HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


UCCNC vezérlő program

A frissítések közzététele az 'UCCNC vezérlő program új verziói' témában található

 

Időrend:
Oldal 176 / 188 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   172  173  174  175  176  177  178  179  180   Következő ►  Utolsó ►|

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

n/a (inaktív)    2014-07-17 13:05:00 [611]

Ja, és egy kérdés, a töltés csík elindul egyáltalán, vagy semmi sem történik?

Előzmény: PITU, 2014-07-17 13:01:00 [609]


n/a (inaktív)    2014-07-17 13:04:00 [610]

elküldenéd nekem a kódot: info at cncdrive.com -ra, kipróbálnám szívesen...

Előzmény: PITU, 2014-07-17 13:01:00 [609]


PITU | 300    2014-07-17 13:01:00 [609]

a legújabbal próbáltam (23-as)
a memória 3 gigás
ezeket a mach simán betöltötte
itt meg 5 perc után semmi

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-17 12:58:00 [608]


n/a (inaktív)    2014-07-17 12:58:00 [608]

Én 2Millió soros progival próbáltam ami a legnagyobb volt (fájl méretét most nem tudom megmondani, de nem is az számít igazán), ezt még betöltötte nekem. Nagyobbal nem próbáltam, így nem tudom hol a határ.
Persze memória méret függő is, mivel az objektumokat a memóriába tölti, az én gépemben 2GByte RAM van.
Még annyit, hogy a legújabb verzióban a memóriahasználatot is amennyire lehetett optimalizáltam, próbáld meg letölteni, mert az biztos, hogy az kisebb memóriával is betölt hosszabb kódokat, mint az előző verziók...

Előzmény: PITU, 2014-07-17 12:53:00 [607]


PITU | 300    2014-07-17 12:53:00 [607]

sziasztok
a mostani verzió hány soros programot futtat ?
egy régebben generált kis relief progit próbáltam de nem töltötte be.
max 300 Kb-ig tölt be
az 1100-nál már kiakad

csewe | 2569    2014-07-16 19:36:00 [606]

Már meg is van a hiba oka,nem a programban van a hiba,hanem benem,mert nem adtam meg értéket ,vagyis üresen hagytam a X Ventre rubrukát.
Erre majd ügyelni kell,hogy ne maradjon üresen egyetlen rubrika se.

Előzmény: csewe, 2014-07-16 19:33:00 [605]


csewe | 2569    2014-07-16 19:33:00 [605]

A CIRCULAR A CIRCLE POCKET VARÁZSLÓ ÁLTAL GENERÁLT G KÓDBAN TALÁLTAM EGY KIS HIBÁT,AZ EGYIK X-nek NEM AD MEG ÉRTÉKET.
Az UCCNC végrahajtja hibaüzenet nélkül a g kódot,csak az nemegészan azt teszi amit,kellene neki.
Hamarosan javítom.


n/a (inaktív)    2014-07-16 13:54:00 [604]

Nagyon jó ez a leírás, köszi.

Előzmény: robroy007, 2014-07-16 12:09:00 [593]


n/a (inaktív)    2014-07-16 13:52:00 [603]

Szia,

A pályatervezőn az első verziótól kezdve nem változtattunk, szóval, ha elsőre jó volt, akkor most is jó.

A G61.1 és G61-re nem nagyon van válaszom, én sem látok olyan gyakorlati alkalmazást ahol lenne értelme ezeket megkülönböztetni.
De hát vannak egyéb olyan dolgok is amit én nem így csinálnék, a szabvány viszont így írja le, ezért célszerű követni, hogy pontosan úgy működjenek a dolgok, ahogy azt elvárják tőle.
A G61-et egyébként meg fogjuk még csinálni, hogy azt is lehessen használni.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:43:00 [602]


svejk | 32849    2014-07-16 12:43:00 [602]

Ühüm... a lassítás mint írtam 10mm/s2 a többi érték gyári állásban.
lin. error: 0.01
lin. addition lenght : 0.2
lin. unify lenght: 0.4
corners error: 0.01

No mindegy normál üzemi körülmények közt jónak találtam a múltkori teszteléskor élőben, igaz az még az első verzióknál volt.

De arra továbbra is várok érveket, hogy inkább szükség van a G61.1-re mint a G61-re.


Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-16 12:36:00 [600]


n/a (inaktív)    2014-07-16 12:39:00 [601]

A general settings-nél vedd a constant velocity paramétereit mondjuk 1-re minden értéket és mondjuk 5-re a gyorsítást a tengelyeken, akkor látható szemre is, hogy mit is csinál pontosan az algoritmus.
Bizonyos paramétereknél már amit az előbb taglaltam már nem látod szemre, hogy mi történik, mert vagy túl gyorsan lezajlik az esemény, vagy az alacsony tolerancia korlát miatt le kell lassítania valamennyire és így félreérthető, hogy mi is történik pontosan.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:28:00 [598]


n/a (inaktív)    2014-07-16 12:36:00 [600]

Kipróbáltam ezt a "bukfenc"-el ellátott kódodat is, nálam nem lassít le a kanyaroknál.
Talán az lehet, hogy a gyorsítást nagyon alacsonyra vetted, a hiba toleranciát, hogy mennyit kanyaríthat le pedig kicsire. Értelemszerűen a hibahatárokat amit beállítasz figyelembe kell vennie, így ha nagyon alacsony a gyorsítás, akkor nem fogja tudni bevenni a "kanyart" anélkül, hogy valamennyire le ne lassítson. Az algoritmus úgy van megírva, hogy mindig a beállított határokon mozogjon, amit a beállításaid még megengednek...

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:28:00 [598]


svejk | 32849    2014-07-16 12:29:00 [599]

Egyre gondoltunk.. )

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:28:00 [598]


svejk | 32849    2014-07-16 12:28:00 [598]

No most levettem a Configban az X és Y tengely gyorsulását 10 mm/s2-re, ekkor jól látszik hogy megáll a 10 mm-enként illetve a kanyarokban.
Bár ennek az egyenesben való köztes megállásnak az értelmét továbbra sem látom, sőt már maga programozás tekintetében is fölöslegesnek tartom, de győzzetek meg az ellenkezőjéről gyakorlati példával.

G0 X0 Y0
G61.1
G1 F1000 X10
X20
X30 Y10
X40
X50
M30

No de akkor itt egy újabb bukfenc, ha az előző kódot átírom G64-re, akkor a kanyaroknál továbbra is belassít.

G0 X0 Y0
G64
G1 F1000 X10
X20
X30 Y10
X40
X50
M30

Először azt hittem, hogy a General settingben a "Stop at angle degres" értéke túl kicsi, de 0 és 180 fok közt változtatva is mindig belassul g64-nél a kanyarban, holott teljes sebességgel le kellene kanyarítania a sarkot.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:09:00 [594]


Polgárdi Balázs | 461    2014-07-16 12:12:00 [597]

Pontosabban lelassít minden utasítás után. Azaz, ha a gyorsításod nincs extrém nagyságúra állítva, akkor könyebb észrevenni, és X10,X20 után le kell lassítani, majd újra felgyorsítania.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:01:00 [592]

n/a (inaktív)    2014-07-16 12:10:00 [596]

na, látom egyszerre...

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:09:00 [594]


n/a (inaktív)    2014-07-16 12:10:00 [595]

Szia,

Én is kipróbáltam a kódodat gyorsan és az UCCNC megáll. Szerintem viszonylag nagyra vetted a gyorsítást, így szemre nem érzékeled a megállást.
Vedd le a gyorsítást valami alacsony értékre, például 5-re.
És próbáld ki ugyanezt G64-el is, látható, hogy ott meg nem áll meg, egybe interpolálja a szakaszokat.
Ha raksz bele Z mozgást is, mondjuk egy 45 fokot középre és a beállításoknál a constant velocity paramétereit nagyra veszed, mondjuk 1-re minden értéket, akkor az is szépen megfigyelhető az alacsony gyorsításnál, hogy hogyan kerekíti le az illesztési pontokat G64-el. G61.1-el viszont mindig megáll pontosan.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:01:00 [592]


svejk | 32849    2014-07-16 12:09:00 [594]

Bocsi, elfelejtettem a gyorsulást levenni és most csak offline próbálom, nem volt látható.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 12:01:00 [592]


robroy007 | 2289    2014-07-16 12:09:00 [593]

parametrikus programozásban talán a heidenhein jó példa lehet


331 oldal és környéke

nem a legfrissebb vezérlőhöz van de az elvek nem változtak sokat talán azóta se

és nem utolsó sorban a beépített ciklusok is rengeteget tudnak segíteni

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-15 17:58:00 [580]


svejk | 32849    2014-07-16 12:01:00 [592]

még így sem áll meg

G0 X0 Y0
G61.1
G1 F1000 X10
G1 X20
G1 X30
M30

Előzmény: svejk, 2014-07-16 11:51:00 [591]


svejk | 32849    2014-07-16 11:51:00 [591]

Hmm.. de ha nincs irányváltás akkor ugyan miért lenne másik utasítás?
pl. G61 esetében ennek mi értelme lenne

G0 X0 Y0
G61
G1 F1000 X10
X20
X30
M30

De kipróbáltam az alábbit az UCCNC-nél és nem áll meg 10 mm-enként.

G0 X0 Y0
G61.1
G1 F1000 X10
X20
X30
M30

Pedig a definíciód szerint meg kellene állnia.
Akkor most hogy is van?

A denifiníciód szerint a G61.1 szerintem teljesen felesleges üzemmód.

Előzmény: Polgárdi Balázs, 2014-07-16 11:14:00 [590]


Polgárdi Balázs | 461    2014-07-16 11:14:00 [590]

A G61 pontos pályakövetés üzemmód, aminél csak akkor áll meg az utasítások között, ha szükséges (ha nincs irányváltás, akkor nem áll meg).

A G61.1 a pontos megállás üzemmód. Minden utasítás után megáll.

A G64-et pedig majd át szeretném még alakítani, hogy G-kódból lehessen az állandó sebességű pályatervesés paramétereit állítani.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 10:33:00 [587]


svejk | 32849    2014-07-16 10:58:00 [589]

Látom az 1.0023 verziónál a G90/91 is kijelzésre kerül az MDI sor mellett.
Ez jó dolog, de akkor az összes öröklődős parancsot ki kellene íratni, úgy mint a Mach3-nál.

És ugye ezért nagyon nehéz jó szoftvert írni, mert ha a jó dolgokat elcseni az ember máshonnan akkor koppintással vádolják, ha meg újakat talál ki az vagy bejön vagy nem.
Vagy legalábbis hozzá kell szoktatni a felhasználót.

Béni leírta valahol lentebb, hogy nem feltétlen kell átvenni a rosszat ebben igaza van, de a jót szerintem érdemes.


svejk | 32849    2014-07-16 10:39:00 [588]

Ej basszus Még Béni sem tudta rá anno a választ, akkor nagy ám a baj.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 10:33:00 [587]


svejk | 32849    2014-07-16 10:33:00 [587]

No, attól sem lettem okosabb, pedig azt lefordíttattuk magyarra. Csak azt írja, hogy:
G61 exact path
G61.1 exact stop

Bekukkantok a linux topicba, mert mintha én ezt már ott is kérdeztem volna.
De ugye a mach3-nál nem volt rá szükség.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 10:13:00 [586]

svejk | 32849    2014-07-16 10:13:00 [586]

Megkeresem a LinuxCNC leírásában úgy emlékszem abban is van G61.1 .

Előzmény: svejk, 2014-07-16 10:10:00 [585]


svejk | 32849    2014-07-16 10:10:00 [585]

Ez lenne az? RS274NGC ??

Ez angol nyelvű, ráadásul példák sincsenek.

Én nagyon bízom benne hogy tuti jó szoftvert írtok de ha ezek nem lesznek ledokumentálva szájbarágósan magyarul akkor csak fél siker lesz.

Egyesek szerint ugyan vacak az NCT nyelvezete de legalább van hozzá normális leírás.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 09:54:00 [583]


svejk | 32849    2014-07-16 09:58:00 [584]

Pedig én úgy emlékszem a régebbi UCCNC beta verziók elfogadták a G61-et.

Előzmény: svejk, 2014-07-16 09:52:00 [582]


svejk | 32849    2014-07-16 09:54:00 [583]

Hol is van az az NGxxx szabvány ami alapján készül a kódértelmező?

Előzmény: svejk, 2014-07-16 09:52:00 [582]


svejk | 32849    2014-07-16 09:52:00 [582]

Eddig a Mach3-mal G61/G64 parancsot használtam a kódjaimnál.
Az UCCNC pedig csak a G61.1 parancsot eszi meg.
Miben különbözik ez a mezei G61-től?
Most mindent át kell írnom?


n/a (inaktív)    2014-07-15 18:06:00 [581]

Ja, még annyit, hogy a spirálmarást nem én készítettem, hanem Csewe kolléga csinálta a varázslót. Mielőtt még én szüretelném le a babérokat gondoltam jobb ha ezt tisztázzuk...

Előzmény: Miki2, 2014-07-15 17:15:00 [575]


n/a (inaktív)    2014-07-15 17:58:00 [580]

Szia,

Igen, tudtam már akkor is miről beszélsz, amikor telefonon elmagyaráztad, de köszi a példákat. Ezeket tudom majd későbbiekben tesztelésre használni.
Első körben szerintem ennek a parametrikus programozásnak egy "light" verzióját fogjuk megírni, ezalatt azt értem, hogy teszünk majd egy olyan kitételt, hogy értékadás csak külön sorban lehet és hogy paraméterként nem szerepelhet képlet, csak egyetlen változó. Ez egy kicsit lefogja egyszerűsíteni a dolgot a "kezelhető" szintre.
Múltkor már nézegettem különböző képlet értelmező algoritmusokat, de még nincs meg a megfelelő megoldás. Mert nekünk túlzottan univerzális, de egyben gyors algoritmus kellene. Szóval még keressük az optimális megoldást...

Előzmény: Miki2, 2014-07-15 17:15:00 [575]


n/a (inaktív)    2014-07-15 17:52:00 [579]

OK, szuper. Egyébként megtaláltam a hibát. 300 elem nagyságúra deklaráltam a képeket indexét tartalmazó tömböt. Most javítottam, hogy lehessen int.maxvalue mennyiséget megadni, annál több biztosan nem fog kelleni.
Következő verzióban lesz benne majd a javítás.

Előzmény: csewe, 2014-07-15 16:04:00 [573]


n/a (inaktív)    2014-07-15 17:49:00 [578]

Tetszik ez az ötlet, de talán mégis az lenne a legjobb, ha személyesen majd Balázzsal átbeszélnétek ezt az MDI-s dolgot, aztán majd a megbeszélés végeredményének megfelelően akkor már célirányosan átalakítjuk az MDI-t. Csak, hogy ne kelljen a programozásnak többször nekifutni.

Előzmény: Motoros, 2014-07-15 15:02:00 [565]


n/a (inaktív)    2014-07-15 17:47:00 [577]

Köszönjük az elismerést.
Végülis az UCCNC-t se ma kezdtük el fejleszteni, a fejlesztés éppen egy éve kezdődött és ezidő alatt nagyon sok módosításon ment át mind a program magja (a mozgásvezérlő) és maga a végrehajtó része is. Persze a fejlesztés kezdetekor mi sem gondoltuk, hogy ennyire sokáig fog tartani és ilyen bonyolultságú egy ilyen programot megírni, egyszerűűbbnek tűnt.
A progit kb. 3 hónapig napi szinten teszteltük a saját gépeinken, gyártásoknál, illetve néhány külföldi partnerünk tesztelte a béta előtti alfa verziót. Így jutottunk el arra a szintre, hogy egyáltalán itt meg mertük már mutatni.
És úgy érzem most megy a finomhangolás, ami szintén nem elhanyagolható művelet és biztosan elfog tartani egy ideig, mire megtaláljuk mindenben a közös nevezőt, hogy lehetőleg tudjon mindent a progi, ami az embereknek fontos lehet. Hogy a lehető legjobban kielégíthesse a felmerülő igényeket.

Előzmény: svejk, 2014-07-15 17:08:00 [574]

nyarfa | 971    2014-07-15 17:32:00 [576]

OFF
Szombatra hozzatok UC300-at légyszi elméletileg meg lesz a pénzem rá.
ON

Előzmény: Miki2, 2014-07-15 17:15:00 [575]


Miki2 | 2321    2014-07-15 17:15:00 [575]

Szervusz Balázs!
A minap beszéltünk telefonon a vátozók fontosságáról.
Két rövid példa arra, hogy ezek mennyire használhatók, és fontosak.
Az egyik az a spirálmarás, amit Te is elkészítettél.
A másik egy tetszőleges szögű letörést készít
szármaróval, a fej elfordítása nélkül.

Furatmarás
Letörés


svejk | 32849    2014-07-15 17:08:00 [574]

Az biztos, a támogatás az kiváló!
Azt sem lehet mondani, hoigy új seprő jól seper, hiszen az UC termékcsalád már több mint 2 éves és mindig azonnal reagáltak a vélt vagy valós problémára.

Amint olvashattad ott lesz szombaton a termék atyja, ott személyesen bármilyen öteletet el lehet mondani.

Előzmény: Motoros, 2014-07-15 15:02:00 [565]


csewe | 2569    2014-07-15 16:04:00 [573]

Így már rendben máködik minden.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-15 15:55:00 [572]


n/a (inaktív)    2014-07-15 15:55:00 [572]

Megnéztem gyorsan és úgy néz ki a 20000 érték elfogadásával van a gond, mármint a Loadpicture függvénynél a kép index paraméter. Valamiért nem fogadja el ezt a nagy számot, lehet a változót deklaráltam esetleg short vagy char típusra véletlenül. Majd később megnézem.
Most úgy tudod megoldani, hogy vedd kisebbre az t a számot, mondjuk 100-ra és akkor menni fog.
Ettől természetesen a macro száma maradhat 20000, ez nincs összefüggésben...

Előzmény: csewe, 2014-07-15 15:47:00 [571]


csewe | 2569    2014-07-15 15:47:00 [571]

előzör első volt

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-15 15:41:00 [569]


csewe | 2569    2014-07-15 15:46:00 [570]

Nem segítet,egyszerre két hibaüzent is van,de ugyn az a kettő.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-15 15:39:00 [568]


n/a (inaktív)    2014-07-15 15:41:00 [569]

Vagy helyezd át a Loadpicture sort úgy, hogy ne ő legyen az utolsó és akkor nem kell semmit átírni.

Előzmény: csewe, 2014-07-15 15:30:00 [566]


n/a (inaktív)    2014-07-15 15:39:00 [568]

Szia,

Ha ez az utolsó kép amit betölt, mármint, ha az utolsó Loadpicture függvény hívás, akkor az utolsó paramétert true-ra kell átírni.
Az utolsó paraméter csak annyi, hogy ez volt az utolsó kép és ezután folytatja a Flash progi a többi dolgát.
Szóval az utolsó Loadpicture-nek a sorban az utolsó paramétere true legyen a többié pedig false.
különben előfordulhat, hogy a képet még tölti a memóriába, de már közben indítaná is a megjelenítését a gombnak -> hiba...

Előzmény: csewe, 2014-07-15 15:30:00 [566]


csewe | 2569    2014-07-15 15:32:00 [567]

A két png képet,pedig ebbe a mappába tettem:
C:\UCCNC\Flashscreen\BMP\Defaultscreenset

Előzmény: csewe, 2014-07-15 15:30:00 [566]

csewe | 2569    2014-07-15 15:30:00 [566]

Próbálkoztam egy gombot felrakni.
Lerövidítettem az MDI sort,eddig ok volt.
Da utána már nem tölti be,Ezt írtam bele.

AS3.Loadpicture(bitmapfolder + "circularpocket_up.png", bitmapfolder + "circularpocket_down.png", 20000, false);
AS3.Sendbuttontoscreen(690, 470, 64, 64, 20000, 20000, 2); //Cut a Circle Pocket Wizard

az elspp sor mindjárt az elejére a képek beolvasásáoza ásodikat eg a buttonok adatainak egadásához.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-15 09:53:00 [556]


Motoros | 5008    2014-07-15 15:02:00 [565]

Ide az MDI ablakba lehetne még betenni a TEACH tanítás billentyűket is, nem azért mert a Mach-ban, Linuxban is így van hanem ez a tanítás funkció az esztergánál hasznos (marásnál is) egyszerű kis műveletsor bevitelére. A mozgások a valóságban egymásután lejátszódnak, mindjár látható, ha valami durva ütközés van.Közben persze a beírt sorok elmentődnek egy fáljba ami előhívható, editálható, más néven menthető.
Főleg több szerszám esetén jó.
Ötlet az van bőven, csak legyen aki követi. )
De pont azért lesz ez a progi jó mert van aki gondozza. Ez nagy előny lehet nekünk ...mármint magyaroknak.

Előzmény: svejk, 2014-07-15 10:23:00 [558]


n/a (inaktív)    2014-07-15 13:29:00 [564]

Ennek örülök, köszi a tesztelést!!

Előzmény: nyarfa, 2014-07-15 13:26:00 [563]


nyarfa | 971    2014-07-15 13:26:00 [563]

Van egy-két saját maró fájlom amiben ezt is használom a ciklussal együtt (M98-99) és eddig szépen megy.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-15 11:10:00 [560]


csewe | 2569    2014-07-15 12:55:00 [562]

Köszönöm.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-07-15 09:53:00 [556]


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 176 / 188 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   172  173  174  175  176  177  178  179  180   Következő ►  Utolsó ►|


 ◊