Egy öntödében dolgozom, mostanság többnyire régi szerszámgépekből olvasztjuk a vasat. Olykor olykor találok ezt-azt. Ma pl ezt a 130mm működőhosszúságú golyósorsót. Valahol a halom alatt láttam még belőle:) Nem álltam meg, hogy ne tegyem el "Jó lesz ez még valamire" jeligével.
trebor | 56
2008-10-26 19:12:00
[121]
Igyekszem,köszönöm.
Amatőr | 2184
2008-10-26 19:05:00
[120]
Ne felejtsd el folyamatosan dokumentálni a munkádat, később mások segítségére lehet! Meg gondolom velem együtt kíváncsiak is lesznek néhányan hogy hogyan oldod meg ezt a nem éppen egyszerű feladatot. Sok sikert!
Talán a legnagyobb gond(így első gondolatra)a koszlehúzó műanyag elkészítése okozza.
trebor | 56
2008-10-26 17:59:00
[118]
Az alapanyag és a hökezelés nem gond,ezeken múlik az élettartam nagy része is.Hát csinálok egy prototipust,és utána többet tudok mondani a tapasztalataimról.Remélem sikerül!
Amatőr | 2184
2008-10-26 17:52:00
[117]
Ezt csak Te tudod hogy képes vagy-e az eszközeiddel és tudásodal előállítani ilyen gyárihoz hasonló linéáris megvezetést. Még nem találkoztam házi készítésű golyósoros vezetővel, gondolom a technológián túl nehézséget okozhat az alapanyag, a hőkezelés vagy az élettartam is. Ezen okokból sem készít senki otthon csapágyat. Te tudod...
De én ugyanolyat szeretnék,mint a gyári:http://www.bede.hu/termek/IKO.htm#linearis_vezetek ------ilyet
Amatőr | 2184
2008-10-26 17:25:00
[115]
Erre nem egy példa van a hobby világában, hiszen sokan építenek lineáris egységeket a drága gyáriakat helyettesítendő. Rengeteg megoldást találhatsz a neten, például ilyent, vagy ezt az eléggé elterjedt megoldást.
Igazából a kocsi golyóhornyát vágnám ki a huzallal,a bekanyarodást(golyók) műanyag ívek segítenék,amiket esztergán és marón alakítanék ki és utólag csavaroznám a testhez.
trebor | 56
2008-10-26 17:13:00
[113]
Igen huzalszikra..bocs(a műhelyben szoktam így nevezni a masinát)
n/a (inaktív)
2008-10-26 16:55:00
[112]
trebor! Milyen az a vonalszikra? Huzal-, és tömbszikrát ismerem, de vonalszikráról még nem is hallottam.
trebor | 56
2008-10-26 15:34:00
[111]
Plussz a kocsit is
trebor | 56
2008-10-26 15:32:00
[110]
Sziasztok.Szerintetek a lineáris vezetékeket el lehet készíteniˇházilag"(Köszörű,vonalszikra,maró,eszterga)--ezek segítségével?
Fehér Viktor | 409
2008-07-03 10:24:00
[109]
Üdv Péter.
Szükségem lenne a katalógusra, átküldenéd. A link nem működik.
Ha valakit teljes mélységében érdekel a lineaáris golyós vezetők és golyós orsók lelkivilága.... ez itt az...
Micsoda pessszimista megközelítés... de persze felírlak a megrendelőre... A Misi golyós vezetője is hasonló volt a talin... csak itt belül futnak a csapágyak... (az első kép...) Ezt a kettőt kellene összegyúrni...
Péter. Ha gyártól bellőle akkor légyszi gondoljrám 2db 1200mm darabbal. előre is köszi. Janko
Varsányi Péter | 11584
2007-03-12 09:25:00
[106]
Nézzétek meg... egyszerű és talán "utángyárthatók" ezek a lineáris vezetők... Aluminium házban futnak a golyós csapágyak... Ismerős a megoldás.... már itt többen alkalmazták... majdnem így....
A számítógépes gravírozás visszaszorította a másoló pantográfokat, amik pedig anno nagyon hasznos gépek voltak a feliratkészítés, betűvésés, fémdíszítés területén. A pantográf elv nagyon egyszerű: egy parallelogramma egyik sarka rögzítve van, e körül lehet elforgatni, másik két sarkához a letapogató illetve a maróegység illeszkedik. A karokon a kicsinyítési tényező beállítható. A sablontartóba behelyezett szöveget, ábrát a letapogatóval végigkövetjük, míg a maróegység a megfelelő kicsinyítéssel a munkadarabra ezt begravírozza. Valamikor a középkorban térképkészítők használták a pantográfot. A sablontartóban lévő tapintócsúcsot akarom 2 drb léptetőmotorral vezérelni. Ezáltal egy nagyon merev nagy fogásokra képes fémmegmunkáló cnc maróhoz jutok kihasználva ennek a már meglévő öreg de tökéletesen működő gépnek a képességeit. A maróorsó pl 600-30000 ford/percre képes nagyon jó futással és felfüggesztéssel. De majd teszek be gondolatébresztőnek 1-2 fotót róla az minden szövegnél többet mutat.
Varsányi Péter | 11584
2007-01-06 21:05:00
[98]
Ha egyszer én megcsinálom a nyákmarómat... de ez még odébb van... Ezzel kellett volna kezdeni... de nem így jött össze... Ezzel a mostani "Nagy" géppel szivok rendesen.... nem egy kezdő álom... Az a fő baj, hogy 30mm-es alu tömböket marok 15mm-es fogásmélységű marókkal... őrület... hűtés...porszívózás... mert nem tudja kivinni a forgácsot... erre nem gonoltam én kezdő...
Na akkor már nem volt hiábavaló lefotozni az amcsi tengelyeket...
Lehet, hogy hüle a kérdés mi az a pantográf marógép?
Motoros | 5077
2007-01-06 20:45:00
[97]
Nagyon tetszenek, csak az a bajuk hogy nem az enyémek. Pedig nagyon kéne kettő pont ebben a hosszban. Szereztem egy valódi pantográf marógépet, azt kellene cnc-síteni. A tapintókarokat mozgatná a két orsó. De tudod mit: nem is kell, megoldom az ujfajta trapézmenetes kottymentes spec orsókkal
Varsányi Péter | 11584
2007-01-06 20:10:00
[96]
Mini golyós tengelyek végmegmunkálás nélkül: Na hogyan lesz ez beszerelve a leendő nyákmaróba...Ez az amit én nem tudok... Nekifektessem a motornak mint a német gépben... A Powermax II motorjaimnak terhelhető csapágyazása van... esteleg kupplung nélkül... vagy teljes végcsapágyazások?
Emlékeztek a talin a arra mini 1mm emelkedésű golyós tengelyre amit a zsebembe kulcstartónak gondoltam... az lesz a Z-tengely... A lináris vezetők X és Y THK 12-es ... Z: THK 9-es ... egyszer... majd... előtte van még az "erősgép"
Ez is jelszavas - nem írom miért - meglátjátok és megértitek - ilyet nem lehet fogni a neten...
A belépési felhasználónév és jelszó megegyezik a korábbi "CNC könyv" betekintőjével... Ha valakinek nincs meg dobjon egy mailt és küldöm... 80 + 120 Mb Pdf.... összesen 3150 oldal...
... Kérem egy moderátortól ezen hozzászólás törlését 1 hét múlva... előre is köszönöm...
Lassan megismerem a játékot... A gólyós anyákat nem mertem szétszedni... golyókat hol lehet kapni? De ezek olyan jól járnak - hogy minek... döbbenet volt mérőórával teszetelni... semmi...egy század sem...
n/a (inaktív)
2006-12-12 20:28:00
[85]
Ebből is van annyi féle. Most szedtünk szét egy német golyósanyát. Itt pl. nincs szünet a golyók között és valami nagyon furmányos módszerrel lehet összerakni. Persze ha figyelsz, csak először három és fél óra, utánna már rutinból megy.
Olajozás is kipróbálva ... most mostam ki... Nem jó! A golyók nem találják a helyüket, inkább elcsúsznak a vezetőn minthogy beálnának a helyükre !!! Ekkor úgy műküdik mint egy siklócsapágyas megoldás... !!! Zsírzásra találták ki ezeket...
n/a (inaktív)
2006-12-12 20:20:00
[83]
Ma jöttek installálni mechanikusan és elektromosan az NCT-s marógépet. Meg kérdeztem a pontos eljárást ennél a gépnél.
Csúszóbetétek csúsznak a köszörült sineken. 30mp-enként központi rendszerből egy porlasztó fej olajat spriccel a kocsik csúszóbetéteihez. A golyós sineket is ilyen módon kenik, olajjal.
Szóval ennyi variáció és lehetőség mellett...
n/a (inaktív)
2006-12-11 16:06:00
[82]
Én nyugodtabban alszom, ha olajozva van. Az olaj, meg akár milyen drága, nem tétel a többi fogyó anyaghoz képest.
Pedíg lehet, hogy megérí... anyagilag... Persze ha egyszer jól be van (volt) zsírozva akkor elég a rátöltés... A THK szerint 100 km-enként kell zsírozni... (újrazsírozni?) Valami ilyen van a "szervíz" utasításban...
n/a (inaktív)
2006-12-11 12:11:00
[80]
A heidenheinünket is zsírozni kell. Sőt, még a cortinit is. Viszont nincs az a pénz, amiért én újra bezsíroznám az épített gépeimnek a csúszó-, vagy orsó részét.
Néhány konkrétum az elvek mellé: megnéztem több smd pasztázó és beültetőgépet (DEK265 ill. Assambleon) és minden golyós szán és orsó zsírozva van. A gépműhely cnc marójának ugyanezen alkatrészei szintén. Az előbbiek egy rendkívül tiszta környezetben, a maró pedig kissé mostohább körülmények közt üzemel.
Varsányi Péter | 11584
2006-12-10 23:04:00
[78]
Persze úgy megzsíroztam mindent... hogy utánna magamat is BenzinBech(R)-re küldtem... (Golyós orsókat is felzsíroztam - gyönyörűen mennek) Ezért volt a legjobb a pillow zsír mert ez egy kicsit higabb... de azért messze nem olaj... A sima zsír is jó csak egy hobby gépnél nincs akkora terhelés... de ezt már lejjebb leírtam...
n/a (inaktív)
2006-12-10 20:59:00
[77]
Ez szerintem egy tipikusan olyan dolog, hogy kísérletezze ki mindenki magának. Irányelvek vannak...