HF1: Lehetővé teszi a rendszer számára, hogy a kapcsolási frekvenciát a motor frekvenciájához igazítsa.
HF2: Motorzaj optimalizálás (nagy kapcsolási sebességhez). Lehetővé teszi, hogy a rendszer állandóan választott kapcsolási frekvenciát (SFr) tartson, függetlenül a motor frekvenciájától (rFr).
Túlmelegedés esetén a hajtás automatikusan csökkenti a kapcsolási frekvenciát.
A hőmérséklet normalizálódásakor visszaáll az eredeti értékére.
SoMove-t használom hozzá a beállításhoz, van mód arra hogy ne minden érték menjen le amikor állítok valamit hanem csak az az egy vagy ha átállítom akkor az aut érvényes van már vagy 2-3 éve hogy foglalkoztam vele, akkor emlékszem olyan egyszerűen ment, de most valahogy nem rémlenek a dolgok...
igen gondoltam én is erre de, mint mondtam 30Hz ig csendes, egyszer csak katt és zúg de mint állat, nem a 4Khz et hallom, nem sípol, hanem mintha szar lenne a fázis, vagy hiányozna...
egyébként tudod esetleg mi van a fékező ellenállás előtti dobozkában?, anélkül kötöttem rá és esetleg gyanús hogy azzal el is basztam a frekiváltót... így a fékezést tuti nem használom benne
lehet emiatt ilyen, bár ellene szól hogy alacsony frekin a motor tökéletesen fut és csendesen...
Schneider ATV12 frekiváltóval küzdök... a fő probléma az, hogy amikor 30Hz fölé tekerem az addig csendes motor mint egy kapcsolásra, elkezd zenélni ha alámegyek csendben van, szinte nincs is hangja szépen indul szépen leáll, 2 motorral is próbáltam, a motorok teljesítménye bőven alatta van a frekiváltó max teljesítményének frekiváltó 750W os, a motorok meg 520 és 380W -os darabok mindkettő elsőre indul, nem kell noszogatni őket, alacson fordulaton is szépen teker, csak oylan iszonyatosan bezajosodik, mintha dikrekt lenne benne egy "feature" amit 30Hz felett bekapcsol...
valaki tud segíteni esetleg ennek a beállításában?
másik kérdés lehet nem ide kellene, mikrokontrollerrel szeretnék modbuson vele kommunikálni start stop forgásirány, és fordulatszám változtatás, van e valami extra buktató azon kívül hogy még nem találtam meg a doksit ami leírja a parancsokat
Tisztelt Urak! Szeretném megkérdezni hátha tudja próbálta valaki. Szeretnék elindítani használni egy SEW Movimot vezérlővel szerelt hajtóműves motort. Ez a hajtómű magában is működtethető vagy csak külső gyári controllerrel? Ha működtethető magában akkor mi kell hozzá, hogy a fordulat számot állítani tudjam potméter, kapcsoló, stb. Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Albert
LakEl | 161
2021-02-08 21:38:38
[5249]
Sziasztok, egy kis segítségre vagy tanácsra lenne szűkségem! Van egy Liftes frekvenciaváltóm Omron CIMR-L7Z45P5, az a baj, hogy csak ledes visszajelző panel van hozzá kezelő panel nincs, viszont CX-Drive-al számítógépről rá tudok csatlakozni, a paramétereket alapra tudom állítani, több adatot meg is lehet változtani de van amit nem enged, Pl. a motor adatait, autótuningnál csak álló motor opciót fogad el, utána meg ha teszt indítást szeretnék megint szükség lenne a digitális kezelő panelre (Húzza ki a csatlakozó kábelt-Csatlakoztassa a kezelő panelt-Nyomja meg a Menű gobot-Csatlakoztassa újra a kábel és indítsa el a Teszt indítást). Ha meg analóg vezérléssel indítom leáll, a ledes kijelző szerint External fault-al, utána megnéztem a CX-drive-on a hiba üzenetet, valami Biztonsági Fék gondja van. Azt szeretném megtudni, hogy egyáltalán érdemes vele bűvészkedni, lehet ezt sima motorhajtásra használni vagy csak liftes megoldásokra használható a sok extra (biztonsági) paraméterekkel. Remélem van itt olyan fórumtárs aki találkozott már ilyennel!
Sziasztok schneider fékező ellenállás értékét keresem de nagyon nem jön szembe frekiváltó ATV12H075M2 elvileg a fékező ellenállat VW3A7005 ami atv12 -es modellekhez jó de sem a teljesítményt sem az ellenállás értékét nem találom...
ha valaki tudna segíteni... netán van ilyen eladó...
nyiszi | 2359
2021-01-29 20:31:30
[5242]
Sziasztok, Megvan valakinek a Commander SE frekiváltóhoz az SeSoft paraméterező programja? Nagy segítség lenne.
A T 34-es fedélzeti beszélője és rádiója ment egy-egy ijennel. Most is figyel 2 a polcomon, javításra várva.
Előzmény: Geszti Sándor, 2020-12-17 19:31:07 [5237]
jani300 | 12257
2020-12-17 22:54:45
[5238]
Nekem van újszerű 24/127 voltos . A másikat szétkaptam részlegesen kíváncsiságból .
Előzmény: Geszti Sándor, 2020-12-17 19:31:07 [5237]
Geszti Sándor | 1139
2020-12-17 19:31:07
[5237]
Az unformereknek biztos többfajtája van. Amit én a seregből ismerek annak a forgórészének mindkét végén volt kommutátor. Egyen 27v-ból csinált 200v egyent.
hostya | 3098
2020-12-17 18:21:06
[5236]
Köszönöm.
Ilyen és hasonló motor-generátorral már találkoztam, csak azt nem tudtam hogy ezeknek a leánykori neve az 'umformer'..
Előzmény: Szalai György, 2020-12-17 06:18:26 [5235]
Ja bocsi elnéztem . Akinek válaszoltál oda tökéletes a válasz . Kicsit ugyan más ,saját elképzelésűt használok régóta megelégedéssel . De a filmen szereplő ügyesebb , egyszerűbb megoldás .
Igazából nem kell összekötött motor és generátor. Nem optimális de elegendő a feladatra egy üresen forgó motor a sarokban. Esetleg egy lendkerékkel kiegészítve. Amikor ez a téma mindig ezt a videót szoktuk linkelni:
Szerintem a hatásfoka sem olyan vészes, hiszen részben autotrafó jellegű a működés.
Erre az 'umformer'-re nagyon kíváncsi vagyok, hogy néz ez ki.., hogy működik..?
" Egy Perske umformer-ről elmegy az egész műhely összes emelt frekvenciás motorja."
Előzmény: Szalai György, 2020-12-16 17:08:36 [5230]
Szalai György | 9495
2020-12-16 17:08:36
[5230]
Nem biztos, hogy mindenhol szükség van a frekvenciaváltó plusz szolgáltatásaira. Ha reggel elindítasz egy asztalosműhelyt és egész nap tolod be a fenyőt, a másik végén meg jön ki a lambéria, akkor a sok motornak nincs szüksége sok frekvenciaváltóra. Egyre sem. Egy Perske umformer-ről elmegy az egész műhely összes emelt frekvenciás motorja.
Köszi a válaszokat! Más megközelítésben, de itt a fórumon láttam valahol, hogy 3f eszterga motort egy egyfázisú motorral hajtott 3f generátorral hajtották meg. Biztos van abban is fantázia, de a motor-generátor kombó nagyobb és drágább lehet mint egy frekiváltó, annak minden plusz szolgáltatása nélkül. A hatásfokáról nem is beszélve.
laacika | 3145
2020-12-16 05:22:00
[5227]
Egy Yaskawa V1000-res frekiváltót szeretnék vektoros üzem módban haaználni,eddig egyik váltómat sem használtam ilyen üzem módban,aki tud ebben segiteni kérem irjon már üzenetben egy tel számot és hívom. Köszönöm!
Ha már Rádiótechnika újság, akkor 1995/08 388. oldal IR2130 a lelke. De úgy kb. ahogy szerző is írja demonstrációs célra való.
Előzmény: Szalai György, 2020-12-15 19:53:47 [5223]
Csuhás | 6724
2020-12-15 20:46:48
[5224]
Azért mert a fordulat szabályzás gyorsulások stb egy két, filléres nyomógombon, kijelzőn kívül, csak az egyébként is szükséges proci programját érintik. Ezek után eladhatatlan volna az olyan váltó ami ezeket nem tudja de mondjuk 800Ft-al olcsóbb. Vannak olyan gyártók akik lespórolják a kezelő egységet, mondván csak egyszer kell beállítani azután teszi a dolgát, de szerintem ez sem szerencsés lásd mennyien keresnek kezelő panelt az ilyen eszközökhöz.
Valamikor volt ilyen tök egyszerű cucc, három tirisztor, még pár passzív alkatrész. Gyűrűs számlánc nevű kapcsolás. Csak sorban kapcsolgatta a feszültséget a három tekercsre. Ős rádiótechnika újságban. Évekig félre volt téve nekem, ott kinyitva, míg végül elajándékoztam a ruhás szekrénnyi mennyiségű újsággyűjteményt. Már nem volt újság ami bennük volt.
- nincs rá igény - nem a hókuszpók kerül sokba hanem a teljesítményelektronika - ha nem lenne hókuszpók sokkal nagyobb teljesítményelektronika kellene (indítási áramlökés) ergo sokkal drágább lenne
Lehet, hogy volt már téma, de nem tudom meddig kéne visszaolvasni... Szóval tudom, hogy jó dolog a frekiváltó (nekem is van pár darab), de miért nem lehet olyan egyszerű áramkőrt kapni, ami az 1 fázisból hármat csinál mindenféle hókuszpók, gyorsulás, lassulás, fordulatszám szabályzás stb. nélkül? Kb. annyit tudjon mintha simán egy villásdugóval bedugnék egy 3 fázisú villanymotort a konnektorba.
Pali79 | 703
2020-12-13 12:36:19
[5220]
Igazából csak az indítás és a fordulatszám szabályozás az ami érdekel most. Az indítást megoldja egy relé. A fordulatszám szabályozásra kellene a manuális poti helyett ami az ardu pwm kimenetét hozzáilleszti a frekiváltó 0-10V bemenetéhez. Találtam egy másik kapcsolást, egész ígéretesnek tűnik. PWM DAC
Ez azért attól is függ, hogy milyen funkciókat szeretnél összekötni, és milyen frekiváltóval. Például a Parker frekiváltón előre felprogramozható digitális bemenetek vannak, amivel indítást, forgásirányt, és háromféle , előre meghatározott fordulatot lehet vezérelni nyomógomb szerű digitális bemenetekkel. Az analógokon meg egy sor paraméter figyelhető.
Igaz, de sem az Arduino, sem más TTL szintre tervezett kütyü nem élvezi a 10V-tal való kapcsolatot. És nem mindig egy párszáz forintos Nano-t kell a frekiváltóra kötni, lehet az akár egy picivel drágább UCxx, vagy bármi más is.
Lehet hozzá illeszteni. A kérdés a frekiváltó amit használni akarsz tud-e 0-5V-ot vagy csak 0-10V-ot. Ha tud 0-5V-ot akkor közvetlen vezérelheted Arduinoról, ha 0-10-Vot akkor kell hozzá egy signál konverter. Ez a legegyszerübb Arduinohoz.
Nem tudom jó helyen próbálkozom-e... Szeretnék GRBL-hez frekiváltót illeszteni. Találtam ezt az oldalt. Két tranzisztorral és ellenállásokkal készített egy illesztőt. Valaki próbált már hasonlót?
TBS-TEAM | 2806
2020-11-18 16:36:07
[5210]
10.30 Ha ebbe a paraméterbe 0-tól eltérő szám van beprogramozva, a felhasználói biztonságot úgy alkalmazzák, hogy a Pr 11.44 kivételével egyetlen paraméter sem állítható be a LED kezelőn. Állítsd be a Pr 11.44-et 3-ra, és indítsa el a reset-et a Pr 10.38 100. a biztonság csak a LED kezelőn keresztül törölhető.