást, gravírozást külön állítom a "fóliáknál",ahol a színeket és a munka fázisokat i belehet állítani. Most is próbálkoztam vele,de valamiért folyamatosan amikor a kis "keretek" gravírozásához ér, rögtön elkezdi folyamatosan gravírozni a felületet,mint felül is látszik a felirat fölött a két vízszintes vonal. Tehát valamiért a "kereteknél" kezdi ezt... Néztem több videót és ez a mélyebb folyamatos gravírozás olyan mint amikor 3D grafikát kezdenek gravírozni, csak nekem elindul és ha nem állítom le mindent leéget a felületről, amit addig készítettem.
Ha jól értem, akkor, az a gondod, hogy gravírozás utáni körbevágáskor ismét rámegy a gravírozásra is. Ha így van, akkor a vágásra, és gravírozásra kijelöléssel van a gond. Valószínűleg a gravírozandó rész is hozzá van jelölve a vágandóhoz. Ezért megy rá arra is. Válaszd külön a gravírozást a vágástól. Milyen programot használsz?
Szia! Köszönöm a válaszodat! A képen látható a probléma. Amennyiben nem állítom le, végig megy így és szinte "kimarja" a felületet. De csak akkor ha a vonalak közel esnek egymáshoz vagy több vonal van...
Az se biztos, hogy a radiátoron szárítás jó lesz. (persze, nem tudom lesúlyoztad-e a lemezt) Az egy oldalról bevitt hirtelen hőtől, vetemedni fog a rétegelt lemez.:(
Az ajtó körben,nem zár tökéletesen. Ahol a kábelek kitalálnak a dobozból,ott is be tud áramlani levegő. Én szerintem,ez elég kell,hogy legyen. Kipróbálom esetleg úgy,hogy résnyire nyitvahagyom az ajtót. Ha van változás,akkor tudok segíteni a légáramlásnak plusz furatokkal a doboz oldalán.
Zárt doboz elszívással. Az leszívás viszont egy kisteljesítményű fürdőszobai ventilátor formájában valósul meg. Érzésem szerint,lehetne nagyobb teljesítmény is,ez fejleszteni való pont.
Azt írtad, zárt dobozban van elszívással. Akkor felesleges még ilyen-olyan elfújás a fejhez, kereszthuzatot csinálsz a dobozban, aztán az elviszi a füstöt.
Köszönöm szépen az ötletet. Az előzőleg kimart alapanyagot (előtte tényleg garázsban tárolt )ma munkábamenet előtt,gyorsan rátettem a radiátorra. Meglátom,mennyit javul majd az eredmény. Maszkolószalag itthon most csak vastag van,azzal nem is próbálkoznék. Az ecetes törlést kipróbáltam,valamennyit lehozott,de a mélyebb gravírozásból kihozta a kormot,így pedig még rosszabb is a végeredmény. Megpróbálok még plusz elfújást szerkeszteni a fejre,a fejnyomás minimális így.
Sziasztok! Nincs valakinek ötlete mivel tudom kiküszöbölni azt, hogy ha kivágok egy kis táblácskát és a külső vágott peremétől befelé szeretnék gravírozni egy belső kis keretet (mondjuk 5-6 mm-re) a gép folyamatosan elkezd "gravírozni" magától. Azaz leégeti még az előzőleg elkészült feliratot is. Próbáltam már nagyobb távolságot hagyni. Ezzel a vonallal kezdeni az összes munkafolyamatot stb., de egyszerűen nem tudom megszüntetni. Eléggé feszülté tesz
Valaki tudna nekem olyan infót adni, hogy a 4 KW körüli ipari lézer milyen vastag vonalban vágna egy 12mm-es acéllemezt? 2mm-es lépcsők kellenének az alkatrész kontúrján és nem tudom, az mennyire jönne ki sarkosra.
motion | 606
2017-11-20 21:34:23
[13366]
Az a baj a plexivel hogy maszk nélkül meg nem jó vagdosni. Ráadásul én mindkét oldalról le szoktam maszkolni, mert az aljára is hajlamos rárakódni a dzsuva, levakarni meg kész művészet úgy hogy ne karcold meg. A védőfóliát azt persze leveszem mert azt is szívás utána leszedni. A rétegelttel nincs fele annyi bosszúság sem.
Ha fa/rétegelt lemez, próbálj mindig "porszáraz" anyagra dolgozni. (a "garázsszáraz" kevés) Sokkal kevesebb a füstlerakódás a széleken, mint egy csak...száraznak tűnő, száraznak mondott anyagnál. A fából a lézer hatására kigőzölgő nedvesség csapódik le inkább a felületen, nem is a füst. A maradék maszkolószalag leszedegetésével meg fog gyűlni a bajod, ha apró vackokat vagdosol. Egyszer vagdostam apró bizbaszokat fóliás plexiből, a fólia előzetes leszedése nélkül...soha többet.
Sziasztok! Nekem megy az elszívó és az "elfúló" is, de így is látszik rajta a füst nyoma.
motion | 606
2017-11-20 16:10:04
[13362]
Ilyen melónál mint amit a 13353 hsz-ban is csináltál a maszkolás nem a legjobb ötlet, mert szétszívod az agyad mire lekapirgálod a maradékot. Én az ilyeneknél egyszerűen áttörlöm ecetes ronggyal és viszlát. Kevés levegővel kell gravírozni, azt a kevés füstöt meg simán leviszi az ecet.
Köszönöm! A maszkolószalag eszembe sem jutott,e-szerint működik. A problémám,hogy a 2W-os lézer nem tudom,mennyire szeretné. Több darab készül ebből,darabonként is,több mint 1 óra munka. Nem szívesen csökkentenék még az előtolást. (Nem vágtam még maszkolószalagot lézerrel,lehet,hogy simán viszi,ki kell próbálnom )
felszáló füst még a lézer teljesitményét is gyengiti befolyásolja közegként viselkedik gravirozás minöségén is megátszik... (vezetésnél sürü ködben látási viszonyok.....)
Köszönöm a tippet! Kipróbáltam,jobb lett egy kicsit az eredmény. Megpróbálok felszerelni egy ventilátort a fejre,jobb híján a lézer hűtőventilátorral tudom párhuzamosítani tápellátás szempontjából. Nem lesz egyszerű,de megpróbálom. Jelentkezem az eredménnyel!
Kapcsold ki a fejlevegődet és próbáld meg egy kis ventillátoral elfújni vagy elszívni a füstöt a helyszínről, mert a lefelé fúvatott levegővel szabály szerűen belekényszeríted a füstöt a fa lap rostjai közé.
Egyedi fóvókával egy kis kompresszor táplálja a fejet.Kísérletezek a paraméterekkel,de nem sok eredményt értem el eddig...lehet,hogy az alapanyag a problémás?
Sziasztok! 2W kék lézerrel kapcsolatban lenne egy kérdésem : Van-e valami ötletetek,hogy hogyan tudnám csökkenteni/megszüntetni a gravír környezetében,a darabon 'kicsapódó füstöt'? Próbáltam nagyobb előtolással,többször átmenni és ennek ellenkezőjét is. Lencse felől van légáramlás,a lencsére nem ég rá egyáltalán,csak a darab lesz ilyen. Zárt dobozban van a masina elszívással : kipróbáltam azt is,hogy nem csuktam le a tetjét. Beállítottam elé egy nagy szobaventillátort max fokozaton,picivel jobb az eredmény,de még így is kozmetikázni kell. Van esetleg valami tuti módszer ennek kiküszöbölésére? Ha utána megcsiszolom a felületet,sajnos már nem az igazi... Köszönöm szépen!
prinx | 203
2017-11-19 15:59:20
[13352]
Gyors írtam egy példa programot így talán a mondani valóm érthetőbb:
Üdv! Lehet hogy hülyességet mondok (igaz nem vagyok lézeres szaki, de a cnc-be jártas), itt nem müködne a nullpont eltolás? Tegyük fel hogy az adott gravírozot munkadarab közepére van felvéve a nullpont és a vágást is oda teszed akkor elv ugyanoda kellene visszaállni mert egy a két munkafeladatnak a nullpontja... Lehet hogy a lézernél nem müködik ezért ha butaságot mondta elnézést mindenkitől!
Na meglestem pár videót és a kisablakban beállitottam mindent ugy ahogy a videokban volt. Egyből más lett a végeredmény, igaz meg nem tökéletes. Aztán jött a kezdőpontos javaslat és végre úgy tűnik h működik Még annyit kell finomítani hogy most eleg mélyen graviroz azt kell visszabb vennem vhogy, meg 2szer megy végig a vágás mentén, ezt v 1re kene állítani v 3ra, ezen meg kell gondolkodnom hogy hogy kéne.
A kínai adja a géphez a szoftvert is, rajta van a géphez mellékelt CD-n.(CorelLaser,és a LaserDRW is) Amúgy, szabadon letölthető, ingyenes mindkető. Pld. innen.
Tegyük fel, hogy a következő mintát szeretnéd gravírozni, majd a kör vonalában vágni: 1-es kép
Hogy a gravírozás és a vágás ugyanarról a pozícióról induljon, meg kell neki adni a bal oldali és a felső kezdő pontot, ezt egy nagyon pici pont formájában: 2-es kép
Ha meg van adva a kezdő pont, természetesen a segédvonalakat törölni kell, de a pont marad: 3-as kép
Most kitörölni a vágás vonalát, marad a gravírozni való rész és természetesen rajta a kezdő ponttal, ahova a laser tesz egy pontot gravírozáskor is: 4-es kép
Gravírozás után a vágási vonalat hagyjuk meg, a gravírozott részt töröljük, itt is meghagyjuk a kezdőpontot és vágást indítunk: 5-ös kép
Ha nem adsz meg kezdőpontot, akkor a program mindig ott kezd vágni és gravírozni, ahol a bal és a felső 0 pontja van a mintádnak, vágáskor és gravírozáskor is.
Ami "kis ablak" felugrik 1:20nál, na az nálam nincs, nekem egyből a következő jön be, de ott is üres a company és a model sor Ez okozhat bármilyen problémát? Csak a másik "neve sincs" plugin-nál van szépen kitöltve. Meg én mindig a gravír ikonra megyek rá és ott választom ki a vágást/gravírozást, lehet ez is rossz lépés így? Van 2 pohár alátét amit gyors kivágok, utána megpróbálom újra rakni a corelt és csak az ő lézeres pluginját a másikat nem, hátha akkor szépen kitölt mindent.