Van 5 wattos infrám és 5,5 w kékem. Régebben vágtam vele 3 mm rétegeltet. Ha erős volt a légnyomás lehűtötte az anyagot. Bizonyos határ alatt segíti, azután rontja a hatásfokot. Én ezt tapasztaltam.
M106 S255 paranccsal tudod bekapcsolni, maximumra, kikapcsolni meg M106 S0-val. Ez PWM jelet ad ki az egyik lábán, ami eredetileg ventit szabályoz ha jól emlékszem, megvan az , hogy melyiket a kódban, ez most részletkérdés.
Az mondjuk nem árt, ha a levegő nem fújja a kivágott részeket a lézer alá.... Én két levegőforrást használok. Egy akvárium membrán pumpát a fúvókához és egy asztali ventillátort a teljes munkafelületre irányítva. Utóbbi főleg műanyagoknál hasznos de fánál is elfújja a füstöt.
Arduinoval milyen kapcsolást lehet összerakni egy 5.5 W-os lézer vezérléséhez? Atmega 2560-hoz már van egy kapcsolásom, de még hezitálok, melyik lenne a legjobb + még a szoftver sincs eldöntve.
Ebből is látszik, mennyire az elején vagyok.
Valahogy úgy érzem magam, mint amikor elkezdtem a 3D nyomtatók építését, halvány fogalmam sem volt az egészről.
zozo | 5527
2017-12-28 19:25:44
[13756]
PSoft mondta egyszer: Vágáshoz a fúvókában lévő nyomást nem lehet elsokallni.
Mert 3mm-es rétegelt lemez vágásához kell egy fúvóka, aminek 1 mm átmérő alatti kilépő nyílása van (az enyémnek kb 0,3 mm) Ha itt legalább 1 bar nyomás van, akkor azért elég jó sebességgel lép ki a levegő, ami segíti a vágást.
Egy biztos: "barkács" kompresszort semmiképp sem! Hangos, és bár az enyém 24 literes tartálya sokáig elég, ha mégis elindul garantáltan lefagy tőle a cncusb kártyám. Elég bosszantó amikor egy kép gravírozásnál 10 perc után leáll a mozgás a lézer meg lukat éget a fába....
Ahhoz nem kell nagy nyomás. Bármi megteszi. Membrános pumpa is. Lényeg, hogy bírja akár órákon keresztül is. Nekem akvárium pumpa nyomja a levegőt. De. simán elképzelem, hogy jobbfajta ventilátor puffer tartályon keresztül működtetni. Tartály mindenképp ajánlatos.
Minden csak idő (vágási sebesség) kérdése. A 100 grammost szerintem 1W is viszi kezelhető tempóval. Nem tapasztaltam, hogy a fényességnek szerepe lenne, bár a tükörfóliát jobb volt "festőszalaggal" maszkolni.
tapasztaltaktól kérdezném, hogy fehér és/vagy krémszínű papír ill. kartonlap vágásához (100-300g) milyen minimum teljesítményű lézerdiódát kell használni?
Diódás lézerhez milyen levegő pumpát érdemes beszerezni?
ManóBá | 152
2017-12-27 12:14:07
[13737]
A kisebb táp csak akkor elég, ha biztosan nem akarsz 2w-nál nagyobb lézert szerelni rá.
Ebben a mérettartományban az árkülönbség olyan kicsi a tápok között, hogy érdemes a feltétlen szükségesnél nagyobb tápot választani, mivel ezzel elejét lehet venni a túlmelegedésből adódó problémáknak.
Egy ilyen például: 12V 10A táp biztos hogy egy 5.5w-os lézerrel is gond nélkül kiszolgálja a készüléket.
Egy 12V 3A táp elég lehet ennek ? A leírás szerint jó lehet. Vagy inkább 5A legyen?
Vernyul | 1392
2017-12-26 19:46:36
[13735]
Legelső lézeres gravír képem, 2.5 W-os kis kékkel, köszönet Ezsolt74 fórumtársunknak a gépért amit még júlisban vettem meg töle most volt vele egy kis időm foglalkozni és beüzemelni az elektonikáját, hogy PWM-et is tudjon.... LaserGRBL progi csinálta a képből a kódot pár kattintással.
gidacska | 441
2017-12-26 19:07:12
[13734]
Már megrendeltem Jónak kell lennie mert 2,5 gyanítom a tüskék távolsága. Ha meg nem megy a többi fölösleges kacat közé vagy ha kell valakinek postázok szívesen. Van vagy 100 db. Elvileg fele aljzat.
Gidácska! No para! Az amit linkeltem az biztos hogy jó a Te vezérlődhöz. Ezt onnan tudom egészen biztosan, mert nekem is van egy pontosan ugyanolyan vezérlőm, mint aminek a képét belinkelted, és kipróbáltam, hogy a csatlakozó passzol.
Az e-bay-es linken szereplő csatiból 10db szerelve, 12cm vezetékkel, 10 db aljzattal, ingyen postával, kb 260Ft. Ennyit kockáztatsz, ha megrendeled.
Igen tudom de nem találok sehol hozzá valót. Gondoltam valaki már használt ilyen lézer drivert és tudja hol lehet hozzá csatlakozót venni. Vagy ezt is úgy csináljak ahogy puffan? Ki tudom váltani de azért jobb lenne a rendes csatlakozó
Laserweb4 bár én nem próbáltam Tomtoled igen, és nagyon pozitívan nyilatkozott vele kapcsolatban. Candle pedig, ha jól be van állítva szuper, igaz maráshoz használom, de sok sok kilométer kód lefutott már rajta, pl tud heightmap ot is, és a kód közepéből is tud indulni...
Raspberry pi re feltolja az emeber (van nagyon jó leírás de nem épp kezdőknek való) Futtat egy webes felületű servert amit az otthoni hálozaton el lehet érni bármiről egy böngészőbe. Stabilan eteti a lasert. Akár 30-40 megás gcoddal is simán megbírkózik.
Éa ha valaki nem akar vele macerálkodni van windows os telepíthető és ablakba futtatható változat.
Csináltam tavaly még frob-nak 2 videót a sender külömbségek megmutatására. Ha érdekel nézd meg. Mind a 2 videón ugyanaz a kód fut, semmi nem változott csak másik programmal van küldve. A hangján hallhatod a különbséget.
Igazából nem fogsz találni, legalábbis én nem találtam, olyat, ami mind a két dolgot jól tudja. Érdemes több programot kipróbálni. Sok sender program nagyon rosszul dolgozik. Ez szürkeárnyalatos gravírozásnál jön elő. Ami bevált az a 3dpburner, ebben viszont nem tudsz kódot manipulálni, és a candle 1.1. Ez elég jól sikerült lett. Ebben tudsz létrehozni esetleg egy "usercommand"-ot, ami bekapcsolja a lézered és nem kell beírni mindíg. Van 4 gomb aminek te adhatod meg mit csináljon. A kód előállítására pedig millió program van. Egyik sem rosszabb a másiknál. Nem képgravírozáshoz én a vectricet használom saját postp.-al.
Érdeklődnék, hogy ki milyen szoftvereket használ grbl firmware-hez.
Próbáltam a Benboxot és a LaserGRBL-t... Mind a kettőben vannak jó funkciók, de külön külön elég kényelmetlen őket használni.
Olyan programra lenne szükségem, amiben meg tudom adni, hogy melyik a gravírozandó rész, melyik a vágandó és a G-kódot is piszkálhatom, ha kellene.
A laserGRBl nagyon érdekes módon gravírozza a képeket, és tetszik is, viszont hiányzik belőle a többi funkció. Nem tudom bepozícionálni a képet, és pl célzófényt bekapcsolni, hogy fókuszálni tudjak.
Kézzel is be lehet írni a kódot, csak kényelmetlen.
Tud valaki valami jól használható programot?A lenti képet a Lgrbl és BB-al egyszerre készítettem.
Köszi
gidacska | 441
2017-12-23 12:19:37
[13714]
4 db. Ha találnék linket hozzá rendelnék egy szatyorral 50oft ért de csak a Mini micro t találom de az kicsi.
Köszönöm. Igen sajnos fogóm nincsen meg az a bajom ezekkel a magyar boltokkal hogy sokminden 30-100ft kell pár darab de fizessek a szállitásért 1300ft-t ha nem helyben lakom. Valahogy megmegmérem mert Jt típusból van millió féle. Amit most vettem az a Mini micro. Van aljzatom a kicsihez de túl vékony az érintkező nem merem át forrasztani.