Beújítanék egy AC/DC TIG hegedálógépet. Ezzel szemezek: https://www.weldmaster.hu/ac-dc-aluminium-hegeszto-inverterek/ac-dc-tig-200-plasma-st-multifunkci%C3%B3s-stahlwerk-hegeszt%C5%91-inverter.html
Tudtok esetleg jobbat ettől ilyesmi ron vagy ettől olcsóbban? (Akár használt is szóba jöhet.) Alu hegesztéshez kell, hobbi szinten.
Előre is köszönöm a válaszokat.
sufnituning | 3465
2021-07-12 07:11:49
[3066]
Ma egész nap cső látásom lesz. Láthatod, már elő is készültem.
Penge te vagy, én a rozsda vagyok az élén. Szövegértési problémákon ilyen idős korban már nem biztos hogy lehet segíteni. Te érted is amit leírtam, vagy csak a csőlátásod vezérel? "Nyugalom, a hosszú élet ritka!"
Nem érzem hogy akkora hülyeséget írtam volna. A zöldet javasoltam, és szükség szerint a pirosat. Javasoltam kérjen segítséget. Tényleg jó nagy hülye vagyok. Valahogy én még nem vettem észre semmilyen ívstabilitási, vagy gyújtási nehézséget a 3.2 volframmal (a gép 3f/320A) már nem hobby kategória. Alut kevesebbet kell hegesztenem mint egyebet, nem cserélek elektródát 10-20 cm varratért, és nem rosszabb az ív vörös, mint zöld elektródával, sőt nem is fogy el olyan hamar. Sokkal fontosabbnak tartom a megfelelő előkészítést, a stabil testelést, és a gyakorlatot, ami nem lehet a jutubról megszerezni. Százszor többet ér ha valaki segít neki az első lépésekben, mint végignyálazza a jutub videóit. Lehet hogy nem érhetek fel nagyságodig, de épp (sajnos, vagy nem) 30 éve álltam először elektródafogóval a kezemben, lehet nem csak kosz ragadt rám. Igaz, minden nap hoz valami újat, mindig van mit másképp csinálni, de ettől a pár sorodtól okosabb nem lettem.
A zsír új elektródával is ezt csinálta. Valószínű, hogy valamilyen hiba van a gépben de egyelőre marad így.
Haver következő hétvégén átjön oktatni. Majd megkérdezem, van-e másmilyen elektródája. A mellékelt kép alapján választottam elektródát ami azt mutatja, a szürke is jó mindkét üzemmódhoz. No mindegy, majd próbálgatom még. Hiába, ez is egy konkrét szakma.
Egyszerűen az ívgyújtása és az ívtartása sokkal jobb a kisebb átmérőjű elektródáknak és azért jó az a lehetőség, hogy áramerősség szerint tudod cserélni az elektróda átmérőket. Tehát olyan áramnál amit már nem viselne el a kicsi, ott váltok nagyobbra.
De itt is különböző színjelölésű, azonos méret, más és más áramerőségtűréssel.
Például a tiszta volfrámpálca amit zölddel jelölnek, kb 3/4 áramerősséget bír a szennyezett elektródákkal szemben. Ez volt az alap az AC-hoz, de a technika fejlődik és már olyan földfémekkel szennyezik az elektródaanyagokat, hogy az minél többet bírjon hőben, áramban, stb...
Sziasztok 2T..4T..hogy jön ez ide? Wolfram végének a köszörülése 20-120-fokig. Persze hogy stabilan működik DC-ben..hiszen ez az alap amit előállítanak az inverterek---és ebből kell AC-t előállítani.(Ezért drágák az DC-AC-ek) Nagyon sokat számít ha elő melegíthetjük a munkadarabot...akár egy sütőben is... Al-nél 8-10L/perc Argon.
Kopirnyák | 2646
2021-07-11 15:25:37
[3051]
Minden bizonnyal, segítesz? Én pl kizárólag csak 3.2 elektródát használok. Miért is cserélgessem, hiszen ez minden anyagvastagsághoz megfelelő. Légy szíves javítsd ki a többi sületlenségemet is.
Aluhoz ződ kell, esetleg piros, de vastag legyen. Amúgy olyankor szokott "áthúzásokat" csinálni, amikor egy kis ömledék feltapad a volframra, olyankor nem csak a hegyén, hanem máshol is áthúz. Szerintem ez az a jelenség. A hangfelvétel alapján ezt tartom valószínűleg. Keress valakit aki kicsit ért hozzá a környezetben, és hamarabb átlendülsz az elején.
Ma volt időm tesztelgetni, 2T és 4T üzemmódban is csinálja. A nulla felfutási idő viszont meghozta az eredményt. Továbbra is van véletlenszerűen gyújtóív de az olvadék stabil marad. Végre van némi sikerélmény, mellékelve. 3 mm vastagságú alumínium lemez. Gyakorolni van még mit de ez már nekem nagy siker. Köszönöm a tippet!
vjanos: 2,4 mm-es szürke elektródával próbálkoztam. Ezen kívül csak 1,6 mm-es szürkém van de az pillanatok alatt megolvad, ahogy sikerült utánajárnom, normális, AC üzemmódhoz vastagabb kell.
Mindenképp szerviz ajánlatos. De próbáltad 4T üzemmódban is? Nagyon jó ötlet a hang vizuális megjelenítése. Ott látszik nagyon kevés az áram lefutási idő, szinte rögtön újraindítás indul. A HF-es szikra már azt jelenti leáll-újraindít de mivel folyamatosan nyomod a kapcsolót (bár itt is vagy a kis csatiban is lehet hiba)ezért ajánlom a szervizt. De persze előtte azért kipróbálhatod az extrém áram fel ill lefutás időt beállítva a hegesztést illetve a kapcsoló és csatlakozó ellenőrzést.Próba cseresznye.
Megpróbálok minden kérdésre válaszolni. Megnéztem több videót is, sehol nem látok ilyesmit, tehát nem normális a dolog. Viszont, találtam egy felvételt, ahol a hegesztő hasonló módon viselkedik, mint nálam: YouTube video.
keri: Könnyen lehet, hogy a gyújtóív az, szemre/fülre nem tudom eldönteni, melyik van előbb, az ív kialvása vagy a gyújtóív megjelenése. Próbáltam jóval nagyobb árammal is, 90 - 100 A de ott is így viselkedik.
vjanos: Igen, alumíniummal próbálkozom. Az anyag szépen megolvad rövid idő alatt ha kellően nagy áramot állítok be. Balansz és frekvenciát kb. az összes lehetséges kombinációban kipróbáltam. Annyi változás tudtam elérni ezek tekergetésével, hogy az ív első megjelenése és az első "dadogás" közötti idő nő vagy csökken kicsit. Három-négy másodpercig minden rendben, azután kezdődik a cirkusz. Ha hibás lenne a testkontakt, akkor az elején miért jó? Az ötlet jó, holnap megpróbálom a testcsipeszt valamilyen szorítóval rászorítani masszívabban a munkadarabra, hátha.
Kopirnyák: Azt gondoltam, hogy túl nagy áramot vesz fel a gép a hálózatból és valahol eltűnik a feszültség, emiatt rosszalkodik. Csak teszteltem 30 A-rel. Minden bizonnyal kevesebbet fogyaszt a gép AC 30 A mellett, mint DC 120 A esetén, ugyanakkor DC 120 A esetén nagyon stabil, még úgy is, hogy szándékosan nyújtom az ívet. Az hogy hangos, nem zavarna de amikor elhalkul, akkor az ív is újraindul. Pontosabban az ív újraindulásánál halkul el, az emelkedő résznél kezdi újra. A hangfájlt feltöltöttem ide: AC_AWI_hang.mp3. Itt két kézzel fogtam a pisztolyt, hogy stabil legyen a távolság az elektróda és az alumínumdarab között.
Kopirnyák | 2646
2021-07-10 13:09:40
[3043]
Nem igazán értem a problémát. 30A AC módban mit , milyen vastag anyagot hegesztesz? Aluhuz kell AC, és amúgy is magasabb áram, mert jó hővezető, ezért kell neki a kakaó. AC-ban sokkal hangosabban dolgozik az én gépem is mint DC módban, de ez sosem zavart, mert hegeszt, és ha utánanézel ez teljesen normális.
Az a villám a gyújtóív lesz. Gondolom kialudna az ív és ezért ráindít, egy nagyobb feszültségű magas frekvenciás impulzussal. Kis áramnál (30Amper) már tényleg bizonytalan az ív tartása, könnyen kialszik nekem is.40-50Amper alatt nem szoktam AWI-val hegeszteni ha nem muszáj.
Bár nekem egy nagyon régi érintéses gyújtású inverterem van, de ha vékony lemezt akarnék hegeszteni inkább impulzus üzemmóddal próbálkoznék, de egy ilyen 1mm-es lemezhez már amúgy is kell 50Amper nálam.
Van egy IWELD Gorilla Supertig 200 AC/DC típusú hegesztőgépem, ami AC üzemmódban elég furán viselkedik, nagyon ingadozik a hegesztőáram. DC üzemmódban 120 A meg sem kottyan a gépnek, AC módban 30 A is bizonytalan.
Az ív hangját felvettem telefonnal, az abból készült vizuális megjelenítés tökéletesen visszaadja a problémát, a piros vonal a hegesztőáramot mutatja. Annyiból érdekes a dolog, hogy a hegesztőáram visszaesése egybeköthető egy "villámmal". Az elektróda és a munkadarabb között a viszonlyag egyenletes hegesztőív mellett egy villám keletkezik, ezt megpróbáltam lerajzolni, a piros vonal jelképezi a villámot.
Teljesen más területen dolgozom, otthoni barkácsoláshoz vettem a gépet, nem tudom eldönteni, hogy ez normális viselkedés-e vagy sem. Normális vagy hibás a masinka?
mex | 1207
2021-07-05 18:13:39
[3039]
Ívgyalu a járatosabb megnevezése. Grafit pálca vékony rézbevonattal, 400-700A áram, (pálcavastagság függvénye), és a fogóba épített áramátadó pogácsa furatain keresztül nagynyomású levegő kiáramlással. Az ív begyújtása után a markolaton levő levegőcsap nyitása szabaddá teszi a kiáramlást, és az ömledéket elfújva haladóssá teszi az anyagleválasztást. Szűk helyen hamar összeégeti magát az emberfia... Viszont faragáshoz, gyököléshez kiváló, a pálca anyaga beépül az eltávolított réteg szélébe, így nem ég ki az alapanyag mint lángvágáskor.
Találtam egy érdekes gépjavítást . Az elején a talán gyökfaragó pálca az amit még nem is láttam . Maga a hegesztés az úgy néz ki bázikus pálcával történik .
Szóval 250A körüli gépet keresek, mert ezzel nyugodtan tolhatom neki 180-200A körül, többnyire 6-10mm anyagokat hegesztek, de van hogy ennél vékonyabbak is beesnek, 1-2mm
Többnyire szénacél, de néha rozsdamentes. Mindenképp 3 fázisú gépben gondolkodom, mivel van itthon és akkor szimetrikus a terhelés.. ha asszony főzőcskézik ne dobja le a láncot a biztosíték...
Előzmény: Nemes Mihály, 2021-05-31 11:50:56 [3031]
Nemes Mihály | 406
2021-05-31 11:50:56
[3031]
Szia,
Mire kellene a gép? Milyen áramtartományban szeretnél vele.
sziasztok Nézelődöm CO gépek között... Nagyon széles a repertoár 200e től a sok milliós gépekig... 3 fázisú kellene mindenképp, valami okosabb változat... na meg hogy a 15kg os dob is beleférjen, pl alin nem találok csak max 5kg os dobosat, 3 fázisút meg még csak nem is találtam... itthon meg hát elég vegyes a felhozatal... Főleg vélemények érdekelnének azoktól akik már modernebb gépet használnak,és megelégedettek is vele..
Sziasztok. Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de majd kiderül. 0,7 es, elég nagy felületű (szóval viszi a hőt) acéllemezeket keményforrasztanék. TIG eljárással vagy átolvad, vagy a másfeles pálcát nem tudja megolvasztani. Nem vagyok túl gyakorlott, 2mm alatt még nem hegesztettem. Érdemes-e kísérletezni alacsony árammal (esetleg pulzálás?) és CuZn37 keményforrasztó pálcával? Természetesen borax port használva. Csinált már valaki ilyet?
onagy | 365
2021-04-28 19:49:32
[3026]
Tisztelt Uraim,
Lézerhegesztésben jártas (nem a klasszikus fröccsszerszám javításra használt lézerhegesztés, hanem az általános célú fiber kézi lézerhegesztő) szakembert keresek, tanácsra lenne szükségem. Megoldást keresek a huzaladagoló beállítására, technológiai paraméterek kidolgozására. A lézerforrás egy Raycus RFL-C1500, a pisztoly WSX ND18. Mi
Köszönettel, O.
ludus | 86
2021-04-28 12:12:01
[3025]
Sziasztok! Hagyatékból rám maradt a képeken látható 2 tekercs huzal. Segítenétek beárazni mennyiért lehetne eladni? Nagyon köszönöm ha segítetek! Üdv, Ludus
vadember | 1886
2021-04-02 07:40:38
[3024]
Keményforrasztásnál csak a hozaganyag olvad meg. Az alapanyag csak izzításig hevül így jön létre a diffúziós kötés. A két anyag nem keveredik egymással. Gyakorlatban amikor az alapanyag már elég meleg, a megolvadt forraszanyag képes megfolyni az anyagon. Ezt kell terelgetni.
Mindegyik alkalmas keményforrasztáshoz. A gép csak a meleget szolgáltatja az ív segítségével. Alacsonyabb hőmérsékleten lehet vele összekötni két anyagot, ezért vékony anyagoknál használatos.
Előzmény: szabad paraszt, 2021-04-01 16:28:55 [3020]
szabad paraszt | 183
2021-04-01 16:28:55
[3020]
Sziasztok,
láma kérdésem lenne, de sajnos nem egyértelműek a források. Tig heggesztőgép vásárlásán töröm a fejem. Leírásokban néha előjön, hogy keményforrasztásra is alkalmas gép. Ez valami speciális funkció? Nem tudja ezt tulajdonképpen mindegyik?
TBS-TEAM | 2802
2021-03-30 21:53:36
[3019]
Küld el a törött alkatrészt, határozd meg miből legyen, és mondok rá árat és időt.